Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرکل میراث‌فرهنگی استان اصفهان با حضور در دفتر خبرگزاری تسنیم به حواشی و نقدهای وارد بر میراث‌فرهنگی پاسخ داد. ۱۹ آذر ۱۳۹۷ - ۱۰:۵۱ استانها اصفهان نظرات - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، میراث فرهنگی یکی از ارزنده‌ترین سرمایه‌های هویتی جامعه مدرن امروز است، که در حوزه‌ ابنیه‌های تاریخی و باستانی، گردشگری و صنایع دستی قابل بررسی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

استان پهناور اصفهان با دارا بودن بیشتر ظرفیت کمی و کیفی در حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در کشور پیشانی اصفهان محسوب می شود که این پیشانی ظرفیتی عظیم برای اسناد هویتی و راه برون رفت از مشکلات اقتصادی جامعه امروز است.

در همین زمینه فریدون اللهیاری، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان ضمن بازدید از دفتر خبرگزاری تسنیم نمایندگی اصفهان به سوالات خبرنگاران پیرامون دغدغه های موجود در حوزه های تحت مدیریتی خود پاسخ داد.

در ادامه بخش نخست متن گفت وگوی فریدون اللهیاری را با خبرگزاری تسنیم می خوانید.

تسنیم: در ابتدای شروع این گفت وگو با توجه به انتخاب عباس رضایی به عنوان استاندار اصفهان و حواشی مطرح شده در خصوص حضور جنابعالی در حوزه استانداری، آیا مشخصا پیشنهادی در حوزه معاونت استانداری به شما داده شده است؟

اللهیاری: خوشحال هستیم که دکتر رضایی به عنوان استاندار اصفهان انتخاب شدند و طبیعی است که با توجه به تجارب و سوابق ایشان در حوزه مدیریتی در استان اصفهان و دیگر استان ها و اشراف و شناختی که نسبت به مسائل استان دارند با نگاه ویژه ای بحث های اولویت دار مهم استان را پیگیری خواهند کرد و این مباحث با جدیت بیشتری به دور از شعارزدگی ها پیگیری شود و ما چشم انداز روشنی به حضور ایشان می بینیم.

همه کسانی که علاقمند هستند به اتفاقات مثبتی در استان بیافند و بتوانیم خدمات بهتری را به مردم ارائه بدهیم این وظیفه را دارند که کمک کنند و ما در مجموعه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان آماده هستیم که در راستای برنامه های استانداری اصفهان همراهی و همکاری داشته باشیم و قطعا ایشان با توجه به نقطه نظراتی که اعلام کردند، حوزه های میراثی از اولویت های ایشان هستند که ما هم آماده همکاری هستیم.

تسنیم: با توجه به تصویب قانون منبع به کارگیری بازنشستگان از سوی مجلس شورای اسلامی، اجرای آن در اداره کل میراث فرهنگی صورت گرفته است؟

اللهیاری: خیر، در میراث فرهنگی بحث به کارگیری بازنشستگان در دستور کار نبوده که ما ناگزیر باشیم که با تصویب این قانونی تغییراتی را ایجاد کنیم و هر کدام از همکاران ما که به مرحله بازنشستگی برسند، طبق قانون بازنشست می شوند و جای خود را به نیروهای جوان می دهند.

بنده نیز با توجه به اینکه عضو هیئت علمی دانشگاه هستیم، سوابق کاری بنده حدود 18 سال است و فعلا در میانه راه هستیم.

تسنیم: در حوزه میراث فرهنگی حواشی ایجاد شده در حوزه پل های تاریخی اصفهان را چگونه ارزیابی می کنید و آیا کارگروه حفاظت از پل های تاریخی تشکیل شد؟

اللهیاری: استان اصفهان از نظر میراث فرهنگی یکی از استان های ویژه و مهم کشور محسوب می شود، تعداد آثاری که در این استان است قابل ملاحظه است و بیش از 20 هزار اثر فرهنگی و تاریخی در این استان اصفهان و در حال حاضر بالغ بر 1800 بنا و سازه معماری در استان به ثبت ملی رسیده است که این آمار غیر از میراث ناملموس است که تا پایان سال جمع بندی در حوزه ثبت میراث ملی مشخص می شود. اینها نشان می دهد که حجم کار در استان بسیار زیاد است.

نکته دیگر اینکه استان اصفهان از منظر میراث ملی در کشور از نظر کمی و کیفی در جایگاه بالایی قرار داریم و آمار آثار فاخر و نفایس ملی در استان اصفهان بسیار بالاست و همه این آثار در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است اما نمونه هایی مانند میدان امام، مسجد امام، چهلسون و هشت بهشت و پل های تاریخی و حتی در شهرستان ها بیشتر معروفیت دارند.

از طرف دیگر تعداد سازه های معماری ثبت شده در فهرست میراث ملی نسبت به دیگر استان ها بسیار بالا است و اصفهان یکی از استان هایی که حجم عملیات ها و حفاظت ها بسیار گسترده است و اگر قرار باشد بنا بر بضاعت بودجه ای به میراث ملی در استان اصفهان بپردازیم، طبیعی است که ما به واقع نتوانیم به همه آثار برای حفاظت در یک سطح مطلوب ورود پیدا کنیم، باید از ابزارهای و امکانات مختلف نظری مشارکت و همراهی بخش خصوصی و دستگاه  های مختلف اجرایی و عمومی استفاده کنیم و این سیاست ها دنبال می شود.

در این سال  ها در حوزه میراث ملی در اصفهان بر این تلاش بودیم که در بناهای شاخص مهم سازوکار توجه را ایجاد کنیم، به طور مثال پایگاه های جهانی و ملی را در اصفهان ایجاد کردیم و سعی کردیم حوزه های اجرایی و پژوهشی در این بناها ایجاد کنیم.

در حوزه پل های تاریخی اصفهان، ایده ای که در 3 سال گذشته به جد دنبال شده و شاید هنوز به حد مطلوب نرسیده، تاسیس مرکز پایش پل های تاریخی زاینده رود بود که از سرچشمه زاینده رود یعنی پل اورگان در شهر چادگان تا پل ورزنه آخرین پل مورد پایش، حفاظت و نگهداری قرار گیرد.

واقعا در حوزه پل ها بسیار کار شده، در پل های اورگان، فلاورجان، بابا محمود و پل ورزنه اقدامات مرمتی و حفاظتی انجام شده و حراست از این ها از نخستین اولویت هایی بود که از نظر استحکام و پایداری بنا مد نظر میراث بوده است.

مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان از دفتر تسنیم بازدید کرداصفهانی‌ها چقدر در حفاظت از میراث فرهنگی مسئول هستند؟واکنش میراث فرهنگی به تخریب تپه باستانی سلسله؛ آسیبی به تپه وارد نشده است

پل های تاریخی شهر اصفهان جزو ویترین میراث فرهنگی ایران بوده که نوع برخورد ما با این پل ها با سایر پل  ها متفاوت است و علاوه بر بحث استحکام، حفاظت و پایداری، فرم نمایش و مبلمان این پل ها برای بازدیدکنندگان نیز باید متفاوت باشد به همین دلیل این پل ها مورد توجه ویژه هستند.

سعی شده با شهرداری اصفهان و دستگاه های مرتبط تعاملات و همکاری هایی در این زمینه تعریف شود که یکی از آنها منجر به پیشنهاد شکل گیری کارگروهی با همکاری شورای شهر استارت زده شد اما اکنون آنچه ما انتظار داشتیم در این پل ها تحقق پیدا نشد که باید این موضوع پیگیری شود و امیدواریم که با هماهنگی بیشتر شهرداری این کارگروه را به نتایج مطلوب برسانیم و بتوانیم شرایط ویژه ای را برای پل های تاریخی ایجاد کنیم و اکنون میراث برای حفاظت از این پل ها اقداماتی را انجام داده است.

تسنیم: با توجه به مرمت  و ایمن سازی که در پل تاریخی 33 پل در حال انجام است، انتقادات زیادی به عملکرد میراث فرهنگی وارد شده است، صفر تا صد اقداماتی که بر روی این پل 400 ساله انجام شده را توضیح بفرمایید.

اللهیاری: در حوزه سی و سه پل اقداماتی نظیر درب های فرسوده ای که شان این پل نبود را جمع آوری کردیم و بحث ایمن سازی این پل یکی از مباحثی بود که سال ها مورد نظر بود که نقطه نظرات مختلفی را در بین میراث دوستان ایجاد کرد که گروهی معتقد بودند ایمن سازی پل های تاریخی ضرورتی ندارد چون منظر و سیمای پل ها را مخدوش می کند.

البته گاهی برخی نگاه های میراث دوستی دچار افراط می شود که تصور می کنند که میراث فرهنگی از جان انسان ها مهم تر است، نباید این ها را در تقابل هم قرار دهیم، معتقد هستیم که کسانی که دوستدار میراث فرهنگی هستند باید میراث فرهنگی را در مسیر حفظ کرامت و جان انسان و خدمت به جامعه قرار دهند، هرجا که میراث را در مقابل جان انسان قرار داده بشود، میراث فرهنگی آسیب می بیند.

دفاع هایی که به صورت افراطی و غیر معقول و غیر منطقی از میراث فرهنگی اتفاق می افتد، اتفاقا بحث حفاظت میراث فرهنگی را به بن بست می رساند، اگر به بن بست رساندیم همان اتفاقاتی می افتد که ما دائیه حفاظت داریم اما جامعه را به سمت دیگری هدایت می کنیم که دست به تخریب میراث می زنند زیرا میراث را مانع آسایش خود می دانند، باید برنامه ریزی ها و طرح گذاری های میراث باید جایگاه خود را پیدا کند.

متاسفانه برخی دیدگاه ها در حوزه 33 پل وجود داشت که مهم نیست که مردم از پل سقوط می کنند و بچه ای دچار آسیب می شود، چرا منظر سی و سه پل را مخدوش کنیم، ما با این افراد حرفی نداریم زیرا این افراد بحث اخلاق، انسانیت، قانون و ضوابط فنی را درک نمی کنند، کسانی که این دیدگاه و نگاه را دارند از گردانه گفت وگو و مباحثه با میراث فرهنگی کنار گذاشته می شوند.

برخی منتقدان میراث فرهنگی نیز معتقد بودند که ایمن سازی سی و سه پل یک ضرورت است اما شیوه مناسب باید اتفاق بیافتد، اینها کسانی هستند که میراث فرهنگی از هر دیدگاه و نگاه سازنده در این زمینه استقبال می کنیم، شاید انجام ایمن سازی پل های تاریخی این مقدار با تاخیر اتفاق افتاد، ناشی از استقبال ما از نظرات فنی بود.

البته گاهی برخی بحث تصمیمات میراث فرهنگی را به مسائل شخصی و مدیریتی ربط می دهند، اصلا در میراث فرهنگی هیچ چیز شخصی تصمیم گیری نمی شود و همه چیز را با مشورت با صاحب نظران و کارشناسان انجام می شود که اقدامات در زمینه ایمن سازی موقت سی وسه پل در نهایت با جمع  بندی با کارشناسان در حال انجام است.

نا گفته نماند که بحث های رسانه ای در حوزه ایمن سازی سی و سه پل به میراث فرهنگی کمک کرد که نظرات جدیدتری در این زمینه به دست ما برسد و امروز این طرح هم مورد تایید سازمان در تهران قرار گرفت و هم نظر صاحب نظران و کارشناسان داخلی و خارجی را جلب کرد.

تسنیم: با توجه به ارائه نظرات مختلف دوستداران میراث درباره نحوه ایمن سازی این پل تاریخی، تا چه میزان این نظرات را علمی و کارشناسی می دانید؟

اللهیاری: کسانی که نقطه نظرات و انتقاداتی را مطرح می کنند، یک جا ممکن است یک نقطه نظری اساسا قابلیت اجرا و عملیاتی شدن نداشته باشد یا به تعبیر میراث با منطق فعالیت های ما هماهنگی نداشته باشد، از طرف دیگر ممکن است انتقاداتی وجود داشته باشد که وارد و به‌جا باشند، که این هم سطوحی دارد، مثلا پشنهادی در زمینه پل های تاریخی داده می شود که با بودجه ، اولویت ها و سازوکارهای میراث مغایرت داشته باشد، این به معنی عدم استقبال میراث از این صحبت های منطقی نیست بلکه اگر صاحب‌نظران در جایگاه مدیریتی میراث بنشینند که مقدار منابع مالی و آثار را ببیندد متوجه سختی کار می شوند.

سازمان میراث فرهنگی مانند پدر خانواده ای می ماند که بچه‌های زیادی دارد که همه آن‌ها شایسته بهترین شرایط و خدمات هستند، در حوزه میراث برخی از بناها از جمله عالی قاپو و مسجد امام اولویت بیشتر دارند که این به معنی آن نیست که بنایی که امروز به آن پرداخته نمی شود، میراث از حفاظت و مرمت آن غافل باشد زیرا میراث منابع محدودی داریم.

تسنیم: نگاه مدیریتی میراث فرهنگی به مسائل و مشکلات میراث استان چگونه است؟

اللهیاری: اشکالات و عیب های میراث فرهنگی خیلی فراتر از موضوعاتی است که تا کنون مطرح شده، یک زمانی در جلسه ای با حضور استاندار وقت اصفهان درباره مسجد امام و مسجد شیخ لطف الله گزارش محرمانه ای ارائه شد که بحران در بناهای ما در سطحی است که انعکاس آن موجب نگرانی مردم می شود و ما وظیفه نداریم که مردم را نگران کنیم، شاید کسانی که منتقد هستند حتی سطح آسیب شناسی ما را ندارند ولی ما امروز توانستیم از سطح بحران تا حدی عبور کنیم اما اصلا شرایط مطلوبی نداریم.

به طور مثال در مسجد امام اصفهان از ارتفاع 40 متری هر لحظه ممکن است یک قطعه کاشی روی زمین یا بدتر از آن روی سر یک توریست بیوفتد، طبیعی است که تمام انرژی خود را باید صرف این بناها کرد، ما در برخی از بناها اقدامات اورژانسی و بسیار پر هزینه و به لحاظ کارشناسی سختی انجام دادیم.

اگر واقعا جایی کار آنگونه که منتقدان پیشنهاد می کنند پیش نمی رود، ناشی از این نیست که ما نظر پیشنهاد دهنده را قبول نداریم، ناشی از این است که وقتی وارد این سازمان می شویم باید با در نظر گرفتن منابع موجود تصمیم گیری شود و ما متاسفانه با محدودیت منابع مواجه هستیم و دولت هم محدودیت های زیادی در این زمینه دارد.

تسنیم: روند کند مرمتی و حفاظتی که در معمولا در مباحث میراث وجود دارد، به حواشی میراث دامن می زند، در این زمینه نقظه نظرات خود را بیان کنید.

اللهیاری: زمانی که در سال 93 به میراث فرهنگی اصفهان آمدم، عملاً نگاهی که به حوزه میراث فرهنگی وجود داشت این بود که میراث فرهنگی از نظر کندی فعالیت های اجرایی خود دیگر توانایی حفاظت از بناهای تاریخی را ندارد و نمونه آن را چهلستون اعلام می کردند.

یک زمانی در چهلستون، عالی قاپو و مسجد امام روند فعالیت های مرمتی کند بود اما اکنون این فعالیت ها بر‌اساس برنامه زمان بندی شده در حال انجام است و شاید با این اوضاع و احوال اقتصادی کسی جرات نمی کرد دیگر داربستی روی بناهای شاخص استان بزند، اما ما کار بزرگ مرمت مسجد شیخ لطف الله را بر اساس زمان بندی دقیق آغاز کردیم.

گاهی انتقادات به میراث فرهنگی کمک کرده که موضوعی را در اولویت قرار دهیم اما اینگونه نیست که هرجا به نقدها توجه نشده ناشی از مهم‌نبودن نقد باشد بلکه بحث منابع محدود میراث مطرح است، لازم است منتقدان این نکته را در نظر بگیرند که میراث را مورد قضاوت منصفانه قرار دهند.

البته که شرایط مطلوب نیست اما این روند و نوع فعالیت ها در بناهای شاخص تغییر کرده از طرفی منابع محدود است، اگر این اتفقادات را در قضاوت عملکرد میراث فرهنگی قرار دهیم، قاضی منصف کسی است که هم اشکالات و هم ظرفیت ها را ببیند که آیا میراث فرهنگی منابعی داشته و به بناها نپرداخته است؟ و باید در نظر گرفت که قضاوت منصفانه باید بر اساس دانش و آگاهی باشد.

گفت وگو از زینب کلانتری و نگین فروغی

انتهای پیام/ ز

R41346/P41362/S6,51/CT2

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۸۹۱۵۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عمارت «شجاع‌السلطنه» بهار در دو قدمی تخریب

ایسنا/همدان عمارت «شجاع‌السلطنه» به وسعت ۹۳۰ مترمربع واقع در روستای پرلوک از توابع بخش صالح‌آباد شهرستان بهار یکی از بناهای زیبای تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی کشور بوده که معماری این بنا، تاریخی به قدمت دوران قاجار دارد.

ورودی هشتی، حیاط، حوض، پستو حوض‌ خانه، ایوان، پنجره‌های ارسی، شاه‌نشین، سه دری و آشپزخانه این عمارت هر یک گویی زمان حال را برای بیننده این اثر زیبای تاریخی به عقب بازمی‌گرداند و شکوه گمشده در دل تاریخ این عمارت را در تابلویی از گذشته در ذهن مخاطب با دلبری تمام زنده می‌کند و دوباره همه آدم‌های گذشته در ذهنت جان می‌گیرند.

اینجا همان جایی است که روزی قهقهه خنده کودکان به اوج آسمان عروج می‌کرد، اینجا همان جایی است که روزی ماهی‌های قرمز کوچک حوض خانه با سیب‌های سرخی که درون حوض عمارت رها کرده‌اند، همبازی می‌شدند. اینجا همان جایی است که صدای قلقل سماور و عطر چای بهارنارنج آن در یک روز تابستانی از گذشته‌های تاریخ بر ایوان عمارت هر رهگذری را به استکانی چای دعوت می‌کرد، خلاصه اینکه اینجا روزی قشنگی‌های خاص خود را داشت و این زیبایی و شکوه عمارت در گذشته خود باقی ماند.

چند روز پیش از حال و روز ناخوش این عمارت مبنی بر در حال تخریب شدن این اثر و نیازمندی آن به مرمت و بازسازی مطلع شدیم که همین امر موجب پیگیری ما برای اوضاع و احوال این عمارت شد.

دهیار روستای پرلوک شهرستان بهار در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: روستای پرلوک با جمعیتی افزون بر ۲۰۲۰ نفر شامل ۶۵۰ خانوار یکی از روستاهایی است که تاریخ پیدایش آن به زمان حکومت سلسله ماد و پیش از آن می‌رسد. 

عمارت شجاع‌السلطنه روزگاری شکوه و ابهتی داشته

احمد کاویانی‌نیک با بیان اینکه گویش مردم پرلوک ترکی بوده و عمده اهالی روستا در امر دامداری و کشاورزی دارای فعالیت هستند، تصریح کرد: عمارت شجاع‌السلطنه روستای پرلوک و قلعه اربابی از جمله بناهای تاریخی این روستا بوده که روزگاری این بناها برای خود شکوه و ابهتی داشته‌اند.

وی با اشاره به اثر تاریخی عمارت شجاع‌السلطنه این روستا اظهار کرد: این عمارت مربوط به دوران قاجار بوده که در سال ۱۳۹۵ ثبت فهرست آثار ملی کشور شده اما با وجود ثبت آن در فهرست آثار ملی کشور، تاکنون هیچ‌گونه توجهی به مرمت و بازسازی این اثر زیبا و مهم تاریخی در این روستا نشده و بودجه و اعتباری برای مرمت و بازسازی آن توسط میراث فرهنگی اختصاص نیافته است.

کاویانی‌نیک تصریح کرد: بخشی از این عمارت دارای مالک خصوصی بوده و معمولا مالک خصوصی این بخش از عمارت با هزینه شخصی خود در حفظ و مرمت محدوده مالکیت خود اهتمام دارد بنابراین این قسمت از عمارت سالم باقی مانده اما بخش دیگر عمارت به علت فوت مالک و بی‌توجهی ورثه دچار تخریب شده است.

پیگیری ۱۰ ساله برای مرمت این بنا

وی با بیان اینکه بیش از ۱۰ سال است که برای مرمت و بازسازی این بنای تاریخی به دستگاه‌های مختلف ذیربط از جمله میراث فرهنگی رفت و آمد و پیگیری دارم تا شاید اقدامی برای حفظ و احیای این اثر تاریخی زیبای روستا داشته باشند، تصریح کرد: در بارندگی اوایل سال ۹۸ سقف و ایوان و دیوارهای این بنا دچار خسارت شد که به همین علت در اواسط همان سال میراث فرهنگی بخشی جزئی از سقف بنا را ایزوگام کرد اما پس از آن هیچ‌گونه اقدامی برای ادامه روند بازسازی و مرمت آن انجام نشده است‌.

کاویانی‌نیک با اشاره به اینکه معمولاً در ایام تعطیلات گردشگران مختلفی برای بازدید از این اثر به روستا مراجعه دارند، گفت: اگر عمارت تاریخی روستای پرلوک دوباره مرمت و بازسازی و سرپا شود، با راه‌اندازی خانه بوم‌گردی می‌توان جذب گردشگر دوچندانی برای روستا و منطقه داشت و مرمت این اثر از نقش مؤثری در جذب گردشگر برای روستا برخوردار خواهد بود.

قلعه اربابی ۲۰۰۰ سال دیگری هم در حال تخریب است

دهیار روستای پرلوک ادامه داد: علاوه بر عمارت شجاع‌السلطنه، یک قلعه اربابی ۲۰۰۰ ساله نیز در این روستا وجود دارد که متأسفانه از این قلعه تنها یک برج آن سالم باقی مانده و آن هم در حال تخریب است.

وی گفت: از سال گذشته پیگیر آن هستم که کارشناسان برای بازدید از این قلعه بیایند و تصمیمی برای آن بگیرند چراکه تخریب آن، موجب آسیب به منازل پیرامون قلعه خواهد شد اما تاکنون کارشناسان امر برای این موضوع هنوز به روستا نیامده‌اند.

کاویانی‌نیک با بیان اینکه این بناهای تاریخی به ویژه عمارت شجاع‌السلطنه را میراث فرهنگی نه خودش مرمت می‌کند و نه اجازه می‌دهد کسی آن را مرمت کند و این امر موجب سردرگمی ما شده است و نمی‌دانیم چه کنیم، افزود: اگر میراث فرهنگی مجوز مرمت لازم را به دهیاری و اهالی روستا بدهد و وضعیت مرمت آن را تعیین تکلیف کند، با پیگیری لازم دهیاری و اهالی روستا اعتبار مرمت این بنا را از جایی تأمین و جذب خواهیم و اجازه نمی‌دهیم این اثر تاریخی زیبای روستا اینگونه در مقابل چشمانمان تخریب و به سرنوشت قلعه اربابی دچار شود و از آن چیزی باقی نماند.

پیرو صحبت‌های دهیار روستای پرلوک، این موضوع را از اداره میراث فرهنگی شهرستان بهار نیز پیگیری شدیم‌.

مرمت عمارت شجاع‌السلطنه جزو برنامه امسال است

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان بهار در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: عمارت شجاع‌السلطنه روستای پرلوک ثبت فهرست آثار ملی کشور بوده و مرمت و بازسازی این اثر تاریخی جزو برنامه امسال میراث فرهنگی است و به طور قطع با اختصاص و تخصیص اعتبار لازم عملیات مرمت و بازسازی بنا را شروع خواهیم کرد.

محمد حرمتی در پاسخ به این سوال که مرمت و بازسازی این بنا به چه میزان اعتبار نیاز دارد؟ یادآور شد: بنده نمی‌توانم به طور دقیق میزان اعتبار مورد نیاز برای مرمت و بازسازی این بنا را تخمین بزنم، در این رابطه کارشناس امر میزان مورد نیاز اعتبار برای مرمت بنا را برای ما برآورد خواهد کرد.

وی ادامه داد: خانه شجاع‌السلطنه در حال حاضر دارای مالک خصوصی بوده و در نیمی از عمارت مالک خصوصی سکونت دارد و نیم دیگر آن فاقد سکونت است.

حرمتی تصریح کرد: برای نیمی از عمارت که مالک شخصی در آن دارای سکونت است، از مالک درخواست کردیم که نسبت به مرمت محدوده مالکیت خود اقدام کند اما می‌گوید پول ندارم و باید خودتان برای مرمت آن اقدام کنید.

وی با بیان اینکه برای مرمت و بازسازی این بنای تاریخی پیشقدم شدن و مشارکت مالک خصوصی آن نیز از نقش مؤثری در مرمت و بازسازی این بنا برخوردار خواهد بود، افزود: نظارت لازم از این بنای تاریخی را داریم و این بنا نیازمند مرمت و بازسازی است اما اینکه گفته شده بنا دچار تخریب شده است، صحت ندارد و با جدیت پیگیر مرمت و بازسازی بنای فوق در سال‌جاری هستیم. 

مرمت بنا باید زیر نظر میراث فرهنگی انجام شود

وی در پاسخ به این سوال که آیا امکان این امر وجود دارد که مجوز لازم برای مرمت را به دهیاری و اهالی روستا بدهید؟ گفت: اگر مرمت بنا را زیر نظر اداره میراث فرهنگی و با مجوز این اداره انجام دهند، به طور قطع با آغوش باز از این موضوع استقبال نیز خواهیم کرد. دهیار روستا در رابطه با این موضوع می‌تواند برای رایزنی هر چه بیشتر به اداره میراث فرهنگی شهرستان مراجعه کند.

وی در پاسخ به اینکه دهیار روستای پرلوک می‌گوید اگر میراث فرهنگی اجازه دهد آنها با پیگیری اعتبار از محل‌های مختلف نسبت به مرمت و بازسازی بنا اقدام خواهند کرد اما میراث فرهنگی این اجازه را به آنها نمی‌دهد و خودشان هم برای مرمت اثر اقدام نمی کنند، گفت: تعجب می‌کنم چرا کار خود را می‌خواهند توجیه کنند، برای ما این موضوع و مرمت بنا به شرطی که با مجوز اداره میراث فرهنگی و با نظارت کارشناسان میراث فرهنگی باشد، هیچ مانعی ندارد حتی می‌توانند اعتبار را در اختیار میراث فرهنگی بگذارند و میراث فرهنگی به صورت کارشناسی روند مرمت بنا را انجام دهد، این امر مستلزم رایزنی لازم با دهیاری و شورای روستا خواهد بود.

رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان بهار، آثار تاریخی را شناسنامه و هویت فرهنگی هر جامعه دانست و گفت: حفاظت از آثار تاریخی همچون حفاظت از هویت و فرهنگ ایرانی از اهمیت بالایی برخوردار است.

به گزارش ایسنا، در رابطه با تاریخ این عمارت باید گفت، شجاع‌الملک یکی از خان‌های روستا تصمیم می‌گیرد خانه‌ای زیبا در دل روستا در کنار قلعه تاریخی بسازد بنابراین از طراحان غیربومی بهره می‌گیرد و حدود دو سال هم ساخت عمارت به طول می انجامد و پس از آن به صورت دوره‌ای شجاع‌السلطنه، محمد خان، غلامعلی‌ خان و عطاالله خان و در نهایت کریم خان در این عمارت زندگی می‌کردند که پس از مهاجرت فرزند کریم خان و خالی از سکنه بودن آن شخصی از اهالی روستا عمارت را خریداری می‌کند که در حال حاضر به علت وسعت زیاد و نگهداری آن به دو قسمت تقسیم می‌شود و هم‌اکنون دریکی از قسمت‌ها سکونت دارند و قسمت دیگر آن خالی از سکنه است.

یکی از برنامه ها برای مرمت این بنا از سال‌ها پیش استفاده از این‌ عمارت روستا به عنوان خانه بوم‌گردی بوده که به طور قطع در صورت مرمت و بازسازی، این اثر از نقش مؤثری در جذب گردشگر برای این روستا برخوردار خواهد بود.

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • عدم تامین معیشت؛ مانع استقبال روحانیون از مسئولیت امامت جماعت
  • سرنوشت «تلخ» کارخانه‌ای که «موزه» نشد/«ریسباف» فقط «دست به دست» می‌شود!
  • مرمت پل خاتون کرج آغاز شد
  • ثبت اثر تاریخی در جواهرده رامسر در فهرست آثار ملی کشور
  • گردشگری نخستین رکن سند توسعه و پیشرفت شهرستان نایین است
  • «باغ حاجی» از بیم تخریب تا امید آبادانی
  • گام‌های لرزان برای ثبت جهانی محور ساسانی کرمانشاه
  • سکوت در ماجرای سنگلج جایز نیست!
  • عمارت «شجاع‌السلطنه» بهار در دو قدمی تخریب
  • از سند ثبت ملی بافت تاریخی روستای بیابانک رونمایی شد