Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-06@16:41:46 GMT

وحدت و کثرت در زیارت اربعین

تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۹۰۹۳۶۰

وحدت و کثرت در زیارت اربعین

پدیده عینی اربعین نشان‌دهنده این است که تحققِ یک جامعه دینی واحد و در عین حال متکثر، امکان‌پذیر است و بهترین برهان بر امکان وجود چنین جامعه‌ای است؛ چون اربعین یک جامعه ایمانی را شکل می‌دهد.

به گزارش گروه فرهنگی قدس‌آنلاین، که تجربه پیاده‌روی اربعین را دارند، تصدیق می‌کنند که در این آیین ما با دو پدیده روبه‌رو هستیم؛ یکی وحدت عجیبی است که در بسیاری از لایه‌های آن وجود دارد، هم در شکل و صورت مثل وحدت در مبدأ و مقصد و وحدت در راه و طریق، و هم در محتوا.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در لایه‌های باطنی‌تر هم انگیزه‌ها و عُلقه‌ها واحد است و همه در ذیل محبت حسینی حرکت می‌کنند؛ لذا وحدتی شکل می‌گیرد که هیمنه ایجاد می‌کند. همه تصدیق می‌کنند که این دریای متحدِ واحد، عظمتی را در روح و جان انسان ایجاد می‌کند که بسیار مطلوب و لذیذ و باارزش است. در عین حالی که این وحدت در مناسک اربعین دیده می‌شود، یک تکثر غریب هم وجود دارد؛ اقوام و ملیت‌های مختلف با آداب، سنن، شکل‌ها و قالب‌های مختلف در این دریای بیکران در حرکتند. این تفاوت و تکثر الزاماً مربوط به لایه‌های رویی، مناسک و ظواهر نیست بلکه در نحوه تعلق خاطر، در معرفت به حقیقتی که به سمتش حرکت می‌کنند؛ در انگیزه‌ها، در ارادت‌ورزی و عمق ایمان‌ها، عمق حب و بغض‌ها و عمق اعتقادات متفاوت است. نکته مهم این است که این تکثّر ارگانیک است، تصنعی نیست؛ یعنی وحدتی نیست که «تَحْسَبُهُمْ جَمِیعًا وَقُلُوبُهُمْ شَتَّی» (حشر:۱۴) باشد. ارگانیسم دارد؛ زنده است. یک دریای بیکران واحد، با شعور و کنش و حرکت واحد که در عین حال بسیار متکثر است.

پدیده عینی اربعین نشان‌دهنده این است که تحققِ یک جامعه دینی واحد و در عین حال متکثر، امکان‌پذیر است و بهترین برهان بر امکان وجود چنین جامعه‌ای است؛ چون اربعین یک جامعه ایمانی را شکل می‌دهد.

حواشی و نگرانی‌هایی که در نوعی از تکثر و تفرق امت اسلامی دیده می‌شود، در این جامعه دیده نمی‌شود؛ یعنی تکثری بدون آسیب در اینجا وجود دارد. این نشان می‌دهد که می‌توان تکثری را فرض کرد که نه تنها آسیبی ندارد بلکه خوب و مطلوب است؛ اینکه شکل و ظاهر و رفتار در اربعین یکی باشد مطلوب ما نیست؛ لطف این دریای واحد به تکثرات است و البته حکمت‌آمیز و مطابق با منطق قرآن و عرفان و فلسفه.

پس می‌توانیم به یک نوع کثرت‌گرایی دینی قایل باشیم که محذورات و مشکلات پلورالیسم دینی را که منجر به نسبیت‌گرایی می‌شود، نداشته باشد.

از این مقدمات تئوری و نظری، یک نتیجه عملی و کاربردی مهم به دست می‌آید که جایگاه وحدت و کثرت در این ارتباط میان‌فرهنگی را روشن می‌کند. به نظر من دیدگاه رادیکالی که از وحدت جامعه ایمانی حرف می‌زند حتی در جامعه آخرالزمانی حضرت حجت، قابل خدشه و غیرواقعی است؛ این یک فهم فردی و ذوقی نیست بلکه متکی است بر مفاهیم معرفتی قرآنی و روایی و حتی فلسفی و با برهان فلسفی قابل اثبات است.
در ارتباطات میان‌فرهنگی در بستر اربعین، باید به چند نکته توجه کرد که به کنشگری‌ها قالب می‌بخشد، حد می‌زند و سازمان می‌بخشد:
 نوعی تکثر دینداری قابل فرض و پذیرش است که مُخلّ دینداری واحد نیست.

این تکثرها در ساحت دینداری مفید و حکمت آمیز است.

در مواجهه با دیگریِ فرهنگی باید فراق منطقه‌ای را که رخصت فرهنگ‌هاست (زیست‌بوم فرهنگی) قبول کرد و محترم شمرد و در ارتباطات میان‌فرهنگی آن‌ها را رعایت کرد.

بر این اساس، فرهنگ انقلاب اسلامی بذری است که در خاک عراق رشد می‌کند و رنگ و بوی عراقی خواهد داشت؛ همان طور که فرهنگ انقلابی وقتی به لبنان می‌رود، حزب‌الله لبنان را می‌سازد که با حزب‌الله ایران متفاوت است؛ نه فقط در نمادها و شعارها بلکه در لایه‌های باطنی و عمیق و نحوه دینداری با ما متفاوتند، اما در ذیل ولایت ائمه و ولایت فقیه کار می‌کنند.

این تکثر باید فهم شود، به ملاحظات بسیار زیادش توجه شود و در روش کنشگری ما لحاظ شود. تأکید من این است که ارتباطات میان‌فرهنگی به وحدتی نیاز دارد که در ساحت فرهنگی شکل بگیرد اما در عین حال زیست‌بوم‌ها رعایت و حفظ شوند و محترم باشند و این یک امر حکمت‌آمیز است.

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: پیاده روی اربعین قدس آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۰۹۳۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۶۶۱ نفر در جشنواره کتابخوانی عشایر اردبیل نام‌نویسی کردند

پروانه رضاقلیزاده اظهار کرد: نام نویسی برای نخستین جشنواره کتابخوانی عشایر استان با هدف توسعه عدالت فرهنگی و تسهیل دسترسی جامعه هدف به کتاب، تا ۲۰ اردیبهشت ماه ادامه دارد و تاکنون ۶۶۱ نفر در این رویداد فرهنگی و علمی نام‌نویسی کرده‌اند. 

او افزود: جشنواره کتابخوانی عشایر استان اردبیل موسوم به "بیلیک اوبالاری" در شهرستان‌های دارای جامعه عشایری از جمله پارس آباد، بیله سوار، اصلاندوز، انگوت و خلخال در حال برگزاری است و هفت هزار برگه از قبیل پرسش‌های چهارگزینه‌ای و نقاشی و تجربه نگاری مابین عشایر توزیع شده است.

مدیرکل کتابخانه‌های استان اردبیل افزود: جشنواره کتابخوانی عشایر برای نخستین بار در استان در سه بخش کودک، نوجوان، جوان و بزرگسال با مشارکت حوزه هنری، سازمان امور اجتماعی کشور و استانداری اردبیل برگزار می‌شود و ارائه امکانات و خدمات فرهنگی، ایجاد فضای شاد با برنامه‌های فرهنگی و کتابخوانی و دسترس پذیر کردن کتاب برای جامعه عشایر استان از اهداف جشنواره است.

رضاقلی‌زاده ادامه داد: کتاب "کوه مرا صدا می‌زند" نوشته محمدرضا بایرامی از نویسندگان سرشناس استان، منبع این جشنواره است و بخش کودک شامل تصویرسازی و نقاشی زیست بوم عشایری، بازگویی قصه‌های عامیانه (فیلم سه دقیقه‌ای) و دست سازه‌های بومی خواهد بود.

او درباره بخش نوجوان جشنواره تصریح کرد: این بخش شامل سئوالات چهار گزینه‌ای، خاطره‌نویسی و تجربه‌نگاری از زیست عشایری، روخوانی گزیده‌ای از کتاب (فیلم سه دقیقه‌ای)، نامه به شخصیت اصلی داستان (جلال)، خلاصه‌نویسی و دست سازه‌های بومی خواهد بود.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان اردبیل افزود: بخش جوان و بزرگسال نیز شامل سئوالات چهارگزینه‌ای، خاطره‌نویسی و تجربه‌نگاری از زیست عشایری، پویش معرفی کتاب (فیلم سه دقیقه‌ای) نامه به نویسنده کتاب (محمدرضا بایرامی) و خلاصه‌نویسی است.

رضاقلی‌زاده گفت: دبیرخانه جشنواره در اداره کتابخانه‌های عمومی شهرستان پارس‌آباد مستقر است و دریافت و تحویل حضوری پاسخنامه‌ها در همه کتابخانه‌های عمومی سراسر استان میسر خواهد بود و شرکت‌کنندگان غیرحضوری می‌توانند با مراجعه به آدرس اینترنتی جشنواره (www.ketabkhooon.ir) در این رخداد شرکت کنند.

استان اردبیل با ۸۳ کتابخانه عمومی در ۱۲ شهرستان در شمال غرب ایران واقع شده است و اغلب جامعه عشایر آن در شهرستان‌های شمالی استان ساکن هستند.

 

باشگاه خبرنگاران جوان اردبیل اردبیل

دیگر خبرها

  • استادان و معلمان باید برای تحقق جامعه دانش‌بنیان اهتمام ورزند
  • ترویج فرهنگ دینی و اسلامی بهترین خدمت به جامعه است
  • از بازار داغ دید و بازدید‌ تا تریبون‌های آزاد/ تبیین روشنگرانه در جنگ ترکیبی
  • ۶۶۱ نفر در جشنواره کتابخوانی عشایر اردبیل نام‌نویسی کردند
  • پدر، مادر، ما متهمیم ...
  • طهرانچی: بانوان باید برای نقش‌آفرینی‌های جدی در جامعه آماده شوند
  • مدرک‌گرایی موجب ایجاد فاصله بین دانشگاه و جامعه کار می‌شود
  • ایفای مسئولیت اجتماعی صنایع برای واحد تجاری، جامعه و محیط سودمند است
  • سفر معنوی حج فرصتی مناسب برای ترویج وحدت جامعه اسلامی است
  • امام جعفر صادق(ع) بر اتحاد و وحدت امت اسلامی توصیه می‌کردند