Web Analytics Made Easy - Statcounter

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با بیان اینکه برای مقابله با قلیان نیازمند عزم و خرد جمعی هستیم، گفت: باید باور کنیم که مصرف قلیان یک معضل اجتماعی است.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سیدوحید احمدی طباطبایی،  معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به اینکه مبارزه با قلیان نیازمند کار تیمی است که یک ارگان به تنهایی نمی‌تواند از پس آن برآید و اصناف و اتحادیه‌ها، دادگستری، استانداری، نیروی انتظامی و خود مردم باید برای این مسئله تلاش کنند، افزود: مصرف و عرضه قلیان باید برای نیروی انتظامی و اماکن عمومی و اتحادیه و اصناف نیز معضل مهمی باشد و مردم باید از آن‌ها مطالبه کنند که چرا باید این ماده خطرناک توزیع شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی ادامه داد: متاسفانه اصناف در این زمینه کمی کوتاه می‌آید و تذکر لازم را نمی‌دهد و مجوز مکان‌هایی که قلیان عرضه می‌کنند توسط میراث فرهنگی و اصناف داده می‌شود لذا میراث فرهنگی و اصناف باید نظارت خود را افزایش داده و متخلفان را شناسایی و به مراجع قضایی معرفی کنند.

عضو کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان کرمان تصریح کرد: مردم باید مطالبه‌گر باشند و خودشان وارد قضیه شوند و خانواده‌ها و فرزندان خود را به رستوران یا مکان‌هایی که قلیان عرضه می‌کنند، نبرند. خانواده‌ها و بچه‌های ما گناهی نکرده‌اند که در معرض این دود خطرناک قرار بگیرند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به اینکه از ابتدای امسال تاکنون ۷۹۲ مورد شکایت مردمی در زمینه مصرف و عرضه قلیان به سامانه ۱۹۰ ارسال شده است، گفت: اکنون ۱۸۴ مرکز در شهر کرمان قلیان عرضه می‌کنند که نسبت به سال ۸۵ که تعداد آن ۴۰ مورد بود افزایش چند برابری داشته است. متاسفانه سودآوری زیاد عرضه و فروش قلیان باعث ایجاد مافیایی شده است که سود آن اغواکننده است.

احمدی طباطبایی در مورد نحوه فعالیت بازرسان بهداشتی در رابطه با مقابله با عرضه قلیان گفت: بعد از بررسی بارزسان بهداشتی، نامه به قوه قضاییه فرستاده می‌شود و دادستان یا دادیار در خصوص پلمب آن مکان حکم صادر و با اجرای حکم پلمب می‌شوند.

وی با بیان اینکه از ابتدای سال تاکنون ۱۴ مرکز عرضه قلیان پلمب شده است، ادامه داد: در سال ۹۵، ۱۲۰ مرکز و در سال ۹۶، ۱۷۴ مرکز عرضه قلیان پلمب شده است.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به اینکه تحقیقات اخیر نشان می‌دهد، افرادی که قلیان مصرف می‌کنند احتمال افسردگی، خودکشی و خشونت‌های اجتماعی در آن‌ها بیشتر است، بیان کرد: تهدید قلیان و سیگار به مراتب بسیار جدی‌تر از آن است که مردم فکر می‌کنند، زیرا قلیان و سیگار راهی برای اعتیاد به انواع دیگر مواد مخدر هستند.

احمدی طباطبایی افزود: متاسفانه سن اعتیاد به قلیان و مصرف آن پایین آمده و خانم‌ها نیز به قلیان روی آورده‌اند که این باعث می‌شود قبح قلیان از بین برود.

وی در خصوص حکم شرعی مصرف قلیان گفت: از آنجا که مصرف قلیان اضرار به نفس دارد، اکثر مراجع تقلید نیز مصرف قلیان را حرام اعلام کرده‌اند ضمن آنکه باید تاکید کرد که اگر پنجره قلیان در هر خانه‌ای باز شود یعنی خطر اعتیاد هر لحظه احساس می‌شود.

این دکترای آموزش و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به اینکه مضرات مصرف قلیان گریبان‌گیر افرادی که در معرض دود قلیان هستند نیز می‌شود، گفت: عفونت‌های گوش میانی در کودکان، سرماخوردگی‌های مکرر و سرفه‌های طولانی مدت از عوارض در معرض دود قلیان بودن کودکان است.

وی گفت: خانواده‌ها باید دقت کنند که دود ناشی از قلیان و صدایی که ایجاد می‌کند برای کودکان جذاب است و وقتی در مکان‌های تفریحی با آن مواجه می‌شوند در آن‌ها ذهنیت مثبتی در خصوص آن ایجاد می‌شود.

احمدی طباطبایی با بیان اینکه از آنجا که بروز مضرات مصرف قلیان ممکن است کمی طول بکشد، جوانان عوامل خطر آن را خیلی دور می‌بینند، ادامه داد: اثرات کوتاه مدت قلیان شامل زردی دندان‌ها، رنگ پریدگی، بوی بد دهان و چین و چروک زودرس در چهره است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان ناباروری را از مضرات دیگر قلیان دانست و گفت: اگر فردی قصد فرزند آوری داشته باشد باید از قلیان دوری کند، زیرا تحقیقات نشان داده است کشیدن قلیان ممکن است باعث ایجاد نازایی در زنان و مردان بشود.

وی گفت: یکی از علل گرایش جوانان به قلیان باور غلطی است که فکر می‌کنند دود قلیان، چون از آب عبور می‌کند بی ضرر است در صورتی که ۴ هزار ماده شیمیایی مضر در تنباکو وجود دارد که آب به هیچ عنوان از بین برنده آن‌ها نیست.

عضو هیات علمی دانشکده بهداشت با اشاره به مواد سمی قلیان گفت: ترکیبات خطرناک بنزن، پلوتونیوم، فنول، سم مالاتیوم و در بعضی موارد آمفتامین‌ها از جمله موادی هستند که در تنباکو‌ها مشاهده شده است.

احمدی طباطبایی با اشاره به اینکه بیماری‌های مسری مثل سل و هپاتیت نیز از طریق قلیان منتقل می‌شود، گفت: ممکن است که بعضی به اشتباه فکر کنند اگر سر لوله قلیان را تعویض کنند دیگر از نظر بهداشتی مشکلی ندارد در صورتی که این سر تنها ۱۵ درصد عامل انتقال بیماری است و ۸۵ درصد دیگر از طریق مخزن آب و شلنگ قلیان انتقال می‌یابد.

وی با بیان اینکه یک وعده نیم ساعته مصرف قلیان معادل سه تا پنج بسته سیگار مضر است، افزود: گرایش به سوی قلیان ممکن است هر یک از عوامل فردی، خانوادگی و محیطی باشد. عوامل فردی مانند اعتماد به نفس پایین، روحیه سرکشی، احساس بزرگ نشان دادن خود و نگرش مثبت به قلیان می‌تواند باعث گرایش فرد به قلیان شود.

احمد طباطبایی با برشمردن عوامل خانوادگی گفت: سیگاری یا قلیانی بودن اعضای خانواده، کاهش ارتباط والدین با فرزندان، سهل‌گیری یا سخت‌گیری بیش از حد والدین، تبعیض میان فرزندان و ... از عوامل خانوادگی خطر مصرف قلیان هستند.

وی افزود: در دسترس بودن قلیان، قیمت پایین آن و تبلیغات از عوامل محیطی اعتیاد به قلیان است.

این دکترای آموزش و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به اینکه پیشگیری از اعتیاد باید از کودکی آغاز شود، گفت: اول از همه برای فرزندانمان الگو باشیم و مقررات شفافی در این زمینه در خانه خود داشته باشیم.

احمدی طباطبایی افزود: والدین باید ارتباط بیشتری با فرزندان خود داشته باشند و با ابراز علاقه به آن‌ها نگذارند فرزندانشان احساس کمبودی داشته باشند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در پایان با بیان اینکه جوانان به جای اینکه برای مقابله با مشکلات به دود سیگار و قلیان و اعتیاد پناه ببرند بهتر است مهارت‌های حل مسئله را آموزش ببینند تا بتوانند با مشکلات مقابله کنند، گفت: افراد می‌توانند با مراجعه به پایگاه‌های بهداشتی در هر منطقه‌ای از شهر، مهارت‌های حل مسئله را که توسط روان‌شناسان این پایگاه‌ها به صورت رایگان آموزش داده می‌شوند فرا بگیرند.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: مصرف قلیان دانشگاه علوم پزشکی کرمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۰۰۲۲۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماجرای گاز «خنده» قلیان‌ها چیست؟/ جزییات طرح وزارت بهداشت درباره قلیان «اکسیژن»

به گزارش خبرآنلاین، مجری طرح مطالعاتی بررسی «قلیان اکسیژن» با هشدار نسبت به افزایش استعمال قلیان دخانی در زنان و مردان و عوارض ناشی از آن، در عین حال از طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن با نظارت وزارت بهداشت و با هدف کاهش مصرف قلیان دخانی خبر داد و گفت: دستگاه قلیان اکسیژن هنوز «تایید نهایی» را نگرفته و نتایج تحقیقات ملاک تصمیم‌گیری در این باره خواهد بود.

اخیرا بحث عرضه نوعی خاصی از قلیان تحت عنوان «قلیان اکسیژن» در برخی کافی شاپ‌ها و قهوه‌خانه‌ها خبرساز شده؛ موضوعی که ظاهرا در راستای اجرای طرح مطالعاتی وزارت بهداشت در ۱۰ استان کشور است؛ چراکه متخصصان و مسوولان سلامت همواره نسبت به شکستن قبح استعمال قلیان در میان خانواده‌ها و استعمال آن به صورت گروهی و سرگرمی و نهایتا هم افزایش چندین برابری مصرف آن در زنان و مردان و بروز عوارض قلبی و تنفسی ناشی از آن در سنین پایین‌تر، هشدار داده‌اند.

دکتر غلامرضا حیدری - مجری طرح مطالعاتی بررسی «قلیان اکسیژن» در گفت‌وگو با ایسنا، در واکنش به اخبار و فضای ایجاد شده درباره این طرح مطالعاتی، با تاکید بر اینکه «قلیان اکسیژن»، استانداردهای وزارت بهداشت را دارد، اظهار کرد: مقدار گازهای اکسیژن و نیتروژن موجود در «قلیان اکسیژن» تنظیم شده و استاندارد است و حدود ۱۰ سال از زمان ثبت اختراع رسمی این دستگاه در کشور می‌گذرد.

ماجرای گاز «خنده» در قلیان اکسیژن

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اخبار منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی درباره قلیان اکسیژن خاطرنشان کرد: ادعای استفاده از «گاز خنده» در قلیان اکسیژن در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که در پاسخ به ادعاهای مطرح شده باید گفت، استفاده از گاز خنده در قلیان اکسیژن صحت ندارد.

وی درباره ترکیب گازهای قلیان اکسیژن گفت: سهم اکسیژن از ترکیب گازهای به کار گرفته شده قلیان اکسیژن حدود ۸۰ درصد است و نیتروژن می‌تواند به میزان ۵ درصد به ترکیب گازها اضافه شود.

مجری طرح مطالعاتی بررسی دستگاه پاک‌دم ادامه داد: «اکسید نیتروژن» که با «گاز خنده» شناخته می‌شود در قلیان اکسیژن وجود ندارد. «انتونوکس» که یک گاز بی‌ضرر به حساب می‌آید که در قلیان اکسیژن استفاده می‌شود. پژوهش‌های متعددی درباره «انتونوکس» در سطح جهان انجام شده، یافته‌های این مطالعات از بی‌ضرر بودن این گاز حکایت می‌کند.

حیدری درباره اعتیادآور بودن انتونوکس به ایسنا اظهار کرد: انتونوکس از مسائلی مانند «ایجاد وابستگی»، «اعتیادآوری» و «گازهای خنده‌آور» تهی است. با توجه به ویژگی‌های انتونوکس باید گفت ادعاهایی که در ارتباط با قلیان اکسیژن مطرح شده یک بازی رسانه‌ای است.

وی درباره طرح مطالعاتی بررسی دستگاه پاکدم اظهار کرد: بررسی دستگاه پاکدم که توسط دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام می‌شود یک طرح مطالعاتی به حساب می‌آید. این طرح مطالعاتی مورد تایید وزارت بهداشت واقع شده و «کد اخلاق» دارد.

نتایج تحقیقات؛ ملاک تصمیم‌گیری درباره قلیان اکسیژن

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه در این طرح مطالعاتی افرادی که از قلیان اکسیژن استفاده می‌کنند مورد نظرسنجی قرار می‌گیرند، افزود: هدف از اجرای نظرسنجی این است که مصرف‌کنندگان قلیان‌ اکسیژن را ارزیابی کنیم. این ارزیابی‌ها به منظور بررسی مشکلات و عوارض احتمالی ناشی از مصرف قلیان اکسیژن است. با توجه به مشکلات و عوارض احتمالی ناشی از استعمال قلیان اکسیژن برای آینده این دستگاه تصمیم می‌گیریم.

وی گفت: در حال حاضر، قلیان اکسیژن در برخی استان‌ها مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است. پاسخ به پرسش‌های «آیا قلیان اکسیژن عوارض دارد؟» و «آیا قلیان اکسیژن می‌تواند به عنوان یک دستگاه بی‌ضرر معرفی شود؟» به عنوان پرسش‌های این طرح مطالعاتی طرح شده‌اند. پاسخ به این پرسش‌ها به گذر زمان نیاز دارد؛ این پروژه تحقیقاتی باید به مدت یک یا دو سال انجام شود که بتوان به پرسش‌های مطرح شده پاسخ داد.

اجرای طرح مطالعاتی در ۱۰ استان کشور

اظهارنظر درباره قلیان اکسیژن منوط به بررسی‌های کامل‌تر

حیدری افزود: طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن در شهر تهران انجام شده و مصرف‌کنندگان این دستگاه با «تست تنفسی» مورد ارزیابی قرار گرفته‌اند. نتایج تست تنفسی مصرف‌کنندگان قلیان اکسیژن نشان می‌دهد وضعیت تنفسی آنها نسبت به افراد عادی، کاملا بالاتر است. نتایج به دست آمده می‌تواند ما را به مسیری هدایت کند که قلیان اکسیژن، مشکلات سلامتی ندارد. البته تاکید می‌کنم که به طور قطع، اظهارنظر نهایی درباره قلیان اکسیژن به بررسی‌های کامل‌تر نیاز دارد. در نظر داریم افرادی که از قلیان اکسیژن استفاده می‌کنند در ۱۰ استان کشور مورد ارزیابی قرار دهیم. بازهم تاکید می‌کنم اخبار مربوط به عوارض و اعتیادآوری قلیان اکسیژن، یک بازی رسانه‌ای و کذب محض است.

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی درباره جزئیات اجرای طرح تحقیقاتی قلیان اکسیژن به ایسنا اظهار کرد: مراکزی که قلیان‌های دخانی ارائه می‌دهند به صورت داوطلبانه در طرح تحقیقاتی شرکت می‌کنند. بر اساس استانداردهای وزارت بهداشت، درصد گازهای اکسیژن و نیتروژن قلیان اکسیژن تنظیم می‌شود. طرح تحقیقاتی در ۳ استان تهران، البرز و آذربایجان شرقی آغاز شده، همچنین امور مربوط به این طرح تحقیقاتی در استان بوشهر و شهر جیرفت در استان فارس در حال انجام است.

وی ادامه داد: استان‌های مازندران، زنجان، هرمزگان نیز به طرح تحقیقاتی قلیان اکسیژن اضافه می‌شوند.

حیدری درباره جامعه آماری طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن نیز به ایسنا گفت: تعداد مراکز عرضه قلیان‌های دخانی که در طرح مطالعاتی لیان اکسیژن شرکت کرده‌اند باید به «حجم نمونه» که در طرح علمی برآورد شده، برسند. میزان جامعه آماری باید به نحوی باشد که آمار و ارقام خروجی طرح تحقیقاتی از منظر آماری، «معنی‌دار» و «قابل تایید» باشد. این طرح تحقیقاتی به یک یا دو سال زمان نیاز دارد که میزان داده‌های مورد نظر جمع‌آوری شود. پس از جمع‌آوری داده‌ها، آنالیزهای مورد نیاز انجام می‌شود.

چرایی اجرای طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن

وی درباره چرایی اجرای طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن گفت: سال‌ها است علیه دخانیات مبارزه می‌کنیم و با اقداماتی در نظر داریم میزان مصرف دخانیات را کنترل و محدود کنیم. برنامه‌هایی با هدف کنترل دخانیات طی سال‌های گذشته مطرح شده اما شکست‌ خورده‌اند. همچنین ممنوعیت‌های استعمال دخانیات اثربخش نبوده‌اند و جرائم مربوط به تخلفات دخانیاتی به خوبی اجرا نشده‌اند.

افزایش مصرف قلیان در جامعه

حیدری با بیان اینکه متاسفانه قلیان در کشور به ویژه در میان جوانان به وفور استعمال می‌شود، افزود: مصرف قلیان در جمعیت نوجوان در حال افزایش است. بررسی‌ها بیانگر این است تفاوتی در ارتباط با میزان مصرف قلیان در میان زنان و مردان وجود ندارد؛ این در حالیست که میزان مصرف سیگار در میان مردان نسبت به زنان ۱۰ برابر بیشتر است. آمار و ارقام بیانگر این است که حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد افراد بالای ۲۵ سال، چه مرد و چه زن قلیان استعمال می‌کنند.

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه قلیان در میان جامعه ایرانی ورود کرده، افزود: قلیان در میان خانواده‌ها، اماکن تفریحی و جمعیت جوان کشور ورود کرده است. میزان دود هر وعده استعمال قلیان معادل استفاده از ۱۰۰ نخ سیگار است.

حیدری درباره تنباکوهای مورد استفاده در قلیان‌ها گفت: تنباکوها غیراستاندارد به حساب می‌آیند و عمدتاً با آلودگی‌های محیطی، میکروبی و قارچی همراه هستند. زغال‌هایی هم که در قلیان استفاده می‌شوند زمینه‌ساز مسمومیت با مونوکسیدکربن هستند.

افزایش بیماری‌های تنفسی و قلبی در پی افزایش مصرف قلیان

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی افزود: متاسفانه در ارتباط با کنترل مصرف قلیان هیچ برنامه‌ریزی کاملی وجود ندارد. با توجه به افزایش استعمال قلیان در میان جوانان و نوجوانان شاید بتوان گفت باید به انتظار افزایش بیماری‌های تنفسی و قلبی_عروقی در سنین جوانی بنشینیم. در حالی که بیماری‌های تنفسی و قلبی_عروقی معمولا در دهه‌های پنجم یا ششم زندگی بروز می‌کنند. شرایط به واسطه استفاده از قلیان به نحوی است که افراد ۲۰ و ۳۰ ساله دچار برونشیت مزمن و بیماری‌های قلبی هستند.

شاید قلیان اکسیژن جایگزینی برای قلیان‌های دخانی باشد

حیدری با بیان اینکه عوارض مصرف قلیان باید در کانون توجه قرار گیرد، افزود: بهره‌ گرفتن از راهکارها و روش‌های علمی در جهت کنترل مصرف دخانیات باید در کانون توجه قرار گیرد. به نظر می‌رسد قلیان اکسیژن شاید بتواند جایگزین قلیان‌های دخانی شود.

وی تاکید کرد: در حال حاضر، دستگاه قلیان اکسیژن «تایید نهایی» را نگرفته است. اگر نتایج تحقیقات و شرایط طوری باشد که این دستگاه جایگزین قلیان‌های دخانی شود، یک گام موثر در جهت حفظ سلامتی جامعه به حساب خواهد آمد. اما در مجموع اظهارنظر درباره قلیان اکسیژن منوط به بررسی‌های کامل‌تر بوده و نتایج تحقیقات؛ ملاک تصمیم‌گیری در این باره خواهد شد.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900077

دیگر خبرها

  • بازیافت پسماند زباله توسط دانش‌بنیان‌ها و تبدیل به سوخت پاک
  • رانندگی بعد از قلیان اکسیژن ممنوع!/ بیش از ۱۵ سال روی قلیان اکسیژن مطالعه شده است
  • خوب و بد قلیان‌ اکسیژن
  • پدیده جدید و مشکوک « پاکدم » در مراکز تفریحی شهر
  • پدیده جدید و مشکوک «پاکدم» در مراکز تفریحی شهر
  • هدایت نقدینگی به‌سمت صنایع پایین‌دست نفت، اشتغال‌زایی و سودآوری به‌ همراه دارد
  • ماجرای قلیان اکسیژن در کافه‌های تهران چیست؟
  • ماجرای گاز «خنده» قلیان‌ها چیست؟/ جزییات طرح وزارت بهداشت درباره قلیان «اکسیژن»
  • ماجرای گاز «خنده» در قلیان اکسیژن صحت دارد؟/ قلیان اکسیژن اعتیاد آور نیست؟
  • پدیده جدید و مشکوک در مراکز تفریحی شهر