Web Analytics Made Easy - Statcounter

 

به گزارش  خبرگزاری بسیج، مجموعه اقدامات بانک مرکزی در زمینه اصلاحات پولی-بانکی در هفته‌های اخیر، آثار مهمی در بازار داشته و وضعیت اقتصاد‌ی کشور در حوزه‌ها‌ی پولی، ارز‌ی و بانکی را ثبات و بهبود بخشیده است. در ادامه به برخی از این اقدامات و آثار آن در بازار اشاره می کنیم:

* بانک مرکزی چه اقداماتی برای مبارزه با سوداگران بازار ارز برداشت؟

در هفته های اخیر، بانک مرکزی از اتصال تمامی شماره‌حساب‌های بانکی به هر کد ملی خاص و تعیین سقف حداکثر 100 میلیون تومانی برای تراکنش خرید کارتی برای هر کد ملی در 24 ساعت خبر داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین بانک مرکزی چندی قبل نیز با صدور دو بخشنامه مربوط به ساماندهی چک‌های تضمینی و محودیت سقف تراکنش،‌ گام مهمی در راستای مبارزه با سوداگران بازار ارز و شفافیت نظام پولی برداشت. از جمله مهم‌ترین بندهای این دو بخشنامه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

الف- چک‌های تضمینی بانک‌ها

- ظهر نویسی و انتقال چک تضمین‌شده به دیگری، فاقد اعتبار خواهد بود.

- چک تضمین‌شده صرفاً باید در وجه گیرنده (ذینفع) که توسط متقاضی در فرم درخواست مربوطه درج گردیده، صادر شود.

ب- ساماندهی تراکنش‌های بانکی

- سقف عمومی تراکنش خرید کارت برای هر فقره کارت در هر شبانه‌روز مبلغ 500 میلیون ریال است. تبصره: این سقف مشمول تراکنش‌های پذیرندگان حساب‌های دولتی و پذیرندگان با کدهای صنفی خاص نمی‌شود.

- ارسال کد ملی دارنده کارت در تمام تراکنش‌های کارتی به هنگام پاسخ تراکش اجباری است.

 -  درج «بابت» در تمام دستور پرداخت‌های ارسالی در سامانه‌های ساتنا و پایا اجباری است.

*اهداف بانک مرکزی از محدود کردن ابزارهای پولی و بانکی

هدف اصلی بانک مرکزی از صدور و اعمال این بخشنامه‌ها، ایجاد محدودیت در بازارهای غیرمولد به ویژه بازار ارز است. قرار دادن سقف عمومی تراکنش خرید کارتی سبب ایجاد محدودیت در پوزهایی شده که به‌صورت غیرقانونی از کشور خارج‌ شده است. این اقدام بانک مرکزی از طریق محدودیت در نقل و انتقال نقدینگی در فعالیت سوداگران اخلال ایجاد می‌کند.

اقدامات بانک مرکزی در استفاده از ابزارهای فناوری نوین برای مدیریت اقتصاد کشور اگر چه با هدف کنترل قیمت ارز انجام شده است اما اثرات گسترده‌ای بر محیط اقتصاد کلان به ویژه ثبات قیمت‌ها و شفافیت جریان پولی کشور دارد. بطوریکه طی این روزها، تأثیر بسزایی در کنترل نوسانات ارزی داشته است و در نتیجه، نرخ ارز به کمترین مقدار خود بعد از نوسانات ارزی رسیده است.

درباره محدودیت سقف تراکنش‌های کارتی باید گفت این اقدام از طریق کاهش تراکنش‌های کلان کارتی، نقش قابل توجهی در کاهش التهابات بازار و ثبات قیمت ارز داشته است.

همچنین چک تضمینی به عنوان یک ابزار بدون ریسک غیرشفاف در التهابات اخیر نقش بسزایی داشته است. بر اساس اظهارات عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی در دو ماه گذشته ارزش این چک‌ها ۸ هزار میلیارد تومان بوده است و بخش عمده‌ای از معاملات ارزی با چک‌های تضمینی انجام می‌شد چراکه هم به راحتی نقد می‌شد و هم به سهولت و با دو امضا قابل انتقال به دیگری بود، بنابراین حذف چک تضمینی اثر قابل توجهی بر ثبات بازار و شفافیت معاملات داشته است.

اقدام دیگر بانک مرکزی، اجباری کردن درج «بابت» در سامانه‌های ساتنا و پایا است. این مسئله این امکان را به بانک مرکزی می‌دهد که آگاهی یابد که هر تراکنش به وسیله چه کسی و بابت چه موضوعی انجام می‌گیرد، این امر زمینه ساز ایجاد شفافیت جریان پول در معاملات کشور است.

* شرط بلندمدت شدن آثار اقدامات بانک مرکزی بر بازار ارز

آثار اقدامات بانک مرکزی به شرطی در بلندمدت ماندگار است که گام‌های بعدی در راستای ساماندهی کامل تراکنش‌های بانکی برداشته شود. بانک مرکزی در ادامه کار می‌تواند از طریق ایجاد سامانه یکپارچه برای تراکنش‌های بانک، جریان پول در معاملات را رصد و شفاف کند. به عنوان مثال، می‌تواند درج گزینه «بابت» را برای تمامی ورودی و خروجی‌های افراد اجباری کند.

در مجموع، مهمترین اثر ایجاد شفافیت و ثبات در اقتصاد، پرهزینه کردن فعالیت‌های سوداگرانه در بازارهای غیرمولدی مانند ارز، سکه و مسکن است. این امر به نوبه خود منجر به جذاب شدن فعالیت‌های مولد در کشور خواهد شد.

منبع: بسیج نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت basijnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بسیج نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۰۰۵۳۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

منتظر برنامۀ بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم

دومین نشست بررسی مسائل ارزی شامگاه چهارشنبه با حضور محمدباقر قالیباف رئیس مجلس، سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و امور دارایی، محمدرضا فرزین رییس کل بانک مرکزی، سید محمد حسینی معاون پارلمانی رییس جمهور، محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی، سیدشمس الدین حسینی رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید، عزت الله اکبری تالارپشتی رئیس کمیسیون صنایع و معادن، حجت الاسلام محمدحسین حسین زاده بحرینی و محسن زنگنه از نمایندگان اقتصاددان مجلس و تعدادی از کارشناسان مرکز پژوهش‌ها در مجلس برگزار شد. 

قالیباف در این نشست با بیان اینکه نباید به ارائه گزارش اکتفا کرد گفت:، زیرا در نشست قبلی به اندازه کافی گزارش ارائه شد و دوستان دولت باید به طور روشن و شفاف رویکرد رو به جلو برای مدیریت بازار ارز ارائه کنند.

رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ما دنبال تکرار جلسات نیستیم و جلسه سومی وجود ندارد بنابراین باید در مورد موضوع به جمع‌بندی برسیم و نتیجه نهایی را به صحن علنی ارائه کنیم و در این رابطه با توجه به اصرار نمایندگان برای بررسی موضوع در صحن علنی، به صورت مشخص به نمایندگان گفتم اگر به جمع‌بندی و اتفاق نظر با دولت نرسیم مجلس خود به جمع‌بندی روشن می‌رسد.

 قالیباف با تاکید بر اینکه باید بر روی اصل موضوع بحث و گفتگو کنیم و در مورد رویکردها، اشکالات و راهکار‌ها به جمع‌بندی برسیم، تصریح کرد: واقعیت این است که ناترازی‌ها در قیمت ارز تاثیرگذار است بنابراین نمی‌توان نظام یکپارچه اقتصادی را نادیده گرفت و دولت و مجلس باید به این مهم توجه داشته باشند.

رئیس قوه مقننه کشورمان با یادآوری اینکه حکمرانی از دو بخش تشکیل می‌شود، گفت: یک بخش تشخیص علمی و دیگری تصمیم سیاسی است؛ تشخیص‌های علمی ما به دلایل مختلف تحت تاثیر تصمیم‌های سیاسی قرار دارد درحالی که اگر ترکیب آنها را با هم رعایت کنیم می‌توانیم مشکلات را حل کنیم، اما اگر تشخیص علمی را فدای تصمیم سیاسی کنیم به طور حتم دچار مشکل خواهیم شد. 

وی افزود: همچنین اگر به تشخیص علمی بدون شرایط سیاسی کشور توجه کنیم با مشکل مواجه خواهیم شد بنابراین تعادل این موضوع مهم است. 

قالیباف با تاکید بر اینکه مجلس در عین اختلاف سلیقه و اختلاف دیدگاه با سیاست‌های ارزی دولت همراهی کرده است، گفت: همه اختیار‌های موجود در قانون دائمی را به رئیس بانک مرکزی دادیم و هر چه ایشان در جلسه سران قوا بیان کردند قبول کردیم، اما شرایط کنونی نشان می‌دهد که هم رویکرد اقتصادی و هم رویکرد مدیریتی در موضوع ارز دچار اشکال است. 

وی با اشاره به تورم کالا‌های اساسی که با ارز ترجیحی وارد می‌شوند و تاکید بر ضرورت اصلاح رویکرد‌های اقتصادی در این زمینه، گفت: به طور روشن و مشخص امروزه در سیاست‌های ارزی از نگاه اقتصادی دچار مشکل هستیم و طرح جامعی برای رویکرد اقتصادی در ارز وجود ندارد. 

قالیباف خطاب به مسئولان اقتصادی حاضر در نشست گفت: ما رویکرد اقتصادی مان در حوزه مدیریتی را اعلام کردیم و تا روز یکشنبه برای دریافت برنامه دولت منتظر می‌مانیم، اما اگر برنامه و سیاست ارزی دولت ارائه نشود، مجلس جلسه خواهد گذاشت و طرح خود را ارائه می‌کند.

در این جلسه محمدرضا فرزین رییس کل بانک مرکزی گزارشی از وضعیت بازار ارز و تحولات اقتصاد کلان کشور ارائه کرد.

همچنین وزیر اقتصاد و روسای کمیسیون‌های اقتصادی، صنایع و معادن و جهش و رونق تولید مجلس هم به تشریح راهکار‌های خود برای کنترل نرخ ارز پرداختند.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی مجلس

دیگر خبرها

  • منتظر برنامۀ بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم
  • کارت بانکی این شش بانک حذف می‌شوند
  • حراج شمش طلا در مرکز مبادله توانسته به قیمت بازار آزاد کمک کند؟
  • گزارش عملیات اجرایی سیاست پولی
  • مدیریت صحیح بانک مرکزی در شرایط فعلی
  • سقف تراکنش غیرحضوری بانکی به ۲۰۰ میلیون تومان افزایش یافت
  • سقف تراکنش غیر حضوری بانکی به ۲۰۰ میلیون تومان افزایش یافت
  • بانک مرکزی: سقف تراکنش غیرحضوری ۲ برابر شد؛ روزانه ۲۰۰ میلیون تومان
  • مدیریت تمام نوسانات ارزی در اختیار بانک مرکزی نیست
  • تداوم آرامش و ثبات بازار برنج کشور با حمایت دولت