Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-27@21:30:25 GMT

دنیای امروز ما، جهانی با هویت‌های تکه پاره

تاریخ انتشار: ۲۷ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۰۱۳۱۵۶

دنیای امروز ما، جهانی با هویت‌های تکه پاره

به گزارش ایکنا از خراسان رضوی دکتر جهانگیر مسعودی امروز در پنجمین نشست سالانه حوزه و دانشگاه در دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی با اشاره به نقش حوزه و دانشگاه در حل مسائل اجتماعی و اقتصادی افزود: بیشتر بحث در خصوص مسائل، مشکلات، آسیب ها و مسائل روز در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است و در این بخش به بعد اجتماعی و فرهنگی پرداخته می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



علت یابی مسائل پیدای جامعه با شناخت ابر مسائل
مسعودی افزود: نگاه به مسائل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی در دو لایه شامل مسائل جاری و پیدای جامعه و مسائل پنهان است که بحث پیدای آن در بعد اجتماعی شامل آسیب هایی چون طلاق، اعتیاد، حاشیه نشینی و مواردی از این قبیل می شود که در جامعه کم هم نیست و به صورت عینی همه درگیر این مباحث هستند اما ابر مسائل ما در جامعه نه در ایران بلکه در جهان اسلام نیز مسائل پنهانی است که عامل پیدایش مسائل پیدای جامعه می شود و گاها به دلیل درگیر بودن در مسائل جاری و پیدای جامعه از این مسائل غافل هستیم؛ لذا در این خصوص نیازمند یک کالبد شکافی جدی بوده تا ابر مسائل روزگار معاصر شناسایی شود.

عضو هیات علمی دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی اظهار کرد: در جامعه نیز باید چاره اندیشی از سوی حوزه و دانشگاه صورت گیرد تا مسائل و مشکلات تیمار و رفع شود. در این مسیر باید بر اساس روش شناسی دکارت که می گوید «ما برای حل مسائل از هر جنسی نیازمند چهار گام هستیم که مهم ترین گام، گام اول است. در گام اول باید از نقاط واضح و متمایز آغاز کنیم»، حرکت کرد. در حقیقت در گام نخست نیازمند فهم دقیقی از سوال هستیم.

وی اضافه کرد: در حقیقت در برخی مسایل حتی با وجود با وجود وضوح مساله، اگر به تمایزی از آن مساله نرسیم، در جهت حل آن کامیاب نخواهیم شد؛ به عنوان مثال فردی که دندان درد دارد، جدای از وضوح مساله درد که بر وی عارض شده، باید بداند کدام دندان منشا درد است؛ لذا اگر اشتباهی دندان دیگری را بکشد، منشا درد همچنان باقی خواهد ماند.

عضو هیات علمی دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی افزود: برای حل مساله باید ابتدا سوال را درک کرد. در واقع فهم سوال بخشی از مساله را حل می کند؛ لذا مقام استفهام سوال را اگر انسان به خوبی طی کند، در مسیر پاسخگویی به سرازیری خواهد افتاد. به تعبیر دکارت باید در برخورد با نقاط مساله دار، ضمن درک واضح بودن مساله، به صورت متمایز آن را دریابیم.

مسعودی گفت: کمترین درد ما این است که پس از 40 سال انقلاب، امروز با نسلی مواجهیم که هزار پارادوکس ذهنی، روحی داشته و درگیر مسائل مختلف است. ما این مسائل را دریافته ایم اما به تعبیر دکارت نمی دانیم مشکل از کجاست؛ لذا باید مساله شناسی کرده و مسائل پنهان که عقبه مسائل ظاهری است را بیابیم.

وی گفت: شهید مطهری در مقدمه کتاب «انسان و سرنوشت» که پیرامون مباحث قضا و قدر است، در خصوص علت اصلی انحطاط تمدن اسلامی آورده «20 سال است درگیر این کلان مساله هستم که آیا خود اسلام را باید مسئول انحطاط مسلمین شناخت كه بسیاری از غربیان (نه همه) كه احیانا گرفتار تعصّب مسیحی هستند و یا بالاتر، مأموریت استعماری دارند، آن را ادعا می كنند، یا اسلام از این مسئولیّت مبراست و مسلمانان مسئول این انحطاطند و یا نه این موضوع به اسلام مربوط است و نه به مسلمانان؛ علت این انحطاط، ملل و اقوام غیر مسلمانند كه در طول تاریخ 14 قرنی اسلام، به انحای مختلف با مسلمانان سر و كار داشته اند». پاسخ به این پرسش، كار ساده ای نیست؛ یك رشته مباحث نسبتا طولانی باید پیش كشیده شود که لازم است در هر یك از آن با اسلوب علمی تحقیق كافی به عمل آید.

نحوه تعامل جهان اسلام و مدرنیته از چه الگویی پیروی می کند
وی با اشاره به اینکه این مساله برای پسینیان استاد مطهری تبدیل به مساله ای بزرگتر شد، اظهار کرد: این مساله به این دلیل بوده که اگر در جایی احساس می کنیم، از تمدن غرب عقب افتاده ایم، برای جبران آن مدل مدرنیته غربی را مورد استفاده قرار می دهیم؛ لذا برای متاخرین، مساله انحطاط تمدن اسلامی به موضوعی بزرگ با عنوان نسبت اسلام و مدرنیته تبدیل شده است.

عضو هیات علمی دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی اظهار کرد: کلان مساله ای که در جهان اسلام با آن مواجه هستیم، این است که دنیای اسلام در جهان معاصر چه نسبتی باید با مدرنیته برقرار کند. بحث های غرب زدگی، رویکردهای غرب ستیزی، رویکردهای غرب شناسی و انواع رویکردهایی که در نیم قرن اخیر به وجود آمده، پاسخ هایی در برابر این سوال بوده است چرا که سرنوشت روزگار ما به این مسائل گره خورده است.

مسعودی گفت: این مساله در آثار شهید مطهری، سید جمال الدین اسدآبادی و اقبال لاهوری مطرح شد و پاسخ هایی نیز برای آن ارایه گردید. در واقع سیر دغدغه های مسلمانان از مسائل ابتدایی تر به مسائل انتهایی تر و معاصرتر حرکت کرد.

وی تصریح کرد: سنت ما در تطبیق با مدرنیته بازسازی نشده است؛ البته در این میان برخی عقیده ای به تمدن غرب عقیده ندارند و قائل به غرب ستیزی و مدرنتیه ستیزی هستند. در کنار این امر، با حلاجی بیشتر مساله اسلام و مدرنیته، در می یابیم که امروز با مساله مدرن تری مواجهیم که در جهان فرامدرن مطرح است؛ در واقع ما هنوز دعوای سنت و مدرنیته را ترک نکرده، وارد فاز جدیدی از زیست جهان یعنی دوران فرامدرنیته شده ایم.

مسعودی گفت: در کتاب جامعه شناسی پس مدرنیسم اثر «اسکات لش» آمده دو دوره بنیاد گرایی در طول تاریخ پشت سر گذاشته شده که یکی بنیاد گرایی بود که بر محور جامعه دینی قرون وسطی شکل گرفت و با ظهور مدرنیته، این بنیاد گرایی ترک شد؛ دیگری بنیاد گرایی جدیدی به نام بنیاد گرایی مدرن است.

عضو هیات علمی دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی اظهار کرد: ستون اصلی در بنیاد گرایی نوع اول تفکر دین مدار و در بنیاد گرایی نوع دوم عقل خود بنیاد مدرن بود. براساس نظرات اسکات لش هر دوی این بنیادگرایی ها در دوران معاصر بازنشسته شده اند؛ لذا ما امروز گرفتار جهانی بی بنیاد و خیمه ای بدون محور شده ایم.

در این دنیای بی بنیاد امروز با یک خلا در حوزه مرجعیت پاسخگویی مواجه هستیم
وی ادامه داد: انسان معاصر انسانی است که در فضای پست مدرن نه به دین و نه به عقل مدرن اعتماد دارد؛ لذا در جامعه نه به حوزه و نه به دانشگاه که نماینده عقل مدرن است، اعتماد می کند. لش می گوید «در این دنیای بی بنیاد امروز، آن مرجع های اصلی که پاسخگوی انسان زمان خود بود، از دست رفته و ما با یک خلا در حوزه مرجعیت پاسخگویی مواجه هستیم».

مسعودی عنوان کرد: به تعبیر دکتر شایگان، انسان معاصر انسانی است که دچار هویت 40 تکه شده است. واقعیت این است که ما نیز مثل انسان غربی در فضایی از پست مدرنیسم ورود کرده ایم که خیلی چیزها در این فضا فرو ریخته و ما فروریختن آن را چون پنهان است، نمی بینیم و نمی دانیم بسیاری از زلزله های پنهانی در گسل های ذهنی نسل جدید صورت گرفته و ما ابعاد ظاهری آن را در قالب اعتیاد، بی بندوباری، طلاق و... می بینیم؛ لذا اگر آن لایه های درونی را تشخیص دهیم و نسبت سنت با مدرنیته و پست مدرنیسم را تعریف کنیم، شاید بتوانیم به وظیفه طلبگی و دانشگاهی خود عمل کنیم؛ آن زمان است که در تعامل حوزه و دانشگاه نقش طلبه و دانشگاهی مشخص خواهد شد.

مسعودی ادامه داد: تفاوت ما با غربی ها این است که آنان مدرنیته را از حدود 5 قرن پیش، یعنی از رنسانس به بعد، تجربه کردند؛ لذا 5 قرن زمان برد تا ایشان به صورت تدریجی مدرنیته را تجربه کنند اما این زمان برای ما حدود یک قرن گذشت؛ ضمن اینکه غربی ها پست مدرنیسم را از نیمه قرن بیستم تجربه کردند اما ما در یکی دو دهه اخیر محصولات پس مدرن از جمله فیلم، فضای مجازی و... را تجربه می کنیم.

عضو هیات علمی دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی گفت: مساله ما این است که هنوز سنت را ترک نکرده، مدرنیته را تجربه کرده ایم و در حال تجربه پست مدرنیسم نیز هستیم؛ لذا هویت ما از هم گسیخته و چند پاره شده و تبدیل به هویت شهر فرنگی شده که هم سنت، هم مدرنیسم و هم پست مدرنیسم در آن جریان دارد.

وی گفت: روانشناسان از این امر به هویت پریشی و هویت چندگانه یاد می کنند. این مساله مشکل ما در مواجهه با نسل جدید است؛ بنابراین درد را می دانیم اما مساله را تمایز نداده ایم. می دانیم نسل ما در حال از دست رفتن است اما نمی دانیم از کجا ضربه خورده ایم؛ لذا تامل اساتید حوزه و دانشگاه و تقسیم کار در پیدا کردن این تمایز مساله می تواند در یافتن پاسخ به ما کمک کند.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا خراسان رضوی معارف اجلاس سالانه حوزه دانشگاه هویت مدرنیته سنتی قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۰۱۳۱۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جنایات رژیم صهیونیستی به مساله اول رسانه‌های جهانی تبدیل شده است

به گزارش خبرنگار مهر، حجت‌الاسلام مهدی ربانی در خطبه‌های نماز جمعه محلات، تقوا را بالاترین درجه فقه و فهم حقایق عالم دانست و اظهار کرد: رعایت تقوا باید در نهان و آشکار، دور از چشم مردم و در انظار مردم صورت گیرد و در همه جا باید مراقب آن بود.

وی با گرامیداشت یاد شهید مطهری، شهدای فرهنگی و شهدای دانش‌آموز و روز معلم، ادامه داد: معلمان در کنار آموزش، وظیفه خطیر تزکیه و تربیت فرزندان را بر عهده دارند.

وی با اشاره به بیانات اخیر مقام معظم رهبری در دیدار با کارگران، افزود: نگاه دنیای مادی به کار و کارگر، نگاه ابزاری است چرا که کارگر، تولید ثروث می‌کند و کار و کارگر به خودی خود ارزش ذاتی دارد.

حجت الاسلام ربانی، با اشاره به بیانات اخیر مقام معظم رهبری مبنی بر تضمین امنیت شغلی قشر کارگر، گفت: مهارت‌آموزی و دانش‌افزایی کارگر به افزایش سطح کیفی کارگر و پیشرفت کشور کمک می‌کند.

وی با اشاره به فرارسیدن روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای، گفت: ورزش باید با اخلاق، مروت، جوانمردی، ادب و ایثار عجین باشد که این در ورزش پهلوانی تجلی بیشتری دارد و باید اذعان کرد که قهرمانان واقعی، شهدای ورزشکار هستند که در کنار ورزش با ایثارگری، جان خود را در راه اسلام و برای دفاع از میهن هدیه کردند.

خطیب جمعه محلات با اشاره به قرار گرفتن در آستانه روز شوراها، اظهار کرد: شوراها تجلی مشارکت مردم در تصمیم‌گیری‌ها و پیشرفت کشور هستند.

وی با اشاره به سفر رئیس جمهور به کشور پاکستان بعد از عملیات وعده صادق، ادامه داد: این سفر در راستای تحکیم روابط با همسایگان انجام شد که استقبال مردم پاکستان از رئیس جمهور، نشان از جایگاه ایران و قدرت نظام جمهوری اسلامی در منطقه و عرصه بین‌المللی دارد.

وی با اشاره به مواجهه اسرائیل و استکبار جهانی با چالش‌های مختلف، افزود: این چالش‌ها نشان از ضعف جبهه استکبار به سرکردگی آمریکا است و
شکست‌های پی در پی که رژیم صهیونیستی و استکبار جهانی به ویژه در عملیات وعده صادق با آن مواجه شده‌اند، هیمنه اسرائیل و آمریکا را در هم شکسته است.

ربانی موضوع عملیات وعده صادق را شکست استکبار جهانی دانست و تصریح کرد: کشورهای بسیاری در منطقه و خلیج فارس با پشتیبانی‌های خود پای کار آمدند تا کشور ما نتواند در این عملیات پیروز شود اما نتوانستند مانع قدرت‌نمایی فرزندان ایران اسلامی باشند که تبدیل به چالشی بزرگ برای استکبار جهانی و رژیم صهیونیستی شد.

وی با اشاره به اینکه فلسطین و جنایت‌های وحشیانه رژیم صهیونیستی به مساله اول رسانه‌های جهانی تبدیل شده است، گفت: چالش دیگر رژیم صهیونیستی، شکست رسانه‌ای آن است چرا که در رسانه‌ها و نگاه مردم جهان، رژیم صهیونیستی، آمریکا، استکبار جهانی و حامیان آنها بی آبرو شده‌اند و حمایت از رژیمی که در این مدت بیش از ۴۰ هزار نفر را به شهادت رسانده است، حمایت از بی‌آبرویی است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر رژیم صهیونیستی بیش از اینکه حامی و حافظ منافع آمریکا در منطقه باشد، وبال گردن آمریکا شده است، ادامه داد: تظاهرات ملت‌ها در حمایت از فلسطین، چالش دیگر رژیم صهیونیستی است و در دانشگاه‌های مهم و بزرگ آمریکا نیز دانشجویان در اعتراض به نسل‌کشی در فلسطین اعتراض می‌کنند که نشان از ضعف استکبار است.

کد خبر 6089047

دیگر خبرها

  • جلد ششم کتاب «عنوان بصری» منتشر شد
  • واکنش جباری به خبر شکایت باشگاه پرسپولیس: مگر به مسائل شخصی درویش ورود کردم؟
  • برگزاری ۱۴ دوره جشنواره شعر رضوی در خوزستان
  • حمایت شورای هماهنگی تبلیغات از اعتراضات دانشجویی علیه اسراییل
  • منتظری: حجاب در ایران قانون است؛ همه باید از آن پیروی کنند، حتی کسانی که مسلمان هم نیستند
  • جنایات رژیم صهیونیستی به مساله اول رسانه‌های جهانی تبدیل شده است
  • حجاب در ایران قانون است؛ همه باید از آن پیروی کنند، حتی کسانی که مسلمان هم نیستند
  • گردهمایی موسسات مردمی گلستان در زمینه خانواده، جمعیت و هویت زن امروز در گرگان
  • بهداشت و سلامت جایگاه ویژه‌ای در اسلام دارد
  • هر جوان فلسطینی به قدر یک لشکر تاثیر دارد