Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیر کل راه آهن قم با بیان این که خواستار عبور قطار سریع السیر تهران - قم – اصفهان از داخل شهر قم هستیم، گفت: 60 درصد زیر سازی این پروژه انجام شده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ محسن اعتماد در گفتگو با خبرنگار قم فردا، با بیان این که همواره به دنبال کار کارشناسی و اصولی هستیم، اظهار داشت: نظر کارشناسی این است که قطار سریع السیر تهران - قم – اصفهان از داخل شهر و ایستگاه مرکزی عبور کند و این تصمیم را به مدیران ارشد اعلام کرده‌ایم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی ادامه داد: راه آهن در مرکز شهر یک نعمت است در واقع عبور قطار از مرکز شهر به نفع مردم استان قم است چرا که مردم به راحتی می‌توانند از قطارها استفاده کنند.
اعتماد تاکید کرد: تیم کارشناسی از وزارت راه و شهرسازی تشکیل شده و این موضوع را مورد بررسی قرار خواهند داد.
وی ابراز داشت: هم اکنون یک مدلی در دنیا اجرا می‌شود که توسعه بر اساس حمل و نقل نامیده می‌شود یعنی شما از این فضای که سیستم حمل و نقل ایجاد کرده بهره بگیرید و خدمات شهری در این مکان به مردم ارائه بدید.
روزانه 5800 مسافر از راه آهن قم استفاده می‌کنند

اعتماد تصریح کرد: هم‌اکنون روزانه 5800 مسافر از راه‌آهن قم استفاده می‌کنند که نشان‌دهنده کار آیی این حمل‌ونقل و استقبال مردم از ایستگاه مرکزی شهر است.
وی در بخش دیگری از صحبت‌های به قطارهای روزانه قم – تهران اشاره کرد و گفت: هم‌اکنون مردم قم به‌راحتی می‌توانند در عرض دو ساعت با 4 هزار تومان به تهران سفر کنند.
مدیرکل راه‌آهن قم بابیان این‌که دو قطار صبح و دو قطار بعدازظهر به تهران حرکت می‌کند، بیان داشت: هم‌اکنون 25 درصد از ظرفیت قطار قم - تهران خالی است
وی تصریح کرد: علاوه بر این روزانه سه رام قطار هم به مشهد داریم که خوشبختانه با استقبال خوب مردم مواجه شده است.
اعتماد در خصوص خطوط راه‌آهن رهاشده در مرکز شهر نیز گفت: ادامه ریل راه‌آهن در مرکز شهر در برنامه‌های توسعه‌ای ما قرار دارد و در آینده قطارهای حومه‌ای بین قم و کاشان را راه‌اندازی خواهیم کرد.

احداث واریانت ریلی ایستگاه ساقه بهره‌وری را افزایش داد

وی با اشاره به برنامه‌های هفته حمل‌ونقل اظهار داشت: در این هفته 4 پروژه به مبلغ 61 میلیارد ریال با حضور سرپرست استانداری قم احداث شد.
اعتماد افزود: این پروژه‌ها شامل احداث پروژه زیرگذر خیابان کارگر قم به میزان 550 میلیون تومان، احداث 22 چشمه سرویس بهداشتی برای ایستگاه محمدیه به مبلغ 400 میلیون تومان، خرید و نصب کانکس‌های نماز و سرویس بهداشتی در سکوی دوم ایستگاه محمدیه با هزینه بالغ‌بر 150 میلیون تومان و احداث واریانت ریلی ایستگاه ساقه و شور آب به همدیگر وصل شد که هزینه آن 5 میلیارد تومان بود.
وی ادامه داد: احداث این واریانت سرعت قطارهای باری را افزایش داد و نزدیک به 45 کیلومتر از مسافت کاسته شد.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۱۲۶۲۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احداث شهرک بازیافت، گامی برای جمع‌آوری انبارهای غیرمجاز در نصف‌جهان

با توجه به اهمیت مدیریت پسماند و تفکیک آن در مسائل زیست‌محیطی، شهرداری اصفهان اقدامات زیادی انجام داده است، به‌طوری که از سال گذشته احداث شهرک بازیافت در دستور کار سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، فراوانی بی‌ضابطه انبارهای جمع‌آوری ضایعات در محدوده حریم شهری در سال‌های اخیر به معضلی جدی برای مدیریت شهرها و تهدید اساسی برای زیست‌پذیری شهر تبدیل شده است و در این راستا ساماندهی انبارهای ضایعات یک حلقه از چرخه بازیافت مواد به‌شمار می‌رود.

پروژه احداث شهرک بازیافت برای رفع این مسئله در شهر اصفهان به‌عنوان یکی از پروژه‌های مهم در زمینه مدیریت پسماند مورد توجه قرار گرفته است؛ با اجرای این پروژه، می‌توان به بهینه‌سازی مدیریت پسماند در شهر و کاهش آلودگی هوا و آب کمک کرد، همچنین این پروژه می‌تواند به رشد اقتصادی و اشتغال‌زایی در منطقه کمک کند، به‌ویژه اگر با استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته اجرا شود.

شهرک بازیافت به عنوان یک پروژه مهم و اقتصادی در حوزه مدیریت پسماند، نیازمند طراحی و معماری مناسب است. این شهرک با توجه به ماهیت و نوع پسماند مورد نظر، به بخش‌های مختلفی تقسیم می‌شود که به‌منظور بهره‌برداری بهینه و کاهش هزینه‌ها، باید طراحی و معماری هر بخش در نظر گرفته شود.

از جمله بخش‌های مورد نیاز در شهرک بازیافت می‌توان به بخش جمع‌آوری و جداسازی، بخش فراوری و بسته‌بندی، بخش حمل‌ونقل و بخش نگهداری و پایش اشاره کرد، طراحی مناسب این بخش‌ها با توجه به فناوری‌های استفاده شده، همچنین نیازهای مالی و عملیاتی، موجب بهره‌وری بیشتر و کاهش هزینه‌ها خواهد شد، به‌طور کلی باید به این نکته توجه کرد که طراحی و معماری شهرک بازیافت باید به‌گونه‌ای باشد که بهره‌وری بالا، کاهش هزینه‌ها و حفاظت از محیط زیست را در بر داشته باشد.

با بازیافت مواد، آلاینده‌های هوا و آب کاهش پیدا می‌کند که در نتیجه بهبود بهداشت و سلامت عمومی مردم را نیز به دنبال دارد، این طرح با استفاده از تکنولوژی‌های مدرن، بهبود کیفیت زندگی افراد را نیز به همراه خواهد داشت؛ بنابراین احداث شهرک بازیافت علاوه بر بهره‌وری بهتر از منابع طبیعی، تأثیرات اجتماعی و اقتصادی مثبت قابل توجهی را نیز به همراه خواهد داشت.

مدیریت پسماند و بازیافت از جمله مهم‌ترین عواملی است که باید در احداث شهرک بازیافت مورد توجه قرار گیرد، در این شهرک، باید سیستم‌هایی برای جمع‌آوری، دفع و بازیافت پسماندهای مختلف همچون پلاستیک، شیشه، فلزات، کاغذ و مقوای چند لایه طراحی شود، همچنین، باید سیستم‌هایی برای جداسازی پسماندهای قابل بازیافت از پسماندهای غیرقابل بازیافت ایجاد شود.

استفاده از فناوری‌های نوین در جمع‌آوری و بازیافت پسماندها می‌تواند بهبود قابل توجهی در کاهش میزان پسماندهایی که به‌طور ناگهانی دور ریخته می‌شوند، داشته باشد، مفید باشد.

احداث شهرک بازیافت مؤثر در ایجاد اشتغال و صنایع تبدیلی

احمد شریعتی، عضو کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا می‌گوید: برای مدیریت بازیافت و زباله در شهر اصفهان سازمان پسماند شهرداری در مناطق پانزده‌گانه خدمات لازم را ارائه می‌دهد و به جمع‌آوری زباله‌های تر و خشک می‌پردازد.

وی می‌افزاید: بنا بر سیاست‌های شهرداری و شورای اسلامی شهر که در کمیسیون خدمات شهری و محیط زیست دنبال می‌شود، باید بتوانیم با فرهنگ‌سازی و انجام تمهیدات لازم زباله را در شهر اصفهان به صفر برسانیم، همچنین تفکیک زباله از مبدا انجام شود.

عضو کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان تصریح می‌کند: در راستای جمع‌آوری پسماند خشک تمهیداتی از جمله طرح «اصپاک» اندیشه شده است که با این اقدام علاوه بر فرهنگ‌سازی، منافعی عاید شهروندان می‌شود، در شهر اصفهان کارهای خوبی انجام شد و این روند همچنان ادامه دارد.

شریعتی با بیان اینکه در شهر اصفهان مراکزی داریم که پسماند خشک را جمع‌آوری و به فروش می‌رسانند و این انبارها منظر شهر را نازیبا کرده است، ادامه می‌دهد: برای اینکه بتوانیم کل پسماند را به چرخه بازگردانیم و دفع پسماند را کاهش دهیم، کارهای خوبی انجام شد که یکی از آن‌ها تحویل کیسه پارچه‌ای در بازارهای روز کوثر است.

وی با بیان اینکه هم‌اکنون تفکیک زباله در بسیاری از منازل انجام می‌شود، اظهار می‌کند: نظارت‌های پس از آن بسیار اهمیت دارد، به این منظور پیگیر بودیم پایگاهی وجود داشته باشد تا تمام مراکزی که پسماند را جمع‌آوری می‌کنند در یک مکان پسماند را تحویل دهند و نظارت وجود داشته باشد، از این‌رو پیشنهاد ایجاد شهرک بازیافت مطرح شد.

عضو کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان می‌گوید: احداث شهرک بازیافت در شورای اسلامی شهر مصوب شد و در همان محل کارخانه مدیریت پسماند، زمینی به مساحت بیش از ۱۵ هکتار به این منظور اختصاص داده شد که در حال حاضر دیوارکشی و طراحی انجام می‌شود و در آینده می‌توانیم تمام مراکزی که در حوزه جمع‌آوری پسماند فعالیت می‌کنند را در این مکان متمرکز کنیم.

ساکتی با بیان اینکه این افراد در شهرک بازیافت خدمات جانبی دریافت می‌کنند، ادامه می‌دهد: علاوه بر این در راستای ایجاد اشتغال و صنایع تبدیلی مؤثر است، اگر این کارگاه‌ها ایجاد شود، در بازآفرینی پسماند خشک از جمله آهن و پلاستیک مؤثر است، انرژی‌ای که از طریق بازآفرینی مواد تولید می‌شود، کمتر از هنگامی است که از طریق تولید مواد اولیه انجام می‌شود.

راه‌اندازی فاز نخست شهرک بازیافت تا ۲ ماه آینده

غلامرضا ساکتی، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: شهرک بازیافت یا شهرک جمع‌آوری مواد زائد شهری با هدف حذف زباله‌گردی و ساماندهی انبارهای غیرمجاز که به صورت غیررسمی خرید و فروش بازیافت سطح شهر را انجام می‌دهند، راه‌اندازی خواهد شد زیرا این انبارهای غیرمجاز معضلاتی از جمله تهدید بهداشت و سلامت شهروندان و آلودگی‌های محیط زیستی ایجاد می‌کنند که بنا بر قوانین موجود باید از محدوده شهر خارج شوند.

وی می‌افزاید: سازمان مدیریت پسماند سال گذشته با هدف ساماندهی انبارهای غیرمجاز، پروژه‌ای را آغاز کرد که در محدوده‌ای از کارخانه کود کمپوست، حدود ۲۰ هکتار زمین برای ساماندهی انبارها اختصاص دهد و تمام فعالیت‌ها به‌صورت مدیریت شده و تحت نظارت این سازمان در این شهرک انجام شود تا مطمئن باشیم تبعاتی برای شهروندان و محیط زیست نخواهد داشت.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان با بیان اینکه سال گذشته برای این منظور بودجه‌ای در نظر گرفته شد، می‌گوید: پیمانکار اجرای پروژه تعیین و تجهیز کارگاه انجام شده و فعالیت اجرایی آن آغاز شده است که پیش‌بینی می‌شود طی دو ماه آینده فاز نخست این پروژه به پایان برسد؛ نقشه‌های فاز دوم نیز آماده شده و در حال حاضر در مرحله برگزاری مناقصه برای انتخاب پیمانکار است و بلافاصله پس از تکمیل فاز اول، فاز دوم آغاز می‌شود.

ساکتی با اشاره به اینکه پس از اتمام فاز دوم، این شهرک آماده واگذاری است، تصریح می‌کند: در این پروژه از ظرفیت بخش خصوصی استفاده می‌شود، در واقع بهره‌بردار اصلی آن انبارهای غیرمجازی است که در سطح شهر فعال هستند، هنگامی که شهرک بازیافت راه‌اندازی شود، انبارها به‌طور کامل به آن محل انتقال پیدا می‌کند.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان با بیان اینکه فعالیت انبارها در سطح شهر از لحاظ قوانین محیط زیستی، شهرداری و مدیریت پسماند غیرقانونی است و هیچ مصداق قانونی ندارد، اما در حال حاضر شاهد آن هستیم، ادامه می‌دهد: برای مدیریت کردن این امر باید مکان جایگزین پیشنهاد شود، از طرفی تمرکز بار بازیافتی در یک مکان امکان ایجاد صنایع تبدیلی را فراهم می‌کند، در نتیجه ارزش افزوده برای انباردار ایجاد و هزینه‌های حمل‌ونقل کاهش پیدا می‌کند.

ساکتی با بیان اینکه ارزش افزوده‌ای که در پسماند خشک قابل بازیافت به ماده اولیه کارخانه‌ها ایجاد می‌شود، مشوقی برای افراد است، تصریح می‌کند: ضمانت اجرایی برای انتقال انبارها به این شهرک، مباحث قانونی است، قانونی که در سطح کشور وجود دارد و ناگزیر به اجرای آن هستیم.

به گزارش ایمنا، هرچند در شهر اصفهان اقداماتی برای فرهنگ‌سازی تفکیک پسماند خشک و جمع‌آوری آن انجام شده است، اما برای جلوگیری از پدیده زباله‌گردی و انبارهای غیرمجاز کافی نبوده است که امیدواریم با احداث شهرک بازیافت شاهد بهبود این وضعیت در این شهر باشیم.

کد خبر 749511

دیگر خبرها

  • انتقال زائران حج تمتع از مدینه به مکه با قطار سریع‌السیر
  • بررسی پروژه‌های ریلی از جمله خط‌آهن سریع‌السیر تهران-مشهد
  • ۷۰ درصد ریل‌گذاری مترو کرج انجام شده است
  • احداث شهرک بازیافت، گامی برای جمع‌آوری انبارهای غیرمجاز در نصف‌جهان
  • آغاز احداث متروی رباط کریم
  • احداث متروی رباط کریم؛ اجرای طرح بعد از تملک اراضی
  • آغاز احداث متروی رباط کریم/اجرای طرح بعد از تملک اراضی و هماهنگی با متروی تهران و تأیید نقشه‌ها
  • آغاز احداث مترو رباط کریم در امتداد خط یک مترو
  • آغاز احداث مترو رباط کریم
  • ◄ احداث و بهره‌ برداری از ۲ جایگاه شارژ سریع خودروهای برقی در اصفهان