Web Analytics Made Easy - Statcounter



آمریکایی‌ها هرروز تحریم‌های جدیدی علیه ایران وضع می‌کنند و شرایط برای مردم سخت‌تر می‌شود. از سوی دیگر متحدان منطقه‌ای آمریکا هرروز یک بازی جدید به راه می‌اندازند و احتمال وقوع درگیری دور از ذهن نیست. در این میان برخی از راهبرد مذاکره سخن می‌گویند و برخی مقاومت را توصیه می‌کنند.

«آرمان» در گفت‌وگو با محمد هاشمی رفسنجانی به بررسی این موضوع پرداخته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هاشمی می‌گوید که مذاکره با دولت فعلی آمریکا به جایی نمی‌رسد. او همچنین اعتقاد دارد که اعراب آنقدر استقلال ندارند که بتوانند درخصوص امضای معاهده عدم تجاوز با ایران به مذاکره بنشینند. مشروح این ‌گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید:

عده‌ای در داخل کشور بر این نظر هستند اگر ایران پای میز مذاکره با طرف (افراطی) آمریکایی بنشیند مشکل تهران با واشنگتن قابل حل است. آیا از دیدگاه شما این گونه است؟

بعید به نظر می‌رسد مشکلات بین ایران و دولت فعلی آمریکا به این سادگی‌ها حل شود. مسائل فیمابین میان تهران-واشنگتن بسیار ریشه‌ای است. حتی طی روزهای گذشته نقل قولی از جان کری منتشر شد که همین استراتژی که ترامپ دنبال می‌کند، ما هم دنبال می‌کردیم به گونه‌ای که بعد از آنکه مدتی از توافق برجام گذشت با ایران درخصوص مسائل موشکی و نفوذ منطقه‌ای مذاکراتی داشته باشیم.

بنابراین بدون شک آنها قبول نمی‌کردند و چون آنها (ایران) قبول نمی‌کردند آمریکا از برجام خارج می‌شد. لذا به خوبی با این نقل قول متوجه می‌شویم که استراتژی دموکرات‌ها و جمهوریخواهان در برابر ایران ثابت است. آمریکایی‌ها دنبال قطع نفوذ منطقه‌ای و قدرت دفاعی ایران هستند. مشکل ایران و آمریکا مساله سرزمینی نیست مشکل تفکر و اندیشه و جهان‌بینی است. جهان‌بینی که ایران در سایه انقلاب 57 انتخاب کرده است. جهان‌بینی انقلاب مکتب اهل بیت(ع) و تشیع با آرمان‌های انسانی است. آمریکایی‌ها به خوبی می‌دانند که اصطلاحا صحنه را به ایران واگذار کرده‌اند. حتی ساموئل هانتینگتون در کتاب جنگ تمدن‌ها صراحتا مشکل را اینگونه مطرح کرد که امروز جنگ بین دو تمدن اسلام و مسیحیت است.

بنابراین امروز می‌بایستی در حال حاضر اسلام از صحنه خارج شود. متاسفانه آنها جنگ تمدن‌ها را به جنگ درون تمدنی با پوشش عربستان، طالبان و داعش تبدیل کردند. اما آنها با ایجاد جنگ درون تمدنی نیز نتوانسته‌اند به همه اهداف خودشان برسند. داعش و طالبان با هزینه‌های بسیار هنگفت آمریکایی‌ها و سعودی‌ها نتوانستند به اهدافشان برسند. از سوی دیگر آمریکایی‌ها اعلام می‌دارند که ایرانی‌ها (دانشجویان پیرو خط امام) با تسخیر سفارت آمریکا در سال 58 آمریکا را در صحنه جهانی تحقیر کردند. بنابراین آمریکا می‌بایستی مقابله به مثل کند. بنابراین هیچ یک از اینها در شرایط فعلی قابل حل نیست. مسائل بین دو کشور ریشه‌ای است.

دکتر ظریف پیشنهادی مبنی بر امضای پیمان عدم تعرض را با کشورهای حاشیه خلیج فارس مطرح کردند این پیشنهاد طرف ایرانی حائز چه نکاتی است؟

این آمریکایی‌ها هستند که استراتژی ایران‌هراسی را دنبال می‌کنند و از سوی دیگر برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس بر این تصور اشتباه هستند که ایران به دنبال تحمیل قدرت‌اش است. به‌خاطر دارم زمانی که در وزارت خارجه مشغول به خدمت بودم در سفری که به امارات داشتم با شیخ زائد با 16 نفر از وزرایش دیدار و گفت‌وگو داشتم.

شیخ زائد صراحتا اعلام کرد آمریکایی‌ها مدام می‌گویند که ایران در پی از بین بردن و تسلط بر کشورهای حاشیه خلیج فارس است. بنابراین ایران دشمن کشورهای حاشیه خلیج فارس است. صراحتا اعلام کردم رفتار ایران قبل و بعد از انقلاب کاملا متفاوت است. این وضعیت به‌صورت مستمر ادامه داشته و دارد به‌گونه‌ای که در منطقه ایران‌هراسی را تبلیغ می‌کنند. پیشنهاد وزیر امورخارجه کشورمان پیشنهادی برای اطمینان به کشورهای حاشیه خلیج فارس است. اما چون کشورهای حاشیه خلیج فارس مستقل و تصمیم‌گیر نیستند و جرات نمی‌کنند بدون اجازه آمریکا و رژیم صهیونیستی چنین معاهده‌ای را امضا کنند.

با توجه به آنکه در شرایط کنونی کشور متاسفانه برخی از گروه‌ها و جریان‌های سیاسی کشور به جای آنکه دست از اختلاف و بازی کردن در زمین حریف بردارند بر طبل اختلافات می‌کوبند، حال با توجه به چنین وضعیتی مسئولان، مردم و جریان‌های گوناگون سیاسی کشور چه باید کنند؟

انقلاب مردم ایران در سال 57 در سایه وحدت، حضور مردم و اتکای امام(ره) و مردم ایران به خداوند به پیروزی رسید. در زمانی که اختلافات بین حزب جمهوری و گروه‌های دیگر بالا گرفت امام(ره) جمعی از مسئولان کشور را جمع کرده و فرمودند همه شما در یک کشتی سوار شده‌اید اگر این کشتی سوراخ شود همه غرق خواهند شد. بنابراین با یکدیگر وحدت داشته باشید. این استراتژی که امام(ره) برای نظام ترسیم کرده است همواره دو ویژگی داشته است اول بازدارنده بوده چون زمانی که مردم و مسئولان یک حرف را بزنند و وحدت نظر داشته و در صحنه حضور داشته باشند در فضای بین‌المللی بازدارندگی ایجاد می‌شود. دوم اینکه نتیجه بخش خواهد بود. در سایه این استراتژی دستاوردهای مهمی در کشور به‌دست آمده است. در حقیقت عزت و اقتدار کشور حفظ شده است.

ما اگر بخواهیم این بازدارندگی حفظ شود می‌بایستی تابع استراتژی امام باشیم. حال ممکن است در برخی موارد اختلاف نظر و سلیقه وجود داشته باشد اما در برابر مسائل اصولی نظام و مهم کشور هیچ جناح و فردی حق ندارد در زمین دشمن بازی کند، اگر دست به هر گونه اقدامی بزند در زمین دشمن بازی کرده است. باید با این استراتژی راه خودمان را ادامه دهیم و تا زمانی که این استراتژی بر کشور حاکم باشد جمهوری اسلامی در هیچ زمینه‌ای شکست نخواهد خورد و پیروز خواهد شد کما اینکه تاکنون چنین بوده است. در صحنه بین‌المللی و مسائل میان ایران و آمریکا نیز خیلی به طول نخواهد انجامید و ایران پیروز میدان خواهد بود و می‌توانیم پیروزی ایران را جشن بگیریم.

با توجه به تحریم‌های ظالمانه آمریکایی‌ها بر علیه مردم ایران دولت در شرایط کنونی برای برداشتن بار و مشکلات اقتصادی از روی دوش مردم چه باید کند؟

بزرگترین مشکل مردم در شرایط کنونی مشکل و مساله اقتصادی شامل بیکاری، تورم، گرانی، کاهش ارزش پول ملی و... است. بنابراین دشمن نیز روی همین مشکلات دست گذاشته است. دشمنان از همین راه مردم ایران را تحت فشار قرار داده‌اند تا بتوانند به خیال خام خودشان به اهدافشان برسند. بنابراین با توجه به آنکه مشکلات آنقدر زیاد است که دولت به تنهایی نمی‌تواند تمامی این مشکلات را رفع کند.

اما دولتمردان کشورمان می‌بایستی بر روی این مساله تمرکز داشته باشند و هر جا که می‌توانند این مسائل را حل کنند. در حال حاضر مقام معظم رهبری شورایی را متشکل از سران سه قوه را تشکیل داده‌اند که در آن به مسائل اقتصادی و اساسی رسیدگی کنند. همچنین نهادهای مختلفی در کشور هستند که در اقتصاد کشور سهم دارند آنها در حال حاضر وظیفه دارند و می‌بایستی همکاری و مشارکت فعال داشته باشند.

بنابراین آن چیزی که می‌تواند برای مردم مفید و سازنده باشد و می‌تواند اعتماد آنها را جلب کند حل مشکلات اقتصادی مردم است که آن هم می‌بایستی با همکاری همه ظرفیت‌های کشور باشد. بنابراین همه وظیفه دارند در شرایط کنونی مشارکت داشته باشند و ان‌شاءا... مشکل کشور را برطرف و رنج مردم مخصوصا اقشار آسیب پذیر جامعه را کمتر کنند. بنابراین رفع مشکلات اقتصادی مردم می‌بایستی در صدر اولویت‌های کشور باشد.

آرمان/محمدحسین لطف‌الهی

منبع: بیتوته

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.beytoote.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بیتوته» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۰۰۱۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دستاورد سفر بذرپاش به امارات متحده عربی چه بود؟ 

به گزارش قدس آنلاین، «مهرداد بذرپاش» رئیس طرف ایرانی کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و امارات در راستای نشست این کمیسیون طی سفری به ابوظبی با «بن الطوق الماری» وزیر اقتصاد امارات و هیاتی از مدیران اماراتی دیدار کرد. دیداری که در نخستین گام با امضای ۲ سند همکاری به کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و امارات رسمیت بخشید.

نشست این کمیسیون که پس از ۱۰ سال برگزار شد، حاصل سیاست‌های دولت سیزدهم، مبنی بر رشد و توسعه تجارت با کشورهای همسایه است که به گفته وزیر راه و شهرسازی، با جدیت و عزمی که این نشست برای مدیران دو طرف ایجاد کرده، می‌توان به رشد تجارت بین دو کشور تا سطح ۳۰ میلیارد دلار امیدوار بود.

همچنین طی این نشست، اسناد همکاری مختلفی که در نشست‌های مختلف بین مسوولان دو کشور برگزار شد، آماده امضا شد که نگاهی به محتوای این اسناد و گفت‌وگوها، خبر از آن می‌دهد که آینده روابط اقتصادی دو کشور، بیش از پیش روشن خواهد بود و نیت بدخواهان تجارت پررونق در خاورمیانه به عمل منتهی نخواهد شد.

یکی از مهمترین تفاهم‌هایی که در این نشست انجام شد، موضوع تسریع در انجام مذاکرات و نهایی کردن اسناد همکاری مبادله شده در حوزه‌های مختلف اقتصادی بین دو کشور بود. ایجاد کمیته اقتصادی و بازرگانی با مسوولیت وزارت صمت ایران و وزارت تجارت خارجی امارات با عضویت سایر دستگاه‌ها در جهت تسهیل همکاری‌های تولیدی و بازرگانی، دانش‌بنیان، فناوری‌های برتر در حوزه فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی از دیگر سرفصل‌های گفت‌وگو در این نشست بود.

یکی دیگر از تفاهم‌های نشت مذکور، ایجاد و تعیین تیم مشترک کاری در زمینه همکاری‌های صنعتی و گازی بود که این مساله می‌تواند نقشی مهم در اقتصاد هر دو کشور داشته باشد.

سرمایه‌گذاری نهادهای مالی و بانک‌های معتبر اماراتی در بورس بین‌الملل مناطق آزاد ایران و سهام‌داری در این بورس از دیگر محورهای این نشست بود و به نظر می‌رسد این مساله، در صورت محقق شدن، بخشی از چالش کمبود سرمایه در ایران را جبران خواهد کرد.

همچنین در زمینه تجارت تشکیل صندوق مشترک سرمایه‌گذاری با تعیین یک میلیارد دلار سرمایه‌گذاری اولیه از سوی هر کدام از طرفین، تشکیل کارگروه مشترک بانکی تحت نظارت بانک‌های مرکزی دو کشور و تشویق بانک‌های تجاری به برقراری و گسترش روابط کارگزاری بانکی بین دو کشور و تشکیل بانک مشترک بین دو کشور که موضوعی مورد علاقه‌مندی و تاکید «شیخ منصور بن زاید» معاون و نخست وزیر امارات بود، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

موضوع ایجاد همکاری بین صندوق‌های ضمانت صادرات دو کشور از دیگر محورهای گفت‌وگو با مقامات اماراتی بود که در صورت اجرایی شدن، زمینه را برای افزایش امنیت فعالیت تجار دو کشور فراهم می‌کند.

ضرورت همکاری طرف اماراتی به‌منظور افتتاح حساب بانکی اشخاص حقیقی ایرانی و نیز شرکت‌های به ثبت رسیده در امارات با سهامداران ایرانی و همچنین ضرورت همکاری طرف اماراتی پیرامون امکان استفاده از خدمات بانکی بین‌المللی نظیر اعتبار اسنادی در مناسبات تجاری بین المللی از/ به امارات، از دیگر زمینه‌های نشست مشترک بذرپاش با وزیر اقتصاد امارات بود.

سرمایه‌گذاری اماراتی‌ها در حوزه نفت و گاز نیز در این نشست مورد بحث و گفت‌وگو قرار گرفت و حال باید دید که این مساله تا چه حد می‌تواند بازار انرژی منطقه و دو کشور را تحت تاثیر قرار دهد.

ایجاد کنسرسیوم‌های مشترک اجرایی بین شرکت‌های بزرگ مهندسی دو کشور برای اجرای مشترک پروژه‌های عمرانی داخلی و بین المللی به صورت دو یا چند جانبه با توجه به شهرت شرکت‌های ایرانی در کشورهای منطقه و پتانسیل‌های فراوان جمهوری اسلامی ایران در زمینه‌های فنی و مهندسی به ویژه در حوزه عمران و سرمایه‌گذاری مستقیم کشور امارات در حوزه‌های مختلف حمل و نقل و ترانزیت، احداث خطوط ریلی، تامین لکوموتیو، ایجاد بنادر خشک، توسعه بنادر، ساخت و توسعه فرودگاه‌ها (مهرآباد تهران و اصفهان و ساخت شهر فرودگاهی مشهد)، صنعت گردشگری، نفت، گاز، طرح‌های پالایشگاهی، آب شیرین کن، صنایع معدنی و نوسازی صنایع ایران، انرژی‌های نو و ﺗﺠﺪﻳﺪﭘﺬﻳﺮ، ایجاد نیروگاه‌های برقی و پارک‌های ﺧﻮرﺷﻴﺪی، ایجاد و تولید محصولات گلخانه‌ای، دامپروری و شیلات در استان‌های همجوار نیز بخشی دیگر از این گفت‌وگوها را به خود اختصاص داده بود.

در زمینه صادرات نیز، کاهش فرایندهای طولانی اداری امارات بر سر راه کالاهای صادراتی ایرانی به امارات و نیز کالاهای وارداتی و ترانزیتی و ایجاد کمیته مشترک لجستیک به منظور برنامه‌ریزی و تسهیل فرایندهای صادرات و ترانزیت از طریق خاک دو کشور و نیز انجام مذاکرات فنی برای نهایی کردن این برنامه‌ها و ارائه تضمین‌های لازم به سرمایه‌گذاران اماراتی مورد بحث قرار گرفت.

همچنین در این نشست راه آهن ایران برای حمل هرگونه محموله ریل پسند در سطح منطقه و با عبور از ایران از/ به بنادر جنوبی ایران اعلام آمادگی کرد؛ مساله‌ای که می‌تواند به صورت جدی مورد استقبال فعالان اقتصادی و دولت امارات قرار گیرد.

ایجاد و توسعه تبادل دیجیتال داده‌ها به ویژه اسناد حمل و گمرکی به منظور کاهش تشریفات و ایستایی در مبادی ورودی و خروجی، درخواست رسیدگی به مشکل عدم صدور گواهی مبدا از اتاق بازرگانی و همچنین تاییدیه اسناد توسط وزارت امور خارجه امارات برای کالاهایی که فقط توسط امارات تحریم شده و یا کاربری غیرنظامی دارند (هرچند گمرک امارات تاییدیه غیرنظامی بودن کالاها را تایید کرده باشد)؛ نظیر قطعات خودرو یا خودرو سواری که از امارات به ایران صادر و یا از طریق بنادر امارات به ایران صادرات مجدد می‌شود و درخواست اجازه حضور و برپایی غرفه توسط بخش خصوصی ایران در برخی نمایشگاه‌های برگزار شده در مرکز تجارت بین‌الملل دبی (WTC) و ضرورت همکاری این مرکز با طرف‌های ایرانی برای انتخاب مجریان نمایشگاه‌ها به منظور تسهیل حضور شرکت‌های ایرانی از دیگر محورهای این گفت‌وگوها بود که می‌تواند راه‌گشای فعالان اقتصادی دو کشور برای همکاری‌های بیشتر باشد.

بر این اساس می‌توان دریافت که سفر وزیر راه و شهرسازی در راس هیاتی به امارات برای برگزاری نشست کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و امارات، می‌تواند زمینه را برای رشد و توسعه تجارت و همکاری‌های اقتصادی دو کشور ایجاد کند و علاوه بر این فعالان بخش خصوصی در صورت اجرایی شدن تفاهم‌ها می‌تواند با سهولت بیشتری اقدام به تجارت با امارات متحده عربی کنند. موضوعی که بدون شک بر خلاف نیات دشمنان و بدخواهان جمهوری اسلامی ایران خواهد بود و وزیر راه و شهرسازی طی این سفر توانست این نیات شوم را تا حدودی بی اثر کند؛ امری که بدون تردید، مهمترین دستاورد این سفر به شمار خواهد رفت.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • اعراب می‌توانند از جنگ تهران و تل آویو جلوگیری کنند؟
  • دانشجویان تعلیق شده در آمریکا به ایران بیایند با هزینه تحصیل‌ رایگان!
  • دستاورد سفر بذرپاش به امارات متحده عربی چه بود؟ 
  • دولت سیزدهم نگاه ارزشمندی به مسایل اجتماعی و فرهنگی دارد
  • ایران ۷ شخص و ۵ نهاد آمریکایی مرتبط با جنگ علیه فلسطینیان را تحریم کرد
  • طعنه سنگین هاشمی‌طبا به دولت رئیسی
  • شکست ائتلاف ضدایرانی
  • ایران ۷ شخص و ۵ نهاد آمریکایی را تحریم کرد
  • حمایت دانشجویان آمریکایی از مردم غزه از اثرات عملیات «وعده صادق» بود
  • حق پخش فقط متعلق به استقلال و پرسپولیس نیست