Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-08@03:24:18 GMT

وقتی خوردنی های مضر به غذاهای سنتی می چربد

تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۴۸۶۰۹۵

وقتی خوردنی های مضر به غذاهای سنتی می چربد

ارومیه- ایرنا- هزاران نوع غذای محلی در جای جای ایران وجود دارد که تعداد انگشت شماری از آنها به صورت محدود در رستوران ها یا خانه ها سرو می شود و جایگاه غذاهای سنتی در میان نسل جوان شاید به خاطر همین کم توجهی در گذر زمان رو به افول است.

به گزارش ایرنا هر شهر و استانی نشانه هایی دارد که به نحوی شناسنامه آن منطقه محسوب می شود؛ از صنایع دستی گرفته تا مکان های گردشگری و غذاهای محلی، نمادی از مناطق مختلف این سرزمین کهن به شمار می رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


غذاهای سنتی از نظر ارزش غذایی، در دسترس بودن مواد اولیه، تازگی و نداشتن مواد نگهدارنده شیمیایی از بهترین مواد غذایی در نقاط مختلف کشور محسوب می شود و نقش مهمی در افزایش ارتباط نسل ها و حفظ هویت فرهنگی ایفا می کند.
به عقیده کارشناسان غذاهای سنتی حاوی گروه های اصلی غذایی و ارزش تغذیه ای بالا بوده و به دلیل استفاده از سبزیجات و میوه ها دارای مقدار کافی فیبر است.
استفاده از دانه های گیاهی مانند کنجد، زیره سبز و سیاه، شاهدانه، تخم شنبلیله، دارچین، نعناع، زعفران و... هم از دیگر مزیت های غذاهای سنتی است؛ اگرچه برخی از کارشناسان هم کالری بالای برخی از این غذاها را از معایب آن به شمار می آورند.
نخستین مقاومت در برابر پخت غذاهای محلی در خانه ها و سفارش آنها در رستوران ها با جمله های «دوست ندارم» و «نمی خورم» از سوی نسل جوان شکل می گیرد و ریشه های این امتناع را باید در جایگاه این غذاها در برنامه های غذایی جست و جو کرد.
کارشناس تغذیه و کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی معتقد است که آگاه کردن مردم از فواید غذاهای سنتی و تاثیر آنها بر کنترل وزن می تواند باعث بازگشت این دسته از مواد به سفره ی خانواده ها و بطن جامعه گردد.
سمانه حسین پور، افزود: مردم و به ویژه بانوان ایرانی باید با ملاحظات اخلاقی، قیمت پایین تر، محتوای طبیعی، اثرات سلامت بخشی و جذابیت حسی موادغذایی محلی و بومی بیش از پیش آشنا شوند اما آشنا بودن ذائقه افراد با این نوع مواد غذایی به سرو گسترده ی آن در خانه ها و رستوران ها نیاز دارد.
وی بیان کرد: غذاهای سنتی از نظر میزان روغن و نمک قابل کنترل بوده و سالم تر است اما غذاهای آماده با برخورداری از روغن، چربی و نمک زیاد، حدود پنج تا هفت برابر غذاهای سنتی انرژی دارد که عامل ابتلا به اضافه وزن و چاقی و بسیاری از بیماری های دیگر از جمله بیماری های قلبی و عروقی به شمار می رود.
وی با تاکید بر اینکه غذاهای سنتی برخلاف غذاهای صنعتی حاوی هیچ گونه نگه دارنده ای نیست، اضافه کرد: حرارت پخت غذاهای سنتی قابل کنترل است و ویتامین های آن کمتر از دست می رود.
یک بانوی ارومیه ای نیز به معایب غذاهای سنتی اشاره کرد و گفت: غذاهای سنتی زمان زیادی جهت پخت نیاز دارد و این مورد با سبک زندگی کنونی سازگاری زیادی ندارد.
زهرا قاسمی که کارمند است، افزود: از نظر قیمتی نیز غذاهای صنعتی چون در مقادیر انبوهی تولید می شود، گاهی ارزان تر از غذاهای خانگی است.
معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی هم با اشاره به اینکه از میان غذاهای محلی آذربایجان تنها «دیشلیق» در فهرست میراث ناملموس به ثبت رسیده، گفت: نظام غذایی و تغذیه دربرگیرنده ی مؤلفه های مهم فرهنگی و ارتباطی هر ملتی است.
حسن سپهرفر افرود: نظام غذاهای سنتی و بومی فواید اقتصادی و غذایی فراوانی را برای مردم به ارمغان می آورد و از نظر امنیت غذایی نیز در آن مناطق عامل مهمی تلقی می شود.
به گزارش ایرنا «شورباشی» یا سوپ بلغور، «گوزلمه»، «شورجه»، «تورشولی آش» یا آش کلم، آش دوغ، کوفته مرغ، «یتیمچه»، «گیزاتما»، کباب های ترکی مخصوص ارومیه، آجی کباب، تاواکباب و انواع دلمه برگ تنها بخشی از غذاهای معروف آذربایجان غربی است اما این دیار، غذاهای متنوع زیادی دارد که حتی برای نسل جوان ساکن در این استان نیز ناآشناست.
7125/3072

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي غذاهاي محلي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۴۸۶۰۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ویتامین B روی عصبانیت چه اثری دارد؟

به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، «خدیجه رحمانی» متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران در پاسخ به این سوال که بیشتر کمبود کدام ویتامین در کشور وجود دارد گفت: کمبود ویتامین B۱ در کشور بیشتر دیده می‌شود. با الگوهای مصرفی که وجود دارد باید آن را در غلات گنجاند. مثلا نان‌ها باید برای دریافت این ویتامین تصفیه نشده باشند، اما متلاسفانه بیشتر نان‌های ما تصفیه شده است و برای همین ویتامین B۱ دریافت نمی‌شود.

بیشتر بخوانید: تکنیکی ساده برای کنترل خشم

رحمانی درباره تاثیر ویتامین‌ها روی کیفیت خلق و خو نیز توضیح داد: ویتامین‌های گروه B نقش مهمی در کمک به مغز در تولید سطح کافی مواد شیمیایی مورد نیاز برای مدیریت خلق و خو و سایر عملکردها دارند. بنابراین ویتامین‌های گروه ب در خلق و خو به‌ دلیل نقشی که در متابولیسم بدن دارند بسیار تاثیرگذارند. اگر کسی دارای مقادیر کم ویتامین B و به ویژه B۱۲ باشد، احتمال دارد علائم افسردگی را تجربه کند. به ویژه B۱۲ در کاهش خستگی شناخته شده است.

وی افزود: ویتامین B۳ نیز که در تولید سروتونین نقش دارد بسیار اهمیت دارد. در افراد مبتلا به افسردگی، سطح سروتونین آنها پایین است. توزیع ویتامین B۳ در مواد غذایی زیاد است و عمدتا کمبود آن کمتر پیش می‌آید. مگر کسی مشکلات گوارشی داشته باشد. اما جذب ویتامین B۱ و B۲ از طریق مواد غذایی کمتر است. B۲ بیشتر در شیر و لبنیات یافت می‌شود. اگر به این دست لبنیات حرارت زیاد داده نشود و در معرض نورآفتاب قرار نگیرند، چون نور آفتاب آنها را از بین می‌برد، ممکن است با این شرایط بیشتر جذب بدن شوند. چون ویتامین گروه B نسبتا ناپایدارند و در مراحل پخت بین ۳۰ تا ۶۰ درصد آنها از بین می‌رود برای همین کمبود آن بیشتر حس می‌شود.

منبع: ایلنا

انتهای پیام/

کد خبر: 1229694 برچسب‌ها دانستنی ها

دیگر خبرها

  • چه موادی علائم بیماری آسم را تشدید می‌کنند؟
  • نقش تغذیه مناسب را در کنترل آسم جدی بگیرید
  • ویتامین B روی عصبانیت چه اثری دارد؟
  • روزتان را با غذاهای پرانرژی آغاز کنید
  • پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی با تغذیه مناسب
  • این مواد غذایی قند پنهان دارند
  • افزایش ابتلا به آسم با مصرف این مواد غذایی
  • ۱۰ ماده غذایی که نباید با معده خالی بخورید
  • ۱۰ ماده غذایی که به شما در سفر به سوی کاهش وزن کمک می‌کنند
  • جشنواره غذاهای سنتی شهرستان گرمی برگزار شد