Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@11:27:30 GMT

اهدای عضو، ضرورتی که باید فرهنگ شود

تاریخ انتشار: ۹ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۱۶۴۷۷۰

اهدای عضو، ضرورتی که باید فرهنگ شود

اردبیل- ایرنا- اعضای هر دو خانواده بر مزار عزیزانشان در حال گریه اند، هر دو مزار در کنار هم هستند، کودکی که بر اثر نارسایی قلبی جان خود از دست داده ومردی میانسال که بر اثر تصادف و مرگ مغزی جان باخته است.

تصویر معصوم کودک شش ساله بر مزار، دل هر بیننده ای را به درد می آورد، حتی نزدیکان فرد میانسالی که بر اثر مرگ مغزی جان باخته برای لحظه ای هم که شده داغ خود فراموش کرده و بر این کودک می گریند، کودکی که مدت ها درنوبت دریافت و پیوند قلب قرار داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اکنون خانواده فرد مرگ مغزی با آگاهی از نیاز این کودک به قلب در حسرتند که کاش با اهدای عضو عزیز از دست رفته شان موجب نجات این کودک و یا دیگر کودک های نیازمند عضو می شدند، آنها هر بار که بر سر مزار عزیزشان خواهند آمد شرمسار کودکی خواهند شد که از پشت قاب عکس همچنان قلبی برای زندگی طلب می کند.
دهها نفر در گوشه کنار کشور از جمله اردبیل در انتظار دریافت اعضای پیوندی برای سلام دوباره به حیات هستند؛ سهراب 40 ساله و پدر 2 کودک چهار سال است تحت درمان در بیمارستان علوی است، او منتظر کلیه اهدایی برای زنده ماندن است.
مالک 28 ساله هم از ناراحتی قلبی رنج می برد و رعنا مادر یک کودک 2 ساله در انتظار کبد برای پیوند است .
درحالیکه در جامعه امروزی دیدگاه ها رفته رفته در مورد اهدای عضو مثبت شده و تعداد اهداکنندگان رو به افزایش است اما هنوز شکاف بزرگی بین تعداد اهداکنندگان نسبت به کسانیکه در انتظار عضو اهدایی هستند، وجود دارد.
بر اساس اعلام مسئولان، سالانه در ایران حدود هشت هزار نفر بر اثر مرگ مغزی جان می بازند و جای تاسف است که خانواده های بیش از هفت هزار نفر از آنها راضی به اهدای عضو برای نجات همنوعانشان نبوده و آنها با تمام اعضای مور نیاز در خاک مدفون می شوند.
کتایون نجفی زاده مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان می گوید: سالانه ازهشت هزار مورد مرگ مغزی در ایران تنها اعضای 900 نفر به افراد نیازمند اهدا می شود.
وی با بیان اینکه آمار اهدای عضو مرگ مغزی در کشور چندان مطلوب نیست، اضافه کرد: هر فرد مرگ مغزی با اهدای اعضا و نسوج خود می تواند جان یک تا هشت نفر را نجات دهد و روا نیست که خانواده های داغدار بدون توجه به این مهم عزیزان خود را به خاک بسپارند.

*** 25 هزار نفر در ایران در انتظار دریافت عضو اهدایی هستند
کم بودن تعداد اهدای عضو در مقایسه با میزان جان باختگان ناشی از مرگ مغزی در ایران در حالی است که به گفته مسئولان بیش از 25 هزار نفر در کشور برای نجات جان خود و زندگی عادی در نوبت دریافت اعضای پیوندی هستند.
به گفته دکتر امید قبادی نایب رییس انجمن اهدای عضو ایرانیان، هنوز هم سالانه حدود سه هزار نفر از بیماران نیازمند به پیوند اعضا در کشور جان خود را از دست می دهند و این در حالی است که در نقاط مختلف کشور به دلیل عدم آشنایی با موضوع ، روزانه اعضای سالم زیادی از افراد مرگ مغزی شده در خاک دفن شده و نابود می شوند.

** علت کم بودن اهدای عضو در ایران چیست
دکتر قبادی نایب رییس انجمن اهدای عضو ایرانیان می گوید: بر اساس بررسی های انجام شده 21 دلیل برای عدم رضایت افراد به ثبت نام برای اهدای عضو شناسایی شده اما این تمام علت ها نبوده و نیاز است تا تحقیقات جامعی برای علت یابی این موضوع در کشور صورت گیرد.
او اظهار داشت: ندانستن معنی و مفهوم مرگ مغزی انسان، اصلی ترین مشکل فرهنگی در ارتباط با ثبت نام و رضایت افراد برای اهدای عضو به بیماران نیازمند است، در ایران قبل از آنکه مردم را با معنی و مفهوم علمی دقیق مرگ مغزی آشنا کنند بطور مکرر از پسندیده بودن اهدای عضو سخن به میان می آید.
وی بیان کرد: در افرادی که دچار مرگ مغزی شده اند اعضای دیگر مانند قلب برای مدتی به کار خود ادامه می دهند و نزدیکان بیمار با مشاهده ظاهر او تصور می کنند که فرد امید زیادی برای احیا و زندگی دوباره دارد و به همین دلیل از رضایت برای اهدای عضو فرد دچار مرگ مغزی شده خودداری می کنند.
دکتر قدرت اخوان اکبری رییس دانشگاه علوم پزشکی اردبیل گفت: رضایت گیری از خانواده های بیماران مرگ مغزی به سختی صورت می گیرد.
کارشناسان معتقدند که علت کم بودن اهدای عضو در ایران به دلایل مختلفی بستگی داشته و در هر منطقه متفاوت تر از همدیگر می باشد و برای این منظور می بایست فرهنگ ، سنن و باورهای آنها مورد بررسی ریشه ای قرار گیرد.
به گفته آنها، عدم باور پذیری پایان زندگی با مرگ مغزی و امید به بهبودی اینگونه بیماران در بین خانواده ها، پیوند عمیق عاطفی بین خانواده با متوفی حتی تا مدت ها پس از مرگ ، عدم باور و پذیرش نیست و نابودی عزیز از دست رفته، سنت های غلط حاکم در برخی مناطق، ناآشنایی به نگاه مذهب به موضوع اهدای عضو، فقدان توجه کافی از سوی رسانه ها و نهادهای عمومی به این موضوع و... در این امر تاثیرگذار است که می بایست مورد توجه قرار گیرد.

*** مرگ مغزی چیست
به گفته پزشکان ، هر انسانی که به هر علتی دچار مرگ مغزی می شود سایر اعضای بدن او مانند قلب، ریه و کبد برای مدتی محدود و با توجه به نوع عضو در خوشبینانه ترین شرایط حداکثر تا 14 ساعت زنده می ماند.
سلول های همه اعضای بدن انسان به غیر از مغز قادر به ترمیم و بازسازی خود هستند و در افرادی که دچار آسیب و به دنبال آن مرگ مغزی شده اند به تدریج سلول های مغز از بین می روند.
بسیاری از ارگان ها و اعضای بدن انسان قابل پیوند بوده اما برای مغز جایگزین وجود ندارد و هر فردی که دچار آسیب مغزی و در نتیجه مرگ مغزی شود آن فرد در واقع فوت کرده است.
انتقال اعضای یک فرد به فرد دیگر برای نجات زندگی یا بهبود کیفیت زندگی همان اهدای عضو است که می تواند از افراد زنده یا از افراد مرگ مغزی و یا از افراد مرگ قلبی در شرایط خاص و با تجهیزات و تمهیدات ویژه انجام شود.
اعضای قابل اهدا قلب ، ریه ها ، کبد ، روده ها ، لوزالمعده و کلیه ها هستند علاوه بر این اعضا، برخی از بافت های بدن نیز قابل پیوند می باشند.
با اهدای قرنیه می توان بینایی را به فردی که دچار صدمه شدید به چشم شده باز گرداند، تاندون و غضروف باعث باز سازی اعضای آسیب دیده مربوطه می شوند، پیوند استخوان می تواند مانع قطع عضو در سرطان استخوان شود.
دریچه قلب برای کودکان با بیماری مادرزادی دریچه ای و بزرگسالان با دریچه آسیب دیده به کار می رود، پیوند پوست هم نجات بخش بیماران با سوختگی شدید است .
همچنین پیوند مغز استخوان تنها درمان ممکن در بعضی از سرطان های خون است، خلاصه آنکه هر فرد مرگ مغزی می تواند با اهدای ارگان های حیاتی خود جان یک تا هشت نفر را از مرگ نجات داده و با اهدای بافت و نسوج خود یک تا 53 نفر را از معلولیت رهایی بخشد.

** فرهنگ سازی تنها عامل افزایش رغبت به اهدای عضو
به اعتقاد کاشناسان مقوله اهدای عضو با توجه به اینکه در یکی از بحرانی ترین زمان زندگی و شرایط حاکم بر اعضای خانواده پیش می آید مقوله ای پیچیده بوده و نیاز به فرهنگ سازی در بطن جامعه دارد.
این کارشناسان معتقدند که اهدای عضو اگر در زمان حیات فرد انجام گیرد بسیاری از مشکلات پیش رو را می تواند حل کند، ثبت نام و دریافت کارت اهدای عضو از سوی افراد جامعه در صورت همه گیر شدن و تبدیل به فرهنگ حاکم بهترین راه کار برای موضوع اهدای عضو است.
با وجود آنکه این مهم در حال رواج تدریجی است اما می بایست نهادهای پزشکی و ارگان های اطلاع رسان اقدام گسترده ای در ترویج این اقدام نیکو انجام دهند. همچنین روش های برخورد و تعامل با خانواده افراد مرگ مغزی برای ترغیب و رضایت جهت اهدای عضو بیمار نیز امری مهم می باشد که می بایست مورد توجه قرار گیرد.
دکتر قبادی نایب رییس انجمن اهدای عضو ایرانیان گفت: در سال های اخیر کارهای خوبی در ارتباط با فرهنگ سازی و افزایش ثبت نام برای دریافت کارت اهدای عضو و نیز رضایت اطرافیان افراد دچار مرگ مغزی انجام شده اما باید دست به دست هم داده و مردم را با اهمیت پیوند اعضا و ثبت نام با رضایت خود برای این منظور هرچه بیشتر آگاه کنیم.
وی اهدای عضو و پیوند اعضای افراد دچار مرگ مغزی شده را یک کار انسانی و پسندیده دانست که از لحاظ مذهبی و شرعی جای هیچگونه شبهه ای در آن نمی باشد و مراجع عظام کشور آن را جایز دانسته اند و بواسطه آن می توان جان بسیاری از انسان ها را که نیازمند به دریافت پیوند عضو می باشند نجات داد.
دکتر قدرت اخوان اکبری نیز گفت: مهمترین کار در اهدای عضو، فرهنگ سازی است و باید در این امر خیر کلیه متولیان فرهنگی ، ائمه جمعه و جماعات و مسئولین استانی و رسانه ها ایثارگرانه وارد عمل شده و دانشگاه را در ترویج فرهنگ اهدای عضو یاری نمایند.

*** اردبیل رتبه 12 در اهدای عضو را دارد
دکتر اخوان‌اکبری رییس علوم پزشکی استان اردبیل با بیان اینکه این استان از نظر شناسایی بیماران مرگ مغزی جایگاه اول کشور را دارد، افزود: همچنین از نظر اهدای عضو این استان رتبه 12 کشوری را دارد .
وی بیان کرد: آموزش نیروی متخصص، راه‌اندازی بخش پیوند در استان، همیاری خیرین جامعه در تجهیز بخش پیوند و راه‌اندازی شعبه انجمن اهدای عضو ایرانیان جزو نیازمندیهای استان است.
به گفته وی ، اهالی استان می توانند با مراجعه به ایستگاه پرستاری بیمارستان های استان کارت اهدای عضو رایگان دریافت کرده و به جمعیت 10 هزار نفری صاحبان کارت اهدای عضو استان اردبیل بپیوندند.
7110/6016

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي اهدا اردبيل عضو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۱۶۴۷۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کارگر باید لذت آسایش و رفاه را در کنار اعضای خانواده تجربه کند/ ضرورت نهادینه شدن «فرهنگ کار» در جامعه

به گزارش قدس خراسان به نقل از پایگاه اطلاع رسانی آیت الله علم الهدی، آیت‌الله سید احمد علم‌الهدی در دیدار با جمعی از کارگران و مسؤولان اداره کار خراسان رضوی که به مناسبت روز کار و کارگر برگزار شد، اظهار کرد: کارمندان و کارگران غیور و دلاور سرمایه افتخار و سرافرازی این ملت و نظام مقدس اسلامی هستند. شما عزیزان با مقاومت و مجاهدت خود چه در عرصه فعالیت و کار و چه در عرصه کارآفرینی و محیط کار سرمایه ارزشمندی برای این نظام مخصوصاً در تقابل با کارشکنی‌های دشمنان ایجاد کرده‌اید.

نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی افزود: نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران تمام پیشرفت و تعالی که توانسته در مقابل توطئه‌ها، تهاجم‌ها و عدوات دشمن طی ۴۵ سال عمر انقلاب به دست آورد را مدیون مجاهدات ارزشمند شما برادران زحمتکش و عزیزانی است که در عرصه کار و فعالیت توانستید رشد جامعه را به نقطه‌ای برسانید که دشمنان ما در همه سرکوب‌هایی که نسبت به ما داشتند ناموفق باشند.

کارگر تنها با طرح نهضت ملی مسکن خانه‌دار نمی‌شود

وی با بیان اینکه مشکل مسکن کارگران تنها با اجرای طرح نهضت ملی مسکن رفع نمی‌شود، ادامه داد: استفاده از این طرح در مرحله نخست نیازمند منابع مالی قابل‌توجهی است که با توجه به درآمد، اجاره‌بها و وضعیت معیشت کارگران، این قشر شریف نمی‌تواند از این طرح بهره‌مند شود؛ بنابراین باز هم افرادی که در جریان رفاه نسبی قرار دارند توان پرداخت این مبلغ را داشته و دوباره این قشر زحمتکش کارگر است که بی‌خانه می‌ماند.

رفع مشکلات معیشتی کارگران نیازمند یک طرح جامع است

علم الهدی با اشاره به اینکه برای حل مشکلات معیشتی کارگران نمی‌توانیم تنها به دنبال افزایش دستمزد باشیم، گفت: چراکه هم‌زمان با افزایش حقوق کارگران قیمت سایر خدمات اجتماعی نیز افزایش پیدا می‌کند و این اقدام تأثیر چشمگیری در زندگی آنان نخواهد داشت و بیشتر به ضرر این قشر و اقتصاد کشور است.

نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی با بیان اینکه رفع مشکلات معیشتی کارگران نیازمند یک طرح جامع در کنار افزایش دستمزد است، اضافه کرد: شرایط زندگی در طول زمان برای کارگران سخت‌تر می‌شود، بنابراین برای رفع مشکلات معیشتی کارگر نیاز است، برنامه‌ریزی‌های دقیق‌تری صورت بگیرد تا او با خیال راحت و تمرکز کافی بتواند در محیط کار حاضر شود و از طرف دیگر لذت آسایش و رفاه را در کنار اعضای خانواده تجربه کند.

رشد اقتصادی کشور در گرو بهبود شرایط زندگی کارگر است

وی رشد اقتصاد کشور را در گرو بهبود شرایط زندگی کارگر و کاهش دغدغه‌های او عنوان کرد و افزود: یکی از اقداماتی که در حال حاضر برای کاهش فشار گرانی انجام می‌شود، دادن کالابرگ به عموم مردم است، بهتر بود این کالابرگ با اولویت‌بندی ابتدا به قشر کارگر داده می‌شد.

علم الهدی با تأکید بر نقش نیروی کار جوان و خلاق داخلی و اهمیت استفاده از آن ابراز کرد: خوشبختانه نیروی جوان، متخصص و خلاق در جامعه بسیار وجود دارد که اگر به‌خوبی از توان و نیروی آنان در تولید استفاده شود، ما شاهد رشد چشمگیر اقتصاد کشور خواهیم بود.

ضرورت نهادینه شدن «فرهنگ کار» در جامعه

نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی به نواقصی که در «فرهنگ کار» جامعه وجود دارد اشاره کرد و گفت: یکی از مشکلات جامعه ما فرهنگ نادرستی است که در حوزه فعالیت‌های کاری وجود دارد که اگر این فرهنگ به درستی در نیروی کار ما نهادینه شود، بازدهی مجموعه‌های اقتصادی ما بسیار بالا می‌رود.

وی با انتقاد به زمان بازنشستگی نیروهای کار خاطرنشان کرد: اگر این فرهنگ به درستی در جامعه حاکم شود، دیگر شرایط سنی و جسمی عامل تأثیرگذاری در به‌کارگیری افراد نیست، شما ببینید درست زمانی که یک فرد به اوج توانمندی و تجربه در حوزه کاری خود می‌رسد، بازنشسته می‌شود؛ اگر این تخصص بعد از بازنشستگی در یک مجموعه دیگر به کار گرفته شود که خیلی خوب است اما اگر موجب منزوی شدن و خانه‌نشینی فرد شود، ضرر بزرگی برای اقتصاد و تولید کشور است.

علم الهدی با بیان اینکه فرهنگ کار را نمی‌توان با نصیحت و از بیرون به افراد انتقال داد، بیان کرد: این فرهنگ تنها می‌تواند توسط خود نیروی کار و کارگر ایجاد شود و مسأله‌ای نیست که از بیرون و با تعلیم و تربیت بشود به افراد دیکته کرد. بنابراین اگر در یک محیط کارگری ۱۰۰ نفرِ تنها ۳۰ نفر به درستی مشغول فعالیت شوند، ناخودآگاه آن ۷۰ نفر دیگر را به دنبال خود می‌کشند. شما در شرکت‌های دانش‌بنیان می‌بینید که گاهی با ۶ نفر کارمند نتیجه و دستاوردهای بیشتری از یک دستگاه تولیدی سابقه‌دار دارند.

تقدم مشارکت در کار نسبت به سرمایه‌گذاری

نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی با اشاره به شعار سال که «جهش تولید با مشارکت مردم» است، عنوان کرد: منظور مقام معظم رهبری از مشارکت مردم بیشتر از نوع کار است، زیرا مشارکت در کار مقدم بر مشارکت در سرمایه است. البته مشارکت در سرمایه نیز ضروری و لازم است، نه اینکه مشارکت در سرمایه مهم نیست اما عمده تأثیرگذاری به قشر کارگر و تولید برمی‌گردد که اگر جهش پیدا کند، بازار کار گسترده‌ای را به وجود می‌آورد.

مشکلات حوزه معیشت کارگران به قوت خود باقی است

وی به کاهش نرخ بیکاری کشور به ۸ درصد اشاره کرد و گفت: یکی از افتخارات نظام در این مدت کاهش نرخ بیکاری بوده است که این رقم خوشبختانه در استان با توجه به فعالیت شما قشر زحمتکش و برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته به ۶.۲ درصد رسیده است.

علم الهدی با اشاره به مشکلات حوزه کار و کارگر بیان کرد: معمولاً در ایام «روز کارگر» مسائل و راهکارهایی مطرح می‌شود که بعد به مرحله اجرا نمی‌رسد و مشکلات حوزه معیشت کارگران به قوت خود باقی می‌ماند.

دیگر خبرها

  • باشگاه گل‌گهر اولین سفیر و حامی اهدای عضو در فوتبال ایران
  • گردهمایی بی‌سابقه و زندگی‌بخش در باشگاه گل‌گهر
  • کارگر باید لذت آسایش و رفاه را در کنار اعضای خانواده تجربه کند/ ضرورت نهادینه شدن «فرهنگ کار» در جامعه
  • گردهمایی بی‌سابقه و زندگی‌بخش در باشگاه گل‌گهر (عکس)
  • کارگر باید لذت آسایش و رفاه در کنار اعضای خانواده را تجربه کند
  • کارگر باید لذت آسایش و رفاه را در کنار اعضای خانواده تجربه کند
  • اهدای عضو به ۳ بیمار نیازمند در چهارمحال و بختیاری
  • اعضای نوجوان لردگانی به بیماران نیازمند عضو زندگی بخشید
  • ترویج اهدای عضو نیازمند فرهنگ سازی بیشتر است
  • اهدای عضو در کرمان، نجات بخش زندگی یک نفر در شیراز شد