Web Analytics Made Easy - Statcounter

حجت‌الاسلام‌علی اکبر یزدانی، دبیر علمی اولین همایش ملی پژوهش‌های میان رشته‌ای قرآن و انگاره‌های علوم زیستی در گفت‌و‌گو با ایکنا؛ در پاسخ به این سؤال که نگاه اسلام به انگاره‌های زیستی به ویژه ارتباط انسان با حیوانات چگونه است؟ گفت: قرآن کریم، پیامبر (ص) و ائمه اطهار(ع) برای اصلاح چهار رابطه آمده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رابطه انسان با خدا، رابطه انسان با خودش، رابطه انسان با سایر انسان‌ها و رابطه چهارم رابطه انسان با نظام آفرینش و نظام طبیعت که شامل تمام موجودات و مخلوقات می‌شود. یعنی در اسلام ارتباط انسان با تمام آفرینش مطرح شده است.

وی تشریح کرد: ویژگی‌های این رابطه گاهی به صورت کلی در قرآن آمده و به صورت جزئی در سیره و بیانات ائمه(ع) بیان شده اما گاهی جزئیات هم در قرآن بیان شده و مبانی در قرآن وجود دارد.

این استاد دانشگاه به حدیثی از حضرت رسول(ص) اشاره کرد که می‌فرمایند: «بریدن شاخه یک درخت به منزله بریدن بال یک فرشته است» و گفت: در کدام دین و مکتب انسانی چنین نگاه عمیقی وجود دارد. تأکید حضرت رسول(ص) بر مراقبت از حیواناتی که بار مسافران را حمل می‌کنند، دستور مبنی بر اینکه به صورت حیوان ضربه نزنید و ... همه مطالبی است که در روایت‌ها کاملاً روشن آمده است و این قابلیت وجود دارد که مبانی حقوق حیوانات از این احادیث و آیات قرآن استخراج و تدوین شود.

 آزمایشگاه‌‌ها و لابراتوارهای مشترک وجود ندارد/ از نگاه‌های اسلامی غفلت می‌شود

وی ادامه داد: خداوند حتی به صدای سم اسبان رزمنده و گرد و غبار سوگند یاد کرده است اما متأسفانه مراکز علمی آکادمیک ما از مراکز حوزوی و دینی ما تفکیک شده‌اند و آزمایشگاه‌‌ها و لابراتوارهای مشترک وجود ندارد که همین مسئله موجب شده بسیاری از مواقع حوزه و دانشگاه در خصوص این مباحث و نگاه‌های اسلامی غفلت کنند.

آپارتمان‌ها به زندان‌های حیوانات تبدیل شده است

دبیر علمی همایش پژوهش‌های قرآن و انگاره‌های علوم زیستی با اشاره به اینکه در شهرهای بزرگ آپارتمان‌ها به زندان‌های حیوانات تبدیل شده است، گفت: ای کاش افرادی که حیوانات را نگهداری می‌کنند به حقوق حیوانات واقف می‌شدند و بعد آنها را نگهداری می‌کردند. مقام معظم رهبری سفری به شیراز داشتند در میان استقبال کنندگان، خانمی با یک سگ در بغلش حضور داشت که به آقا ابراز ارادت کرد. آقا به سلام ایشان پاسخ داد و گفت که چه سگ قشنگی داری. حالا که شما سک نگه می‌داری آیا اصول نگه‌داری از این حیوان را بلد هستید؟ و به وی توصیه کرد کتاب مربوط به نحوه نگه‌داری از سگ در منزل را مطالعه کند.

حیوانات را در خانه نگهداری می‌کنند و هیچ توجهی به حقوق آنها ندارند

وی افزود: از گذشته سگ، گربه و سایر حیوانات در زندگی بشر حضور و حتی دخالت داشته‌اند. البته نه اینکه در تختواب، بغل، ماشین و ... باشند اما حضور داشتند. در اسلام هم برای این ارتباط آداب و رسومی وجود دارد اما متأسفانه به علت اینکه نگاهمان به غرب است در این زمینه دچار افراط شده‌ایم. اکنون حیوانات دریایی، پرندگان، حیوانات وحشی و ...را در خانه‌ها نگهداری می‌کنند و هیچ توجهی به کم‌ترین حقوق حیوانات ندارند.

اسلام حقوق ریگ‌ها، زمین و خاک را به رسمیت می‌شناسد/ هر موجودی در جایگاه ویژه خود

حجت‌الاسلام یزدانی با تأکید بر اینکه اسلام حق و حقوق همه موجودات و مخلوقات و حتی ریگ‌ها، زمین و خاک را به رسمیت شناخته است اما در این شناخت هر موجودی جایگاه خود را دارد در این نگاه نه انسان جایگاه خدایی می‌گیرد، نه حیوان به جای انسان نشانده می‌شود بلکه هر موجودی در جایگاه خود احترام دارد.

آیا ممنوعیت همراه داشتن سگ در شهر ریشه اسلامی دارد؟

وی در پاسخ به این سؤال که ممنوعیت همراه داشتن حیوانات در کوچه و خیابان آیا پیشینه و ریشه اسلامی دارد؟ گفت: اگر انسانی بیماری واگیر داشته باشد با اینکه انسان است و از حقوق انسانی برخوردار است قرنطینه می‌شود. برخی از مواقع محدودیت‌ها به معنی ظلم به موجودات زنده نیست بلکه برای محفوظ ماندن خود حیوانات است و اینکه به عنوان یک ابزار مورد سوء استفاده قرار نگیرند و جامعه انسانی از مدار انسانی و ارتباطی خود دور نماند و این موجود جای خدا و سایر انسان‌ها را نگیرد.

یزدانی تصریح کرد: اگر اسلام می‌‌خواست به حیوانات بی‌توجهی کند اجازه سوء استفاده از حیوانات را می‌داد در حالی که برای رعایت حقوق آنها و نحوه نگه‌داری از حیوانات قوانینی وضع کرده است و تأکید کرده ظلم به حیوان ممنوع است و اگر کسی سگ در خانه داری باید شرایط درست نگهداری آن را داشته باشید. چرا اجازه تردد مردم با اسب، گاو، گوسفند و ... در سطح شهر داده نمی‌شود؟ چون شرایط نگهداری این حیوانات در شهرها محیا نیست.

از بس به خودمان مشغولیم غفلت کرده‌ایم

دبیر علمی همایش پژوهش‌های قرآن و انگاره‌های علوم زیستی اضافه کرد: ما مسلمانان مبانی رعایت حقوق انسان‌ها، حیوانات و همه موجودات را در اسلام داریم اما غفلت کردیم و اکنون این غربی‌ها هستند که مدعی مطرح کردن حقوق حیوانات و توجه به آنها هستند. از بس به خودمان مشغول بودیم از دعواها و نزاع‌های داخلی غفلت کنیم. قبل از انقلاب که حکومت در دست سلاطین بود اکنون هم که حکومت اسلامی داریم در حوزه و دانشگاه محققان به حدی مشغول و درگیر سایر مباحث هستند که نیامده‌اند حقوق حیوانات را به شکل جدی و کارآمد از منابع دینی استخراج و به مردم آموزش دهند.

نباید جامعه به سمتی برود که افراد حیوانات را جایگزین انسان‌ها کنند

وی ادامه داد: اکنون باید کار جدی در این زمینه صورت گیرد به این نحو که هم از وجود حیوانات بهره‌مند شویم و هم به آنها ظلم نکنیم و از سوی دیگر جامعه به سمتی نرود که افراد حیوان خانگی خود را جایگزین اطرافیان و دوستان خود کنند. ما حق نداریم سگ را آزار دهیم، بکشیم یا اذیت کنیم اما اجازه هم نداریم آن را به تخت‌خوابمان بیاوریم و جایگزین اعضای خانواده خود کنیم.

یزدانی در پایان گفت: دفاع اسلام از حقوق حیوانات نادیده گرفته شده و اینگونه القا می‌شود که نگاه اسلام به حیوانات منفی است. دلیل این مسئله هم این است که ما نگاه اسلامی را اصلاً تبیین و اطلاع رسانی نکرده‌ایم و معاندان هم از این مسئله سوء استفاده کرده‌اند به نحوی که حتی مسلمانان هم این مسائل را باور کرده‌اند.

انتهای پیام 

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا اجتماعی جامعه حیوان آزاری سگ در خانه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۱۶۹۴۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بدون همکاری شهروندان معضل سگ‌های ولگرد حل نمی‌شود

ایسنا/فارس شیوه‌نامه کنترل جمعیت سگ‌های ولگرد توسط سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور در سال ۱۳۸۷ ابلاغ و به‌روز رسانی آن در سال ۱۴۰۱ با هدف کنترل بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان از طریق شناسایی کانون تجمع سگ‌های ولگرد و کنترل جمعیت آن‌ها با انتخاب روش مناسب و ارتقای سطح آگاهی‌های عمومی درخصوص رعایت اصول بهداشتی در مواجهه با حیوانات مزاحم، انجام شد.

در اینر استا مهم‌ترین معضلات و مشکلات ناشی از افزایش جمعیت سگ‌های ولگرد، علاوه بر معضلات روانی و اجتماعی، شیوع بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان، افزایش آن در جمعیت دامی و انسانی و انتقال بسیاری از بیماری‌ها از سگ به انسان است که از جمله رایج‌ترین آنها می‌توان به بیماری‌هایی نظیر هاری و کیست هیداتیک اشاره کرد.

سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری شیراز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: شهرداری شیراز به عنوان یکی از پیشگامان این عرصه، اجرای شیوه‌نامه مذکور با هدف کنترل بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان از طریق شناسایی کانون تجمع سگ‌های ولگرد و کنترل جمعیت آن‌ها با انتخاب روش مناسب، ارتقای سطح آگاهی‌های عمومی در خصوص رعایت اصول بهداشتی در مواجهه با آن‌ها، ارتقای بهداشت عمومی و جلوگیری از انتشار آلودگی‌، جلوگیری از بد منظره‌گی و ارتقای زیبایی شهری با جمع‌آوری این سگ‌ها را در دستور کار خود قرار داد و طبق شیوه‌نامه، یک مرکز نگه‌داری موقت در همان سال نیز با تجهیزات نگه‌داری موقت احداث شد.

صمد پناهیان با بیان اینکه با توجه به گستردگی مناطق خدماتی شیراز و همچنین دسترسی به شهرهای جدید و روستاهای اقماری، نمی‌توان آمار دقیقی در خصوص سگ‌های بدون صاحب ارائه کرد، گفت: با توجه به تماس‌های مردمی و همچنین بازدیدهای میدانی، شهرداری شیراز اقدام به شناسایی و اجرای عملیات در محل‌های تجمع می‌کند اما با این وجود، با توجه به خصوصیات پیاده‌روی حیوان در جست‌وجوی آب و غذا، نمی‌توان اقامتگاه دائمی برای آنها در نظر گرفت.

وی، علت افزایش سگ‌ها علاوه برغریزه تولید مثل بالای حیوانات، وجود پناهگاه‌های غیر مجاز و تامین احساسی آب و غذا برای آنان، عدم توجه برخی شهروندان در رعایت جدول زمان‌بندی جمع‌آوری پسماند، وجود دسترسی‌های زیاد از حریم شهر و هجوم سگ‌ها به محل‌های امن‌تر ذکر کرد و گفت: مواردی که اشاره شد به‌عنوان مهم‌ترین علل ایجاد پایگاه‌های غیر مجاز و غیر رسمی در سراسر مناطق خدماتی و حاشیه‌ای به‌شمار می‌رود که می تواند باعث  افزایش لجام گسیخته این حیوانات در کوچه و خیابان شود.

سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری شیراز ادامه داد: با توجه به نگهداری سگ‌های بدون صاحب در برخی از مراکز غیر مجاز، نمی‌توان از تعداد دقیق این مراکز نگه‌داری اطلاعات دقیقی به‌دست آورد، اما در شیراز از سال ۹۳ یک مرکز نگهداری موقت با امکانات لازم احداث و بهره‌برداری شده است که در حال حاضر این مرکز در حال افزایش ظرفیت است.

وی همچنین در خصوص تعداد سگ‌های ولگرد نیز گفت: با توجه به گستردگی شیراز و وجود راه‌های زیاد برای ورود سگ‌ها به شهر از طریق شهرها و روستاهای اقماری، کمربندی‌ها و از طرفی پتانسیل تولید مثل حیوان در سال، نمی‌توان تعداد دقیقی از جمعیت سگ‌ها را مشخص کرد، اما در هر صورت شهرداری شیراز با توجه به تماس‌ها و درخواست‌های مردمی، خدمات و اقدامات لازم را در این زمینه انجام می‌دهد.

پناهیان با بیان اینکه ایجاد انگیزه‌های حضور حیوانات بدون صاحب در شهر از رفتار و ایجاد شرایط توسط انسان ها اتفاق می‌افتد، افزود: معمولا وجود آب، غذا و پناهگاه شرایط زیست، تولید و تکثیر جانوارن را فراهم می‌کند و در این بین، بیشترین رقابت برای عامل غذا است.

این مسئول پسماند شهر شیراز اضافه کرد: با توجه به غریزه‌، حیوانات وقتی غذای خود را در هر مکانی به راحتی در اختیار داشته باشند، قطعا آن مکان را به عنوان پناهگاهی مطمئن برای ادامه زندگی در نظر می‌گیرند و غریزه‌های رقابت و تلاش برای تهیه غذا در حیوان کمرنگ می‌شود. بنابراین در همان مکان تولید مثل کرده و خانواده خود را گسترده‌تر می‌کند که این امر باعث تغییر اکوسیستم‌های زیستی می‌شود. با توجه به بلوغ و قدرت تولید مثل حیوان، خیلی زود محیط زیست پیرامونی ما از گروه های حیوانات پر شده و زندگی روزمره شهروندان را با مشکلات بهداشتی روبه‌رو کرده و سلامت آنان را به خطر می‌اندازد.

وی با تاکید بر اینکه این اتفاقات با دلسوزی‌های غیرآگاهانه برخی از افراد در دادن غذا به حیوانات هم اتفاق می‌افتد، گفت: یک بازاندیشی می‌تواند خیلی از مشکلات را از دوش شهروندان و مدیران شهری بر دارد. پس هر چه خدمات در این خصوص صورت بگیرد، اگر مشارکت شهروندان نباشد قطعا کم اثر بوده و موفقیتی حاصل نمی‌شود.

به اعتقاد مسئول سازمان مدیریت پسماند شهرداری شیراز، تا زمانی‌که دلسوزی‌های غیر آگاهانه برخی از افراد در دادن غذا به سگ‌های ولگرد ادامه داشته باشد، هر اقدامی در جهت کنترل این حیوانات کم‌اثر خواهد بود.

پناهیان تصریح کرد: برای موفقیت در اجرای این طرح همه دستگاه‌های عنوان شده در شیوه‌نامه مانند نمایندگان دامپزشکی، محیط زیست، دادستانی، شهرداری‌ها و دهیاری‌ها، گروه‌های مردم‌نهاد و همچنین در کنار همه این موارد، مشارکت عمومی شهروندان الزامی است.

وی در پایان با اعلام اینکه در حال حاضر برای مناطق ۱۱ گانه پیمانکارانی برای مدیریت سگ‌های بدون صاحب تحت قراردادهای خدمات شهری تعیین شده است، گفت: به درخواست‌های شهروندان در این خصوص رسیدگی می‌شود و سایر مراکز تجمع شناسایی شده نیز مورد رصد و جمع آوری قرار خواهد گرفت.

به گزارش ایسنا،

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • کشف موجوداتی که 540 میلیون‌ سال قبل اقیانوس‌های زمین را نورانی می‌کردند (+عکس)
  • (عکس) لاشخورهایی که آن‌قدر مست کرده‌اند که توان پرواز ندارند!
  • حمله روزنامه جوان به تعطیلی شنبه : کم کم می خواهند شنبه را به روز اصلی تعطیل تبدیل کنند/ اینکه گفته می شود باید با دنیا هماهنگ شویم یک پیام پنهان دارد
  • ادعای جالب دختر ابراهیم رئیسی درباره حقوق ماهانه پدرش
  • بدون همکاری شهروندان معضل سگ‌های ولگرد حل نمی‌شود
  • لاشخورهای مست را ببینید
  • بیانیه بسیج دانشجویی دانشگاه علامه طباطبائی پیرامون حضور وزیر علوم در این دانشگاه: آقای زلفی‌گل! شما از ابتدا هم اشتباهی بودید! شما اخراج اساتید ضد انقلاب و اسلام و دین از دانشگاه‌ را، تبدیل به ابزاری برای تسویه‌حساب‌های شخصی کردید
  • گوزن سفید
  • چرا ربات‌ها و هوش مصنوعی هنوز به گرد پای حیوانات نرسیده‌اند؟
  • اگر حیوانات جنگل زندگی اشرافی داشتند! (عکس)