Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش الف، عدم انتشار نرخ تورم آذرماه توسط بانک مرکزی موجب شد حرف و حدیث های فراوانی درباره این موضوع در رسانه ها مطرح شود و انتقاداتی درباره این اقدام کم سابقه صورت گیرد. معمولاً تا به حال این گونه بوده که بانک مرکزی ابتدای هر ماه اقدام به انتشار نرخ تورم می کرد، اما این ماه تا دیروز از انجام این کار امتناع کرد و بعد از اعتراض رسانه‌ها، بانک مرکزی اعلام کرد به منظور بررسی های تخصصی و کارشناسی دو جانبه با مرکز آمار در خصوص به حداقل رساندن اختلافات آماری، نرخ تورم را بررسی و منتشر خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اشاره بانک مرکزی به تفاوت نرخ تورم دو نهاد بانک مرکزی و مرکز آمار است که البته بدلیل « تفاوت سال پایه، دوره‌های احصاء هزینه های خانوارها، تناسب نظام جمع آوری داده ها به منظور کاهش خطای غیر نمونه گیری و عوامل دیگر» بوده است.

در این بین مشخص نیست چرا بانک مرکزی به این دلیل اصولاً کل موضوع را پاک کرده و نرخ تورم را منتشر نکرده است. در حالی که می‌شد همزمان با انتشار نرخ تورم ماهانه، زمینه تلاش برای نزدیک کردن دیدگاه ها و نظرات نیز صورت می گرفت.

این تفاوت آماری مربوط به زمان حاضر نیست و از قبل نیز وجود داشته اما این که چرا به یکباره دولت تصمیم گرفته در حال حاضر و بدون ذکر هر گونه تاریخی، انتشار آمار را تا اطلاع ثانونی تعطیل نماید جای تامل دارد.

در این باره محمد چلویان، مدیر اداره آمارهای اقتصادی بانک مرکزی عنوان کرد: اخیرا‍ً بین نتایج شاخص تورم اعلامی بانک مرکزی و مرکز آمار تفاوت‌هایی رخ داده که ممکن است برای عموم باعث سردرگمی و سوء تفاهم شود، به همین دلیل و باتوجه به اینکه مرکز آمار ایران نرخ تورم را قبل از بانک مرکزی منتشر می کند، تصمیم گرفته شده تا نتایج شاخص تورم بانک مرکزی فعلا منتشر نشود تا با انجام بررسی‌های تخصصی و کارشناسی دوجانبه در خصوص اختلافات آمارها، این اختلافات به حداقل ممکن کاهش یابد.

در این باره برخی خبرهای غیر رسمی حاکی از این است نرخ تورم آذرماه برای ساعاتی در سایت بانک مرکزی بارگذاری شده اما بلافاصله این آمار حذف و مجددا نرخ تورم آبان در این بخش درج شده است. این مطلب را سایت نود اقتصادی می‌گوید که روز پنجشنبه سایت رسمی بانک مرکزی برای لحظاتی نرخ رشد تورم آذر ماه امسال را منتشر کرد، اما پس از مدت زمان کوتاهی این آمار حذف شد. براساس آمار حذف شده از سایت بانک مرکزی، نرخ تورم ۱۲ ماهه منتهی به آذرماه را ۲۴درصد و تورم نقطه به نقطه در این ماه را بالای ۴۲ درصد نشان می‌داد.

روزنامه دنیای اقتصاد عنوان کرده برای صحت خبر فوق با مقام‌های بانک مرکزی تماس گرفته اما جوابی به آنها داده نشده است. در صورتی که این آمار صحت داشته باشد، این بیشترین رقم نرخ تورم در ۵ سال گذشته خواهد بود.

گزارش مرکز آمار ایران برای آذرماه این است که نرخ تورم نقطه به نقطه ۳۷.۴ درصد و نرخ تورم میانگین ۱۸درصد بوده است. براساس این آمار نرخ تورم در آذر ماه امسال با ۲.۸ درصد افزایش به ۲۱.۲ درصد و تورم نقطه به نقطه با رشد ۲.۴ درصدی به ۴۲.۳ درصد رسیده است.

در حال حاضر ضرورت دارد رسانه ها و اقتصاددانان به این اقدام بانک مرکزی و دولت اعتراض کنند تا این تصور پیش نیاید می توان با سانسور بر عملکرد مسئولان سرپوش گذاشت. البته عدم انتشار دقیق آمار موجب بی اعتمادی مردم به آن نهاد مسئول و در این جا بانک مرکزی خواهد شد. در اینجا به نظر می‌رسد دولت تصمیم گرفت آمار بانک مرکزی را حذف کند و آمار مرکز آمار ایران را که عدد پایین‌تری بود اعلام شود.

به گزارش الف، انتشار آمار و اطلاعات در حوزه‌های گوناگون موجب می‌شود تا سیاست‌گذاران توانایی لازم را برای انجام برنامه‌ریزی داشته باشند و همچنین شهروندان بتوانند به صورت عینی درک واقعی از نتایج اقدامات سیاستمداران و مقامات خود داشته باشند. بر این اساس قضاوت درباره موفقیت یا ناکامی‌های مسئولین بر اساس داده‌های واقعی انجام خواهد شد.

منطقی آن است نهادهای وسازمان‌های مسئول در زمینه سنجش وضعیت اقتصادی اگر از دولت مستقل نباشند، حداقل بی طرفی لازم را در این زمینه را رعایت کنند، البته اگر بنا به هر دلیلی در کشوری، آمار غیر دقیق و غیر واقعی منتشر شود و یا اصلاً اطلاعات سانسور شود به بی‌اطمینانی مردم و سرمایه گذاران دامن زده خواهد شد؛ همچنین این اقدام هرگز به معنای دگرگونی واقعیت نخواهد بود و عدم انتشار آمار موجب نمی‌شود تا درک مردم از واقعیت تغییر کند. این قضیه به خصوص درباره متغییرهای اقتصادی صدق می‌کند؛ چرا که مردم تورم، بیکاری و ... را با تمام وجود خود احساس می کنند و به قول معروف بر سر سفره خود نتیجه اقدامات مسئولان را مشاهده خواهند کرد.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۱۹۸۵۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بانک مرکزی: تورم کاهشی می‌شود | کاهش رشد پایه پولی به ۲۸.۱ درصد

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از تسنیم، نرخ رشد پایه پولی در سال ۱۴۰۲ روند نزولی قابل توجهی را تجربه کرد به طوری که نرخ این شاخص مهم پولی و تاثیرگذار در تورم نسبت به رقم فروردین سال ۱۴۰۲ که ۴۵ درصد بود با ۱۶.۹ واحد درصد کاهش، در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ به ۲۸.۱ درصد رسید.

بانک مرکزی با انتشار آمارهای جدید از پایه پولی و رشد نقدینگی اعلام کرد: کاهش قابل توجه رشد پایه پولی در سال ۱۴۰۲ همراه با کاهش رشد نقدینگی در این سال، بخوبی حاکی از توفیق بانک مرکزی در کنترل کل‌های پولی و ایجاد شرایط لازم برای کاهش نرخ تورم در سال جاری و سال‌های آتی است. بر اساس آمارهای مقدماتی، حجم پایه پولی در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ به رقم ۱۱۰۷۷.۰ هزار میلیارد ریال رسید.

تداوم کاهش نرخ رشد نقدینگی و دستیابی به اهداف پیش بینی شده

بر اساس این گزارش، نرخ رشد نقدینگی نیز طی یک روند نزولی از ۴۰.۶ درصد در پایان سال ۱۳۹۹ و ۴۲.۸ درصد در پایان مهرماه سال ۱۴۰۰ به ۳۱.۱ درصد در پایان سال ۱۴۰۱ و ۲۴.۳ درصد در پایان سال ۱۴۰۲ رسید که این امر، بیانگر توفیق کامل بانک مرکزی در کنترل رشد نقدینگی و حصول اهداف تعیین شده است.

بر اساس آمارهای مقدماتی، حجم نقدینگی در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ به رقم ۷۸۸۰۸.۹ هزار میلیارد ریال رسید. لازم به اشاره که دستیابی به رقم رشد نقدینگی ۲۴.۳ درصد در پایان سال ۱۴۰۲، در شرایطی حاصل شده است که رقم رشد نقدینگی سالانه زیر ۲۵ درصد آخرین بار در سال ۱۳۹۷ (۲۳.۱ درصد) محقق شده بود.

«همتی» برای چاپ پول نیست! | آمارهای واقعی از وضعیت پولی کشور

بدیهی است که کاهش رشد نقدینگی به عنوان یکی از عوامل اصلی شکل‌دهی به تورم، نقش مهمی را در کاهش نرخ تورم در سال جاری و سال‌های آتی ایفا خواهد کرد.


کاهش قابل توجه شاخص های پول و شبه پول و انتظار کاهش تورم در ماه‎های آتی

مروری بر عملکرد اجزای نقدینگی حاکی از آن است که رشد پول (بخش سیال نقدینگی) در سال ۱۴۰۲ نیز بطور قابل توجهی کاهش یافته و از ۶۵.۲ درصد در پایان سال ۱۴۰۱ به ۱۷.۵ درصد در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ رسیده است.

در مجموع، روند نزولی قابل توجه رشد نقدینگی و رشد پول، مؤید آن است که در سایه ثبات ایجاد شده در سال ۱۴۰۲، از شدت انتظارات تورمی فعالین اقتصادی کاسته شده و در نتیجه انتظار می‌رود که نرخ تورم در ماه‌های آتی ارقام پایین‌تری را ثبت کند.


لازم به اشاره است ضریب فزاینده نقدینگی نیز در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ نسبت به پایان اسفندماه ۱۴۰۱، معادل ۲.۹ درصد کاهش یافته و به رقم ۷.۱۱۲ رسیده است.

در مجموع کاهش رشد نقدینگی، کاهش رشد پایه پولی، کاهش رشد پول و نیز تنزل ضریب فزاینده نقدینگی همگی دلالت بر اثربخشی سیاست های پولی بانک مرکزی مبتنی بر استفاده ترکیبی از کلیه ابزارهای سیاست های پولی دارد که این موضوع نه تنها در سال گذشته بلکه به صورت موثرتری می‌تواند تاثیر منجر به تداوم پایدار روند نزولی نرخ تورم در دوره های زمانی آتی داشته باشد.

کد خبر 849585 برچسب‌ها اقتصاد - تورم خبر مهم بانک مرکزی نقدینگی

دیگر خبرها

  • سرسام آماری؛ چرا داده‌های نرخ تورم بانک مرکزی شفاف نیست؟
  • چرا داده‌های نرخ تورم بانک مرکزی شفاف نیست؟
  • جنجال هوخشتره و چاپ پول؛ شاخص محرمانه تورم را چه عددی حساب کرد؟
  • بانک مرکزی: تورم کاهشی می‌شود | کاهش رشد پایه پولی به ۲۸.۱ درصد
  • نقدینگی کنترل نمی‌شد، گرفتار ابَر تورم می‌شدیم
  • شقاقی: تصمیمات سخت کنترل تورم مشاهده نمی‌شود؛ نرخ واقعی تورم کشور چه عددی است؟
  • شما یا نمیدانید یا میخواهید که ندانید!
  • هشدار نگران‌کننده یک اقتصاددان نسبت به تشدید تورم/ نرخ واقعی تورم کشور چه عددی است؟
  • سرگیجه با آمار تورم
  • مردم گم شده در دعوای سیاسی بر سر تورم!/یک ضربه دیگر بر بار شیشه/بازی بن‌سلمان با کارت فلسطین