Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-05-03@10:35:07 GMT

پایین بودن بهره‌وری در صنعت برق

تاریخ انتشار: ۱۳ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۲۲۲۴۸۷

 بر اساس اطلاعات منتشر شده، توسط سازمان برنامه و بودجه در سال ۹۶ حاکی‌است که صنعت برق به عنوان صنعت زیربنایی و مادر نقش مهمی در توسعه اقتصادی و رفاه جوامع دارد. در طول چند دهه اخیر مصرف برق در فعالیت‌های مختلف جامعه گسترش چشم‌گیری یافته و امروزه زندگی بدون برق و تجهیزات برقی غیرقابل تصور است.

اهمیت برق از آن جهت است که به دلیل امکان بکارگیری تکنولوژی‌های مدرن‌تر و نیز ملاحظات زیست محیطی در تمامی زمینه‌های فعالیت می‌تواند به عنوان انرژی مناسب انتخاب شود، تاکنون چهره صنعت برق ایران تغییر زیادی کرده است که به هیچ عنوان قابل مقایسه با شرایط فعلی نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بنابر این گزارش، اگر تاریخ صنعت برق کشور را به دو دوره ۱۰۰ ساله تا 57 و 39 از ابتدای پیروزی انقلاب تاکنون تقسیم کنیم، در حالی که طی 100 سال ظرفیت نصب شده نیروگاهی کشور تنها به 7 هزار و 24 مگاوات رسیده بود، این عدد 39 سال بعد با افزایش بیش از 11.2 برابری به 78 هزار و 900 مگاوات رسید و کشور را از این نظر بر جایگاه نخست منطقه خاورمیانه و رتبه 14 دنیا قرار داد.

در برنامه توسعه صنعت برق کشور علاوه بر ملاحظات فنی و اقتصادی حفظ محیط زیست و تنوع منابع برای تولید از جمله عواملی است که مدنظر مسئولان صنعت برق کشور است. لذا امروزه انرژی‌های نو با وجود ناشناخته ماندن به سرعت در حال گسترش و نفوذ است و غفلت از آن غیرقابل جبران خواهد بود.

بر اساس سیاست‌های کلی برق و انرژی‌های پاک ابلاغی مقام معظم رهبری بندهای 4،8 و 13 از سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی مربوط به وزارت نیرو است که اصلاح نظام اقتصاد صنعت برق در قالب بنگاه اقتصادی، افزایش بهره‌‌وری برق در کلیه مراحل زنجیره تولید تا مصرف و پایداری و بهبود کیفیت و کمیت خدمات برق در بخش‌های مختلف مصرف جزو این اهداف به شمار می‌رود.

در سیاست‌های برنامه ششم توسعه افزایش راندمان نیروگاه‌ها،‌کاهش تلفات انتقال و توزیع و بهینه سازی مصرف بهینه برق،توسعه صادرات برق، افزایش سهم انرژی‌های پاک، جزء سیاست‌های اصلی ابلاغی در دوره برنامه ششم توسعه برای بخش برق بوده است.

این گزارش می‌افزاید: از شاخص‌های مهم صنعت برق در کشور در بخش تولید می‌توان به افزایش 2.8 درصدی قدرت عملی نیروگاه‌ها (میانگین قدرت عملی 68 هزار و 471 مگاوات) انرژی تولید شده نیروگاه‌های حرارتی با رشد 8 و نیم درصدی به 288438 میلیون کیلووات ساعت و انرژی تولید نیروگاه‌های برقآبی، اتمی و تجدید پذیر با رشد 2.7 درصدی به 24042 مگاوات ساعت رسید.

این گزارش می‌افزاید:کل انرژی برق تولید شده کشور در حدود 312.4 میلیارد کیلووات ساعت بود که 304 میلیارد کیلووات ساعت آن توسط نیروگاه‌های وزارت نیرو و بخش خصوصی و مابقی توسط صنایع بزرگ تولید شد.

یکی دیگر از شاخص‌های مهم بخش برق در سند تفصیلی برنامه ششم کشور تولید ناویژه برق است که این شاخص با رشد 7.96 درصدی نسبت به سال قبل به میزان 312.4 میلیارد کیلووات ساعت در سال 96 رسیده است.

بر اساس این گزارش سوخت مصرفی نیروگاه‌های کشور در سال 96 برای گاز، 69454 میلیون متر مکعب (معادل 88.8 درصد کل سوخت مصرفی) گازوئیل 4960 میلیون لیتر (معادل 6.3 درصد کل سوخت مصرفی) و نفت کوره 3770 میلیون لیتر (معادل 4.8 درصد کل سوخت مصرفی).

همچنین در این سال در مواقع کم باری شبکه 7871 میلیون کیلووات ساعت انرژی برق به کشورهای همجوار صادر و در مواقع نیاز شبکه 3912 میلیون کیلووات ساعت از کشورهای همجوار دریافت شده است.

مصرف انرژی در سال 96 بالغ بر 255026 میلیون کیلووات ساعت بوده است که نسبت به سال قبل 4.2 درصد افزایش داشته است.

همچنین سهم انواع تعرفه مصرف انرژی در سال 96 چنین بوده است. خانگی 32.7، صنعتی 33.0، عمومی 9.5،‌کشاورزی 15.4،سایر مصارف 7.3 و روشنایی معابر 2.0 درصد بوده است.

این گزارش در مورد دلایل عدم موفقیت بخش برق می‌افزاید:‌عدم اجرای صحیح سیاست‌های اصل 44 و اتخاذ روش‌های غیرمنطقی و غیرموجه در واگذاری‌ها بدهی‌های انباشته به بانک‌ها و در نتیجه عدم امکان انتشار اوراق مشارکت و اخذ تسهیلات بانکی، مکانیزم  نامناسب  قیمت‌گذاری برق و محدودیت شدید منابع مالی بوده است.

هر چند وجود شبکه سراسری برق در کشور و اتصال آن به شبکه کشورهای همسایه و قابلیت استفاده از آن برای مبادلات بین‌المللی برق ضریب نفوذ کامل برق در مناطق شهری و تقریبا کامل در مناطق روستایی از نقاط قوت بخش برق است، اما ضعف در توسعه و به کارگیری مناسب از دستگاه‌های اطلاعات مدیریت در تصمیم‌گیری‌ها، پایین بودن راندمان نیروگاه‌ها در تولید برق، کم توجهی به جایگزینی تاسیسات فرسوده، ضعف نگاه اقتصادی در نظام تصمیم‌گیری صنعت برق، پایین بودن بهره‌وری در صنعت برق، بالا بودن نرخ تلفات در انتقال و توزیع برق و فقدان نظام آماری کامل و مناسب در صنعت برق و قانون مند نبودن جمع‌آوری اطلاعات انرژی از بخش‌هایی مصرف و تولید انرژی به صورت متمرکز جزو نقاط ضعف بخش برق در برنامه ششم توسعه در سال 96 بوده است.

بر اساس این گزارش پیشنهاد شده است که انتقال کلیه بدهی‌های ناشی از تسهیلات بانکی، اوراق مشارکت، حساب ذخیره ارزی و ماده 62 قانون محاسبات عمومی مربوط به نیروگاه‌های واگذار شده به بدهی دولت، اصلاح قیمت فروش برق و یا پرداخت مابه‌التفاوت قیمت تمام شده و قیمت تکلیفی فروش برق از سوی دولت و نیز تسهیل واگذاری اسناد خزانه اسلامی به فروشندگان برق و تخصیص بخشی از منابع صندوق توسعه ملی برای احداث نیروگاه‌های جدید توسط بخش خصوصی پیشنهاد می شود. 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: سازمان برنامه و بودجه صنعت جامعه برق زیست محیطی انرژی ایران انقلاب خاورمیانه محیط زیست مقام معظم رهبری اقتصاد مقاومتی وزارت نیرو اقتصاد رشد بخش خصوصی شاخص نفت روشنایی منابع مالی قانون حساب ذخیره ارزی دولت صندوق توسعه ملی برق صادرات برق بهره وری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۲۲۲۴۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت جهانی طلا به ۲۲۸۳ دلار و ۲۳ سنت رسید

به گزارش قدس آنلاین، قیمت طلا در معاملات روز چهارشنبه در آسیا کاهش یافته است که یکی از دلایل آن می‌تواند نشانه‌هایی از وضع سیاست‌های سختگیرانه پولی توسط فدرال رزرو در اجلاس امروز باشد.
کاهش تقاضا برای طلا به عنوان یک پشتوانه ایمن در بحبوحه آرام شدن تنش‌های ژئوپلیتیکی در دنیا قیمت طلا را نسبت به اوج ماه آوریل پایین آورده و آن را در برابر سیاست نرخ بهره بالای بانک مرکزی آمریکا آسیب پذیر کرده است.
قیمت هر اونس طلا امروز با ۰.۱۳ درصد کاهش به ۲۲۸۳ دلار و ۲۳ سنت رسید. قیمت معاملات آتی طلا در بازار کامکس نیویورک هم با یک کاهش ۰.۳۸ درصدی به ۲۲۹۴ دلار و ۱۰ سنت رسیده است.

تمرکز سرمایه‌گذاران در حال حاضر به نتیجه اجلاس دو روزه فدرال رزرو معطوف شده که قرار است امروز منتشر شود. انتظار می‌رود بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره را بدون تغییر نگه دارد.
اما برخی پیش‌بینی می‌کنند جروم پاول رئیس فدرال رزرو با توجه به نرخ بالای تورم، سیاست‌های سختگیرانه‌ای را پیشنهاد دهد.
بالا رفتن تورم باعث شده تاجران انتظار خود از کاهش زود هنگام نرخ بهره را پایین بیاورند. در حال حاضر پیش بینی می‌شود بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره را اولین بار در ماه سپتامبر کاهش دهد.
نرخ بالای بهره به ضرر طلاست چون هزینه نگهداری آن را به عنوان یک سرمایه غیر سودده افزایش داده و تمایل برای خرید این فلز گرانبها را پایین می‌آورد. 
ارزش دلار هم افزایش یافته و به بالاترین رقم طی ۶ ماه گذشته رسیده است. بالا رفتن ارزش دلار خرید طلا برای دارندگان سایر ارزهای دنیا گرانتر کرده و تمایل برای آن را پایین می‌آورد.

در میان سایر فلزات گرانبها، قیمت نقره با ۰.۰۱ درصد کاهش به ۲۶ دلار و ۶۵ سنت رسید و پلاتین با یک کاهش ۰.۲۶ درصدی ۹۳۵ دلار و ۴۳ سنت معامله می‌شود.

منبع: خبرگزاری تسنیم

دیگر خبرها

  • افزایش جذابیت صنعت نیروگاهی کشور برای بخش خصوصی
  • خسارت ۳ میلیارد دلاری محدودیت انرژی به صنعت فولاد کشور (اینفوگرافی)
  • افزایش بیش از ۸۵۰۰ مگاواتی ظرفیت تولید برق کشور
  • فروش برق با نرخ‌های جذاب در بورس انرژی
  • بهره‌مندی از ظرفیت بسیج سازندگی در مدیریت مصرف انرژی
  • افزایش جذابیت صنعت نیروگاهی کشور برای بخش خصوصی/عرضه برق در بورس
  • قیمت طلا در بازار امروز ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • استاندارد پایین خودروهای داخلی عاملی در بروز ناترازی بنزین
  • قیمت جهانی طلا به ۲۲۸۳ دلار و ۲۳ سنت رسید
  • گشتی در اقتصاد ایران ؛ تلاش برای رفع ناترازی انرژی