Web Analytics Made Easy - Statcounter

تین‌نیوز |  مرتضی شمسی :

تصادفات رانندگی به‌خصوص تصادفات ناوگان حمل‌ونقل عمومی به یک معضل ملی و یک ابر چالش در کشورمان تبدیل‌شده است که روزانه جان بیش از ۵۰ نفر از هم‌وطنان عزیز را می‌گیرد و۱۲۰ نفر معلول و از کار افتاده دائمی و۹۰۰ نفر مجروح می‌دهد که این آمار قابل‌توجه و تکان‌دهنده است. یعنی بیش از یک جنگ تمام‌عیار در کشور قربانی می‌گیرد و هزینه سنگینی بر اقتصاد کشور و خانواده‌ها تحمیل می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

لازم به ذکر است که نباید از سایر هزینه‌ها ازجمله هزینه‌های اجتماعی، فرهنگی، اداری و روحی و روانی آن غافل ماند. این جنگ خانمان‌سوز دهه‌هاست در کشور قربانی می‌گیرد و کم‌تر خانواده ایرانی پیدا می‌شود که در این جنگ قربانی نداده باشند. بعد از این همه کشتار و معلولیت  و خسارت‌های جبران‌ناپذیر هنوز کسی در کشور ما پیدا نشده که دستور آتش‌بس این جنگ خانمان‌سوز و  ویرانگر را صادر کند ظاهراً برای دولت‌ها و نمایندگان مجالس در دوره های مختلف این موضوع یک امر عادی تلقی می‌شود.

درحالی‌که زمانی میزان تصادفات و تلفات رانندگی در کشور موردقبول است که تمام مسئولان از جمله دولت و مجلس و سایر سازمان‌ها و ارگان‌های مربوطه این موضوع را یکی از اولویت‌های کاری خویش قرار داده و با داشتن یک طرح جامع و ملی و با فرماندهی واحد و سیاست‌های همسوی تمام سازمان‌ها برای کنترل و کاهش آن عمل نمایند که این کار در کشور ما صورت نگرفته است.

به نظر می‌رسد مجلس و دولت محترم هم‌چون سایر مجالس و دولت‌های گذشته هیچ طرح و برنامه‌ای برای کنترل و کاهش این بحران در کشور ندارند و اقدامات پراکنده و سیاست‌های غیر هم‌سوی برخی از سازمان‌ها نیز تابه‌حال کارساز نبوده و یا متناسب با عمق فاجعه نبوده است‌‌. همین امر باعث شده کشور ما از حیث تصادفات و تلفات رانندگی در بین ۱۹۰ کشور جهان از آخر رتبه دوم را داشته باشد که در شان کشور و مردم عزیزمان نیست‌. پس مسئولان ما نباید چشم خود را به روی یک فاجعه انسانی ببندند و فقط به اظهار تأسف و عرض تسلیت بسنده کنند و به مردم پاسخگو نباشند.

تمام کارشناسان حوزه حمل‌ونقل و ترافیک معتقدند تصادفات رانندگی و تلفات ناشی از آن قابل‌کنترل و پیشگیری است و همانند سایر کشورها می‌توانیم میزان آن را به حداقل ممکن برسانیم‌ و برای این کار نه‌تنها نیاز به بودجه کلان نیست بلکه تمام سازمان‌ها و ارگان‌ها و مردم سود خواهند برد، درحالی‌که کشور به علت تحریم‌های ناجوانمردانه دشمنان با مشکلات اقتصادی و کمبود بودجه سازمان‌ها مواجه است ولی دولت روزانه هزینه‌های تصادفات رانندگی  را پرداخت می‌کند. برای مثال بیش از ۳۵درصد بودجه سلامت کشور صرف درمان مجروحان تصادفات رانندگی می‌شود و یا هزینه نگهداری معلولان تصادفات رانندگی برای سازمان بهزیستی و خانواده‌ها کمرشکن است. نگارنده، که سالیان طولانی عمر خویش را صرف تحقیق و پژوهش در زمینهٔ کاهش تصادفات رانندگی کرده است و  ده‌ها کتاب و مقاله در حوزه‌ آموزش فرهنگ ترافیک و بهداشت و ایمنی در رانندگی را برای همه گروه‌های سنی، از مهدکودک تا مراکز عالی دانشگاهی تهیه و تنظیم کرده است و تقدیم مردم عزیزمان کرده‌است به این مهم دست‌یافته‌ام که موضوع تصادفات رانندگی جزو اولویت‌های کاری مسئولان نیست.

بنابراین به نظر می‌رسد دادستانی کل کشور به‌ مانند موضوع واژگونی اتوبوس دانشجویان دانشگاه علوم تحقیقات که کاملاً به‌جا و درست ورود پیدا کرده‌اند، به‌کل ماجرای تأسف‌بار تصادفات رانندگی در کشور وارد شوند و دلایل علمی و عملی بروز تصادفات و کشتار سرمایه‌های کشور عزیز و اسلامی‌مان را پیگیری کنند. در غیر این صورت، این کشتار بی‌رویه و خسارت‌های ناشی از سوانح و حوادث جاده‌ای همچنان ادامه خواهد داشت و جز پلیس که سنگینی بار سازمان‌های دیگر را هم بر دوش می‌کشد، مسئولان ما از خواب بیدار نخواهند شد، حتی اگر تمام ملت ایران در جریان تصادفات رانندگی جان بسپارند یا همه خانواده‌ها داغدار این حوادث باشند.

سمانه واحدی راد خبرنگار

منبع: تین نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۲۲۲۸۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاهش تلفات تصادفات رانندگی نیازمند اقدامات فرهنگی است

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای آذربایجان‌غربی گفت: برای کاهش آمار و تلفات ناشی از تصادفات رانندگی نیاز به فرهنگ‌سازی و اقدامات فرهنگی بوده لذا فرهنگ‌سازی و نهادینه کردن الگوهای صحیح رانندگی کاری است که هرکسی به سهم خود باید به آن توجه کند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از آذربایجان‌غربی، ایرج دست‌نشان امروز _جمعه هفتم اردیبهشت_ به مناسبت روز ملی حمل و نقل و ایمنی با تبریک این روز اظهار کرد: برای داشتن اقتصادی پویا داشتن حمل و نقلی سریع و ایمن یکی از موضوعات مورد توجه در هر جامعه‌ای است.

وی افزود: برای کاهش آمار و تلفات ناشی از تصادفات رانندگی نیاز به فرهنگ‌سازی و اقدامات فرهنگی بوده لذا فرهنگ‌سازی و نهادینه کردن الگوهای صحیح رانندگی کاری است که هرکسی به سهم خود باید به آن توجه کند.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای آذربایجان‌غربی گفت: با توجه به داشتن حمل و نقل ایمن همه ساله بخش اعظمی از بودجه‌های دولت به امر ایمنی راه‌ها اختصاص داده شده که صرف اجرای طرح‌های مختلف سخت افزاری و نرم‌افزاری می‌شود، قدر مسلم نتیجه بخش شدن این طرح‌ها نیازمند ایجاد حس مسئولیت در بین آحاد مردم به عنوان عضو تأثیرگذار در ارتقا ایمنی ترددهای جاده‌ای و شهری است.

دست‌نشان تصریح کرد: نیاز است با انتقال دغدغه و حساسیت در حوزه ایمنی راه‌ها در جامعه و در بین متولیان امر و به ویژه عموم مردم به‌عنوان شهروند مقوله ایمنی و تصادفات رانندگی مورد توجه قرار گیرد.


کد خبر 748071

دیگر خبرها

  • کاهش تلفات تصادفات رانندگی با واردات خودرو
  • وزارت راه: تلفات تصادفات رانندگی با واردات خودرو کاهش می‌یابد
  • وزارت راه:تلفات تصادفات رانندگی با واردات خودرو کاهش می‌یابد
  • لزوم جلوگیری از احداث ابنیه در مجاورت جاده‌های گیلان
  • نقاط حادثه خیز جاده‌های گیلان شناسایی و رفع شود
  • روز ملی ایمنی در حمل و نقل و حسرت فرصت هایی که از دست می روند....
  • کاهش تلفات تصادفات رانندگی نیازمند اقدامات فرهنگی است
  • رفع نقاط حادثه خیز ارزان تر است یا هزینه درمان مصدومان؟
  • کاهش حدود ۱۰ درصدی جانباختگان تصادفات در نوروز امسال
  • کاهش ۱۴ درصدی جانباختگان حوادث رانندگی در سفر‌های نوروزی