Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بسیج نیوز»
2024-05-07@23:43:19 GMT

پدر صنعت نوین ایران در گذشت

تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۲۹۰۸۳۹

پدر صنعت نوین ایران در گذشت

به گزارش خبرگزاری بسیج از آذربایجان شرقی، توکلی، بنیانگذار منطقه صنعتی غرب تبریز و از بانیان اصلی شرکت ماشین‌سازی این شهر و اولین مدیر عامل آن است.
مرحوم توکلی متولد 1310 شمسی تبریز و فرزند «حاج علی عسگر توکلی»، مالک و بنیانگذار کارخانه «کبریت توکلی» تبریز به عنوان نخستین کارخانه صنعتی ایران بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


توکلی پس از اخذ دیپلم در دبیرستان البرز تهران برای ادامه تحصیلات عالی و آکادمیک به دانشگاه نبراسکای آمریکا رفت.
وی در سال 1340 شمسی با خانواده شهید سرافراز و تاریخ ساز، ثقه السلام، ازدواج کرد که ثمره این ازدواج موفق سه فرزند پسر و یک فرزند دختر شد که اکنون همگی دارای تحصیلات آکادمیک و عالیه هستند.
پدر مرحوم توکلی هم از فرهیختگان و تاجران بزرگ زمان خود بود که به تجارت نفت، شکر و کبریت مشغول بود تا اینکه در سال 1297 شمسی در تبریز اقدام به بنیانگذاری کارخانه کبریت توکلی کرد که اکنون با گذشت 97 سال هنوز هم در صنعت و اشتغال کشور نقش بسزایی دارد.
از عام المنفعه بودن این کارخانه همین بس که در سالهای 1318 و 1319 جمع کارکنان این کارخانه به 900 نفر می رسید که نصف آنها مرد و نصف دیگرشان زن بودند.
مرحوم تقی توکلی در سال 1328 نخستین کارخانه برق خصوصی ایران را نیز در تبریز احداث کرد و سپس در سال 1342 کارخانه تولید نئوپان را نیز که از ضایعات کبریت تهیه می شد برای اولین بار در ایران ساخت و به دنبال آن کارخانه دیگری مرتبط با همین محصول، یعنی فورمیکا، را احداث و راه اندازی کرد.
وی همچنین صنعت کابینت سازی را برای اولین بار وارد بازار ایران کرد، تا آن زمان کابینت شناخته نشده بود و اگر هم کسی داشت یا خارجی بود و یا به صورت کمد های فلزی.
مهندس تقی توکلی بزرگترین نقش را در تولد و رشد صنعت نوین آذربایجان و به خصوص تبریز داشته است.
بیشتر مردم بزرگترین کار او را احداث کارخانه عظیم ماشین سازی تبریز می دانند که در سال 1345 در منطقه صنعتی غرب تبریز احداث شد و سال هاست این کارخانه مادر صنعتی چون ستاره پر فروغی در آسمان صنعت می درخشد.
احداث این کارخانه مادر تحولی عظیم در منطقه و کشور به وجود آورد و بنیان صنعتی شدن تبریز و کشور را بنا نهاد.
در سال های بعد از این مادر صنعت، بسیاری از کارخانه های راهبردی و تاثیرگذار تبریز مانند کمپرسورسازی، پمپ ایران، نساجی، هاکسیران، موتوژن، ریخته گری ماشین سازی و گسترش صنایع ریلی منشعب شد.
توکلی در بنیانگذاری کارخانه بی همتای تراکتورسازی تبریز هم که می توان از آن به عنوان یک شهر صنعتی نام برد، نقش بسزایی داشت و همچنین در ایجاد کارخانه ایدم که کیفیت محصولات آن زبانزد خاص و عام است، نقش آفرینی کرد.
وی به مدت 9 سال اول مدیریت عاملی کارخانه ماشین سازی را از سال های 1345 تا 1354 بر عهده داشت و پس از آن در کابینه آموزگار به مدت 20 ماه وزارت نیرو را عهده دار بود که با آغاز مبارزات سیاسی علیه رژیم پهلوی دو سال قبل از پیروزی انقلاب اسلامی از سمت خود استعفا داد.

منبع: بسیج نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت basijnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بسیج نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۲۹۰۸۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعامل‌های با آژانس نباید متاثر از تهمت‌ها و پرونده سازی ها باشد

به گزارش خبرنگار مهر، «محمد اسلامی» رییس سازمان انرژی اتمی، ظهر امروز در دومین روز کنفرانس هسته‌ای اظهار کرد: ایران همواره به عنوان تولیدکننده و صادرکننده و منتشرکننده، مهد علم در طول تاریخ بوده است؛ شایستگی‌های این ملت هر زمان که شرایط اداره کشور به گونه‌ای بوده که مردم مجال و فرصت نقش آفرینی داشتند، در دنیا تاثیرگذار بوده است و پس از انقلاب اسلامی این موضوع به بهترین شکل فراهم شده است.

وی با اشاره به صنعت هسته‌ای کشور افزود: صنعت هسته‌ای در داخل کشور برای مردم اطمینان بخش بوده و مردم از آن به عنوان، عزت و اقتدار یاد می‌کنند. در جریان بیرونی هم برخی جریانات با القائات خود، سعی در مخدوش کردن ماهیت صنعت هسته‌ای ایران داشته‌اند.

اسلامی گفت: امروز در جمهوری اسلامی ایران، علوم و فنون هسته‌ای در دانشگاه‌های مختلف کشور دارای ظرفیت علمی و پژوهشی است و در تعامل با سازمان انرژی اتمی، فرصت‌آفرین شده تا جوانان بتوانند بیشتر ورود و برای پیشرفت برنامه‌ها به صورت درون زا، نقش آفرینی کنند.

وی با اشاره به برخی محدودیت‌های صنعت هسته‌ای کشور افزود: سایر صنایع می‌توانند در نظام لجستیکی، نیازهای خود را خریداری کنند اما این موضوع برای صنعت هسته‌ای، امکان پذیر نیست؛ امروز صنعت هسته‌ای کشور دارد بر اساس دستاوردهای بومی حرکت می‌کند. نظام متخاصم این موضوع را از ما برنمی تابد.

رییس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه چارچوب حرکت ما، نظام تعریف شده در آژانس است گفت: ما در قالب این چارچوب خود را ملزم میدانیم. تعامل‌های ما با آژانس نباید متاثر از تهمت‌ها و پرونده سازی برخی جریان‌هایی باشد که می‌خواهند این تعامل را مخدوش کنند.

کد خبر 6099370

دیگر خبرها

  • اعلام برنامه‌های شرکت ملی گاز ایران در بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت
  • نمایشگاه بیست‌وهشتم نفت، فرصتی برای پشتیبانی از تولید داخل و دانش‌بنیان‌ها
  • مشهد قطب آجیل ایران می‌شود
  • ۳۰۷ کالای راهبردی نفتی شناسایی‌ شد/ ۷ پروژه در محله نهایی سازی
  • تعامل‌های با آژانس نباید متاثر از تهمت‌ها و پرونده سازی ها باشد
  • ۵ طرح صنعتی و معدنی خراسان جنوبی، آماده کلنگ‌زنی است
  • (تصاویر) کارخانه عضله سازی هادی چوپان افتتاح شد!
  • بازدید مدیرکل صمت خراسان رضوی از مجتمع کشت و صنعت جوین
  • تحول از مجلس سنتی به نوین از مجلس یازدهم تا دوازدهم
  • انجام ۶۰ نظر سنجی در موسسه افکارسنجی ملت