Web Analytics Made Easy - Statcounter

تسنیم نوشت: فرار مالیاتی به هر گونه تلاش و اقدام برای پرداخت نکردن مالیات گفته می شود. در این تعریف باید پایه مالیاتی وجود داشته باشد تا فرد از پرداخت آن فرار کند. عمده‌ترین زمینه پیدایش فرار مالیاتی در بسیاری از کشورها یکسان و مشترک بوده و معمولاً مالیات‌هایی که با هدف توزیع درآمد وضع می‌گردند دارای پایه‌های کمتر و نرخ‌های بالاتری هستند اینگونه مالیات‌ها قابلیت فرار فراوانی در خود نهفته دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گفتنی است، افزایش نرخ‌های مالیاتی ضمن آنکه انگیزه‌های سرمایه‌گذاری را کاهش می‌دهد، زمینه لازم برای اجتناب از پرداخت مالیات و فرار مالیاتی را نیز فراهم می‌آورد.

اما وضعیت کشور ما در نظام مالیاتی خیلی پیچیده تر از این وضعیت است، متاسفانه نظام مالیاتی ما به گونه ای است که مالیات بر درآمد کارمندان و زیر مجموعه های دولت حرف اول را می زند.این در حالی است که مسئله مهم در مالیات ستانی عادلانه، وصول مالیات از سفطه بازی غیر مولدی است که در همه کشور های دنیا اجرا می شود اما در ایران خبری از آن نیست. مثلا فردی خانه ای را می خرد و چند ماه بعد دو برابر می فروشد، سکه می خرد و با قیمت بیشتر بدون پرداخت هیچ مالیاتی می فروشد.

در واقع بایستی با وضع مالیات های جدید مانند مالیات برعایدی سرمایه، بر فعالیت های دلالی و سوداگرانه و غیر مولد که جز ضرر به اقتصاد، افزایش شکاف طبقاتی و افزایش قیمت ها چیزی به همراه ندارد، عدالت اقتصادی را اجرا کرد.

عضو ناظر مجلس در ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی دلایل فرارهای مالیاتی کشور را عدم اجرای قانون ارتقای سلامت اداری و فقدان فناوری نوین در سیستم اطلاع‌رسانی از سوی سازمان امور مالیاتی اعلام کرد و معتقد است: «این امر منجر به افزایش 20هزار میلیارد تومان به درآمدهای دولت می شود.»

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه رقمی فرارهای مالیاتی روشن است، گفت: «بررسی صورت وضعیت‌های مالی افراد نشان می‌دهد فرار مالیاتی در بین افراد با درآمد بالاتر، بیشتر می‌شود به طوری که آنها 80 تا 90 درصد مالیات تعیین شده را نمی‌پردازند.»به گفته یوسفیان ملا، بر این اساس، دولت حداقل هر سال ده‌ها هزار میلیارد تومان از درآمدهایش به خاطر فرارهای مالیاتی را از دست می‌دهد.همچنین مهدی تقوی عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی در خصوص معضل فرار مالیاتی در کشور گفت: «تنها 40 درصد از افراد جامعه مالیات پرداخت می‌کنند و این بخاطر این است که تعدادی از بنگاه‌های اقتصادی فاقد محل خاص قابل شناسایی هستند مثل دلارفروشان و دلالان که همواره بساط خود را در خیابان پهن کرده‌اند.»

وعده تکراری  برای مبارزه با فرار مالیاتی و الکترونیکی شدن مالیات
متاسفانه بحث مبارزه با فرار  مالیاتی از سالها قبل در سطح وزاری اقتصاد مطرح شده اما تا کنون نتیجه ای در این خصوص بدست نیامده است. در تازه ترین وعده وزاری اقتصاد در خصوص مبارزه با فرار مالیاتی فرهاد دژپسند، تاکید کرده، قانونمند سازی و جلوگیری از فرار مالیاتی به صورت ویژه در دستور کار وزارت امور اقتصاد و دارایی قرار دارد و الکترونیک شدن نظام مالیاتی باید صورت بگیرد.

فرا مالیاتی 50 هزار میلیارد تومانی در ایران

با وجود تاکید بسیاری از کارشناسان مبنی بر استقرار نظام جامع مالیاتی برای کاهش وابستگی بودجه کشور به نفت و مقابله تخلفات مالیاتی، روز گذشته امام جمعه موقت تهران از فرار مالیاتی 50 هزار میلیارد تومانی در کشور خبر داد. ابوترابی فرد با بیان اینکه، ساختار مالیاتی کشور قابل قبول نیست، گفته بود، به اذعان برخی صاحب‌نظران اقتصادی بین 40 تا 50 درصد فرارمالیاتی داریم؛ یعنی حدود 40 تا 50 هزار میلیارد تومان یا حتی بیش از آن این عدد درشتی است.

برخی از این افرادی که دستگاه قضایی آنها ر‌ا به عنوان انسان متخلف محاکمه کر‌د، د‌ر نظام اقتصادی کشور ده‌ها حساب بانکی داشتند و منابع کلانی جابجا شد، ا‌ما یک ریال پرداخت مالیاتی نداشتند، این چه نظام اقتصادی و مالیاتی است؟

بیش از 10 سال از زمان کلید خوردن طرح جامع مالیاتی گذشت

نخستین بار بر اساس برنامه سوم توسعه، وزارت اقتصاد مکلف شده بود ظرف سه سال نخست ابتدای برنامه مذکور نسبت به راه اندازی نظام جامع اطلاعات مالیاتی کشور اقدام کند. از سوی دیگر، در حالی که از بهره برداری قطعی نظام جامع اطلاعات مالیاتی خبر مشخصی در دست نیست، بر اساس مستندات موجود تا اواخر سال 96 بیش از 1000 میلیارد تومان بابت طرح جامع مالیاتی اعتبار لحاظ  شده است.

در حال حاضر سالیانه حدود 120 هزار میلیارد تومان انواع مالیات از سوی دولت ستانده میشود و در لایحه بودجه سال 98 نیز پیش بینی وصول 153 هزار میلیارد تومان مالیات شده که 29 هزار میلیارد تومان آن مربوط به حقوق ورودی گمرکی است. در این بین با نرخ تسعیر ارز 5600 تومانی پیش بینی استفاده از 148 هزار میلیارد تومان منابع نفتی در بودجه لحاظ شده است. در واق  سال آینده با توجه به وضعیت جدید تحریمها اتکا به منابع نفتی حدود 45 هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. در واقع اگر 50 هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی توسط دولت وصول میشد و وضعیت معافیتهای غیر شفاف مالیاتی مشخص میشد، حتما شرایط اقتصادی کشور دورنمایی بهتری داشت.

تحریم ربطی به کم کاری دولتها درخصوص مبارزه با فرار مالیاتی ندارد

اگر دولت طی یک دهه گذشته اقدامات دقیق تر زیربنایی قانونی و نرم افزاری در خصوص مبارزه  با فرار مالیاتی انجام میداد، به نظر می رسید وضعیت روشن تری نسبت به امروز پیش پای اقتصاد کشور بود. به هر ترتیب با وجود ضعف سامانه های مالیاتی دولت و نبود قانون های جامع در خصوص مبارزه با فرار مالیاتی دولت باید در خصوص اقداماتی که میتوانست انجام دهد و به هر ترتیب از انجام ان طفره رفته پاسخ دهد. به همین دلیل ربط دادن کسری بودجه دولت به مساله تحریمهای اقتصادی نمیتواند با واقعیت اقتصاد کشور ارتباط داشته باشد، به عبارت ساده تر گره زدن تحریم به چالشهای اقتصادی امروز کشور منطقی به نظر نمیرسد.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۳۴۷۱۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم سازوکار مشارکت مردم در بخش مولد را تسهیل خواهد کرد

خلیل بهروزی فر عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار قدس با اشاره به ویژگی های ‌لایحه اصلاح قانون مالیات های مستقیم و ضرورت بررسی این لایحه در مجلس گفت:لایحه مالیات های مستقیم به نظر می رسد یک لایحه با احکام موثری باشد انهم در راستای اهدافی که نظام برای رشد اقتصادی کشور در نظر گرفته است.

این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه رشد تولید می تواند کشور را از واردات کالاهای خارجی بی نیاز کند، بیان کرد:به واسطه حمایت از بخش تولید ما می توانیم تجهیزاتی که از خارج وارد می شود را خودمان تولید کنیم و مانع از خروج ارز شویم.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با اشاره به شعار جهش تولید با مشارکت مردم، بیان کرد: این شعار یک اصل بوده و می تواند اینده کشور را به درستی ترسیم و یک بارقه امیدی در جهت رونق اقتصادی باشد.

بهروزی فر با بیان اینکه اجرای صحیح ‌لایحه اصلاح قانون مالیات های مستقیم می تواند جلوی فرارهای مالیاتی را گرفته و سایر مشکلات را نیز برطرف کند، بیان کرد: حمایت های مالیاتی پیش بینی شده در لایحه اصلاح قانون مالیات های مستقیم می تواند در راستای رونق تولید داخلی و سرمایه گذاری در مناطق محروم بسیار موثر باشد چراکه  این سرمایه گذاری می تواند شاخصه های این مناطق را به درستی ارتقا دهد و لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم سازوکار مشارکت مردم در بخش مولد را تسهیل خواهد کرد.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه متاسفانه مناطق محروم به شاخصه های حداقلی نیز دست پیدا نکرده اند، تاکید کرد: یکی از دلایلی که سرمایه گذار جهت سرمایه گذاری به این مناطق، رجوع نمی کند، دریافت مالیات های سنگین است  از این رو معافیت های که در این لایحه برای سرمایه گذاری در مناطق محروم در نظر گرفته شده است،بسیار عالی است و باید شرایط بدین نحوه می شد.

وی تاکید کرد: ما نباید از سرمایه گذاری که اهلیت دارد و به دنبال رونق اقتصادی و تولید در مناطق محروم است، مالیات اخذ کنیم. بنده مطمئن هستم اگر سه قوه در برخورد با قانون گریزان، لایحه فوق را مبنا قرار دهند، حتما جلوی فرارهای مالیاتی گرفته شده و امیدی برای آینده کشور ترسیم خواهد شد.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اگر لایحه فوق را مبنای کار قرار داده و به درستی آن را اجرایی کرده و احکام مناسبی در راستای حمایت از تولید در آن پیش بینی کنیم، حتما افق روشنی در رابطه با مباحث اقتصادی ، اشتغال جوانان و همچنین تولید و سرمایه گذاری در مناطق محروم پیش روی خواهیم داشت.

این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه این لایحه می تواند سازوکار مشارکت مردم در اقتصادی را تسهیل کند، بیان کرد: همواره وقتی مردم به موضوعات ورود می کنند، ما در آن بخش ها پیروز می شویم.به هرحال اگر این لایحه اجرایی و مصوب شود عدالت مالیاتی در کشور رخ خواهد داد.

وی تاکید کرد:هر کشوری در سطح دنیا که پیشرفت و توسعه داشته است، از طریق رونق تولید به توسعه دست پیدا کرده اند و یکی از الزامات حمایت از تولید هم معافیت و کاهش های مالیاتی است. بنابراین این لایحه می تواند ترسیم کننده عدالت مالیاتی در کشور باشد.

دیگر خبرها

  • شوک به آبی‌های پایتخت، فرار ۸۶۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰ تومانی مالیاتی و تنها امید بایدن
  • شوک به آبی‌های پایتخت، تنها امید بایدن و فرار ۸۶۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰ تومانی مالیاتی
  • شناسایی فرار مالیاتی ۸۶۰ میلیارد تومانی از یک دلال پتروشیمی
  • نقش سامانه مودیان در شناسایی خودکار معاملات مشکوک و کاهش فرار مالیاتی مشاغل خاص
  • راز صفر شدن مالیات ۵۰ درصد اصناف خرد در کشور
  • راز صفر شدن مالیات 50 درصد اصناف خرد در کشور
  • مردم در مقابل سرمایه گذاری در بخش تولید باید مطمئن باشند سود تضمینی دریافت می کنند
  • فرار مالیاتی با دفتر ویترینی
  • لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم سازوکار مشارکت مردم در بخش مولد را تسهیل خواهد کرد
  • معافیت‌های هدفمند مالیاتی منجر به افزایش مشارکت مردم در تولید کشور خواهد شد