Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-06@20:52:33 GMT

وجود 2200 هکتار بافت فرسوده در مشهد

تاریخ انتشار: ۲۳ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۳۵۱۰۶۴

وجود 2200 هکتار بافت فرسوده در مشهد

رئیس کمیسیون عمران و طرح‌ریزی شهری شورای شهر مشهد گفت: طبق اسناد طرح جامع و ابلاغیه‌ها و مصوباتی که در شورای عالی شهرسازی شکل گرفته است نزدیک به حدود دو هزار و 200 هکتار بافت فرسوده در سطح شهر مشهد داریم که برای احیای این بافت‌های فرسوده نیازمند هم‌افزایی همه سازمان‌های دخیل در این موضوع هستیم.

محمدهادی مهدی‌نیا در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: حدود پنج‌هزار هکتار مساحتی تحت عنوان بافت‌های ناکارآمد در مشهد وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علاوه‌بر آن، یک محدوده‌ای وجود دارد تحت عنوان بافت‌های تاریخی که به طرح جامع مربوط نیست و از طریق میراث فرهنگی دنبال می‌شود.

وی افزود: بافت‌های فرسوده در مناطق مرکزی شهر و فضاهای پشتی اطراف حرم و بخشی از آن هم بعد از کمربند 100 متری که با بافت حاشیه‌شهر ترکیب می‌شود، مانند محدوده آبکوه، سمت بلوار صیاد شیرازی و وکیل‌آباد وجود دارند.

عضو شورای شهر مشهد عنوان کرد: از سال 93 با ابلاغ سند بازآفرینی شهری توسط دولت، دستور کار اصلی در فرایند مواجه با این بافت‌ها از حالت نوسازی صرف خارج شد.

مهدی‌نیا افزود: نوسازی به معنای مداخله مستقیم، بیشتر رویکردی است تحت عنوان بازآفرینی که تاکیدی به بحث توانمندسازی است. به این معنا که ما از ظرفیت مردم چه به لحاظ اقتصادی و چه به لحاظ اجتماعی، استفاده می‌کنیم تا بتوانیم هرچه بهتر مسائل این محلات را حل کنیم و موضوع از تک بنا به محله‌محوری تغییر پیدا کند، که این موضوع از سال 93 در دستور کار دولت بوده است.

رئیس کمیسیون عمران و طرح‌ریزی شهری شورای شهر مشهد ابراز کرد: در شورای پنجم در مدیریت شهری کمیسیون اقتصادی و شهرسازی موضوع تشکیل سازمان بازآفرینی که جزو وظایف شهرداری‌ها بود در دستور کار قرار گرفت و اساس‌نامه‌ این سازمان به تصویب رسید و در حال حاضر در مرحله‌ تشکیل سازمان بازآفرینی هستیم.

عضو شورای شهر مشهد مطرح کرد: مدیر سازمان بازآفرینی مشخص شده و قرار است که ساختارها شکل گیرد و مدیریت‌های قبلی مانند بافت آبکوه، پادگان‌ها، بافت عامل و... جمع شده و این سازمان را تشکیل دهند؛ علاوه‌بر این موارد وظایف جدید این سازمان که باید آن‌ها را انجام دهد و مصوبه شورا هم بر آن تاکید دارد، 20 دفتر تسهیل‌گری است که به عنوان نمونه در سال راه‌اندازی شود. 

مهدی‌نیا ادامه داد: در اسفندماه سال 97، رئیس‌جمهور اعتباراتی را ابلاغ کردند که بر اساس آن در رویکرد بازآفرینی در همه شهرها از این مقدار حدود 220 میلیارد تومان به شهر مشهد اختصاص پیدا کرده که باید در فرصت باقی‌مانده این بخش اعتبارات را در دو قالب اجرا کنند.

وی بیان کرد: یکی از این قالب‌ها تسهیلات بانک‌ها به متقاضیان ساخت‌و‌ساز و صدور پروانه در بافت‌های فرسوده است که از طریق همین دفاتر تسهیل‌گری و بازآفرینی باید اتفاق بیفتد. دوم هم در قالب ساختن زیرساخت‌های مورد نیاز برای این بافت‌هاست که متولی آن به نوعی سازمان راه‌ و شهرسازی و سازمان‌های دیگر مانند شرکت‌های خدمات‌رسان است و بخشی هم به عهده‌ی شهرداری است که این اعتبارات در این دو بخش باید تحقق پیدا کند.

عضو شورای شهر مشهد افزود: در این راستا سازمان بازآفرینی وظیفه دارد علاوه‌بر این موارد، هماهنگی لازم را بین این سازمان‌ها در سطح مشهد انجام دهد که مهم‌ترین کار این سازمان است.

مهدی‌نیا افزود: یکی دیگر از کارهای این سازمان مواجهه با بافت فرسوده و ناکارآمد است که کاری میان‌رشته‌ای و میان‌بخشی است که بین سازمان‌های مختلف از استانداری گرفته تا سازمان اداره راه ‌وشهرسازی (به‌عنوان دستگاه ناظر) و شرکت‌های خدمات‌رسان و حتی مجموعه‌هایی مانند آستان ‌قدس رضوی که بزرگ‌مالکانی هستند که این بافت‌ها در این املاک آن‌ها شکل گرفته است را شامل می‌شود.

وی بیان کرد: سازمان بازآفرینی باید این هنر را داشته باشد که بتواند زنجیر و حلقه واسطی باشد بین این سازمان‌ها با مجموعه شهرداری و از طریق دفترهای تسهیل‌گر با مردم و از تمام این‌ها استفاده کند تا عقب‌ماندگی‌ها در حوزه بافت فرسوده در سطح مشهد جبران شود.

عضو شورای شهر مشهد خاطرنشان کرد: قسمت صدور پروانه‌ها در سطح این پنج هکتار نسبت‌به تهران ظرف 10 سال گذشته بسیار کمتر بوده است؛ به همین خاطر جا برای کار بسیار زیاد است، که اگر درست انجام شود نقطه عطفی در ماجرای بافت فرسوده است و اگر سازمان بازآفرینی نتواند این هم‌افزایی در بخش‌های مختلف دخیل در این امر را سازماندهی کند، باید بگوییم این طرح محکوم به شکست خواهد بود.

مهدی‌نیا ادامه داد: به اصطلاح، دفاتر تسهیل‌گری محله‌محور در محلات مستقر می‌شوند. 73 دفتر داریم که تقاضا داده‌اند وارد این موضوع شوند که اول از همه ارزیابی شده و لیست آن‌ها انتخاب می‌شود، بعد در محلات مستقر می‌شوند و بعد استقرار در محلات با همکاری و همراهی مردم برنامه‌ریزی می‌کنند، با دستگاه‌های مختلف ارتباط می‌گیرند و برنامه ‌خودشان را برای محله ارائه می‌کنند.

وی افزود: این برنامه در مجاری مختلف مصور می‌شود و بعد با همکاری مردم و بانک‌های عاملی که تامین منابع می‌کنند و مراحلی که برای تسهیل در صدور مجوزها اتفاق می‌افتد، این فرایند شکل می‌گیرد تا نزدیک به پنج هزار هکتار زمین داخل شهر مشهد ارتقاء کیفیت پیدا کند.

رئیس کمیسیون عمران و طرح‌ریزی شهری شورای شهر مشهد مطرح کرد: مدیرعامل این سازمان انتخاب شده است و ظرف چند هفته‌آینده خود سازمان هم شکل می‌گیرد و به عقیده من اولین دستور کار این سازمان باید هم‌افزایی بین بخش‌های مختلف باشد و همه را باهم همگام کند.

مهدی‌نیا گفت: اگر مشکلات احتمالی هم در این حوزه به وجود آید، تعامل و برقراری نگاه مشترک بین این دستگاه‌هاست و در نهایت اعتمادسازی با مردم است.

وی افزود: تجربیاتی در مشهد داریم که بیشتر متاسفانه مداخله مستقیم در بافت بوده است. در حال حاضر، دوره، دوره مستقیمی نیست که شهرداری‌ها از طریق منابع مالی که دارند نسبت‌ به خرید املاک اقدام کنند و بایستی به سراغ تعامل با خود مردم رفت و این کار را از طریق خود مردم انجام داد که این مسئله نیازمند اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی است که بعد از هم‌افزایی سازمان مهم‌ترین نکته است. 

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: بافت فرسوده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۳۵۱۰۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بسته‌های تشویقی شهرداری جهت رغبت در نوسازی بافت‌های فرسوده!

نهضت ساخت و ساز و نوسازی به ویژه در بافت فرسوده در دولت سیزدهم جانی تازه به خود گرفت، این مهم در منطقه ۱۰ تهران که از بافتی قدیمی و فرسوده رنج می‌برد، ضرورتی انکارناپذیر است که البته نوسازی آن با جدیت دنبال می‌شود.

به گزارش ایرنا، نوسازی مسکن یکی از اولویت‌های مهم دولت سیزدهم است که از ابتدای کار با جدیت شروع و پیگیری شد؛ این مهم بویژه در کلانشهر تهران که با خطر وقوع زلزله روبروست با همتی دوچندان در حال انجام است.

شهرداری تهران دوشادوش دولت مردمی و در راستای سیاست‌های آن، نوسازی بویژه در بافت فرسوده را با اتخاذ بسته‌های تشویقی از اعطای تراکم بیشتر تا تسهیل و تخفیفات ویژه در صدور پروانه دنبال کرده است.

کاهش زمان صدور پروانه ساخت در این دوره مدیریت شهری علی الخصوص در بافت فرسوده و اعطای تراکم بیشتر در صورت تجمیع املاک هم در دستور کار قرار گرفته و به صورت کلی شاهد رونق گرفتن ساخت و ساز در این نزدیک سه سال دوره مدیریت شهری هستیم.

این بسته‌های تشویقی در حوزه تسهیلات و وام‌های اعطایی در بافت فرسوده تهران نمود بیشتری هم داشته و سیاست‌ها به شکلی بوده که سازندگان عمده برای ساخت و ساز رغبت بیشتری پیدا کنند.

شهرداری در برخی محله‌های قدیمی تهران از جمله نفرآباد خودش دست بکار شده و با ساخت مسکن و ایجاد زیرساخت‌های رفاهی، عزمی جدی برای نوسازی دارد و تا حدی توانسته مردم را با خود برای این امر مهم همراه کند بویژه اینکه یک طبقه اضافی تشویقی به سازنده داده می‌شود.

منطقه ۱۰ تهران هم از این قاعده مسثنی نیست و در راستای سیاست‌های ابلاغی و تشویقی برای نوسازی به ویژه در بافت فرسوده، آستین بالا زده، این موضوع زمانی اهمیت بیشتری می‌یابد که بدانیم این منطقه برغم وسعت کم خود یکی از پرتراکم ترین مناطق ۲۲ گانه پایتخت به لحاظ جمعیت است.

کوچه‌های باریک و تو در تو و عرض کم معابر در منطقه ۱۰ تهران موجب شده که اگر اتفاقی مثل زلزله یا بحران‌های احتمالی رخ دهد، کار امداد رسانی در این نقطه پایتخت با مشکلات جدی روبرو خواهد شد.

در این راستا شهرداری منطقه سعی کرده با اعطای تراکم بیشتر و عقب نشینی خانه‌های جدید، عرض معابر را بیشتر کند تا در صورت وقوع بحران، امدادرسانی با سهولت بیشتری انجام شود.

شهردار منطقه ۱۰ تهران در این رابطه گفته است: پارسال برای ۲ هزار و ۸۱۴ واحد مسکونی پروانه نوسازی صادر شده که از این میزان ۲ هزار و ۱۸۳ واحد مسکونی در بافت فرسوده واقع شده است.

مهدی اخ‌الصنایع با اشاره به روند نوسازی بافت فرسوده در این منطقه ادامه داد: منطقه ۱۰ از نخستین مناطق دارای بافت فرسوده، ریزدانه و ناپایدار شهر تهران محسوب می‌شود که ۵۷ درصد از وسعت آن در بافت فرسوده قرار دارد.

او افزود: با توجه به رویکرد ویژه شهرداری تهران مبنی بر احیا، نوسازی بافت‌های فرسوده و بهبود و ارتقای خدمات و سرانه‌های محله‌ای، مدیریت شهری منطقه توانست با استفاده از تمهیدات اتخاذ شده، مشوق‌های نوسازی و تسهیل در روند صدور پروانه در سال ۱۴۰۲ رکورد صدور پروانه در بافت فرسوده شهر تهران در ۱۰ سال گذشته را رقم بزند.

شهردار منطقه ۱۰ با اشاره به ۹ مورد از گام‌های اساسی صورت گرفته در سال ۱۴۰۲ با هدف تسریع در امور صدور پروانه تاکید کرد: تعیین تکلیف تعریض شاخه جنوب‌شرقی بزرگراه یادگار امام (ره) پس از ۱۴ سال بلاتکلیفی، پیشرفت ۷۵ درصدی تغییر پهنه خیابان آذربایجان از S به M و پیشرفت ۵۰ درصدی تغییر پهنه محله بریانک و دستغیب به منظور تشویق و ترغیب شهروندان به نوسازی، پیشرفت ۸۰ درصدی پروژه کاهش عرض خیابان کمیل و اعطای تسهیلات طبقه چهارم به ۲۵۰ پلاک در ۶۰ درصد معابر از جمله اقدامات شاخص مدیریت شهری منطقه ۱۰ در سال گذشته است.

اخ‌الصنایع ادامه داد: مدیریت شهری منطقه ۱۰ سال گذشته، در حوزه صیانت از آرای کمیسیون ماده ۱۰۰و نظارت بر کنترل و ساخت و سازهای غیرمجاز با اجرای ۹۲ درصد از آرا، موفق به کسب رتبه دوم در بین مناطق ۲۲ گانه شهر تهران شد.

او بیان کرد: سال گذشته حدود ۶۵۱ پروانه ساختمانی صادر شد که از این میزان ۴۹۶ پروانه صادره در بافت فرسوده واقع شده است.

اخ‌الصنایع افزود: به منظور مشارکت در طرح جهادی قرارگاه مسکن با استفاده از ظرفیت اراضی ناکارآمد و ذخیره توسعه شهری اقدام به شناسایی ۴۳ پروژه املاک بزرگ مقیاس با هدف احداث یک هزار و ۶۰۰ واحد مسکونی در سال ۱۴۰۳ کرده است.

او اظهار امیدواری کرد: روند نوسازی به ویژه در بافت فرسوده و توسعه زیرساخت‌های لازم در سال جاری با قدرت و شتاب بیشتری پیگیری شود.

منطقه ۱۰ شهرداری تهران از شمال به خیابان آزادی منطقه۲، از جنوب به خیابان قزوین منطقه ۱۷، از شرق به بزرگراه نواب صفوی منطقه ۱۱ و از غرب به خیابان شهیدان، بزرگراه یادگار امام، خیابان هرمزان و خیابان امامزاده عبدالله منطقه ۹ محدود می‌شود

از مهم‌ترین خیابان‌های این منطقه خیابان جیحون، خوش، قصر الدشت، کارون و رودکی (سلسبیل) و خیابان جمهوری اسلامی و خیابان سینا (محبوب مجاز) می‌توان اشاره کرد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • برگزاری ۵ رزمایش برای نوسازی بافت های فرسوده
  • عکس‌های تکان‌دهنده از سردر یک باشگاه لیگ برتری؛ بافت فرسوده یا ساختمان باشگاه صنعت نفت آبادان؟
  • بسته تشویقی ویژه بافت‌های فرسوده شهر اصفهان اعلام شد
  • بافت‌های فرسوده شهری، فرصتی برای توسعه گردشگری
  • آغاز اجرای طرح چهره به چهره در محلات فرسوده با ۷۰۰ گروه
  • نوسازی ۴۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن در قالب نوسازی بافت‌های فرسوده تا پایان سال
  • مسیرگشایی در بافت فرسوده خوی با اعتباری بالغ بر ۳۹۰ میلیاردتومان
  • بسته‌های تشویقی شهرداری جهت رغبت در نوسازی بافت‌های فرسوده!
  • افزایش آمار جمعیت بدمسکن در کشور
  • کاهش تعداد ساختمان‌های فرسوده پایتخت