Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-04-26@02:28:08 GMT

شاه در رفت

تاریخ انتشار: ۲۶ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۳۹۳۹۵۱

شاه در رفت

26 دی ماه سال 57، شاه به بهانه استراحت و بیماری از کشور گریخت.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصرهامون، همزمان با روی کار آمدن کارتر در سال 1977 میلادی، محمدرضا پهلوی که جلب نظر مساعد رییس جمهور جدید ایالات متحده را برای تداوم تاج و تختش تعیین کننده می دید، پس از گذشت 28 سال از آخرین سفرش به این کشور که در 23 آبان 1328 صورت گرفته بود، مجددا برای ملاقات با جیمی کارتر به آمریکا سفر کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی که تلاش داشت برای تثبیت موقعیت خود از این سفر نهایت بهره برداری لازم را بکند، قول مساعدت برای جلوگیری از افزایش قیمت نفت را کارتر داد.
 
شاه که با این سفر سلطنت خود را تضمین شده می دید، بلافاصله پس از بازگشت از سفر جنجالی اش درصدد اعمال دستوراتی که به وی ابلاغ شده بود برآمد و در اولین قدم به دولت 13 ساله هویدا پایان داده و جمشید آموزگار را به نخست وزیری منصوب کرد.

این اتفاق چندان برای حکومت پهلوی میمنت نداشت؛ چرا که بی عرضگی آموزگار در پیشبرد امور از طرفی و کارشکنی هویدا که همچنان دلبسته این منصب بود از طرف دیگر باعث شده بود تا نابسامانی ها و مشکلات زیادی در کشور به وجود بیاید.

سرانجام جدال هویدا و آموزگار بر سر صندلی نخست وزیری زمانی پایان یافت که 17 دی سال 56 هویدا با انتشار مقاله توهین آمیز نسبت به امام خمینی (ره) در روزنامه اطلاعات، نسخه دولت آموزگار را برای همیشه پیچید و ناخواسته اسباب حضور شریف امامی را در این منصب فراهم آورد.

شاه با بازی دادن این مهره انگلیسی خود در شطرنج مات شده سیاسی اش تلاش داشت تا ارادت خود را به سیاست مداران این کشور نشان دهد؛ مهره ای که هیچگاه انتظارات او را بر آورده نکرد.

پس از نا امیدی شاه از شریف امامی، رژیم که گیج و سردرگم شده بود، عقبگرد ناگهانی در برابر مخالفان از خود نشان داد و در اقدامی غافلگیر کننده برای آرام کردن شرایط و استفاده سیاسی، اقدام به آزاد کردن چند تن از زندانیان سیاسی کرد.

با آزادی زندانیان رفته رفته مردم از جزییات جنایات رژیم در زندان ها مطلع شدند و اعتراضات عمومی علیه رژیم را بیشتر کرد.

حرکتی که با آزادی بیشتر مطبوعات همراه شد و منجر به گسترش فعالیت‌ها در مخالفت با رژیم شد.

گسترش دامنه اعتراضات، حکومت را به شدت سر در گم کرده بود، تا جایی که با اتخاذ تصمیمات شتاب زده و سرکوب گرایانه لحظه به لحظه آتش خشم مردم را گسترده تر می کرد.
 
سرانجام ساعت 11 و نیم صبح 26 دی ماه سال 57 بود که شاه پس از 16 سال حکومت، به بهانه درمان بیماری و استراحت با تشریفات خصوصی و غیررسمی‌، با مشایعت نخست ‌وزیر، روسای مجلس، وزیر دربار، رئیس ستاد ارتش و گروهی از مقامات وابسته به دربار و در روزی که فرودگاه مهرآباد در محاصره کامل یگان های گارد سلطنتی اش بود، برای همیشه ایران را به مقصد آمریکا ترک کرد و سقوط رژیم را حتمی کرد.  
وی در مصاحبه کوتاهی با خبرنگاران داشت برای آرام جلوه دادن امور گفت: مدتی است احساس خستگی می‌کنم و احتیاج به استراحت دارم؛ ضمناً گفته بودم پس از اینکه خیالم راحت شود و دولت مستقر شود، به مسافرت خواهم رفت.

همزمان با خروج شاه از کشور، مردم به خیابان‌ها آمدند و با پخش شیرینی و گل به جشن و شادی پرداختند.
 


با خروج شاه و ورود امام در دوازدهم بهمن ماه، رژیم در وضعیت نامطلوبی قرار گرفته بود و در کمتر از یک ماه، و پس از اینکه طنین شعار استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی مدام از خیابان های شهرهای کشور به گوش می رسید، گروه های متعدد و‌ بخش های وسیعی از بدنه ارتش به صف مردم و انقلابیون پیوستند و انقلاب اسلامی ایران به پیروزی رسید.

آیت الله عباسعلی سلیمانی، نماینده مردم استان سیستان و بلوچستان در مجلس خبرگان رهبری در گفتگو با خبرنگار عصرهامون، گفت: باور شاه بر این بود که جریان و حرکتی که در سال 42 به رهبری حضرت امام کلید خورد، جرقه ای بود که توانسته با سرکوب و کشتار در 15 خرداد آن را از بین ببرد.

وی ادامه داد: او که خود را در اوج قدرت می دید با خیال اینکه هیچ قدرتی توان سرنگون کردن رژیم او را ندارد، به خواسته ها و اعتراضات مردم بی توجهی می کرد و این بی توجهی او لحظه به لحظه آتش خشم مردم را فزونی می داد؛ به گونه ای که در نهایت سیل حضور مردم در خیابان ها کار را به جایی رساند که فهمید دیگر در ایران امکان استقرار ندارد.

نماینده ولی فقیه در استان با اشاره به خروج شاه در سال 32 از ایران و بازگشت او به کشور توسط آمریکا تصریح کرد: شاه که یک مرتبه تجربه خروج و بازگشت دوباره را داشت، اما اینبار قصه فرق می کرد و این از چشمان اشک بارش هنگام بالا رفتن از پله های هواپیما به خوبی مشخص بود.

وی خاطر نشان کرد: البته قدرت های غربی در حمایت از شاه از هیچ تلاشی مضایقه نکردند و با استقرار افسران خود در پادگان های ایران تا چند ماه، سعی بر آموزش نظامیان ایرانی برای سرکوب مردم را داشتند اما در نهایت به این نتیجه رسیدند که اقداماتشان در برابر اراده ملت بی فایده است و مجبور به ترک کشور شدند.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۳۹۳۹۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاکید بر رسمی شدن هرگونه تجارت غیررسمی میان ایران و پاکستان

 سید ابراهیم رئیسی شامگاه سه‌شنبه به وقت محلی، در ادامه برنامه‌های دومین روز سفر به پاکستان، با حضور در دانشگاه کراچی، در اجتماع جمعی از نخبگان، فرهیختگان، فعالان اقتصادی و علمای مذهبی این شهر، دیدار‌ها و رایزنی‌های صورت گرفته میان مقامات دو کشور در اسلام‌آباد را در راستای توسعه روابط اقتصادی، تجاری، فرهنگی، علمی و فناوری میان دو کشور سودمند و مفید توصیف کرد.

رئیس جمهور با بیان اینکه روابط دو کشور فراتر از همسایگی، در تاریخ، تمدن، فرهنگ و اعتقادات مشترک دو ملت ریشه دارد و پیوندی ناگسستنی میان دو ملت ایجاد کرده است، افزود: ارادت دو ملت به شخصیت نامدار و نام‌آوری، چون امام خمینی (ره) ناشی از روحیه خداخواهی، ضداستکباری و ضد استعماری ایشان است و مردم دو کشور امام راحل را مظهر خداخواهی، عدالت‌خواهی و شخصیتی می‌دانند که در مقابل زیاده‌خواهی نظام سلطه ایستادگی کرده و ملت بزرگ ایران را به پیروزی رسانده است.

دکتر رئیسی همچنین اقبال لاهوری را شخصیتی با روحیه ضداستعماری، ضداستکباری، عدالت‌خواه، استقلال‌طلب و مورد احترام جهان اسلام و مردم کشور‌های ایران و پاکستان توصیف و تصریح کرد: شخصیتی، چون محمدعلی جناح نیز به دلیل برخورداری از همین روحیات و خصوصیات به نماد استقلال‌خواهی و ظلم‌ستیزی مردم پاکستان تبدیل شد و مانند سایر شخصیت‌های ضداستکباری و عدالت‌خواه مورد احترام و توجه مردم دو کشور و ملل مسلمان بوده و خواهد بود.

رئیس جمهور با اشاره به پایبندی جمهوری اسلامی ایران به شعار‌ها و آرمان‌های انقلاب اسلامی، از جمله آزادی و استقلال‌خواهی گفت: با وجود گذشت ۴۵ سال از پیروزی انقلاب، مسئله آزادی قدس و احقاق حقوق ملت فلسطین همچنان مورد توجه و تاکید مردم ایران قرار دارد.

دکتر رئیسی با بیان اینکه تصور و تلاش آمریکا و برخی کشور‌های غربی در راستای امنیت‌آفرینی برای رژیم صهیونیستی با عادی‌سازی روابط با برخی کشور‌های منطقه با شکست راهبردی مواجه شده است، افزود: اساس رژیم صهیونیستی بر ظلم و تجاوز قرار دارد؛ اشغال و تجاوز بر اساس هیچ کدام از نظامات بین‌المللی برای اشغالگر و متجاوز مشروعیت و مالکیت ایجاد نمی‌کند، چه اشغال یک روز باشد و چه ۷۵ سال، به تصریح همه معاهدات بین‌المللی و نظامات حقوقی محکوم است و اشغالگر باید سریعا اخراج، محاکمه و مجازات شود.

رئیس جمهور مقاومت و ایستادگی را در برابر سازش و تسلیم، راهبردی به ثمر نشسته دانست و با اشاره به دستاورد‌های مقاومت در برابر نظام استکبار و تجاوز و جنایات رژیم صهیونیستی تصریح کرد: راه‌حل رفع مشکلات جهان اسلام و جلوگیری از تداوم جنایات رژیم صهیونیستی و ظلم‌های نظام سلطه وحدت و انسجام در امت اسلامی و پرهیز از تفرقه و جدایی است.

دکتر رئیسی با اشاره به راهبرد امام راحل و رهبر معظم انقلاب برای حل مشکلات جهان اسلام از طریق وحدت، انسجام و مقاومت، از شکوه برگزاری راهپیمایی روز قدس امسال در همه امت اسلامی و همینطور گسترش آن به کشور‌های غیر اسلامی و مشارکت انسان‌های آزاده گفت و افزود: رژیم صهیونیستی با وجود حجم بی‌سابقه جنایاتش در غزه تا امروز به طور کامل شکست خورده، زیرا نتوانسته است به هیچ یک از اهداف اعلامی اش برسد و در مقابل این مردم مظلوم و مقاوم غزه هستند که با مقاومت خود پیروزی را در این میدان نصیب خود کرده‌اند.

رئیس جمهور جنایت رژیم صهیونسیتی در حمله به کنسولگری ایران در سوریه را ناشی از همین شکست و استیصال دانست و افزود: ملت ایران با پاسخ قاطع خود رژیم صهیونیستی را به شکل موثری تنبیه کرد.

دکتر رئیسی در ادامه با اشاره به بی‌عملی و ناکارآمدی سازمان‌های بین‌المللی مدعی دفاع از حقوق بشر و امنیت در جهان گفت: تلاش‌های برخی کشور‌ها برای ملزم کردن رژیم صهیونیستی به توقف جنایاتش در غزه، بار‌ها با حق وتوی آمریکا بی‌اثر شده و امروز سوال ملت‌های آزاده این است که آیا نباید نظامی عادلانه جایگزین این ساختار ناعادلانه شود که توانایی دفاع از مظلوم و نشاندن ظالم سر جای خود را ندارد!

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه تردید نداریم که نظمی عادلانه جایگزین نظم فعلی خواهد شد، افزود: اراده و خواست ملت‌های مسلمان و آزادی‌خواهان جهان تحت لوای انسجام و یکپارچگی برای آزادی قدس و پیروزی فلسطین حتما محقق خواهد شد.

دکتر رئیسی در بخشی دیگر از سخنانش با اشاره به توافقات صورت گرفته میان ایران و پاکستان برای گسترش روابط در سطوح مختلف و هدف‌گذاری برای رسیدن حجم تبادلات تجاری به ۱۰ میلیارد دلار در قدم اول، مرز بیش از ۹۰۰ کیلومتری دو کشور را فرصتی ارزشمند برای توسعه، رفاه و رونق مناطق مرزی دانست.

رئیس جمهور با بیان اینکه ملت ایران با وجود همه تحریم‌ها و فشارها، پیشرفت‌های بزرگی در عرصه‌های علمی، فناوری و اقتصادی داشته است، ایران امروز را کشوری پیشرفته و فناور توصیف کرد که می‌تواند با به اشتراک گذاشتن ظرفیت‌های متقابل با پاکستان گام‌های بلندی در تامین منافع و پیشرفت دو طرف بردارد.

دکتر رئیسی با تاکید بر اینکه تجارت غیر رسمی بین دو‌کشور باید به تجارت رسمی تبدیل شود، تحقق این هدف را نیازمند همکاری صمیمانه همه فعالان اقتصادی و تجار دو کشور دانست و از فعالان اقتصادی و تجار دو کشور خواست تلاش خود را برای بالفعل کردن ظرفیت‌های متقابل مضاعف کنند.

 

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی دولت

دیگر خبرها

  • رویکرد اردن نسبت به مساله فلسطین
  • رویکرد اردن به مساله فلسطین/ از همدلی مردم تا هم‌سویی دولت با غرب
  • رسمی شدن هر گونه تجارت غیررسمی میان ایران و پاکستان
  • تاکید بر رسمی شدن هرگونه تجارت غیررسمی میان ایران و پاکستان
  • اشتراک ظرفیت‌های فناوری ایران و پاکستان موجب پیشرفت دو کشور می‌شود
  • تأکید رئیسی بر رسمی شدن تجارت غیر رسمی میان ایران و پاکستان
  • تاکید بر رسمی شدن هر گونه تجارت غیر رسمی میان ایران و پاکستان
  • حمله به کنسولگری ایران در دمشق خطای بزرگ رژیم صهیونیستی بود
  • حمله به کنسولگری ایران در دمشق اشتباه رژیم صهیونیستی بود
  • مردم پاکستان و ایران در پیکار خود با ظلم و دفاع از مظلوم در کنار هم هستند