Web Analytics Made Easy - Statcounter

رکنا: این وانت آبی رنگ سایپا، ماشین آقای «قاسم قدرتی عباس آباد» است که هر جمعه مثل یک معجزه برای بچه‌های روستا ظاهر می‌شود.

این وانت درب و داغان تنها راه رسیدن به دروازه‌های شهرخوشبختی است و گریز از روستاهای خشک و تباه شده‌ای که حتی اندک بزها و سگ هایش نیز به درد گرسنگی دچارند.هر جمعه ظهر، ۳۵ دانش‌آموز خودشان را هر طور که هست در این وانت جا می‌دهند تا به شهر زهکلوت (جازموریان) برسند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در تمام روستاها دختران جوانی هستند که رؤیایشان فقط دیدن، نه حتی زندگی کردن؛ دیدن زهکلوت است. شهری که در چهار پنج خیابان خلاصه می‌شود و تنها اداره مهمی که دارد، دادستانی و هلال احمر و فرمانداری است.

دانش‌آموزان دختر و پسر با هزار امید سوار بر وانت، چشم‌های ملتمس کودکانی را بدرقه خود می‌کنند که پولی برای رفتن به شهر و درس خواندن ندارند.

گلناز و درناز دستوری افضلی دو خواهر بازمانده از تحصیل هستند. مرید، پدر خانواده، آنها را ترک کرده و مادر از پس شکم گرسنه خودش و بچه‌هایش برنمی‌آید، چه برسد به اینکه بخواهد دو دخترش را بفرستد شهر برای درس خواندن.

دخترها بعد از دو ماه که مادرشان پولی برای پرداخت به وانتی که سرویس روستا بود نداد؛ با حقارت به وانت راه داده نشدند. فقط برای 70 هزار تومان. در روستای طبق نمداد، در دازان بالا و دازان پایین، درایست کماتی و راهگذر و ده‌ها روستای دیگر اگر پدر و مادرهای دانش‌آموزان ماهی ۷۰ هزار تومان، یا هر مبلغ دیگری که راننده تعیین می‌کند؛ نداشته باشند، از تحصیل بازمی‌مانند. و این طور می‌شود که «راه» نقشی حیاتی در ادامه زندگی دانش‌آموزان روستایی بازی می‌کند.

نازپری سالاری فرزند محمد یکی دیگر از همین دختران جدا شده از تحصیل است. خانواده، چنان فقیرند که حتی پولی برای خرید کتاب‌های او نداشتند. او هر بار که به مدرسه می‌رفته است، تا قبل از شروع درس، کتاب دانش‌آموزان دیگر را قرض می‌کرده تا تند تند درس‌ها را بخواند. نازپری فقیر که شاگرد اول کلاس بود و او نیز از بد روزگار از وانت آبی رنگ پیاده شد تا رؤیاهایش تمام شود.

نمی‌توان از راننده وانت با هشت سر عائله گله‌مند بود، وقتی تنها امرار معاش او از همین راه باشد.روستاهای ایران انباشته از کودکانی است که راه می روند و نفس می‌کشند، بی‌آنکه زندگی کنند. آنها بی‌هیچ آینده‌ای متولد می‌شوند تا چون مادران و پدرانشان یک زندگی دشوار و تحقیر‌آمیز را طی نمایند. گاه حتی تولد و مرگشان نیز جایی ثبت نمی‌شود؛ گویا بود و نبودشان برای هیچ کس اهمیتی ندارد. آدم‌های بدون شناسنامه، بدون هویت.

هر چیز کوچک و بزرگی می‌تواند آنها را از مسیرطبیعی زندگی که حق هر موجود زنده‌ای است بازدارد. و موانع تحصیلی در این میان دشوارتر.

تقریباً تمام مدارس روستایی فقط تا پایه ششم تعریف می‌شود و آغاز پایه هفتم یعنی تغییر سرنوشت بسیاری از کودکان روستایی. شاید اگر ساختار تصمیم گیرنده در خصوص سیاست‌های کلان فضاهای آموزشی، از شرایط اسفناک روستاییان و بخصوص دانش‌آموزان روستایی در ورود به پایه هفتم آگاهی داشتند، با دو شیفته شدن این مدارس و اختصاص شیفت عصر به مقاطع بالاتر موافقت می‌کردند.

در جواب قدر مسلم به محدودیت نیروی انسانی وآموزشی اشاره خواهد شد. این در حالی است که خیل آموزگاران آماده به خدمت سالیان درازی است که پشت درهای بسته آموزش و پرورش در انتظار استخدام و خدمتند.

اینجا روستای «دازان نمداد بالا»، «دازان نمداد پایین»، «طبق نمداد بالا»، «طبق نمداد پایین»، «ایست کماتی»، «راهگذر» و ده‌ها روستای دیگر از بخش زهکلوت، شهرستان رودبار جنوب در استان کرمان جنوبی است و کودکانی که برای رسیدن به مدرسه جز سوار شدن بر وانت‌های روباز و خطرناک، حق انتخاب دیگری ندارند.

هر روز ده‌ها کودک در دورافتاده‌ترین و محروم‌ترین مناطق روستایی ایران، برای رسیدن به مدرسه، مسیری دشوار و خطرناک طی می‌کنند.

این وانت‌ها و سواری‌های قراضه و رها شده در دل کوه، یکی از مهم‌ترین راه‌های جلوگیری از افزایش کودکان بازمانده از تحصیل است!!

دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل، در روستاها باید آمار قابل توجهی باشد. بخصوص درباره دختران. ادامه تحصیل برای دختران، بخصوص با توجه به عقب‌ماندگی‌های فرهنگی و فضای بسته روستاها، به مراتب سخت تر از پسران است.

تقریباً تمام مدارس روستایی فقط تا پایه ششم است و بچه‌ها برای ادامه تحصیل باید به شهر بروند. آن هم مدارس شبانه‌روزی. چون فاصله روستاها تا شهر خیلی زیاد است. بخصوص نبود «راه» و جاده این مشکل را بزرگ‌تر می‌کند.

بچه‌های روستا نمی‌توانند مثل بچه‌های شهری در شیفت صبح یا عصر به مدرسه بروند و بعد هم به خانه برگردند. برای همین تنها امکان ادامه تحصیل درس خواندن در مدارس شبانه‌روزی است.

یعنی شنبه تا چهارشنبه در مدرسه و خوابگاه هستند. چهارشنبه بعد از تعطیل شدن با سرویس به روستا برمی‌گردند و دوباره جمعه ظهر به سمت شهر و مدرسه حرکت می‌کنند.

این تازه، سرنوشت دانش‌آموزان خوشبخت است. دانش‌آموزانی که از هفت خوان رستم گذشته‌اند؛ خانواده‌شان با ادامه تحصیل آنها موافقت کرده، حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰هزار تومان پول داشته‌اند که در یک مدرسه شبانه‌روزی ثبت نام کنند و تا اندازه‌ای پول تهیه نوشت افزار و لباس و کفش داشته‌اند. (آنقدر که دمپایی و لباس کهنه و پاره موجب خنده بچه‌های دیگر نشود.) و بالاخره پولی برای تهیه سرویس.

البته سرویس‌های روستایی، با سرویس‌های مرسوم در شهر خیلی خیلی فرق دارد.

در مسیرهای صعب‌العبور روستایی که تقریباً جاده آسفالته وجود ندارد، تنها ماشین‌های شاسی بلند مثل هایلوکس امکان تردد دارد. اما این به معنای عدم تردد خودروهای دیگر نیست.

ماشین‌های شاسی بلند اگر هم باشند، مخصوص قاچاقچیان سوخت است و ربطی به مردم روستا ندارد.

روستاییان اگر خیلی خوشبخت باشند، در روستای خودشان یا روستاهای همجوار کسی را پیدا می‌کنند که یک وانت داشته باشد. آن وقت همان بچه‌های عبور کرده از هفت خوان رستم، سوار وانت می‌شوند و راهی مدرسه. یک وقت می‌بینید سی چهل بچه از چندین روستا خودشان را در یک وانت روباز جا داده‌اند تا به مدرسه بروند. تا خودتان مسافر یک روستا نشوید، هرگز نخواهید دانست نبود راه یعنی چه. راه ۸۰ کیلومتری که در شرایط عادی 5/1 تا ۲ ساعت می‌تواند طی شود، تبدیل به راهی پنج شش ساعته می‌شود. مسیری که از روی سنگ‌های بزرگ، کوهستانی، سنگلاخ و پر از دست‌انداز می‌گذرد. مدام به سوی بالا و پایین، چپ و راست پرت می‌شوید و باید خودتان را و دست‌تان را سفت نگاه دارید که پرت نشوید.

در این سال‌ها که مدام از سیستان و ‌بلوچستان، تا هرمزگان و کرمان و خراسان و به دورترین روستاها تا نقطه صفر مرزی به سفر گذشته است؛ به ارزش طلایی «راه»‌ها پی برده‌ام و با تمام وجود متوجه شده‌ام که چرا و به چه دلیل وجود راه‌های زمینی، هوایی، دریایی، شوسه و‌... نشانه توسعه یافتگی و شاخص پیشرفت کشورهاست. نبود راه یعنی فقر، یعنی عقب‌ماندگی، یعنی وجود نداشتن رؤیا یا کوتاه بودن سقف آرزوها. راه، راه لعنتی. همه چیز به راه‌ها ختم می‌شود.

داشتن جاده برای روستاییان، درست مثل آرزوی رفتن به ماه است. دور و دست نیافتنی. من بارها و بارها در همین مسیرهای سخت زنان حامله‌ای را دیده‌ام که در آخرین ماه‌های بارداری برای رفتن به بیمارستان سوار بر موتور به شهر می‌رفته‌اند و من همیشه با تعجب فکر می‌کرده‌ام چگونه چنین راه ناهمواری را تاب می‌آورند؟!خیلی‌ها تاب نمی‌آورند و می‌میرند. درست دو ماه قبل یک زن باردار ۱۸ ساله از روستای پیر خوشاب، قبل از رسیدن به بیمارستانی در کهنوج، در احاطه کوه‌های بدون جاده می‌میرد. همراهانش می‌گویند تا دقایقی دست و پا زدن جنین از روی شکم زن جوان مرده، پیدا بوده است.

و یک سال قبل که فاطمه، شاگرد کلاس چهارم دبستان در روستای گاوچران دچار عقرب‌گزیدگی می‌شود و بعد از سختی بسیار که ماشینی پیدا می‌شود، در همین راه‌های بدون جاده، پیش از رسیدن به شهر می‌میرد.

نداشتن جاده، قربانیان زیادی از روستاییان گرفته است.این گزارش زبان حال دانش‌آموزان روستایی است که به‌طور واضحی تنها یک خواسته دارند: «احداث جاده آسفالت شده» برای روستایشان.

نام ۳۵ دانش‌آموز ذکر شده، به نمایندگی از دیگرروستاها و دیگر دانش‌آموزانی است که همگی شرایط مشابهی دارند.

دانش‌آموزانی که نام آنها در این گزارش آمده است نماینده ۲۳ روستا و ۸۸۲ خانوار، یعنی جمعیتی بالغ بر۵ هزار نفر از بخش زهکلوت (جازموریان)، در شهرستان رودبار جنوب واقع در استان کرمان جنوبی هستند.

تلاش و هدف این گزارش انعکاس صدا و تصویر روستاییانی است که احداث جاده می‌تواند ادامه زندگی را برایشان کمی آسان‌تر سازد. داشتن جاده اولیه‌ترین و یکی از مهم‌ترین خواسته روستاییان ایران است. اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید

زهرا مشتاق

حوادث اختصاصی رکنا را اینجا بخوانید:

فاجعه ای هولناک در مشهد که کل مردم ایران را متاثر کرد گفتند فرشاد در هواپیما به شهادت رسیده است اما نمی دانم چطور از دنیای مردگان بازگشت این مردان در چالوس به جای برف پول پارو می کردند ! + جزییات طناب دار بر گردن قاتل دوست صمیمی / یحیی بعد از نشان دادن کفتر به حسن او را سلاخی کرد پدر مست عروس به جای داماد در اتاق حجله به دخترش تجاوز کرد! مرگ دردناک امیرحسین و آرمان 2 پسر بچه مدرسه ای کمر مادر و پدرشان را شکست+ عکس سامان هر لحظه به من ابراز علاقه می کرد به همین خاطر نتوانستم به خواسته بی شرمانه اش نه بگویم با پای خودمان وارد تله شیطانی آرش شدیم / آن 3 پسر من و سمیه را آزار دادند داخل خودروی پژو چه بود که همه را ترساند / معاون دادستان مشهد دستور ویژه صادر کرد غلامرضا هنگامی که مواد مصرف می کرد به یاد ارتباط من با مردان غریبه می افتاد سرنوشت اعظم بعد از 5 مرتبه ازدواج غمناک تر شد+عکس بی آبرویی دیگر در شبکه من و تو / خوردن استفراغ توسط دختران بلوچ + جزییات مهم ترین اخبار 24 ساعت گذشته رکنا آرایشگاه زنانه راز شومی داشت که بسته شد ؟

منبع: رکنا

کلیدواژه: استخدام سفر جاده دانش آموزان بچه ماشین روستا عکس فیلم زن دختر قاتل ایران دار مجازات سقوط هواپیما اعدام قاتل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rokna.net دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۴۰۶۰۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شکایت دانش‌آموزان در واشنگتن از مدرسه خود به علت ممنوعیت اعلام حمایت از فلسطین

تعدادی از دانش‌آموزان یک مدرسه در پایتخت آمریکا از مدیران مدرسه خود به علت ممانعت از برپایی مراسم حمایت از فلسطین شکایت کردند.

به گزارش ایسنا، به نقل از رویترز، شکایت دانش‌آموزان آمریکایی چهارشنبه ارائه شد و در آن آمده است که مدیران مدرسه با اعضای «انجمن دانش‌آموزان عرب» در این مدرسه رفتار متفاوتی دارند.

دانش‌آموزان شاکی‌ تصریح کرده‌اند: انجمن دانش‌آموزان عرب و اعضای آن در چهار ماه گذشته تلاش کردند تا فعالیت‌های معنی‌داری مانند نمایش فیلم مستند، نصب پوستر و برگزاری برنامه فرهنگی داشته باشند اما مدیریت مدرسه همواره مانع از این اقدامات شده است.

این شکایت‌، از سوی اتحادیه آزادی‌های مدنی آمریکا در دادگاه منطقه کلمبیا ارائه شده و از دادگاه خواسته است که اجازه دهد تا پیش از پایان سال تحصیلی دانش‌آموزان مراسم‌های خود را برپا کنند.

در شکایت دانش‌آموزان دبیرستان «جکسون رید» عنوان شده است: آزادی بیان سرکوب شده است زیرا مدرسه اجازه نمی‌دهد که دیدگاه‌های دانش‌آموزان درباره جنگ جاری در غزه و تاثیرات آن بر مردم فلسطین شنیده شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • بعضی استان‌ها مدرسه اوتیسم ندارند/ نحوه استخدام معلم در مدارس اوتیسم
  • ۴۲ مدرسه در شهرستان گناباد بازسازی شد
  • کتابخانه سیار، روشی خلاق برای ترویج کتابخوانی
  • دانش‌آموزان آمریکایی از مدرسه خود به دلیل ممنوعیت مراسم حمایت از فلسطین شکایت کردند
  • شکایت دانش‌آموزان در واشنگتن از مدرسه خود به علت ممنوعیت اعلام حمایت از فلسطین
  • توزیع کتب درسی براساس محل تحصیل دانش آموزان
  • برپایی نمایشگاه دانش آموزان فنی و حرفه‌ای و کارودانش کیش
  • تمامی مدارس بهشهر تک نوبته هستند
  • بازارچه‌ای برای آموزش اشتغال به دانش آموزان متوسطه در رشت
  • خراسان رضوی همیشه در آموزش اوتیسم پیشگام بوده است