Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار ایلنا، شاید اگر از هریک از شهروندان تهرانی بپرسیم که آیا می‌دانند در شهرشان، هنوز هم آسیاب آبی وجود دارد که گندم‌ها را آرد می‌کند، با چشمان متعجب و گرد شده به شما نگاه کنند و بگویند "مگه داریم....!!"

این آسیاب که قدمتش به دوره قاجار می‌رسد، حدفاصل خیابان ۵۱ و ۵۳ یوسف آباد در پارکی کوچک واقع شده.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این آسیاب در سوم خردادماه ۱۳۸۶ با شماره ۱۹۱۷۰ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید، این روزها با پایان مراحل مرمتی آن، مورد بهره‌برداری قرار گرفته و می‌توان برای بازدید از آن سری به آسیاب موزه در خیابان یوسف آباد زد.

آسیاب آبی یوسف آباد قبل از مرمت

محسن‌ شیخ الاسلامی (معاون میراث فرهنگی تهران) با اشاره به آنکه کار مرمت آسیاب آبی یوسف‌آباد بیش از یک سال طول کشید، گفت: این اثر تاریخی بعد از مرمت، برای بهره‌برداری موزه‌ای آماده شده است و پیشنهاد می‌کنم همه برای دیدن آن بیایند. تهرانی‌ها بدانند در خیابان یوسف آباد، یک آسیاب آبی ۱۵۰ ساله است که کاملا سالم است و کارهای مرمتی آن توسط مالک خصوصی انجام شده.

به گفته او، مالک تصمیم دارد این مکان را تبدیل به موزه کند و از آنجا که این ملک یک سازه آبی است، احتمالا تبدیل به موزه‌ای برای نمایش ادوات مرتبط با آب خواهد شد. درواقع قصد داریم ضوابط موزه‌ای را برای این بنا اجرایی کنیم و این مجموعه تبدیل به موزه خصوصی در تهران می‌شود.

شیخ‌الاسلامی درخصوص هزینه‌ای که صرف مرمت و بازسازی آسیاب آبی یوسف‌آباد شده است، گفت: تاکنون مالک بیش از ۶۰۰ میلیون تومان هزینه کرده و دولت نیز حدود ۱۵۰ میلیون تومان مشارکت کرده است. در این میان مرمتی که انجام شده زیر نظر کارشناسان مرمتی سازمان میراث فرهنگی انجام شده و قابل تایید است. حتا می‌توان شاهد شیوه‌های بدیع، خاص و خلاقانه در حوزه مرمت این بنا بود.

یادگاری که از چنگ تخریب نجات دادیم

سیداسماعیل عجایبی فرزند مرحوم حاج عجایبی که مالک اصلی این آسیاب آبی است، درخصوص چرایی و چگونگی مرمت این بنای تاریخی گفت: این بنا، یادگاری از پدرم بود و باتوجه به آنکه زندگی شهرنشینی درصدد تخریب بناهای تاریخی برآمده، ما برآن شدیم تا طرح احیا آن را تهیه کنیم و پس از مرمت، آن را به یک مکان توریستی تبدیل کنیم. این بنا نشان از خلاقیت ایرانی‌ها دارد چنانکه از انرژی آب بهره می‌گرفتند و چرخ سنگ آسیاب را می‌چرخاندند و گندم را تبدیل به آرد می‌کردند.

او هدف از احیای آسیاب آبی یوسف آباد را آشنایی نسل آینده با معماری چنین بناهایی و آشنایی با چگونگی فعالیت مکانیز این بنا عنوان کرد و ادامه داد: در گذشته بدون آنکه به موتور یا صرف انرژی‌های فسیلی باشد، مکانیزی تعریف کرده بودند که بتوانند گندم را آرد کرده و از آن نان تهیه کنند. قرار است تا این روند مجدد راه‌اندازی شود اما به صورت سمبلیک خواهد بود.

عجایبی با اشاره به آنکه درصدد کسب درآمد از این مجموعه تاریخی است، خاطرنشان کرد: این ملک در قالب آسیاب موزه به بهره‌برداری خواهد رسید و آنچه در آن است به یادگار باقی خواهد ماند. البته احتمالا یک چایخانه نیز در کنار این موزه، فعالیت خود را آغاز خواهد کرد و به ارائه انواع دمنوش‌های گیاهی و سنتی خواهد پراخت.

مالک آسیاب آبی یوسف آباد درخصوص اشیائی که در این موزه به نمایش گذاشته خواهد شد، گفت: گاوآهن، چرخ خرمن، سنگ آسیاب و ابزارهایی که برای آرد کردن گندم‌ها توسط آسیاب آبی به کار گرفته می‌شد برای نمایش در این موزه تهیه شده و درصدد افزایش تعداد اشیای موزه‌ای هستیم. هر آنچه که به کاشت، داشت و برداشت گندم ارتباط پیدا کند در این موزه به نمایش گذاشته خواهد شد. حتا دوست داریم که مجسمه‌هایی بسازیم که روند و چگونگی تبدیل گندم به آرد و استفاده از آسیاب آبی را نشان دهد.

او درخصوص مشکلات و چالش‌هایی که برای احیای این آسیاب موزه با آن روبه رو بودند، گفت: طی سال‌های گذشته با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم کردیم چراکه شهرداری مدعی و خواهان این ملک بود چراکه گفته می‌شود این ملک روی تونل رسالت قرار دارد، اما توانستیم این ملک را ثبت ملی کنیم و درصدد مرمت آن برآییم.

بنابراین گزارش، در کنار آسیاب آبی یوسف‌آباد که به «آسیاب کوچیکه» معروف بود، آسیابی چند برابر بزرگتر از آن به نام «گاومیشی» وجود داشت که هنوز تنوره‌اش با ۱۴ متر عمق در خانه‌ای رو به روی آسیاب یوسف‌آباد باقی مانده است.

آب این آسیاب‌ که در حال حاضر حدود ۲۵۰ متر مربع مساحت دارد، از کوه‌های شمیرانات می‌آمد و هر دو آسیاب را می‌چرخانده و در مسیر خود به دوراهی یوسف آباد و پایین‌تر به بهجت آباد می‌رفته و در مسیرش بازهم آسیاب‌های دیگری را می‌چرخانده تا اینکه دشت‌های پایین تهران را آبیاری می‌کرد.

این آسیاب تا ۵۵ سال پیش کار می‌کرد و هنوز هم قدیمی‌های محله یوسف‌آباد یادشان هست که آردهای خود را به این آسیاب می‌بردند؛ نمونه‌ای از آسیاب‌های باقی مانده تهران است که می‌توان آن را در میان فضای سبز ایجاد شده در اطرافش پیدا کرد.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: شهرداری تهران موزه مرمت چایخانه میراث فرهنگی تهران دوره قاجار موزه تهران معاون میراث فرهنگی تهران خیابان یوسف آباد آسیاب آبی بنای قاجاری مالک بخش خصوصی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۴۴۱۹۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کناره گیری وزیر اول مسلمان اسکاتلند

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از لندن؛ پس از شکستن ائتلاف حزب سبز با حزب ملی اسکاتلند که بر اساس آن، دولت ائتلافی در اسکاتلند تشکیل شده بود و نیز بی فایده بودن آنچه تلاش‌های رهبر حزب ملی اسکاتلند برای ادامه فعایت دولت حداقلی به علت مخالفت‌های زیاد عنوان شد، حمزه یوسف وزیر اول اسکاتلند که به همراه انگلیس، ولز و ایرلند شمالی، یکی از مناطق چهارگانه انگلستان است از سمت‌هایش استعفا کرد. 

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

اظهارات: حمزه یوسف – وزیر اول مستعفی اسکاتلند

حمزه یوسف ۳۸ ساله و جوان‌ترین رهبر حزب ملی اسکاتلند، نخستین وزیر اول مسلمان در تاریخ انگلستان یا بریتانیا و شاید اروپاست. این سیاستمدار هوادار استقلال اسکاتلند از انگلیس، در حالی کناره گیری خود را از این سمت‌ها اعلام کردکه گفته حاضر نیست به هر قیمتی در قدرت بماند.
حمزه یوسف در نشست خبری گفت: من، چون بر سر اصول و ارزش هایم معامله نخواهم کرد و قدرت را به هر قیمت نمی‌خواهم، به این نتیجه رسیدم که به نفع کشور، حزب ملی اسکاتلند و دولت محلی است که فرد دیگری قدرت را در دست گیرد.
حمزه یوسف که بار‌ها کشتار فلسطینیان را به باد انتقاد گرفته بود، تنها رهبر یک حزب عمده در انگلستان بود که طرح درخواست آتش بس در غزه را به مجلس ارائه کرد، هر چند با مخالفت همه احزاب عمده این طرح رای نیاورد.
از ۴۱۸ نماینده مجلس عوام حاضر در هنگام رای گیری درباره طرح درخواست آتش بس در غزه ۲۹۳ نماینده به طرح حزب ملی اسکاتلند، سومین حزب بزرگ انگلستان رای منفی دادند.
مخالفت حزب حاکم انگلیس با رویکرد‌های رهبر حزب ملی اسکاتلند و دیگر احزاب سیاسی در اسکاتلند، دوران دولت او را به ۱۳ ماه محدود کرد و او در نشست خبری اعلام استعفا تاکید کرد: من برای دفاع از حقوق افرادی که صدایشان شنیده نمی‌شود، چه در داخل این کشور و چه در خارج، از جمله افرادی که در برابر چشمان جهانیان، در بزرگ‌ترین بحران انسانی در غزه رنج می‌برند، به تلاش ادامه خواهم داد.
به گفته حمزه یوسف، تا زمان برگزاری انتخابات داخلی حزب ملی اسکاتلند برای تعیین رهبر جدید، و تا تعیین وزیر اول جایگزین در اسکاتلند، او به مسئولیتش ادامه خواهد داد.
در حالی که احتمالا در فصل پاییز امسال، انتخابات سراسری در انگلستان برگزار خواهد شد، هنوز معلوم نیست روند انتخاب رهبر جدید حزب ملی اسکاتلند، چه مدت طول بکشد و اینکه رویکرد استقلال طلبانه حزب ملی اسکاتلند و جدایی‌اش از انگلیس چه تغییری خواهد کرد.

 

دیگر خبرها

  • نخست‌وزیر اسپانیا: استعفا نداده و با قدرت ادامه می‌دهم
  • کناره گیری وزیر اول مسلمان اسکاتلند
  • راهنمایی برای نگهداری و تمیزکاری آسیاب قهوه در منزل
  • کناره‌گیری وزیر اول اسکاتلند از سمت خود
  • نخست وزیر اسکاتلند قصد استعفا دارد
  • درخواست پیشکسوت پرسپولیس از مدیران باشگاه
  • حمید درخشان: برای تمدید قرارداد اوسمار عجله نکنید
  • از کوچه‌باغ تا باغ‌کاجی | طرشت هنوز به باغ‌هایش معروف است
  • فهرست شورای ائتلاف با شروع زمان تبلیغات منتشر می‌شود
  • تهدید به بازنگری در دکترین هسته‌ای؛ آیا امیدی برای توافق باقی مانده؟