Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-06@13:08:21 GMT

ترفندهای جالب برای پرورش سبزی گشنیز

تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۴۴۸۷۶۱

ترفندهای جالب برای پرورش سبزی گشنیز

این سبزی خوشمزه به خاطر نقشی که در غذا‌های ما ایفا می‌کند بسیار محبوب است. برگ‌های نرم و ترد این سبزی معمولا بعد از چیده شدن پژمرده می‌شوند و برای جلوگیری از این امر معمولا گشنیز را بلافاصله بعد از چیده شدن درون یخچال می‌گذارند.

یکی از بهترین روش‌ها برای تازه نگه داشتن گشنیز در یخچال آن است که ساقه‌های آن را درون لیوانی آب بگذارید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این روش گیاه آب خود را از دست نمی‌دهد و تازه می‌ماند. اگر چه ممکن است به نظر رسد که با این روش گیاه ریشه می‌زند، اما خیر.

ریشه زنی
اگر بخواهید ساقه‌های بریده شده گشنیز را ریشه دار کنید، فرقی ندارد که آن‌ها قبلا در یخچال بوده اند یا خیر، موفقیتی حاصل نخواهد شد. اگرچه خیلی از سبزی‌ها را می‌توان از ساقه‌های بریده‌شان پرورش داد، اما آن‌ها سبزیجات چوبی چند ساله هستند. مثلا نعنا، پونه و گاهی ریحان را می‌توان به این روش تکثیر کرد (تکثیر نعنا بسیار راحت‌تر است). اما چون گشنیز سبزی یک ساله است و بعد از گلدهی عمرش تمام می‌شود نمی‌توان آن را از این طریق تکثیر کرد.

برای تکثیر گشنیز چه کنیم

تکثیر گشنیز به هر روشی غیر از کاشت دانه آن سخت است. چون این گیاه ریشه اصلی دراز و حساسی دارد، تکثیر آن از روش تقسیم بوته امکان پذیر نیست. برای تکثیر موفق گشنیز و پرورش آن در باغچه‌های بهاره یا در درون خانه باید بذر آن را بکارید. برای کاشت بذر گشنیز در داخل خانه ۶ هفته قبل از گذشتن آخرین موج سرما دست به کار شوید و اگر می‌خواهید آن را در بیرون خانه بکارید باید صبر کنید تا آخرین موج سرما هم بگذرد و سپس بذر‌ها را بکارید.

برای تکثیر به این روش گلدان‌هایی کوچک را با خاک مخصوص جوانه زنی پر کنید. خاک را به خوبی آبیاری کنید تا همه جای آن مرطوب شود. بعد دانه‌های گشنیز را بر روی خاک بپاشید، حواس‌تان به تراکم دانه‌ها باشد. سپس روی آن‌ها را با لایه نازکی از خاک بپوشانید و با بطری اسپری کمی آب روی آن‌ها اسپری کنید. آب را به آرامی اسپری کنید تا فشار آب دانه‌ها را حرکت ندهد. بهتر است گلدان گشنیز‌ها را در مکانی نسبتا گرم قرار دهید. تا زمان جوانه زنی دانه‌ها خاک را همواره مرطوب نگه دارید. بعد از جوانه زنی، وقتی که ارتفاع گیاهچه‌ها به ۵ سانتی متر رسید، هم می‌توانید گیاهان را با احتیاط به گلدانی دیگر منتقل کنید (توصیه می‌کنیم این کار را انجام ندهید، چون سیستم ریشه گشنیز بسیار حساس است) و هم می‌توانید در همان گلدان نگه‌شان دارید.

نیاز‌ها
– نور

گشنیز مکانی با نور مستقیم را دوست دارد. اگر آن را در بیرون از خانه کاشته اید می‌تواند در نیم – سایه نیم – آفتاب هم به خوبی رشد کند، اما اگر برنامه دارید گلدان آن را درون خانه نگه دارید بهتر است آن را در کنار پنجره‌ای با آفتاب مستقیم بگذارید. البته، چون گشنیز هوای سرد را دوست دارد بهتر است گیاه را در ظهر‌های تابستان در سایه بگذارید. به این روش روند گلدهی گیاه هم به تعویق می‌افتد.

– آبیاری

گشنیز به آبیاری زیاد نیاز دارد. سعی کنید خاک گیاه را همواره مقداری مرطوب نگه دارید، اما نگذارید خاک برای مدت طولانی خیس بماند.

– خاک

این گیاه در هر خاک غنی با زهکشی خوب رشد می‌کند. بهتر است به خاک‌تان مواد ارگانیک اضافه کنید تا هم نیاز غذایی گیاه برطرف شود و هم از مواد طبیعی تغذیه کند تا برای خوردن خودتان هم سالم‌تر باشد. بعد از کاشت گیاه خیلی آن را جا به جا نکنید، از این کار خوشش نمی‌آید.

– دما

این سبزی خوشمزه با مقداری سرما مشکلی ندارد، اما یخبندان را تحمل نمی‌کند.

– برداشت

بعد از گذشت ۴۰ تا ۹۰ روز از کاشت دانه‌ها، بسته به سایزی که دوست دارید برگ‌های گیاه داشته باشند، گشنیزتان قابل برداشت است. بعد از رسیدن ارتفاع گیاه به ۱۰ سانتی متر، هر زمانی که بخواهید می‌توانید آن را برداشت کنید. اما قبل از اینکه هوا گرم شود باید گیاه را به طور کامل برداشت کنید چرا که در این زمان گیاه به فاز گلدهی می‌رود و مزه آن تلخ می‌شود. اگر دوست دارید از دانه‌های گیاه خودتان برای کاشت بعدی استفاده کنید باید ۴ ماه از زمان کاشت دانه صبر کنید تا دانه‌های گیاه بالغ شوند.

برای به تعویق انداختن گلدهی گیاه آن را در سایه پرورش دهید و مرتبا برداشت کنید. اما بالاخره همه گیاهان‌تان به فاز گلدهی خواهند رفت

منبع: پارسینه

کلیدواژه: گل و گیاه گیاهان خانگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۴۴۸۷۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چه مواد غذایی از آسیب های آلودگی هوا محافظت می‌کند

ایسنا/خراسان جنوبی رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: برای داشتن برنامه غذایی مناسب که زیان های آلودگی هوا را به حداقل برساند، حداقل ۴۰۰ گرم سبزی و میوه تازه در طی روز باید مصرف شود و سبزی‌ها را بیشتر بصورت تازه و خام مصرف کرد چرا که ویتامین‌های آن بخصوص ویتامین C بیشتر حفظ می‌شود.

سیده سمیه اصغری، در گفت‌وگو با ایسنا بیان کرد: مواد آلوده کننده هوا شامل مونوکسید کربن، دی اکسید گوگرد، اکسیدهای نیتروژن دار، هیدروکربن‌های سوخته نشده، ذرات ریز معلق، برمید سرب، سایر ترکیبات سربی و... است.

وی افزود: ازجمله گروه‌های در معرض خطر در آلودگی هوا؛ کودکان، سالمندان ، مادران باردار و مبتلایان به بیماری های قلبی، ریوی است که بیشتر از افراد دیگر آسیب می‌بینند و باید امکانات لازم برای حفظ سلامت آن‌ها مهیا شود بنابراین لازم است برای مقابله با آلودگی‌ها و حفظ سلامت اعضای خانواده با برخی از موارد تغذیه‌ایی آشنا بود.

اصغری با بیان اینکه آلاینده‌های موجود در هوا با حمله به سلول‌های بدن عوارض نامطلوبی را به جا می‌گذارند، بیان کرد: در حالت عادی، سیستم دفاعی بدن، سلول‌ها را از تمامی آسیب‌های بیرونی محافظت می‌کند اما عوامل مخرب محیطی مثل اشعه ماوراء بنفش، الکل و آلودگی‌های محیط باعث می‌شوند بدن نتواند مبارزه کند در نتیجه ساختمان و عمل سلول‌های بدن توسط مخرب‌ها نظیر رادیکال‌های آزاد تخریب می‌شود.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ادامه داد: در مقابل آنتی اکسیدان‌ها مولکول‌هایی هستند که جلوی عمل رادیکال‌های آزاد را گرفته و مانع از تخریب سلول‌های حیاتی بدن می‌شوند و لذا مصرف بیشتر آنتی اکسیدان‌ها زمینه‌ایی را فراهم می‌کنند که بدن به راحتی رادیکال‌های آزاد مضر را از بین ببرد.

وی بیان کرد: عملکرد عمده ویتامین E نقش آنتی اکسیدانی دارد که این ویتامین نسبت به شرایط طبخ مقاومت بیشتری داشته که روغن‌ها (غنی ترین) منبع این ویتامین بوده که با پختن از بین نمی‌روند ولی با سرخ کردن تخریب می شوند.

اصغری افزود: روغن سویا ، روغن آفتابگردان، جوانه گندم و سایر روغن های گیاهی بوده که باید سعی شود در طبخ و فرآوری غذاها حتما" از انواع روغن‌های خوراکی گیاهی استفاده شود ضمن معرفی روغن ماهی، روغن زیتون و انواع مغزها به عنوان منابع خوب این ویتامین ولی نباید بیش از نیاز مصرف شوند زیرا در صورت مصرف بیش از حد نیاز با تولید انرژی می‌توانند منجر به اضافه وزن یا چاقی می‌شوند.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه عملکرد ویتامین c  به دلیل وجود آنتی اکسیدان،  افزایش مقاومت به عفونت‌ها وافزایش جذب آهن است، گفت: این ویتامین در ‌سبزی‌ها و میوهای تازه موجود است لذا باید در برنامه روزانه حتما" از تمامی سبزی‌ها و میوه‌های فصل مصرف شود و برای کلیه افراد خانواده تاکید بر مصرف سبزی و میوه به شکل تازه درشرایط آلودگی است.

وی با بیان اینکه توصیه می شود روزانه از گروه سبزی‌ها ۳ تا ۵ واحد و گروه میوه‌ها روزانه ۲تا ۴ واحد استفاده شود، بیان کرد: هر واحد میوه برابر است با یک عدد میوه متوسط یا نصف لیوان آب میوه تازه یا یک چهارم میوه خشک و هرواحد سبزی با یک لیوان سبزی برگی (سبزی خوردن یا کاهو) یا نصف لیوان سبزی پخته یا خردشده ، یایک عدد گوجه فرنگی یا پیاز متوسط برابر است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • بازار سیب‌زمینی، پیاز و گوجه‌فرنگی تامین است
  • چه مواد غذایی از آسیب های آلودگی هوا محافظت می‌کند
  • طرز تهیه خورشت کنگر مخصوص مرحله به مرحله
  • افتتاح گلخانه سبزی و صیفی هفشجان
  • روستای بدون بیکار در مازندران
  • روستای بدون بیکار با پرورش گل در مازندران
  • سالمندان مبتلا به فشار خون بالا چه بخورند؟
  • آموزش روز چهارم، پخت مرغ با سبزی معطر
  • غلبه بر عفونت سینوس : ترفندهای ساده و موثر بدون نیاز به دارو (اینفوگرافی)
  • سبزی‌های بی‌نظیر برای کنترل قند خون