Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-26@08:55:58 GMT

چوب، هنر، موسیقی...+فیلم

تاریخ انتشار: ۱ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۴۵۴۴۲۹

چوب، هنر، موسیقی...+فیلم

‍‍‍‍‍‍

صدای اره‌های چوب‌بری و سنباده کشی از کارگاه شنیده می‌شود، پس از اتمام مراحل ساخت، صدای ساز هم به گوش می‌آید تا بداند سازی که ساخته، صدای مطلوبی دارد یا نه و آیا آماده فروش شده است.

به گزارش ایسنا، گویی از عمق جان می‌نوازد چون با نواختن هر سازی، قناری داخل کارگاه سازسازی هم به وجد می‌آید و چهچه قناری و نوای ساز در هم می‌آمیزند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سه تار، دیوان، کمانچه، تنبور، قفسه ابزارآلات سازسازی، میز کار، اره، سنباده، دستکش، قفس قناری و ... از جمله وسایلی هستند که در کارگاه سازسازی کاک «جمال خانی» به چشم می‌آیند.

او 25 سال است که صبح و بعدازظهر در مغازه یا همان کارگاه فعلی سازسازی خود در شهر سنندج مشغول به کار است و از این راه امرار معاش می‌کند؛ سه تار، دیوان، کمانچه و تنبور سازهایی هستند که او از صفر تا 100 ساخت آنها را در مغازه‌اش انجام می‌دهد و علاوه بر این تعمیر تمامی سازها را هم انجام می‌دهد. «جمال خانی» همچنین شش سال مربی کارگاه صنایع دستی و سازسازی بوده و افراد زیادی را نیز در این زمینه آموزش داده است.

او که یکی از قدیمی‌ترین سازنده‌های ساز در شهر سنندج است با شوق و علاقه خاصی از کاری که انجام می‌دهد سخن می‌گوید؛ سازسازی را نه یک شغل، بلکه بیشتر تلفیقی از هنر، عشق و لذتی درونی می‌داند.

علاقه به صدای سازها من را به سازسازی ترغیب کرد

خانی می‌گوید: ابتدا در مقطعی به نوازندگی علاقه پیدا کردم و سپس چون تهیه ساز در آن زمان مقداری مشکل بود خودم به کار ساختن ساز روی آوردم. شاید بیشتر علاقه به شنیدن صدای ساز در من تاثیر گذاشت و یکی از دلایلی هم که به این سمت رفتم همین بود چون در این کار با صدای سازها سروکار داریم.

او ادامه می‌دهد: «سیدزاهد حسینی» و «کمال پرویزی» جزء اولین نفراتی بودند که در شهر سنندج ساز درست می‌کردند، برای نوازندگی هم از کلاس «رضا رضایی» تارنواز و سه‌تارنواز بهره برده‌ام.

جمال خانی خودش را بیشتر سازساز می‌داند و می‌گوید: نوازنده حرفه‌ای نیستم چون به دلیل مشغله زیاد وقت کافی برای ساز زدن ندارم، اما تشخیص می‌دهم که صدای ساز خوب باشد و سپس آن را به مشتری می‌فروشم.

وی با عنوان اینکه قدیمی‌ترین سازسازهای شهر سنندج شش نفر هستند، اضافه می‌کند: البته افراد دیگری را هم داریم که به دلیل بیکاری و بدون داشتن تخصص وارد این حرفه شده‌اند و بعضا کیفیت کارها را پایین آورده‌اند هرچند افراد دیگری هم بودند که به دلیل کسادی بازار، این کار را رها کردند.

احساس سازنده به ساز منتقل می‌شود

این استاد سازسازی، حرفه خود را تلفیقی از منبت کاری، کنده کاری، مجسمه سازی، خاتم و ... می‌داند و عنوان می‌کند: قطعات چوب و پیج و مهره و سیم، دست به دست هم می‌دهند تا یک ساز با هنرنمایی یک سازساز ساخته شود؛ شاید اغراق باشد اما به اعتقاد من در حین ساختن ساز، احساس سازنده هم به آن ساز منتقل می‌شود.

او ویژگی‌های یک ساز خوب را اینگونه تعریف می‌ ‎ کند: ساز خوب سازی است که از چوبی مرغوب درست شده باشد، کسی که می‌خواهد ساز تهیه کند بهتر است نزد یک سازساز آن را تهیه کند تا مطمئن شود که ساز خوبی است و بعدا هم هر مشکلی داشته باشد می‌تواند آن را تعویض کند یا برایش تعمیر کند.

وی ادامه می‌دهد: یکی از خوبی‌های کار سازسازی در کردستان این است که اکثر چوب‌هایی که از آن برای ساخت سازهای ایرانی استفاده می‌شود از درخت توت و گردو است که در منطقه کردستان به وفور یافت می‌شود. به جرات می‌توان گفت که شهر سنندج پایتخت موسیقی ایران است هم به لحاظ ساخت ساز و هم به لحاظ نوازنده و هنرمندانی که در این زمینه دارد.

گلایه از خریدن سازهای بی کیفیت

خانی در ادامه از روی آوردن مردم به خریدن سازهای بی کیفیت گلایه مند است و عنوان می‌کند: متاسفانه مردم ما تحقیق نمی‌کنند و شاید بر اثر ناآگاهی سازهای بی کیفیت را با قیمت ارزان می‌خرند که صدای خوبی را نداشته و در آخر فرزندشان از نوازندگی بیزار می‌شود . یا اینکه ساز فروش‌ها و نوازنده‌ها از شهرهای دیگر سازهای بی کیفیت می‌خرند و از کارهای بومی که با چوب مرغوب تهیه شده حمایت نمی‌کنند.

وی همچنین بیان می‌کند: سازسازی یکی از کارهای سخت در حوزه صنایع دستی است که متاسفانه به حاشیه رفته و به آن بها داده نمی شود، مردم اطلاع زیادی در مورد آن ندارند، معاونت صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی هم به رشته سازسازی بهایی نمی‌دهد و از آن همچون دیگر رشته‌های صنایع دستی حمایت نمی‌کند.

کاک جمال خانی، در پایان از روزی که خداوند برایش مقرر کرده راضی است و می‌گوید: دستان هر هنرمند خالق اثری است و در هنر سازسازی هم خالق نوایی خوش است که روح را جلا می‌دهد و باعث آرامش می‌شود.

در پایان گفتگو هم ما را به شنیدن قطعاتی از سازی که به تازگی آن را تعمیر کرده است، میهمان می‌کند و صدای قناری هم همچنان در صدای ساز در هم می‌آمیزد.

انتهای پیام

گفتگو از ویدا باغبانی، خبرنگار ایسنا کردستان

دبیر: آزیتا کریمی

مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی‌کند.
فایل آن‌را از اینجا دانلود کنید: video/webm

منبع: ایسنا

کلیدواژه: تار و سه تار منطقه کردستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۴۵۴۴۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انعکاس مشکلات شما در صدای مردم ششم اردیبهشت ماه استان قزوین

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، در این بسته خبری به مشکلات و سوژه های شما پرداخته شده است .

از گلایه رانندگان از قطع بیمه تا نبود ناوگان اتوبوسرانی و مشکلات تردد در شریف آباد از مسائل مطرح شده از سوی شهروندان قزوینی است.

اهالی الموت شرقی هم از نیمه کاره ماندن پل دینه رود گلایه دارند.

 

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

 

دیگر خبرها

  • انعکاس مشکلات شما در صدای مردم ششم اردیبهشت ماه استان قزوین
  • برگزاری ۱۹ عنوان برنامه شاخص هفته سنه در سنندج
  • فیلمی از سورپرایز جالب مردم در کنسرت توسط گرشا رضایی
  • اگر به خودرو علاقه دارید این ویدئو را با صدای بلند ببینید! (فیلم)
  • واردات سازهای لاکچری آزاد می‌شود؟
  • تصویر دیده نشده از محمدرضا شجریان
  • تصاویر دیده نشده از محمدرضا شجریان/ عکس
  • چرا دانلود غیرقانونی آهنگ را دوست داریم؟
  • (ویدئو) انتشار تصویر عجیب از «بنیامین بهادری»
  • فیلم/ طنین صدای اذان در قلب آمریکا