Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-26@12:17:14 GMT

بهار کردها جشنی ریشه دار اما فراموش شده

تاریخ انتشار: ۱ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۴۵۶۷۱۰

بهار کردها جشنی ریشه دار اما فراموش شده

به گزارش ایرنا، برخی آغاز بهار کردی را اول بهمن ماه و برخی دیگر آن را 20 بهمن می دانند که براساس اساطیر کهن کردی شکل گرفته است.
بیشتر مردم مناطق استان های کرمانشاه، ایلام و کردستان اول بهمن را آغاز بهار کردی می‌دانند و در برخی مناطق دیگر این تاریخ تا 20 بهمن است.
تقویم کردی یک تقویم شفاهی است، بنابراین نمی توان تاریخ مشخصی را برای آغاز بهار اعلام کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


از سویی متنوع بودن آب و هوای نقاط مختلف باعث شده که در هر منطقه‌ای یک تاریخ را برای اول بهار کردی مشخص کنند.
طبق روایات قدیمی بدلیل زمستان های سخت و پربرف در مناطق زاگرس نشین مردم بدنبال نشانه ای از فرا رسیدن بهار بوده اند و به محض مشاهده کردن نشانه هایی از بهار آن روز را نخستین روز از بهار کردی اعلام کرده اند.
مردم کردنشین این نشانه ها را به خود، اقوام و اطرافیانشان مژده داده و به شادی و پایکوبی می پرداخته اند.
اما با این وجود در واقع سند مکتوبی مبنی بر آغاز دقیق بهار کردی وجود ندارد، طبق گفته پژوهشگران، مستندات در خصوص چنین رویدادهایی، وجود افسانه ها و اسطوره هایی در ادبیات محلی است که هیچکدام از آنها اشاره ای به تاریخ اول بهمن ماه ندارند.
هر چند این مراسم ریشه در فرهنگ مردم مناطق کرد نشین دارد و با خود آداب و سنن خاصی را از گذشته دور تا به امروز آورده اما مانند گذشته پررنگ نیست.
گرچه این روز (آغاز بهار کردی) نیز مانند بسیاری از رسم های دیگر ایرانی با تغییراتی روبرو بوده است اما ماندگاری این افسانه تا به امروز نشان از اهمیت و استمرار ویژگی های بارز و برجسته آن در میان مردم کرد دارد و باید در معرفی و شناخت آن کوشاتر باشیم.
با آغاز بهار کردی همه افراد خانواده دور هم جمع شده و آشی را مخصوص این شب پخته و طبق افسانه ها باید مقداری از آن را برای فرشته بهار کنار بگذارند.
در این شب اجاق خانه حتما باید روشن بماند چرا که وجود آتش خیر، نور و شادمانی را با خود می آورد و باعث می شود.
در این شب مردم دور هم جمع می شوند و با شادی از گذشته های خود می گویند و با چیستان و متل و مثل شب را به پایان می رسانند.
امروز اول بهمن ماه مصادف با آغاز بهار کمردم مناطق کرد نشین است.
7180/6034
انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: جام ملت های آسیا منع به کارگیری بازنشستگان بودجه 98 جلیقه زردها ادبیات تقویم خانواده زمستان شادی جام ملت های آسیا منع به کارگیری بازنشستگان بودجه 98 جلیقه زردها امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۴۵۶۷۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتقال آب از سد تالوار به بهار و کبودراهنگ ۱۰۰۰ میلیارد اعتبار می‌خواهد

ایسنا/همدان نماینده مردم بهار و کبودراهنگ در مجلس گفت: انتقال آب از سد تالوار به شهرستان‌های بهار و کبودراهنگ به ۱۰۰۰ میلیارد اعتبار نیاز دارد که بعد از اخذ ماده ۲۳ این مهم را پیگیری خواهیم کرد.

فتح‌الله توسلی چهارشنبه ۵ اردیبهشت در شورای اداری شهرستان کبودراهنگ، اظهار کرد: ۶۵ روستای شهرستان  کبودراهنگ مشکل آب شرب دارد که مشکل تعدادی از این روستاها حل شده و به طور قطع انتقال آب از سد تالوار به شهرستان‌های بهار و کبودراهنگ از نقش مؤثری در حل مشکل اساسی سایر روستاها برخوردار خواهد بود.

وی در ادامه تصریح کرد: طی صحبت و رایزنی با مجموعه  وزارت نیرو و وزارت جهادکشاورزی برای آبرسانی و قنوات اعتبار لازم تعریف شده و اکنون اعتبارات شهرستان کبودراهنگ به رقم قابل توجهی رسیده است.

توسلی با بیان اینکه همه تکلیف داریم که مسائل شهرستان را پیگیری کنیم و باید دلسوزانه برای مردم و پیشرفت شهرستان قدم برداریم، خاطرنشان کرد: در سال گذشته اگر پیگیری‌های مستمر در بحث آب شرب نبود به طور قطع با مشکلات جدی مواجه می‌شدیم که خوشبختانه با پیگیری‌های انجام شده چندین روستا از جمله روستای کوهین اکنون  دارای آب پایدار هستند و در آینده مشکل دیگر روستاها نیز مرتفع خواهد شد.

نماینده مردم بهار و کبودراهنگ در خانه ملت با اشاره به اینکه در پیوست یک  بودجه تا سال گذشته اعتباری برای شهرستان نداشتیم، گفت: از مدیران درخواست داریم برای خود پروژه تعریف کنند تا بتوانیم اعتبار جذب کنیم.

وی با تأکید بر توزیع عادلانه اعتبارات افزود: اجازه نخواهیم داد ظلمی به شهرستان در توزیع اعتبارات شود چرا که حق مردم است و مدام پیگیری می‌کنیم تا این روند تغییر کند و اگر شما کمک نکنید، تغییری رخ نخواهد داد.

توسلی ادامه داد: وضعیت استان همدان در موضوع درآمدها ۹۸ درصد از طریق مالیات بوده که این امر برای استان  فاجعه است و باید به سمت درآمدهای پایدار برود و دست به دست هم تولید را رونق دهیم چرا که افزایش درصدی وصول به اقشار مختلف جامعه فشار وارد می‌کند.

وی با تأکید بر حساسیت مدیران در اعتبارات ادارات گفت: متأسفانه سال گذشته حدود ۹۰۰  میلیارد تومان از اعتبارات استانی در حال بازگشت به خزانه بود که با پیگیری‌های نمایندگان و استاندار از آن جلوگیری شد.

نماینده مردم بهار و کبودراهنگ در مجلس ادامه داد: سال گذشته بیش از  ۱۵میلیارد تومان اعتبار برای نوسازی مدارس و هفت میلیارد برای تجهیز مدارس اخذ کردیم.

وی همچنین با اشاره به نشست خود با رئیس بانک مرکزی گفت: در جلسه با رئیس بانک مرکزی پیگیر منابع بودیم و تأکید شد که مردم از  عملکرد بانک‌ها در پرداخت تسهیلات راضی نیستند و خواهش داریم برای منطقه دلسوزی شود.

توسلی  ادامه داد: اورژانس جزو اولویت‌های شهرستان است و باید تا پایان سال تحویل مردم داده شود، همچنان که درمانگاه تأمین اجتماعی کبودراهنگ با سرعت در حال ساخت است و اعتبارات آن نیز وجود دارد.

بهسازی بیش از ۱۰۰ روستای کبودراهنگ

فرماندار کبودراهنگ هم از بهسازی بیش از ۱۰۰ روستای این شهرستان در سال‌جاری خبر داد و اظهار کرد: اعتبار لازم برای این تعداد از روستاهای تخصیص یافته و با این اعتبارات تخصیصی بهسازی بیش از ۱۰۰ روستای شهرستان در سال‌جاری انجام خواهد شد.

مسلم غلامی با بیان اینکه در سال گذشته شهرستان کبودراهنگ در حوزه‌های مختلف از جمله فرهنگی و اجتماعی خوش درخشید، افزود: همه ما مسئولان دغدغه شهرستان را داریم، باید فرصت‌سوزی نکنیم و با تلاش لازم با استفاده از فرصت‌ها کمبودهای شهرستان را مرتفع و بیشترین اعتبارات و آورده را برای شهرستان کسب و پیگیری کنیم.

غلامی با اشاره به نامگذاری امسال از طرف مقام معظم رهبری به نام "جهش تولید با مشارکت مردمی" تصریح کرد: برای تحقق شعار سال همه دستگاه‌های اجرایی شهرستان باید دارای برای مدون باشند.

وی با اشاره به نقش مهم مردم در تحقق شعار سال خاطرنشان کرد: شهرک خصوصی کبودراهنگ که توسط یکی از جوانان در شهرستان راه‌اندازی شده است، طی دو سال گذشته ۷۰ درصد این شهرک پر شده که این امر نشان از نقش مهم مردم و مشارکت مردمی در تولید دارد.

غلامی با تأکید بر شناسایی ظرفیت‌های شهرستان توسط دستگاه‌های اجرایی بیان کرد: برای تحقق شعار سال هر جایی که دارای ظرفیت هستیم شناسایی این ظرفیت‌ها توسط دستگاه‌های اجرایی ضروری است.

وی با اشاره به فعالیت ۱۱ تعاونی تولید زراعی در شهرستان کبودراهنگ تصریح کرد: شهرک گلخانه‌ای و سردخانه از جمله کمبودهای شهرستان کبودراهنک بوده که توجه به این حوزه‌ها از نقش مؤثری در تحقق شعار سال برخودار خواهد بود.

نماینده عالی دولت در شهرستان همچنین اظهار کرد: در سال گذشته با حضور وزیر صمت در روستای کردآباد قرار شد در ابن روستا دو تعاونی راه‌اندازی شود که هنوز این امر محقق نشده است و به طور قطع راه‌اندازی این دو تعاونی در کاهش قیمت مواد اولیه تولیدکنندگان نقش مؤثری می‌تواند داشته باشد.

غلامی در ادامه از پیشرفت فیزیکی ۵۰ درصدی اورژانس بیمارستان امام رضا(ع) این شهرستان خبر داد و یادآور شد: اقدامات خوبی در حوزه بهداشت و درمان شهرستان انجام شده و با شکل‌گیری و احداث بیمارستان ۳۰۰ تختخوابی  کبودراهنگ به طور قطع حوزه بهداشت و درمان شهرستان پیشرفت دوچندانی خواهد داشت.

وی با بیان اینکه ساخت دو درمانگاه در شهرستان کبودراهنگ شروع شده و چهار خانه بهداشت به‌زودی آماده اجرای عملیات اجرایی است، گفت: انبار دارویی یکی از نیازهای مهم شهرستان بود که خوشبختانه این انبار دارویی در سال گذشته به بهره‌برداری رسید.

فرماندار کبودراهنگ مطرح کرد: ایمن‌سازی راه‌ها، روکش جاده‌ها، افتتاح چندین واحد اقتصادی، برگزاری همایش‌ها، اقدامات مختلف فرهنگی، کاهش طلاق و افزایش موالید از جمله مواردی است که در سال گذشته در این حوزها در شهرستان چشمگیر بوده است.

جذب اعتبارات سال گذشته، برنامه‌ریزی مدون برای سال جدید از دیگری مواردی بود که فرماندار کبودراهنگ در این‌جلسه نسبت به آن توسط مدیران دستگاه‌های اجرایی تأکید کرد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • حمایت ویژه مدیریت شهری از تشکل‌های مردم‌نهاد
  • آغاز برنامه ملی ریشه کنی بیماری طاعون نشخوار کنندگان کوچک در خوشاب
  • برخی به دنبال فراموش شدن امام خمینی(ره) هستند
  • اختلال در ریشه کنی مالاریا در ایران
  • ریشه کنی مالاریا در ایران دچار اختلال شد
  • تداوم بارش‌های رگباری در این استان‌ها؛ کوهنوردی ممنوع!
  • تداوم رگبار باران در ارتفاعات برخی استان‌ها
  • کوهنوردی ممنوع/ تداوم رگبار باران در ارتفاعات برخی استان‌ها
  • انتقال آب از سد تالوار به بهار و کبودراهنگ ۱۰۰۰ میلیارد اعتبار می‌خواهد
  • ضرورت توزیع عادلانه اعتبارات برای شهرستان‌های بهار و کبودراهنگ