Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایسکانیوز ، پنجمین نشست هم‌اندیشی علم دینی با موضوع «روش‌شناسی علم دینی و دلالت‌های آن در علوم انسانی» با حضور حجت‌الاسلام حمید پارسانیا عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.

بخش قابل توجهی از فقه، علم اجتماعی است

حجت‌الاسلام پارسانیا با اشاره به ویژگی تجویزی فقه که مطابق با طبقه‌بندی متفکران مسلمان از جمله فارابی در ذیل علم مدنی قرار می‌گیرد، ابراز داشت: بخش قابل توجهی از فقه، علم اجتماعی است و در تاریخ تحولات جهان اسلام و خصوصاً در ایران، همواره به عنوان یک بخش فعال از علم اجتماعی ایفای نقش کرده است و فی‌المثل زمانی که در قدیم گفته می‌شد به علما باید رجوع کنیم و باید و نباید امورمان را از آن‌ها بپرسیم، منظور فقها بوده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: دانش فقه در قرن بیستم در ایران آن قدر در عرصه اجتماع فعال است که به گونه‌ای بی‌نظیر در جهان اسلام عمل کرده است و در کمتر از یک سده دو انقلاب، یعنی انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی را رقم زده است. این در حالی است که معمولاً فاصله بین دو انقلاب زمانی بیش از یک سده را می‌طلبد.

این استاد حوزه با تأکید بر اینکه در جهان اسلام، فقه دانش تجویزی و کلام، دانش ترویج فقه و عقاید در جامعه و فرهنگ است، اظهار داشت: به همین خاطر کلام تابع فرهنگ و جامعه‌ای است که در آن به ترویج عقاید و مبانی فقه می‌پردازد و متناسب با زمان‌ها و مکان‌های مختلف شیوه‌های کلامی متفاوتی شکل می‌گیرد.

وی ادامه داد: ویژگی تجویزی علوم اجتماعی مدرن نیز مخصوصاً زمانی که از رویکردهای پوزیتیویستی فاصله می‌گیرد، کاملاً آشکار می‌شود. با این ‌حال مبنای تجویزی بودن این علوم و فقه کاملاً متفاوت است. علوم اجتماعی تجویزی مدرن محصول اراده خودبنیاد انسانی بوده و برساخته است و اصولاً ذاتی برای معنا قائل نیستند.

فقیه با عقل و نقل حکم خداوند را می‌یابد

حجت‌الاسلام پارسانیا بیان داشت: در حالی ‌که فقه حاکی از ذات و معنای ذاتی است و محصول اراده تشریعی خداوند است. فقیه با عقل و نقل حکم خداوند را می‌یابد. دانش فقه از یک سو آن قدر در جهان اسلام و ایران حضور قدرتمندی دارد که در مواقعی می‌تواند بنیاد دانشگاه مدرن را زیر سؤال ببرد.

وی گفت: اما در مقابل رویکرد تجویزی علوم اجتماعی مدرن نیز این ظرفیت را داشته که مخصوصاً به ‌واسطه اتصال و روابط با قدرت سیاسی، فقه را ابژه علم خود قرار می‌دهد و گاهی رسمیت آن ‌را منوط به امضاء خود می‌کند.

عضور شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه بحث «فقه نظام» که در این ‌روزها در میان علمای حوزوی مورد چالش قرار گرفته است، ابراز داشت: فقه موجود در بخش‌هایی موضوع حکمش فرد و رفتار او است که البته در این حالت هم احکام اسلام تبعات اجتماعی دارد و مثلاً «نماز» معنابخش به تمام عرصه زندگی معرفی شده است.

وی افزود: با این حال بخش قابل توجهی از فقه درباره امور و وظایف اجتماعی است که اگر چه در موارد زیادی تکلیف اجتماع را ناظر به کنشگران بیان کرده، لکن اسلام در ذیل همین احکام، نظامات خود را تبیین می‌کند، مانند نظام خمس، بحث وقف، بحث امام و بحث انفال و نظایر آن‌ها. البته کسی که این تفکیک را مورد توجه قرار داد، شهید صدر بود. آن هم در بحث نظامات اقتصای برای مقابله با نظام اقتصادی مارکسیستی. اینها در واقع فقه حکومت است.

فقها در تدوین قانون اساسی در خیلی موارد بر اساس فقه حکومتی عمل کردند

استاد دانشگاه با اشاره به اینکه فقه حکومتی است که متفاوت از فقه حکومت است، بیان داشت: این فقه و پرسش از آن با قرار گرفتن فقها در جایگاه حکومت و اداره جامعه مطرح شد، این فقه اگر چه در عناوین درسی وارد نشده است ولی حضور دارد و مثلاً در تدوین قانون اساسی، فقها خیلی از موارد را بر اساس فقه حکومتی بیان کرده‌اند و باید این قبیل فعالیت‌های فقهای ما که در صد سال اخیر رخ داده است تحلیل شود و بعداً مورد تدریس قرار گیرد.

وی ادامه داد: فقه نظامات و فقه فردی ما شامل احکام اولیه و ثانویه است؛ احکام کلی است. اما حالا خود اینکه حاکم چه کسی باشد این جزء احکام کلی است. اما حکمی را که حاکم می‌دهد این فقه حکومت نیست، فقه حکومتی است.

حجت‌الاسلام پارسانیا تصریح کرد: حتماً قدر متیقنش این است که حاکم باید فقه نظامات را بداند، اما حکمی که می‌دهد دقیقاً خروجی فقه نظامات نیست. از یک طرف احکام فقه، از یک سو اداره‌ نظام و تزاحم‌های بین اینها و پیشگیری برخی موارد در میان است.

همه این انواع فقه، علم اجتماعی جهان اسلام‌ و بیانگر تطورات آن هست

وی افزود: می‌دانیم که ممکن است خیلی از این مواردی که در نظام بانکی وجود دارد شرعی نباشد، اما اینکه چگونه تغییرش دهیم که نظام اقتصادی فرو نپاشد، مسأله خیلی مهمی است. اینجا است که احکام حکومتی نقش ایفا می‌کند و باید وضعیت موجود را بشناسد؛ وضعیت مطلوبی را که فقه حکومت بیان می‌کند بداند و مسیر عبور را تعیین کرده و اینجا حکم بدهد.

این استاد حوزه علمیه اظهار داشت: همه این انواع فقه، علم اجتماعی جهان اسلام‌ و بیانگر تطورات آن هستند. به‌ لحاظ تاریخی نیز طبقه‌بندی فارابی در صدرا نه تنها دگرگون نشد، بلکه تحکیم شد.

انتهای پیام/

156 / 156 روش‌شناسی علم دینی علوم انسانی علم اجتماعی قانون اساسی حجت‌الاسلام حمید پارسانیا

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: روش شناسی علم دینی علوم انسانی علم اجتماعی قانون اساسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۵۱۹۲۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در انتظار وقوع یک انقلاب در خط میانی یوونتوس؛ چه کسانی می‌روند؟

در تابستان ۲۰۲۴، یوونتوس احتمالا شاهد تغییرات زیادی در خط هافبک خود خواهد بود

طرفداری - گل | با توجه به عملکرد پرنوسان یوونتوس در فصل جاری، انتظار می‌رود که این باشگاه در تابستان ۲۰۲۴ نقل و انتقالات شلوغ و احتمالا پرسر و صدایی داشته باشد. علاوه بر مطرح شدن شایعاتی مبنی بر خروج ماسیمیلیانو الگری و جایگزین شدن او با یک سرمربی دیگر، این احتمال وجود دارد که یوونتوس در رختکن بازیکنان نیز دچار تغییرات جدی‌ای شود. با توجه به وضعیت قرارداد برخی بازیکنان یوونتوس، حدس زده می‌شود که در تابستان ۲۰۲۴، خط میانی این تیم شاهد رفت و آمد بازیکنان بسیاری باشد.

چه کسانی می‌روند؟

یوونتوس به طور قطع بند خرید کارلوس آلکاراز که چیزی نزدیک به ۵۰ میلیون یورو هزینه دارد را فعال نخواهد کرد و این هافبک آرژانتینی به ساوتهمپتون باز خواهد گشت. همچنین یوونتوس توانایی پرداخت دستمزد ۷ میلیون یورویی آدریان رابیو را نیز ندارد و احتمالا راه این دو در پایان فصل جاری و همزمان با اتمام قرارداد، به پایان خواهد رسید.

همچنین وستون مک کنی که در فصل جاری درخشان ظاهر شده، مورد توجه باشگاه‌های بسیاری قرار گرفته و هنوز بر سر تمدید قرارداد، با یووه به توافق نرسیده است. با توجه به این که این بازیکن تا ۲۰۲۵ قرارداد دارد، یوونتوس امیدوار است به لطف درخشش هافبک آمریکایی در فصل جاری، او را در تابستان پیش رو با بالاترین قیمت به فروش برساند.

انتظار می‌رود که یوونتوس به طور رسمی، فسخ قرارداد با پل پوگبا را نیز اعلام کند. تست دوپینگ این هافبک فرانسوی به دلیل استفاده از مواد ممنوعه مثبت اعلام شده و دست کم تا چند سال از حضور در میادین محروم است. بر اساس خبرها، فابیو میرتی و هانس نیکولوزی کاویلیا نیز دست کم به صورت قرضی از یوونتوس جدا خواهند شد.

چه کسانی می‌مانند؟

با وجود برآورده نکردن برخی انتظارات، مانوئل لوکاتلی به طور حتم در یوونتوس خواهند ماند. علاوه بر او، یوونتوس می.خواهد دوباره به نیکولو فاجولی اعتماد کند و او را پس از پشت سر گذاشتن دوران محرومیتش به دلیل شرط بندی، بار دیگر او را به بازی بگیرد.

چه کسانی احتمالا می‌آیند؟

یوونتوس مدت‌هاست وضعیت تئون کوپماینرس را زیر دارد و به جذب او علاقه نشان داده‌است. ارزش این هافبک هلندی روز به روز در حال افزایش است و باید دید که سران یوونتوس توانایی خرید او را خواهند داشت یا نه. میکل مرینو، قلب تپنده رئال سوسیداد، دیگر گزینه یوونتوس برای تقویت خط میانی به شمار می‌رود.

از دست ندهید ????????????????????????

افتضاح تاریخی و رکورد بی‌سابقه چلسی در لیگ برتر دل هوادار کودک چلسی شکست؛ قرار بود بجنگید! سرمربی پاری سن ژرمن قول چهارگانه داد! حمایت امیر جعفری از سیدحسین حسینی + عکس

دیگر خبرها

  • اراده ملت ایران بود که عملیات «وعده صادق» را رقم زد
  • «سرقت» انگیزه کار و تلاش و سرمایه گذاری را از بین می‌برد
  • چرا غرب دنبال ترویج بی‌بند‌وباری در ایران است؟
  • بیانیه بسیج دانشجویی دانشگاه علامه طباطبائی پیرامون حضور وزیر علوم در این دانشگاه: آقای زلفی‌گل! شما از ابتدا هم اشتباهی بودید! شما اخراج اساتید ضد انقلاب و اسلام و دین از دانشگاه‌ را، تبدیل به ابزاری برای تسویه‌حساب‌های شخصی کردید
  • احکام دین باید در اجتماع جاری شود
  • همه باید دفاع جانانه و فداکارانه ای از احکام اسلام داشته باشیم
  • رئیس دیوان عالی کشور: حجاب در ایران قانون است؛ حتی کسانی که مسلمان نیستند یا پایبندی جدی به احکام اسلام ندارند، تابع قانون باشند/ قضات در این زمینه اصل بازدارندگی از جرم را در نظر داشته باشند و احکامی صادر کنند که موجب تنبه شود
  • حجاب در ایران قانون است؛ همه باید از آن پیروی کنند، حتی کسانی که مسلمان هم نیستند
  • فرهنگستان ظرفیتی برای دغدغه انقلاب فرهنگی در مسیر تمدن نوین است
  • در انتظار وقوع یک انقلاب در خط میانی یوونتوس؛ چه کسانی می‌روند؟