Web Analytics Made Easy - Statcounter

     

 به گزارش سرویس بسیج پیشکسوتان جهاد و شهادت خبرگزاری بسیج،  به نقل از پایگاه مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ با بسته شدن فرودگاه‌ها توسط دولت بختیار و ممانعت از ورود امام خمینی به کشور ، روحانیت مبارز دست به ابتکار بزرگی زد. در جلسه‌ای با حضور حداکثری روحانیون مبارز و فعال انقلابی تصمیم به برگزاری تحصن در دانشگاه تهران گرفته شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برپایی این تحصن نقش بسزایی در روند تشدید مبارزات و ورود امام به کشور داشت. 

 

جلسه تصمیم‌گیری روحانیون برای برگزاری تحصن

آیت‌الله طاهری‌خرم‌آبادی از مبارزان انقلابی که خود از نزدیک شاهد حواث انقلاب بود در کتاب خاطرات خود که توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است درباره جلسه تصمیم‌گیری روحانیون برای برگزاری تحصن می‌گوید: شب هنگام جلسه‌اى با حضور آقايان تشكيل گرديد. در اين جلسه، بيش‌تر آقايان و دست اندركاران انقلاب حضور داشتند؛ آقايان شهيد مطهرى، شهيد بهشتى، آقاى خامنه‌اى، مرحوم ربانى‌شيرازى، مرحوم ربانى‌املشى، آقاى توسلى، شهيد محلاتى، آقاى هاشمى‌رفسنجانى و آقاى منتظرى از حاضران در جلسه‌ آن شب بودند. آقاى منتظرى در متن مسائل قرار داشت و در آن ايام به منزل حاج معين، يكى از پيرمردهاى خيابان ايران كه انقلابى هم بود، مى‌رفت. ما هم گاهى اوقات به منزل آن پيرمرد مى‌رفتيم.

در جلسه‌ آن شب، بحث تحصن مطرح شد. راهپيمايى انجام شده بود، اما امام هم‌چنان نمى‌توانستند به كشور بيايند. فكر كرديم كه اگر ما در جايى متحصن شويم، مردم هم به جمع متحصنان خواهند پيوست، حتى از شهرستان‌ها نيز خواهند آمد. اين پيشنهاد و طرح حساب‌شده‌اى بود كه بسيار مفيد بود.

 

هشدار آیت‌الله خامنه‌ای درباره اقدامات مجاهدین خلق در دانشگاه

آیت‌الله طاهری خرم‌آبادی در ادامه با اشاره به انتخاب مکان تحصن می‌گوید: در آن جلسه دو نظريه مطرح شد؛ يك نظر اين بود كه تحصن در مكانى صرفاً مذهبى انجام بگيرد. براى اين منظور مسجد شاه سابق كه بعدها امام خمينى نام گرفت، در نظر گرفته شد. دوستان مى‌گفتند كه آن‌جا بهترين مكان براى تحصن است. اين مسجد در بازار قرار داشت و مردم هم در مسجد و اطراف آن تردد داشتند، علاوه بر اين‌كه مكان وسيعى نيز بود. نظر ديگر تحصن در دانشگاه بود...

نظر بعضى از آقايان از جمله آقاى خامنه‌اى اين بود كه تحصن در مسجد بازار انجام بگيرد. ايشان روز بعد در توضيح نظرشان گفتند كه من به اين علت گفتم تحصن در مسجد بازار انجام گيرد كه در دانشگاه به دليل وجود منافقان در ميان دانشجويان ممكن است مسأله‌اى براى ما به وجود بياورند. مسجد و بازار كاملا در اختيار مردم قرار دارد، اما دانشگاه اين‌گونه نيست و با مسجد و بازار متفاوت است. 

اتفاقاً وقتى به دانشگاه تهران رفتيم، نزديك بود مشكل ايجاد كنند كه ما جلوى آن را گرفتيم؛ وقتى وارد مسجد دانشگاه شديم، (از قبل قرار بود كه تحصن در مسجد دانشگاه باشد)، ديديم كه در كنار محراب مسجد، پلاكارد بزرگى با موضوع آمدن امام زده‌اند و در زير پلاكارد نام سازمان مجاهدين خلق (منافقين) را نوشته‌اند. تا وارد شديم آقاى مطهرى گفتند كه اين پلاكارد را برداريد...

 

آغاز تحصن

در بخش دیگر آیت‌الله طاهری خرم‌آبادی شروع برنامه تحصن را اینگونه روایت می‌کند: به اتفاق آقايان شهيد مطهرى، خامنه‌اى، ربانى املشى، ربانى شيرازى و عده‌اى ديگر با يك دستگاه مينى‌بوس عازم دانشگاه تهران شديم و اول صبح در آن‌جا بوديم. از طرف ديگر، چون عده‌اى از مردم به بهشت زهرا مى‌رفتند، شهيد بهشتى به اتفاق چند تن ديگر، عازم بهشت زهرا شدند. 

وقتى به دانشگاه تهران وارد شديم، با تعدادى از دانشجويان كه در حدود ده بيست نفر بودند، مواجه گشتيم كه از تحصن ما مطلع شده بود و در آن‌جا حضور يافته بودند. شهيد مطهرى، روى پله‌هاى مسجد دانشگاه، ايستادند و در حضور عده‌اى كه در آن‌جا بودند، اعلام كردند كه ما در اعتراض به رژيم و دولت كه از ورود حضرت امام جلوگيرى كرده است، در اينجا متحصن مى‌شويم و تحصن خود را از همين جا به دنيا اعلام مى‌كنيم و تا اين منع برطرف نشود، به تحصن خود ادامه خواهيم داد. شهيد مطهرى به صورت خلاصه و در چند جمله، هدف از تحصن را بيان كردند و خبرنگارانى هم كه در آن‌جا حضور داشتند، مطالب را نوشته و مخابره كردند.

 

مسئولیت آیت‌الله خامنه‌ای در دوران تحصن

برای برگزاری این تحصن گسترده کمیته‌های متعددی تشکیل شد. آیت‌الله طاهری‌خرم‌آبادی درباره مسئولیت خود در کنار آیت‌الله خامنه‌ای در کمیته تبلیغات متحصنین می‌گوید: بعد از اين‌كه ما براى تحصن در مسجد دانشگاه تهران مستقر شديم، سيل جمعيت از نقاط مختلف به آن‌جا سرازير شد. گروهى از مدرسان قم در همان صبح روز اول آمده بودند؛ از جمله جناب آقاى فاضل لنكرانى، مرحوم شهيد قدوسى و آقاى راستى كاشانى. در كنار مسجد يك يا دو اتاق بزرگ قرار داشت و در واقع دفتر مسجد بود كه آقايان در آن‌جا جمع شده و كميته‌هايى براى اداره‌ تحصن و رسيدگى به اوضاع تحصن تشكيل داده بودند. يكى از كميته‌ها، كميته‌ تبليغات بود، ديگرى كميته رسيدگى به علماى شهرستانى بود. در اين قسمت اسامى و مشخصات علمايى كه از شهرستان‌ها به متحصنان مى‌پيوستند، نوشته مى‌شد تا براى انتشار، در اختيار خبرنگاران قرار گيرد. 

آقاى خامنه‌اى مسؤول كميته‌ تبليغات شدند و من هم در جايگاه قائم مقام و معاون ايشان همكارى مى‌كردم. يكى از دانشكده‌ها را به كميته‌ تبليغات اختصاص دادند و افرادى هم به عضويت اين كميته درآمدند. در كميته‌ تبليغات، مطالبى كه بايد در روزنامه‌ها مطرح مى‌شد، مورد بررسى و تصويب قرار مى‌گرفت. در مجموع فعاليت‌هاى تبليغاتى تحصن را كه در واقع از كارهاى اساسى و اصلى بود، اين كميته انجام مى‌داد.

يكى از فعاليت‌هاى ديگر، پشتيبانى از متحصنان و كسانى بود كه در آن‌جا حاضر شده بودند. مردمى كه در آن‌جا بودند و جمعيت فراوانى را هم تشكيل مى‌دادند، احتياج به تغذيه و... داشتند. اين مسائل به عهده‌ كميته‌ خاص ديگرى بود. برخورد با مردم و صحبت كردن با آنان و تعيين سخن‌رانان هم از جمله مسائلى بود كه احتياج به مديريت خاصى داشت و لازم بود تحت برنامه‌ منظمى باشد. 

اگر برنامه‌ منظمى وجود نداشت، ممكن بود هر كس كه دلش مى‌خواست پشت تريبون رفته، مطالب ناصواب و خلافى بگويد. اين مسأله زمانى مهم جلوه مى‌كند كه در نظر داشته باشيم كه در آن ايام، افراد و گروه‌هاى مختلف از مسلمان گرفته تا ملحد، در جريان انقلاب وجود داشتند و بعضى از گروه‌ها تلاش داشتند كه قضايا را به نفع خود تمام كنند. با توجه به اين مسائل، ما تمام كارها را در دست گرفتيم. سخنرانى‌هاى زيادى در دو روز تحصن، انجام گرفت. يكى از كسانى كه سخن‌رانى كرد، شهيد مطهرى بود كه در عصر يك روز، سخن‌رانى مفصلى انجام داد.

منبع: بسیج نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت basijnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بسیج نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۵۳۸۸۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عنوان قدیمی‌ترین نماد نهاد‌های علم جهان یونسکو به دانشگاه تهران اعطا شد

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا،  سید محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران در آستانه سالروز شهادت استاد شهید مرتضی مطهری و روز معلم در جمع اساتید و دانشجویان دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران، با اشاره به قرارگیری در آستانه نودمین سالگرد تأسیس دانشگاه تهران، گفت: ویژگی متفاوتی که آئین نود سالگی دانشگاه تهران نسبت به برنامه‌های هفتاد و هشتاد سالگی دارد، این است که تلاش کردیم قدمت نهاد علم در ایران را به سابقه دانشگاه تهران ضمیمه کنیم.

رئیس دانشگاه تهران به سابقه سنت دانشگاهی در ایران از جندی‌شاپور تا دانشگاه تهران اشاره کرد و افزود: این سابقه حتی در بین دانشگاهیان هم مغفول مانده و کمتر به آن توجه می‌کنیم. از این رو در سال ۱۴۰۲ طی مکاتبه‌ای رسمی به شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد شد تا این سابقه به نوعی به تاریخ و قدمت دانشگاه تهران ضمیمه شود. جندی‌شاپور نماد نهاد‌های علم در ایران بوده و در سال ۲۰۱۷ میلادی از سوی یونسکو به‌عنوان قدیمی‌ترین دانشگاه جهان با ۱۷۵۰ سال سابقه معرفی شده است که البته این رکورد پیش از آن متعلق به دانشگاه بولونیا در ایتالیا با نزدیک به ۱۲۰۰ سال قدمت بوده است.

استاد دانشگاه تهران ادامه داد: افتخار بزرگ تعلق گرفتن پایه‌گذاری سنت دانشگاهی به ایران، در حالی مورد اذعان جهانیان است که خودمان کمتر در خصوص این داشته‌ها و هویت ایرانی- اسلامی مطالعه کرده و کمتر بر روی آن تبلیغ و فعالیت‌های ترویجی انجام داده‌ایم و جوانان ما کمتر از این سرمایه‌های ملی شناخت دارند. از دانشگاه تهران انتظار می‌رود که به‌عنوان دانشگاه پیشگام و نوآور بیشتر به این موضوع توجه داشته باشد و به تقویت هویت ایرانی-اسلامی برای دستیابی به تمدن نوین اسلامی از طریق دانشگاه تمدن ساز که در گام دوم انقلاب اسلامی مورد توجه ویژه قرار گرفته است، بپردازد؛ و بدون شک آثار ارزشمند علامه شهید مطهری منبع بسیار ارزشمندی برای حرکت در این مسیر است.

مقیمی با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری بر تمدن سازی دانشگاه، فراز‌هایی از کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران اثر شهید مطهری درباره نقش تمدن سازی نهاد علم در ایران از جندی‌شاپور و اذعان ویل دورانت که جندی‌شاپور را محور تمدن ایران در دوره ساسانی می‌داند را یادآوری کرد و بیان داشت: اینکه بگوییم دانشگاه تهران با قدمت ۹۰ ساله، نماد آموزش عالی ایران است، با واقعیت خیلی فاصله دارد. درست است که ۹۰ سال از قدمت مجموعه ساختمان‌های فعلی نماد آموزش عالی کشور که در سال ۱۳۱۳ ساخته شده است می‌گذرد؛ ولی وقتی به سیر تکامل و زنجیره چرخه عمر دانشگاه تهران به‌عنوان نماد آموزش عالی ایران را بررسی می‌کنیم، در مرحله قبلی به دارالفنون می‌رسیم و هر چه که به گذشته برمی‌گردیم به نهاد‌های آموزش عالی همچون ربع رشیدی، نظامیه‌ها و در نهایت به جندی‌شاپور می‌رسیم.

وی افزود: بر اساس مصوبه اولین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۱۴۰۳ که با حضور رئیس‌جمهوری برگزار شد، سابقه دانشگاه جندی‌شاپور به دانشگاه تهران منضم شد و شورای عالی انقلاب فرهنگی مأموریتی به دانشگاه تهران سپرد تا برای اینکه دانشگاه‌ها به‌ویژه دانشگاه تهران نقش محوری تمدن سازی را ایفا کنند، طرح جامعی ارائه شود و برای ارتقای فرهنگ و تمدن ایرانی-اسلامی بر محور نهاد علم تلاش شود. اساتید، دانشجویان و پژوهشگران دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران می‌توانند نقش‌آفرینی ویژه‌ای در این زمینه داشته باشند.

رئیس دانشگاه تهران ادامه داد: وقتی به سیره نظری و عملی شهید مطهری نگاه می‌کنیم، ملاحظه می‌شود که ایشان استاد و معلمی در تراز دانشگاه تمدن ساز است و شخصیتی است که نقش تمدن سازی را به اندازه چند نهاد علمی ایفا کرده است؛ لذا انتظار می‌رود اساتید دانشگاه همین نقش را ایفا کنند تا بتوانیم به اهداف تمدن سازی دانشگاه نائل شویم. آثار و نوشته‌های شهید مطهری همان چیزی است که نیاز امروز ما است و هیچ وقت کهنه نمی‌شود. یکی از مهم‌ترین منابع ما در زمینه مطالعه تمدن سازی دانشگاه، آثار شهید مطهری است که باید به سهم خودمان در تقویت این مجموعه تلاش کنیم.

مقیمی در پایان از برگزاری بزرگداشت ۱۷۵۷ سال سنت دانشگاهی در ایران زمین هم‌زمان با نود سالگی دانشگاه تهران خبر داد و گفت: بر اساس آثار شهید مطهری، دانشگاه جندی‌شاپور نقطه عطفی است که وجوه مشترکی را برای تمدن اسلامی و ایرانی ایجاد کرد. امروز اگر می‌خواهیم به تمدن نوین اسلامی ایرانی دست یابیم، دانشگاه باید یکی از مهم‌ترین کانون‌های توجه ما باشد؛ لذا امروز به شدت به آثار شهید مطهری نیاز داریم تا با رویکرد دانشگاه تمدن ساز بتوانیم آثار مورد نیاز درباره قدمت نهاد علم در ایران را استخراج و نقشه راهی بر اساس اندیشه شهید مطهری تنظیم کنیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نخستین دیدار خانواده شهید رنجنوش با پیکر مطهر بعد از ۳۸ سال
  • مراسم سالگرد استاد شهید مطهری در مسجد نارمک برگزار می شود
  • فیلم| واکنش شهید سردار سلیمانی به یک تصمیم در فصل پنجم سریال پایتخت
  • ببینید | طرح مجاهدین خلق در سال ۵۴، برای ترور آیت الله بهشتی !
  • عنوان قدیمی‌ترین نماد نهاد‌های علم جهان به دانشگاه تهران اعطا شد
  • عنوان قدیمی‌ترین نماد نهاد‌های علم جهان یونسکو به دانشگاه تهران اعطا شد
  • مقیمی: سابقه دانشگاه جندی‌شاپور به دانشگاه تهران منضم شد
  • سابقه دانشگاه جندی شاپور به دانشگاه تهران منضم شد
  • واکنش دانشگاه کلمبیا به «مقاومت» دانشجویان/ معترضان تعلیق شدند!
  • برگزاری نخستین جلسه کمیته نظارتی منطقه ۵ اصفهان در ۱۴۰۳