Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، با وقوع انقلاب اسلامی در سال ۵۷ شاهد بودیم در بخش‌های مختلف علمی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی تغییراتی در کشور ایجاد شد. همچنین شاهد تغییراتی در حوزه‌های مختلف فرهنگ از جمله شعر، داستان، ترانه، موسیقی، سینما، تئاتر و میراث فرهنگی هم بودیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شعر یکی از حوزه‌های فرهنگ است که قدمتی به درازای زبان و ادبیات فارسی دارد و رگه‌هایی از آن را می‌توان حتی در دوران ایران پیش از اسلام هم مشاهده کرد. در اینجا قصد داریم به بررسی شعر پس از انقلاب بپردازیم؛ از همین رو با جلیل صفربیگی، رباعی سرا درباره این موضوع گفتگو کردیم.

جلیل صفربیگی شاعر، در گفتگو با خبرنگار حوزه ادبیات  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه می‌توانیم شعر پس از انقلاب را از نظر محتوا شعر انقلاب بنامیم، گفت: انقلاب اسلامی یک واقعه‌ عظیم سیاسی اجتماعی بود که در سال ۵۷ اتفاق افتاد و بر بسیاری از موضوعات از جمله شعر تاثیر گذاشت. البته پیش از انقلاب هم شعر انقلابی داشتیم؛ شاعران ما در آن دوران شعر‌هایی گفتند که درباره مبارزه با حکومت شاهنشاهی بود و محتوایی سیاسی و اجتماعی علیه هیئت حاکم در آن دوران داشت.

وی افزود: پس از انقلاب اسلامی هم شاهد وقوع جنگ تحمیلی بودیم. شعر‌هایی که درباره جنگ تحمیلی سروده شد را هم می‌توان در کنار شعر انقلاب بررسی کرد. طبیعی است با وقوع جنگ مضامینی مثل ایثار، از خودگذشتگی و دفاع از میهن به شعر راه پیدا کرد. این نوع شعر حضور ملموسی در شعر پس از انقلاب اسلامی داشت. به دلیل سبقه‌ دینی و مذهبی که در انقلاب اسلامی وجود دارد، شاعران به شعر‌هایی با این موضوعات توجه بیشتری کردند و شعر‌هایی با محتوای مذهبی و دینی تولید شد.

این شاعر با اشاره به اینکه شعر پس از انقلاب در حوزه‌ قالب شعری هم تغییرات داشت، گفت: قالب‌های شعری مانند رباعی و دوبیتی در شعر پس از انقلاب اسلامی احیا شد. شاعران انقلابی در این قالب‌های شعری بیشتر سرودند و به نوعی قالب‌های رباعی و دوبیتی را دوباره زنده کردند. قالب‌های مثنوی و غزل هم در این دوران همچنان پس از انقلاب اسلامی جریان داشت.

وی ادامه داد: تولید کتاب‌هایی درباره انقلاب اسلامی به طور خاص سبب شد شعر انقلاب هویت و شناسنامه پیدا کندy تا حدی که اکنون با گذشت چهار دهه از وقوع انقلاب اسلامی می‌توان درباره شعر انقلاب بحث کرد و به آسیب شناسی آن پرداخت و مشخصه‌های سبکی شعر انقلاب را از آثار شاعران استخراج کرد. متاسفانه شعر انقلاب و مولفه‌های آن به درستی و کامل معرفی نشده است. جا دارد منتقدان ادبی شعر انقلاب را نقد و آسیب شناسی کنند.

صفربیگی با اشاره به تفاوت‌های میان شعر و شاعر انقلابی اظهار کرد: باید به یک نکته توجه کنیم؛ شعر انقلاب را نباید با شاعر انقلابی اشتباه گرفت. باید به شاعران فقط نگاه نکرد؛ بلکه با نگاه به شعر بدون توجه به شاعر آن درباره اینکه شعری انقلابی است یا نه قضاوت کرد.

وی با اشاره به گستردگی محتوایی شعر انقلاب ادامه داد: شعر انقلاب محتوای گسترده‌ای دارد؛ یکی از حوزه‌های شعر انقلاب شعر آیینی است. در این حوزه شاعرانی هستند که شعر دینی و آیینی نگفتند، اما شعر آن‌ها شعر آیینی است. برای مثال می‌توان به شعر اعتراض اشاره کرد. من این نوع شعر را شعر آیینی می‌دانم.

این شاعر تصریح کرد: به این دلیل که منتقدان ادبی هنوز شعر انقلاب را به درستی آسیب شناسی نکردند و بدان نپرداخته اند به درستی نمی‌توان بین شعر انقلاب و شاعر انقلابی تفکیک قائل شد و چشم انداز روشنی برای شعر انقلاب ترسیم کرد. آسیب شناسی و بررسی شعر انقلاب در این میان ضروری است.

انتهای پیام/

 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: ادبیات شعر انقلاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۵۴۴۵۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضعف شدید در حوزه روایت‌گری انقلاب اسلامی

 استاندار کردستان شامگاه سه‌شنبه در جلسه ستاد پشتیبانی راهیان نور در سنندج اظهار کرد: در حوزه روایت‌گری انقلاب اسلامی ضعف شدید داریم و اگر اردو‌های راهیان نور نبود، در بحث روایت و تبیین رشادت‌ها و افتخارات دفاع مقدس خیلی عقب بودیم.

اسماعیل زارعی‌کوشا تاکید کرد: دستگاه‌های مختلف همکاری و حمایت لازم را برای برگزاری اردو‌های راهیان نور داشته باشند، چراکه دشمن دنبال تحریف واقعیات دوران دفاع مقدس است.

وی گفت: برای برخی از برنامه‌ها هزینه‌هایی می‌شود که هیچ خروجی ندارد درحالی که تامین یک اتوبوس و یا تقبل کرایه آن برای دستگاه‌ها هزینه زیادی ندارد که برخی دستگاه‌ها کم‌کاری می‌کنند.

استاندار کردستان با بیان اینکه دشمنان با ناامیدی از تحریم اقتصادی، همچنان دنبال تهاجم رسانه‌ای هستند، افزود: آنها می خواهند با دروغ‌پراکنی، ذهنیت‌ها را منحرف کنند، بنابراین باید مراقب و هوشیار بود.

وی انجام عملیات وعده صادق را نقطه عطفی در مقابله با رژیم صهیونیستی ارزیابی کرد و گفت: با این اقدام، نظم جهانی تغییر کرد و نظم جدید نه با اراده غربی‌ها و اروپایی‌ها بلکه با اراده جبهه مقاومت شکل خواهد گرفت.

باشگاه خبرنگاران جوان کردستان سنندج

دیگر خبرها

  • آغاز بکار مدرسه ملی روایت در سمنان
  • ضعف شدید در حوزه روایت‌گری انقلاب اسلامی
  • تابلوی «فرزند خلیج فارس» در بوشهر رونمایی شد
  • در هفته هنر انقلاب اسلامی یزد چه گذشت؟
  • حرکت علمی باید همراه با روح تمدنی انقلاب اسلامی باشد
  • شاعر نیشابوری برگزیده ششمین کنگره ملی شعر خلیج فارس
  • از ایران تا پاکستان/ شعر شاعر پاکستانی در استقبال از غزل رهبر انقلاب
  • روح تمدنی انقلاب اسلامی در مباحث علمی جاری شود
  • شعر شاعر پاکستانی در استقبال از غزل رهبر انقلاب
  • مدرسه ملی روایت در سمنان افتتاح شد