Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@02:21:06 GMT

در اقتصاد شهری، توسعه شهر مطرح است

تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۵۵۷۱۰۳

مدیرگروه اقتصاد شهری دانشگاه هنر اصفهان گفت: نظام اقتصادی تصمیم می‌گیرد چه کالا و خدماتی تولید شود، چگونه تولید و چگونه توزیع شود.

به گزارش خبرنگار ایسنا، صبح امروز (سه شنبه) رضا نصر اصفهانی در نشست راهبردهای شهرسازی و معماری، اظهار کرد: در اقتصاد شهری، توسعه شهر مطرح است، زمانی که در اقتصاد درباره توسعه صحبت می‌کنیم تفاوتی ماهوی با رشد دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رشد یعنی تعداد خیابان‌ها افزوده می‌شود و کمیت بیشتر می‌شود، اما در توسعه مباحث کیفی و فرهنگی مطرح است. در شاخص گذاری برای توسعه گاهی تعداد حصارها و تابلوهای شهری را می‌شمارند تا میزان فرهنگ مردم را شناسایی کنند.

وی افزود: واژه دیگر علم اقتصاد است، یک کار اقتصادی در جامعه تنها به معنای سود است. اما در علم اقتصاد، باید منابع محدود را به شکل بهینه اختصاص دهیم و حداکثر رضایت خاطر را به دست بیاوریم. بنابراین در علم اقتصاد، مصرف کننده به فکر مطلوبیت، تولید کننده به فکر سود و کل اقتصاد در تلاش برای بهبود رفاه است.

مدیرگروه اقتصاد شهری دانشگاه هنر اصفهان ادامه داد: نظام اقتصادی تصمیم می‌گیرد چه کالا و خدماتی تولید شود، چگونه تولید و چگونه توزیع شود. حال این نظام متمرکز یا بر اساس بازار باشد. در نظام اقتصاد بازار نفع شخصی انگیزه اصلی فعالیت است. در این نظام کارگران به دنبال حقوق، تولید کننده به دنبال سود و صاحبان سرمایه کارمزد و اجاره بها را دنبال می‌کنند.

رضا نصر اصفهانی تصریح کرد: در نظام اقتصاد بازار، قیمت چراغ راهنما است. مکانیزم دست نامرئی نیز در این نظام شکل می‌گیرد. در این بازار دخالت نیروها ممنوع است. دخالت در بازار همواره بازار سیاه و ثانویه را شکل می‌دهد. در نظام بازار باید حداقل دخالت انجام شود. زمین شهری همین ویژگی را دارد و امروز در بازار آزاد می‌توان با دانستن قیمت یک زمین همه جزئیات آن را حدس زد.

وی تاکید کرد: در این نظام شکست بازار رخ می‌دهد و گاهی نظام بازار به درستی عمل نمی‌کند. در یک آپارتمان بخش‌های مشاع با اینکه متعلق به همه است اما در اختیار مطلق کسی نیست و تأمین و نگهداری این فضاها دچار چالش می‌شود. بر همین اساس نظامی شکل می‌گیرد به نام حق شارژ، در مقیاس بزرگ‌تر خدمات اطراف آپارتمان همین ویژگی را دارد و بر همین اساس مالیات تعریف می‌شود.

مدیرگروه اقتصاد شهری دانشگاه هنر اصفهان اظهار کرد: در نظام شهری سوال دیگری مطرح می‌شود که خدمات و فعالیت‌ها چگونه باید مکانیابی شود. شهرها به این دلیل ایجاد می‌شوند که هیچکس نمی‌تواند همه نیازهای خود را تأمین کند. صرفه‌های ناشی از مقیاس، تجمع و تمرکز دلیل تشکیل شهر است. نظام برنامه ریزی بر اساس اهداف خیرخواهانه گاهی خدماتی تعریف می‌کند موجب تضاد منافع می‌شود. به همین دلیل در نظام برنامه ریزی نیز دست نامرئی شکل می‌گیرد.

نصر اصفهانی با اشاره به اینکه در صرفه‌های ناشی از تجمع، بنگاه‌های اقتصادی از گرد هم آمدن سود می‌برند و خوشه‌ها را شکل می‌دهند و عوارض جانبی مثبت در این نظام شکل می‌گیرد، ادامه داد: صرفه‌های ناشی از تجمع شهری موجب فرصت شغلی می‌شود. هزینه‌های تولید در شهرهای بزرگ کاهش پیدا می‌کند. به همین دلیل بنگاه‌ها شهرهای بزرگ را ترجیح می‌دهند. شیوه مکانیابی بنگاه‌ها برای سرمایه‌گذاری اهمیت بسیاری دارد. در سیاست‌های منطقه‌ای باید شیوه‌های مکان یابی مورد بررسی قرار گرفته شود.

وی با بیان اینکه حتی اینکه یک خانوار چگونه مکان زندگی خود را انتخاب می‌کند از اقتصاد شهر ناشی شده و بر فرآیند برنامه ریزی مؤثر خواهد بود و تقاضای فضایی در شهرها بر همین اساس شکل می‌گیرد، در مسکن مهر صحبت‌های زیادی شد. اما اقتصاددانان باور دارند خانوارهایی که درآمد کمتری دارند، ترجیح می‌دهند در مرکز شهر زندگی کنند چرا که هزینه برای رفت و آمد کمتر شود. بنابراین برای خانه ساختن نمی‌توان برای کاهش هزینه تولید، هزینه زندگی را افزایش داد.

مدیرگروه اقتصاد شهری دانشگاه هنر اصفهان تصریح کرد: شناخت این رفتار اقتصاددانان شهری را به مفهومی می‌رساند که تحلیل ساختار فضایی شهر نامیده می‌شود. در علم اقتصاد باید اندازه واحدهای مسکونی، ارتفاع، کیفیت و دیگر ویژگی‌های فضایی شهر را بشناسیم. در نظام بازار زمین یک کالای مهم است. برنامه‌های شهری برای زمین‌هایی تصمیم می‌گیرد که متعلق به خودش نیست و همینجا تقابل آغاز می‌شود. زمین غیر منقول است، ارزش ذاتی دارد، از بین نمی‌رود. زمین در شهر محدود است و به همین دلیل اگر این محدودیت در نظر گرفته نشود، زمین روز به روز گران‌تر می‌شود. باید بدانیم شهری که برای آن برنامه ریزی می‌کنیم چه کسب و کارهایی در خود دارد! باید بدانیم شهر چه مزیت‌هایی دارد که برنامه ریزی بر اساس آنها انجام شود. بنابراین در شهر متقاضیان هستند که ارزش زمین را تعیین می‌کنند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: توسعه اقتصاد شهری منطقه اصفهان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۵۵۷۱۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رشد اقتصادی کشور با مشارکت مردم در گروی دانش بنیان شدن صنایع بزرگ است

به گزارش تابناک اقتصادی؛ بعد از اعمال دور جدید تحریم های ظالمانه علیه کشورمان در سال 2012 و از بین رفتن معامله ایران و غرب، با مشکلات عدیده ای در زمینه دسترسی به اقلام راهبردی در صنایع بزرگ روبرو شدیم. 

کشورها معمولاً راهکارهای مختلفی را در مقابل تحریم ها امتحان می کنند. ما در ابتدا تلاش کردیم از طریق مذاکره به حل و فصل تحریم ها بپردازیم و آن ها را رفع کنیم. وقتی از حسن نیت طرف مقابل و تأثیرگذاری مذاکرات ناامید شدیم به دور زدن تحریم ها روی آوردیم. این سیاست ها نتیجه نداد. 

در نهایت به دنبال راهکارهایی به منظور خنثی سازی تحریم ها برآمدیم. راهکار این بود که به توان داخلی و دانش بنیان کشور تکیه کنیم. بنابراین، در صدد برآمدیم که با سیاست گذاری هایی مانند اجرای طرح تولیدات بار اول و تصویب قوانینی مانند جهش تولید دانش بنیان به استفاده حداکثری از توان دانش بنیانی کشور بپردازیم.

تلاش ها نتیجه داد و توانستیم در شرایط تحریم نیازهای صنایع در زمینه اقلام راهبردی را مرتفع کنیم. حالا هدف گذاری کشور این است که جهش تولید را با مشارکت مردم رقم بزنیم. به زعم بسیاری، این هدف مهم تنها از طریق توسعه اقتصاد دانش بنیان و دانش بنیان شدن صنایع بزرگ کشور محقق می شود.

نظرات سیدمحمدرضا میرتاج الدینی، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات کشور را در ادامه می خوانید. 

میرتاج الدینی در گفتگو با تابناک اقتصادی در ارتباط با توسعه اقتصاد دانش بنیان با هدف افزایش مشارکت مردم در اقتصاد کشور و تحقق شعار سال تصریح کرد: همان طور که مقام معظم رهبری تأکید کرده اند، دانش بنیان ها موفق ترین تجربه ما در حوزه افزایش مشارکت مردم و بخش خصوصی در اقتصاد بوده اند. اگر بخواهیم شعار سال مبنی بر جهش تولید با مشارکت مردم تحقق پیدا کند، باید توسعه اقتصاد دانش بنیان را در دستور کار داشته باشیم.

وی ادامه داد: افزایش رشد اقتصادی کشور در گروی حمایت از دانش بنیان ها و توسعه اقتصاد دانش بنیان است. هر چقدر در این زمینه کارهای جدی تری انجام دهیم، گام بیشتری در راستای تحقق شعال سال برمی داریم.

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس خاطرنشان کرد: تکمیل زنجیره ارزش محصولات به عنوان یکی از ارکان اصلی نقشه راه دانش بنیان شدن صنایع کشور مطرح است. اعمال این سیاست به افزایش درآمدهای کشور به صورت تصاعدی منجر می شود و ارزش افزوده را افزایش می دهد. 

میرتاج الدینی گفت: در بسیاری از حوزه ها نیاز به تکمیل زنجیره ارزش داریم تا بتوانیم از یک طرف نیازهای داخلی را برطرف کنیم و از طرف دیگر به صادرات بپردازیم و درآمدهای ارزی کشور را افزایش دهیم.

وی ادامه داد: به طور مثال، در زمینه پتروشیمی حلقه های تولید کامل نیستند و دچار خام فروشی هستیم. مواد پتروشیمیایی را در سطوح اولیه صادر می کنیم و از مزیت های توسعه زنجیره ارزش محروم هستیم. حرکت به سمت تولید محصولات نهایی باید با جدیت در دستور کار باشد. 

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات کشور توضیح داد: بومی سازی محصولات و تولیدات بار اول نیز از دیگر ارکان کلیدی دانش بنیان شدن صنایع بزرگ کشور محسوب می شوند. در شرایط فعلی که تحت تحریم قرار داریم، دسترسی کشور به اقلام راهبردی در صنایع بزرگ با مشکل مواجه شده است. به منظور رفع این مشکل، طرح تولیدات بار اول با اتکا به توان دانش بنیانی و داخلی کشور در دستور کار قرار دارد که از اهمیت بالایی برخوردار است.

میرتاج الدینی گفت: متاسفانه برخی افراد سودجو بر سر راه طرح های خوبی مانند تولیدات بار اول سنگ اندازی می کنند. زیرا نفع آن ها در این است که کشور به واردات اقلام مورد نظرشان وابسته به خارج از کشور باشد. آن ها مافیای واردات هستند که از آوردن این اقلام از خارج از کشور بسیار سود می برند. دولت باید با جدیت در مقابل این کج اندیشی ها بایستد و طرح تولید اقلام راهبردی در داخل کشور را در چارچوب سیاست تولیدات بار اول پیش ببرد.

وی در پایان تأکید کرد: توسعه صنعتی کشور با مشارکت مردم، تنها از طریق توسعه اقتصاد دانش‌بنیان امکان پذیر است. این امر نیز در گروی دانش‌بنیان شدن صنایع بزرگ به کمک شرکت‌های توانمند دانش‌بنیان است.

دیگر خبرها

  • رشد اقتصادی کشور با مشارکت مردم در گروی دانش بنیان شدن صنایع بزرگ است
  • سرمایه‌گذاری در ۱۰۰ شرکت بورسی ایران هیچ ریسکی ندارد | بزرگ‌ترین بازار بورس ناشناخته جهان مربوط به ایران است
  • آمارسازی اشتغال یعنی پاک کردن صورت مسئله
  • تمرکز بر تکمیل پروژه‌های توسعه‌ای و شفاف‌سازی خریدهای شرکت مس با ایجاد سامانه استعلام قیمت
  • شوراها رابط بین نظام، مردم و حاکمیت هستند
  • رونمایی از سامانه جامع بازار کار به زودی
  • غفلت در بهره‌برداری از میادین مشترک نفت و گاز، چه بر سر آینده اقتصاد می آورد؟
  • گشتی در اقتصاد جهان | خوش‌بینی صندوق بین‌المللی پول به اقتصاد آسیا
  • گشتی در اقتصاد ایران | بازگشت ایران و امارات به میز همکاری‌های اقتصادی
  • بازار سرمایه یکی از مصادیق دقیق مشارکت مردم در اقتصاد است