Web Analytics Made Easy - Statcounter

در طول 40 سالی که از برپایی جمهوری اسلامی می گذرد یکی از اقداماتی که انجام شده تامین گاز طبیعی برای بخش خانگی است که میزان برخورداری از این گاز رسانی در کل شهرها و روستاهای کشور قابل ملاحظه است.

به گزارش مشرق، سالها است که دیگر صدایشان توی کوچه پس کوچه های شهرمان تهران نمی آید! حتماً می پرسید منظورت کیست؟

قدیم‌ها زمانی که خیلی کم سن و سال بودیم وقتی زمستان می شد صدای گاری چارچرخی که معمولاً یکی از چرخ هایش هم لنگ می زد توی کوچه می پیچید و پیرمردی با صدایی نحیف و تکیده و با لحنی یکسان داد می زد "نفتیه نفت"

اسمش را نمی دانستم اما هروقت صدایش را می شنیدم در خانه داد می زدم بابانفتی اومده بابا نفتی.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

درخانه ما دو بشکه بزرگ نفت داشتیم که بابانفتی می آمد و نفت‌های گاری را درون این بشکه‌ها تخلیه می‌کرد و ما برای دو یا سه هفته از این نفت برای گرم کردن خانه و گاهی برای پخت‌وپز استفاده می‌کردیم.

بیشتر بخوانید:

قیمت بنزین و گازوئیل در سال ۹۸ افزایش نمی‌یابد

سالها از این خاطره مشترک نسل ما می‌گذرد. آن قدر این خاطره در ذهن من پررنگ بود که یک روز کامل برای یافتن چرخ نفتی‌ها برخی از مناطق تهران را زیر و رو کردم اما اثری از آنها نبود.

بخاری‌های نفت‌سوز آن روزها با یک خاطره دیگر هم گره خورده است. صف‌های بلندی که برای دریافت نفت جلوی مراکز عرضه نفت سفید تشکیل می‌شد. بشکه‌هایی که گاهی به جای آدم‌ها در صف قرار می‌گرفتند و از دسته‌های آنها طناب گذرانده شده بود تا صف به هم نخورد. و کودکانی که در سرما روی بشکه‌ها منتظر نوبت می‌نشستند و پا تکان می‌دادند و بازیگوشی می‌کردند.

الان به جای آن گاری‌های قدیمی علمک‌های گاز جلوی در خانه‌ها سبز شده و گاز را به داخل خانه ها می‌برد و بدون زحمت به کوچکترین اتاق هر خانه نیز می‌رساند. اما زمانی بود که یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های هر خانواده دوده بخاری‌های نفتی بود. بارها اتفاق می‌افتاد که همسایه‌ها با محل کار پدرم تماس می‌گرفتند که

گاز، نسل بخاری‌های نفتی را که یادگار دوره ملی شدن صنعت نفت بودند را هم منقرض کرد. این بخاری‌ها نماد تلاش برای غلبه بر تحریم‌های دوره ملی شدن صنعت نفت بودند. زمانی که به تحریک انگلستان هیچکس نفت ایران را نمی‌خرید و مرحوم عالی‌نسب به درخواست مصدق و دیگر رهبران نهضت با ساخت بخاری‌های نفت سوز که نفت سفید پالایشگاه آبادان را مصرف می‌کرد تلاش کرد بازار مصرفی برای نفت ایران در داخل کشور ایجاد کند.صنایع عالی‌نسب سال‌ها بعد از آن ماجرا نیز به حیات خود ادامه دادند و تبدیل به یکی از اولین نمادهای مقابله با تحریم در صنعت ایران شدند.

به لطف سرمایه‌گذاری‌های سنگین چند ده میلیارد دلاری برای توسعه میادین گازی در خشکی و دریا و به خصوص از میدان مشترک پارس جنوبی در ۲۰ سال گذشته و شبکه عظیم گازرسانی که با ۳۸ هزار کیلومتر خط لوله و پست‌های متعدد تقویت فشار که ایران را تبدیل به دومین کشور مالک بزرگ‌ترین شبکه گازرسانی در جهان کرده است، عملاً استفاده از نفت برای مصارف خانگی و گرمایشی و به تبع آن نسل بخاری‌های نفتی منقرض شد و حتی در مناطق دورافتاده و بسیاری از روستاهای بسیار کوچک نیز نمی‌توان نشانه‌ای از این بخاری‌ها یافت.

دغدغه امروز درباره مصرف انرژی در ایران بهبود راندمان مصرف از جمله بهبود راندمان وسایل گرمایشی گازی است. چنانکه امروز ایران ۸۰ میلیون نفری به اندازه همه اروپای ۷۴۰ میلیون نفری گاز مصرف می‌کند.

اما زمانی بود که همان نفت سفید هم حتی در پایتخت کشور نصیب همه نمی‌شد. پدرها و پدربزرگهایمان تعریف می‌کنند که در تهران عصر پهلوی برخی از مناطق پایتخت حتی نفت سفید هم نداشتند و از چوب و هیزم برای گرمایش زمستانی استفاده می‌کردند.

یا اگر نفت هم بود باید کلی زمان را صرف می کردی تا در صف بایستی و نهایتاً چندتا گالن نفت گیرت می آمد. اگرچه تعدادی از خانواده‌های خاص در بعضی مناطق شهر هم بودند که از گاز طبیعی بهره می‌بردند. تعداد این خانوارها به ۹۵ هزار بالغ می‌شد.

نمودارهای زیر تفاوت خانوارهای بهره‌مند از گاز طبیعی را در شهر تهران در طول ۴۰ سال اخیر نشان می‌دهد.نمودار قرمز رنگ تعداد مشترکین گاز در استان تهران و نمودار آبی رنگ میزان مصرف گاز را نشان می دهد. اعداد در این نمودارها بر اساس میلیون خانوار در نظر گرفته شده است.

در آستانه انقلاب اسلامی در ایران فقط ۹۵ هزار خانوار از اهالی تهران از نعمت گاز طبیعی بهره مند بودند اما تا سال‌های پایانی دهه ۸۰ تقریباً همه خانوارهای ساکن در پایتخت از نعمت گاز بهره‌مند بودند. چنانکه امروز بیش از ۵ میلیون خانوار تهرانی مشترک گاز طبیعی هستند.

قیمت گاز خانگی در ایران تقریباً ۱۰ درصد قیمت گاز صادراتی ایران به بازارهای خارجی است.

جدول زیر میزان مصرف گاز در ۴۰ سال گذشته در پایتخت را نشان می‌دهد. اعداد این نمودار بر اساس میلیون متر مکعب است.

در آخرین سال منتهی به انقلاب اسلامی روزانه ۲۷۲ هزار متر مکعب گاز در پایتخت مصرف می‌شد اما امروز این عدد به بیش از ۱۵ میلیون متر مکعب در روز رسیده است.

منبع: فارس

منبع: مشرق

کلیدواژه: بازار سکه و ارز بودجه 98 جام ملت های آسیا تحولات ونزوئلا رژیم پهلوی سرمایه گذاری قبل از انقلاب گاز نفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۵۵۸۲۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۱۲۷ میلیون مترمکعبی ظرفیت تولید گاز کشور با توسعه ۱۶ میدان گازی/ افزایش حدود ۶ برابری سرمایه‌گذاری در صنعت نفت در دولت سیزدهم

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تأکید بر اینکه با نهایی و اجرایی شدن تفاهم‌نامه‌های امروز بیش از ۱۶ مخزن گازی کشور توسعه می‌یابد، گفت: با بهره‌برداری از این طرح‌ها ۱۲۷ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید در چهار استان نفت و گازخیز کشور اضافه می‌شود.

به گزارش خبرنگار شانا، محسن خجسته‌مهر صبح امروز (سه‌شنبه، ۱۱ اردیبهشت‌) در آیین امضای تفاهم‌نامه‌های مطالعات طرح‌های توسعه ۱۶ میدان گازی با هلدینگ‌ها، شرکت‌های پتروشیمی و شرکت‌های اکتشاف و تولید ایرانی با سرمایه‌گذاری ۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلاری، با بیان اینکه امروز یکی از رویدادهای مهم اقتصادی صنعت نفت با مشارکت مردم را شاهد هستیم، گفت: برای تحقق برنامه‌های تولیدی باید سرمایه‌گذاری مستقیم و غیرمستقیم انجام دهیم که در دولت سیزدهم این کار زیربنایی در حال انجام است.

وی ادامه داد: پیش‌تر تنها شرکت‌های اکتشاف و تولید می‌توانستند در صنعت نفت سرمایه‌گذاری کنند، اما با ابتکار وزیر نفت و هماهنگی لازم با دولت قرار شد پتروشیمی‌ها نیز در بالادست صنعت نفت حضور یابند.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: پیش از این حضور سرمایه‌گذاری بانک‌ها در صنعت نفت را تجربه کرده بودیم و نتیجه آن قراردادی ۱۳ میلیارد دلاری شد که در تاریخ صنعت نفت و کل کشور بینظیر و منحصر به فرد بوده؛ از آن حجم هم ۱۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار مربوط به توسعه میدان‌های مشترک بوده است.

خجسته‌مهر با اشاره به امضای قرارداد توسعه میدان مشترک آزادگان به ارزش ۱۱ میلیارد ۵۰۰ میلیون دلار و دیگر میدان‌ها در مجموع به ارزش ۱۳ میلیارد ۵۰۰ میلیون دلار با حضور بانک‌ها گفت: به‌تازگی با امضای قرارداد فشارافزایی، وزارت نفت نشان داد که می‌تواند کارهای بی‌نظیری در این صنعت انجام دهد.

وی با تأکید بر اینکه با نهایی و اجرایی شدن تفاهم‌نامه‌های امروز بیش از ۱۶ مخزن گازی کشور توسعه می‌یابد، گفت: با بهره‌برداری از این طرح‌ها ۱۲۷ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور در چهار استان خوزستان، فارس، بوشهر و کهکیلویه و بویر احمد افزوده می‌شود.

معاون وزیر نفت گفت: امسال با همکاری بخش خصوصی و هلدینگ‌های پتروشیمی، جهش دوم در سرمایه‌گذاری پتروشیمی‌ها را رقم می‌زنیم که این سرمایه‌گذاری مولد، راهبردی و معنادار است زیرا قراردادهایی جذاب، زودبازده و درآمدزا هستند.

خجسته‌مهر سرمایه‌گذاری پتروشیمی‌ها در بخش بالادستی صنعت نفت را قراردادی برد - برد برای شرکت ملی نفت ایران و آن‌ها دانست و گفت: مردم به‌عنوان سرمایه‌گذاران اصلی پتروشیمی‌ها و هلدینگ‌ها با این تفاهم‌نامه‌ها در طرح‌های بالادستی سرمایه‌گذاری می‌کنند.

وی افزود: معنای سال جهش تولید با مشارکت مردم این است که بسیاری از مردم ایران جزو سهام‌داران خرد و کلان واحدهای پتروشیمی هستند و هرکدام از آنها که پولی دارند در پتروشیمی‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند. 

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران یادآور شد: در دولت‌های یازدهم و دوازدهم سالانه به‌طور میانگین یک میلیارد ۶۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری شده است، درحالی‌که در ۲.۵ سال عمر دولت سیزدهم این رقم به سالانه ۶ میلیارد ۳۰۰ میلیون دلار رسیده و درمجموع قراردادهایی به ارزش ۱۵ میلیارد دلار امضا شده که بخش قابل‌توجهی از این سرمایه‌گذاری از سوی بخش خصوصی بوده است.

دیگر خبرها

  • برنامه ریزی برای توسعه ۵ میدان نفتی
  • فرار بوفالو عظیم الجثه از چنگال شیر‌های گرسنه (فیلم)
  • انشعابات گاز علت اصلی هدر رفت انرژی
  • افزایش ۱۲۷ میلیون مترمکعبی ظرفیت تولید گاز کشور با توسعه ۱۶ میدان گازی/ افزایش حدود ۶ برابری سرمایه‌گذاری در صنعت نفت در دولت سیزدهم
  • افزایش ۱۲۷ میلیون مترمکعبی ظرفیت تولید گاز کشور با توسعه ۱۶ میدان گازی
  • افزایش ۱۲۷ میلیون مترمکعبی تولید گاز ایران با سرمایه‌گذاری ۶.۴ میلیارد دلاری
  • عبور از تحریم‌های نفتی و رکوردشکنی فروش نفت خام
  • ضربه مهلک قاچاق کالا بر پیکر اقتصاد
  • جهش ۴۳درصدی تولید طلای سیاه ایران در دولت سیزدهم
  • فرونشست دومتری منطقه جنوب غرب کشور طی ۹ سال