Web Analytics Made Easy - Statcounter

یوسفی راد تاکید کرد: بسیاری پدیده انقلاب اسلامی را حاصل تاملات فقیهانه می دانند اما من معتقدم این انقلاب شکوهمند، حاصل تاملات و خردورزی هایِ فیلسوفانه امام خمینی(ره) و اندیشمندانی همچون شهید مطهری، علامه جعفری و دیگران بود.

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: چندی قبل کتاب «تاملات فلسفی در ایران معاصر» اثر «مرتضی یوسفی راد» در بیستمین همایش کتاب سال حوزه به عنوان اثر شایسته تحسین شناخته شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

در این مراسم از مجموع یک هزار و ۱۷۲ اثر که به دبیرخانه همایش کتاب سال رسیده بود در نهایت ۵۱ اثر،  ‌برگزیده، شایسته تحسین و شایسته تقدیر شناخته شدند و ۴ اثر عنوان برگزیده را کسب و ۲۱ اثر، جایگاه شایسته تقدیر را احراز کردند.


کتاب «تاملات فلسفی در ایران معاصر» تاکید دارد که فضای فکری و سیاسی اجتماعی ایران معاصر به‌دلیل ورود افکار و ایدئولوژی های عصر مدرن و پیدایش مطالبات جدیدی که با اقتضائات سنت فکری و اعتقادی جامعه ایران متفاوت بوده، تأملات فلسفی خاصی را از مفاهیمی چون عدالت و آزادی و قانون و شریعت از سوی عالمان و متفکران اسلامی طلبیده است.


این تأملات به‌دلیل متفاوت بودن متعاملین آنها به دو مقطع انقلاب مشروطه و پهلوی دوم تا انقلاب اسلامی تقسیم شد. در مقطع اول تأملات عقلی صورت گرفته از آشفتگی معنایی و مبنایی برخوردار بوده اما در مقطع دوم به‌دلیل برخورداری فیلسوفان از مبادی و مبانی قوی، مواجهۀ آنان با چالش‌های پیش آمده قوی بوده و زمینه‌ها و بسترهای نظری و مبنایی مطالبه نظم جدیدی را از طریق انقلاب اسلامی فراهم می‌سازند.


بر آن شدیم به مناسبت انتخاب این اثر در همایش کتاب سال حوزه با «مرتضی یوسفی راد»، نویسنده کتاب و عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت وگویی داشته باشیم که در ادامه حاصل آن تقدیم حضورتان می شود:

 

«تاملات فلسفی در ایران معاصر»، عنوان جدیدترین اثر شماست. در مورد انگیزه تان از پرداختن به این موضوع بگویید.

 

دغدغه ام این بود که نشان دهم تاملات فلسفی سیاسی پایه گذار ترسیم و تعریف و تعیین یک فلسفه زندگی است و شرایط تحقق این مهم در ایران معاصر، با ورود فیلسوفان اسلامی بعد از پهلوی دوم تا انقلاب اسلامی (منظورم از دوره معاصر این برهه است) فراهم شد و چون تاملات فیلسوفانه بر پایه های محکمی استوار است، مبنا دارد و مبتنی بر نیازهای بیرونی و با ابتنا بر پایه های فلسفه اسلامی و اعتقادات دینی شکل گرفته است، در نتیجه این قابلیت را تولید کرده که بسترهای فکری و مبنایی انقلاب اسلامی را فراهم کند.

 

این قابلیت و بسترسازی برای یک انقلاب از دریچه نگرش فیلسوفانه چگونه ممکن شد؟ به بیان دیگر چه طور به این نتیجه رسیدید؟

 

ببینید، یک فیلسوف سیاسی با تاملات و خردورزی هایی که از نیازهای جامعه ایران معاصر انجام می دهد و از سوی دیگر از نوع مواجهه با انتظارات و مطالباتی که حاصل دستاوردهای تمدن جدید غرب در فضای ایران معاصر تولید شده به نتایجی می رسد و بر آن اساس حرکت می کند.

برای مثال شهید مطهری، علامه طباطبایی(ره)، علامه جعفری و ... و خود امام خمینی(ره) چنین بودند، این دسته از افراد تولیدات و انتظارات و مطالباتی را که تفکر جدید غرب در فضای روشنفکری و غیرروشنفکری ایران معاصر تولید کرده بود، گرفته و با محیط بیرون خود ارتباط برقرار کردند اما دریافت های خود را مبتنی بر مبانی دینی عرضه کرده و متناسب با آن مبانی به نیازهای امروزین جواب دادند. برای مثال در موضوعاتی نظیر عدالت، آزادی، موضوع حق و تکلیف و دموکراسی و مردم سالاری که از جمله مطالبات جامعه بوده و خاستگاه غربی داشتند، تاملات فیلسوفان سبب شد تا مطالبات به نتیجه برسد و متناسب با نیازهای حوزه های فرهنگی و با سابقه دینی جامعه در قالب یک چارچوب و یک نظم بدیل جایگزین نظام پهلوی شود.

 

این ویژگی یک فکر فلسفی است، تا قبل از دوره معاصر (که حدود زمانیِ آن را اشاره کردم) فقیهان تامل ورزی می کردند و با مسائل بیرونی و افکار شرقی و غربی مواجه شدند اما چون فکر فلسفی در مواجهه با آن نداشتند، نتوانستند به ترسیم یک نظم بدیل جایگزین پهلوی برسند و چارچوب منطقی ترسیم کنند اما در دوره پهلوی دوم به دلیل اینکه فیلسوفان به خردورزی پرداختند فلسفه سیاسی جدیدی مبتنی بر اعتقادات خودمان ترسیم شد که امام خمینی(ره) پرچمدار آن بود بنابراین نظریه یک نظام سیاسی تعریف وجایگزین نظام سابق شد.

 

آیا می توانیم بگوییم این تحولات در سایه پرچم فیلسوفانه به نتیجه رسید؟

 

بله، این قابلیت نظام فیلسوفانه بود. ایده من نیز در این کتاب آن است که در دوره پهلوی با آشفتگی مفهومی مواجه هستیم، در نتیجه قابلیت مقابله با نظام پهلوی و شکل دهی نظم جدید فراهم نشد اما در دوره پهلوی دوم که همزمان با دوره روی کار آمدن فیلسوفان است به جهت قوت فکرِ فلسفی و انسجام، مفاهیمی که از غرب وارد فضای سیاسی اجتماعی ایران می شوند به مبانی دینی عرضه شده و یک انسجم مفهومی تولید شده که حاصل آن یک فلسفه زندگی جدید و منجر به جایگزینی نظام جدید به جای نظام پهلوی می شود.

 

بنابر این، فیلسوفان توانستند این ظرفیت را ایجاد و مفاهیم جدید غربی را گرفته و به فرهنگ دینی خودمان عرضه کنند و نیازهای اصلی جامعه خودی را پاسخ گفته و در عین حال فلسفه سیاسی تولید کنند.

 

امام خمینی(ره) چگونه دیدگاهی نسبت به این مواجهات جامعه ایران با غرب داشتند؟

 

امام راحل نیز نگاه فلسفی بسیار دقیقی داشت. اگر حیثیت فلسفی را از اندیشه امام(ره) بگیریم، معلوم نبود که تاملات فقیهانه صرف امام خمینی(ره) به تنهایی بتواند قابلیت ایجاد یک نظریه سیاسی را داشته باشد. پشتوانه مبانی کلامی و فلسفی اندیشه امام خمینی(ره) بود که این قابلیت را خلق کرد تا در راستای براندازی نظام سابق یک انسجام فکری را هم برای خود هم برای شاگردان و پیروان تولید کند و از دل آن و متناسب با آن نظریه سیاسی به نام نظریه سیاسی ولایت فقیه را عرضه کند.

 

این ایده من است که در کتابم مطرح کرده ام، بسیاری پدیده انقلاب اسلامی را حاصل تاملات فقیهان می دانند اما من معتقدم این انقلاب  شکوهمند، حاصل تاملات و خردورزی های فیلسوفانه امام خمینی(ره) و فیلسوفانی چون شهید مطهری، علامه جعفری و دیگران بود.

پایان پیام/248

منبع: شبستان

کلیدواژه: خبرگزاری شبستان چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی انقلاب اسلامی استان بوشهر دهه فجر محمد جواد ظریف نشست خبری مجلس کتاب فلسفه سیاسی امام خمینی ره انقلاب اسلامی فلسفه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۵۶۴۸۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دیدار مدیران مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) با رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان+تصاویر

مدیر مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) اصفهان و معاون امور بین‌الملل مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) با رییس دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان دیدار کردند.

به گزارش جماران، مهدی بنکدار، مدیر مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) اصفهان، در این دیدار ضمن ارائه گزارشی از فعالیت‌های این مؤسسه اصفهان در بخش‌های فرهنگی و هنری و همچنین ارتباطات مستمر با دانشگاه‌ها خصوصا دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان  و برگزاری دوره های آموزشی ویژه دانشجویان  و اجرای طرح نشاط در نگارستان امام خمینی(ره)، خواستار تداوم همکاری‌ها و هرچه پربارتر شدن این ارتباط و استفاده از ظرفیت‌های دو طرف در راستای آشنایی هر چه بیشتر اساتید و دانشجویان با اندیشه امام خمینی(ره) شد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود بر استفاده از ظرفیت حضور دانشجویان خارجی مشغول به تحصیل در اصفهان و برگزاری دوره‌های امام‌شناسی و نشست‌های علمی برای آنها تأکید کرد.

محمدرضا عبداللهی، معاون امور بین الملل مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، نیز در این دیدار ضمن ارائه گزارشی از فعالیت‌های علمی، پژوهشی و تولیدات این معاونت، خواستار همکاری هرچه بیشتر در بخش‌های بین المللی، راه اندازی پویش‌های علمی و برگزاری نشست‌های موضوعی شد.

پیام نجفی، رئیس دانشگاه آزاد استان اصفهان، نیز در این دیدار با بیان اینکه انقلاب اسلامی بدون نام امام خمینی(ره) بی معنی ومفهوم است، ضمن اعلام آمادگی برای انجام فعالیت‌های مشترک بیشتر با مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) در بخش‌های مختلف و تمجید از برگزاری طرح آموزشی نشاط در نگارستان امام خمینی(ره) ، پیشنهاد تعریف برنامه‌های جامع با توجه به توانایی‌های دو دستگاه را داشت  و خواستار ارائه موضوعات به روز برای پایان‌نامه‌های دانشجویی خصوصا در حوزه بین الملل و حمایت مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) از آنها شد.

دیگر خبرها

  • برگزاری مراسم پایانی هفته هنر انقلاب اسلامی خوزستان
  • آیا می شناسیدش؟
  • فیلم| ماجرای حضور رهبر انقلاب در خانه شهید شیرودی | خبر مهمی که رهبر انقلاب از رادیو شنید
  • دیدار مدیران مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) با رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان+تصاویر
  • تجلی اقتدار نظامی ایران در عملیات موشکی علیه رژیم صهیونیستی
  • پیام تسلیت وزیر فرهنگ در پی درگذشت معصومه حائری
  • نوه امام خمینی: اندیشه‌های امام به‌طور هدفمند تحریف می‌شود
  • برخی به دنبال فراموش شدن امام خمینی(ره) هستند
  • نوه امام خمینی: اندیشه‌های امام به‌طور هدفمند تحریف می‌شود /یک مورخ باید شجاع باشد و از پروپاگاندای رسانه‌ای نترسد
  • فیلم| سخنان امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب درباره حادثه طبس