Web Analytics Made Easy - Statcounter

استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران گفت: کشور نیاز به انقلاب دوباره و دائمی ندارد، بلکه نیاز به اصلاحات مستمر داشته و باید مسئولین به سمت اصلاحات دائمی پیش روند تا از خطرات جلوگیری کنند.

به گزارش ایرنا، حمیدرضا جلایی پور روز سه شنبه در همایش 'خوانش اجتماعی انقلاب اسلامی در چهل سالگی ' در پنل تخصصی 'نظریه های اجتماعی انقلاب اسلامی' عنوان کرد: انقلاب‌ پدیده‌ ای است که مرتب در دنیا شکل نمی‌گیرد و ناگهانی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

انقلابیون نمی دانند که فردا نتیجه قیام آنها چه می شود و کسی توانایی پیش بینی وضعیت آن را ندارد، بنابراین انقلاب پدیده ای رایج نیست.

جلایی پور ادامه داد: عوامل کوتاه مدت، بلند مدت و شانس انقلاب را شکل می دهند. زمینه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی سه واژه گسترده ای است که ذیل مفهوم اجتماعی قرار می گیرد.

این فعال سیاسی تصریح کرد: در معنای فراخ، زمینه‌های اجتماعی به پنج علل بلند مدت تقسیم می‌شود که توضیح دهنده وضعیت انقلابی است.

وی در خصوص زمینه اول علل بلند مدت اجتماعی با توجه با اشاره به کتاب 'ایران بین دو انقلاب'، گفت: مهمترین مسئله توسعه نامتوازن در دهه 40 تا 50 است. در این دوران زمینه‌های اقتصادی کشور تغییر داشت، اما زمینه سیاسی تغییری نکرد. پهلوی دانشجو تولید کرد، اما دانشجویان و مردم در هیچ حزب و تشکل سیاسی دخالت و مشارکت نداشتند که باعث بروز انقلاب شد.

جلایی پور با اشاره به زمینه دوم اجتماعی اظهار کرد: جامعه از بافت روستایی، عشایری بیرون آمد و به صورت ذره ذره و توده ای شد؛ زیرا جامعه مدنی تقویت نشد. زمین های کاریزماتیک رهبری در ایران ایجاد شد که به مردم امید داد و مردم را به شرکت در انقلاب واداشت.

وی ادامه داد: این نظریه در مورد مردم ایران تصحیح شد؛ زیرا مشخص شد مردم مذهبی دارای توده هستند مثل مردمی که در مساجد فعالیت می کنند و از همان جا نیز انقلاب شکل گرفت. اما این توده ها رابطه ارگانیک با حاکمیت ندارند و بالا (حکومت) با پایین (تشکل ها) رابطه ندارد.

این استاد دانشگاه جامعه شناسی دانشگاه تهران افزود: پایگاه انقلاب در مساجد، حسینیه ها و مراسم آیینی بود.

وی در مورد زمینه سوم اجتماعی اظهار کرد: دولت مثل دندان لق بود. جامعه ایران در سال 57 خرج دولت را نمی داد و ملتی که خرج دولت را ندهد، ارتباطی با دولت ندارد، یعنی دولت رانتی شکل می‌گیرد. زمانی که مردم نمی‌دانند خرج دولت از کجا می‌آید، مالیات نمی دهند و در برابر حکومت نیز احساس مسئولیت نمی کند، باعث بروز انقلاب می شود. پول ذخیره نفت مشکلی برای پهلوی شد.

این فعال سیاسی اصلاح طلب در خصوص زمینه چهارم اجتماعی گفت: سال 57 در ایران ایدئولوژی ملی گرایی باستانی شکل گرفت. پهلوی به مردم اعلام کرد تمام مشکلات شما را حل می‌کنم. اما زمانی در کشور مشکل ایجاد شد که میلیون ها مردم مسلمان را در کشور نادیده گرفت، ظهور اسلام را بدبختی در کشور عنوان کرد و حرف از ملی‌گرایی صرف زد.

این استاد دانشگاه تهران ادامه داد: در حالی که مردم اسلام و دین خود را دوست داشتند. بعد از گذشت 40 سال و با توجه به هشت سال جنگ تحمیلی واقعه اربعین در جهان بی ‌بدیل است. هر سال پنج میلیون نفر به دلیل علاقه خود به اسلام به کشور عراق برای رویداد اربعین سفر می کنند.

جلایی پور تصریح کرد: رژیم شاه در پی نابودی دین بود که باعث اسلامی شدن انقلاب شد، واکنش ملت مسلمان به ملی گرایی باستانی واکنش بی نظیری بود که یک نفر هم مخالفت نکرد.

وی در خصوص زمینه آخر اجتماعی عنوان کرد: اقشار مذهبی در برابر ملی گرایی پهلوی، مبارزه فکری می کردند و ظهور اسلام سیاسی در برابر ملی گرایی باستانی شکل گرفت و حکومت دینی با حاکمیت دین ایجاد شد.

جلایی پور افزود: این پنج زمینه مهم از سال 40 تا 50 سال زمینه های شکل گیری انقلاب بود، اما پیروزی انقلاب مجموعه عوامل مختلفی داشت.

وی در خصوص مقایسه پنج زمینه قبل از انقلاب با شرایط امروز گفت: مردم در بسیاری از فعالیت های سیاسی و حزبی شرکت می کنند، اما عدم توازن همچنان وجود دارد و تا توسعه متوازن فاصله داریم، اما مثل زمان پهلوی کشور دو قطبی نیست. در حال حاضر جامعه ایران شبکه ای و جنبشی شده است و قابل مقایسه با گذشته نیست.

این فعال اصلاح طلب در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران خاطر نشان کرد: ملی گرایی و باستان گرایی در ایران به گونه ای است که مردم، کشور را با موضوع ملی گرایی می سازند. در اعتراضات دی ماه 96 زمانی که مردم رفتار برخی معترضین را در آسیب رسانی به اماکن عمومی مشاهده کردند، از این اعتراض ها دوری کردند؛ زیرا ملی گرایی مدنی و ایران دوستی مسئولانه در کشور شکل گرفته است.

وی تاکید کرد: در حال حاضر نیز مسئولیت روشنگران و تحلیلگران زیاد شده است؛ زیر اکثر اشخاص روی ملی ‌گرایی باستانی تاکید دارند و قصد دارند ایران را دو دسته کنند، اما یقینا طرح آنها به ثمر نمی رسد. اسلام گرایی سیاسی خطرات کمتری از ملی ‌گرایی باستانی دارد.

این استاد دانشگاه تهران اظهار کرد: اسلام سیاسی در دهه 40 و 50 شکل گرفت، اما در حال حاضر اسلام مدنی شکل گرفته است.

وی با اشاره به اینکه مردم در اداره و حکومت کشور اظهار نظر می‌کنند، افزود: اگر مشکلی هم در حکومت وجود دارد، به دلیل پایه‌های دین نیست، بلکه مشکلات ساختاری وجود داشته و در حال حاضر نسبت به قبل از انقلاب مردم حاکم هستند.

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: استاد جامعه شناسی انقلاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۶۴۴۸۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهدا بهترین الگوی جامعه هستند/ برای ادامه راه انقلاب به یاد و راه شهدا نیاز داریم

ایسنا/لرستان مدیرکل ستاد اجرایی فرمان امام(ره) در لرستان گفت: شهدا بهترین الگو برای جامعه هستند و برای ادامه راه انقلاب به نام، یاد و راه آنان نیاز داریم.

مجید طائف ششم اردیبهشت در دیدار با خانواده شهید محمد قیاسی در اشترینان بروجرد که به همراه امام جمعه و فرمانده سپاه بیان کرد: سرکشی از خانواده‌های معظم شهدا جزو وظایف ذاتی مدیران و مسئولان به شمار می‌آید.

وی با تاکید بر اینکه باید قدر مادران و پدران شهدا را بدانیم، ادامه داد: عزت و اقتدار کشور عزیزمان، مرهون خون شهدای والامقام است و باید خدماتی در خور شان این عزیزان به خانواده شهدا و ایثارگران ارائه شود.

این مسئول با بیان اینکه عطر و بوی شهادت؛ نویدبخش آرامش و امنیت جامعه است، اضافه کرد: شهدا بهترین الگو برای جامعه هستند،برای ادامه راه انقلاب به نام، یاد و راه شهدا نیاز داریم.

طائف خانواده‌های شهدا به‌ویژه پدران و مادران را میراث گران‌بهای انقلاب دانست و افزود: آرامش و امنیت امروز را مرهون خون شهدا هستیم.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • مسئولان نسبت به ایمنی راه‌ها توجه بیشتری داشته باشند
  • شهدا بهترین الگوی جامعه هستند/ برای ادامه راه انقلاب به یاد و راه شهدا نیاز داریم
  • تامین امنیت شغلی کارگران؛ تذکر همه ساله رهبر انقلاب به مسئولان
  • جامعه‌شناسی محیط‌زیست
  • فضای مجازی باید باعث افزایش انسجام جامعه شود
  • ایدئال‌گرایی برای فرزندآوری بین مردم زیاد شده است/جامعه جوان پویا آینده کشورمان را می‌سازد
  • آزادی فردی و اجتماعی باید مطابق شریعت باشد
  • ایده آل گرایی برای فرزندآوری بین مردم زیاد شده است/جامعه جوان پویا آینده کشورمان را می‌سازد
  • عباس عبدی : درمورد زنان چند بار دست در حفره حجاب کردند و گزیده شدند، اما باز هم تکرار می‌کنند!
  • زمینه‌های فرهنگ‌سازی حجاب؛ گرایش ذاتی به حیا و خانواده‌دوستی