Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-29@13:32:08 GMT

تغییر نگرش شکاربانی به محیط بانی در محیط زیست

تاریخ انتشار: ۱۸ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۶۶۴۳۶۷

تغییر نگرش شکاربانی به محیط بانی در محیط زیست

به گزارش ایرنا، در ایران از سال 1346 شمسی واژه شکاربان رایج شد و نیروهایی که وظیفه حفاظت از طبیعت ، حیات وحش ، گونه های حفاظت شده و در معنای عام حفاظت از محیط زیست را برعهده داشتند شکاربان نامگذاری شدند.
در آن سال ها شکاربانان به جای حفاظت از گونه جانوری در حال انقراض کشور وظیفه داشتند از افراد خارجی و داخلی که قصد حراج و نابودی محیط زیست ایران را داشتند و با شکار وحوش تفریح می کردند ،حفاظت کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


روزی نبود که در گوشه ای از جنگل های شمال ،رشته کوه های البرز و زاگرس و تپه ماهورهای جنوب ، در میان بهت و حیرت ساکنان گونه های جانوری یکی پس از دیگری با گلوله سلاح اجانب و نوکران داخلی انها بر زمین نیفتند و اگر انقلاب اسلامی پیروز نمی شد تا چند سال دیگر فاتحه محیط زیست ایران و سرمایه های آن خوانده می شد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی واژه شکاربان حذف شد و جای خود را به محیط بان داد.
محیط بانان وظیفه حفظ طبیعت، تنوع زیستی، پوشش گیاهی ، حیات وحش و پیشگیری از تخریب و آلودگی ها را بر عهده گرفتند و در این راه تعدادی از هم قطاران خود را از دست دادند اما هنوز پا پس نگذاشته اند .
کهگیلویه و بویراحمد از جمله استان هایی است که پس از انقلاب با توجه به وضعیت خاص توپوگرافی مورد توجه سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفت و هفت منطقه حفاظت شده ، شکار ممنوع و زیست کره با بیشتر از 300 هزار هکتار وسعت در آن تاسیس شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد گفت: پیش از انقلاب حفاظت محیط زیست با عنوان شکاربانی یک دستگاه ساده تنها نقش حفاظت از گونه های حیات وحش را بر عهده داشت.
محسن جعفری نژاد افزود: به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران امروزه در آستانه چهل سالگی ،سازمان حفاظت محیط زیست با ایفای نقش نظارتی -حاکمیتی در حفاظت از جنگل ها، مراتع، حیات وحش، مدیریت صنایع، کنترل آلودگی و پسماندها، منابع آب و حتی مدیریت شهری یک دستگاه تاثیرگذار و مهم در تصمیمات کلان کشور به حساب می آید.
وی بیان کرد: نقش محیط زیست در مدیریت شهری حائز اهمیت است به طوری که در مدیریت شهری و زیرساخت ها، سیستم های تصفیه ای فاضلاب و مدیریت پسماند نمی توان آن را نادیده گرفت.
جعفری نژاد تصریح کرد: رویکرد محیط زیست در رشد و ارتقا کشور در کنار توسعه و سلامت جامعه و حفاظت از جنگل ها و آب و خاک خلاصه می شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد افزود: پیوست های محیط زیستی برای طرح های توسعه ای، ضروری بوده و سوابق نشان می دهد که بیشترین علت از بین رفتن تمدن های گذشته رعایت نکردن ملاحضات زیست محیطی در شور کردن آب ها و آلوده کردن خاک ها بوده است.
وی به لزوم اجرایی شدن طرح آمایش سرزمین در کشور و به تبع آن در استان اشاره کرد و گفت: مباحث مطرح شده در این طرح و دسترسی به افق 1404که می بایست از ابتدای سال جاری عملیاتی می شد می تواند ما را در مسیری درست و کارشناسی شده و اصولی قرار دهد چرا که هدف از اجرای طرح آمایش سرزمین ،محیط زیستی مطلوب و عاری از فقر و سلامت است.
جعفری نژاد ابراز داشت: اگرچه کهگیلویه و بویراحمد جز استان های پیش رو در اجرای این برنامه به شمار می رود اما تا رسیدن به اجرای کامل و موفق آن فاصله دارد.

** شاخص های عملکرد اداره کل حفاظت محیط زیست کهیلویه و بویراحمد در چهل سالگی انقلاب
جعفری نژاد افزود: در پیش از انقلاب اسلامی هیچ پاسگاه محط بانی در کهگیلویه و بویراحمد وجود نداشت اما هم اینک تعداد پاسگاه های محیط بانی به 20 مورد با 156 نیروی انسانی رسیده است.
وی افزود: پس از انقلاب اسلامی 180 هزار و 763 هکتار منطقه حفاظت شده، 25 هزار و 822 هکتار پارک ملی و 105 هزار و 881 هکتار منطقه شکار ممنوع در کهگیلویه و بویراحمد ثبت شده این در حالی است که پیش از انقلاب خبری از این مناطق نبود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: منطقه حفاظت شده دنا از مهمترین ذخیره گاه‌های زیست کره جهان در شانزدهم تیرماه سال 90 به عنوان پانصد و شصت و یکمین ذخیره گاه زیست کره جهان در سازمان یونسکو ثبت شد.
وی عنوان کرد: هم اینک مجوز ریست محیطی برای سه هزار و 254 طرح عمرانی (گاز رسانی، برق رسانی، آبرسانی و تعریض جاده) در کهگیلویه و بویراحمد صادر شده است.
هفت منطقه حفاظت شده دنا با وسعت 93 هزار و 660 هکتار، دنای شرقی با وسعت 28 هزار و 202 هکتار، خاییز سرخ با مساحت 33 هزار و 235 هکتار، خامین با وسعت 25 هزار 671 هکتار، دیل با 10 هزار و 381 هکتار، سولک با دو هزار 4287 هکتار و سیوک با 12 هزار 858 هکتار در استان وجود دارد.
در میان این مناطق ، پارک ملی دنا و منطقه حفاظت شده دنا با وسعتی معادل 93 هزار و 660 هکتار دارای 155 گونه جانوری و پرنده، 24 گونه جانوری پستاندار، 20 گونه آبزی و 39 گونه خزنده است.
منطقه حفاظت شده دنا یکی از غنی ترین مناطق زیستی از لحاظ تنوع گیاهی و جانوری در ایران و دنیاست که در سال 2010 میلادی از سوی سازمان یونسکو به عنوان اولین ذخیره گاه بعد از انقلاب، دهمین ذخیرگاه بیوسفری ایران و پانصد و پنجاهمین ذخیره‌گاه دنیا به ثبت رسید.
9868/1662
انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: جشنواره فجر قیمت گوشت 40 سالگی انقلاب بودجه 98 جنگل حفاظت از محیط زیست شاخص محیط زیست نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران جشنواره فجر قیمت گوشت 40 سالگی انقلاب بودجه 98 امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۶۶۴۳۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آخرین وضعیت «ارس» تنها پلنگ ایرانی باغ‌وحش مشهد

 به گزارش تابناک، سرپرست معاونت محیط طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: «سیر درمان «ارس» تنها پلنگ باغ وحش مشهد با همکاری دامپزشکان و متخصصان در حال انجام است.»

دکتر جواد نباتی،  سرپرست معاونت محیط طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: اواخر سال ۱۴۰۲، لنگش تداوم‌دار در دست این گونه ارزشمند مشاهده شد که علت آن تشنج ارس در ادامه بیماری عصبی اش تشخیص داده شد.

او ادامه داد: در عین حال گرفتن عکس از دست حیوان تحت بیهوشی در دستور کار قرار گرفت و طبق عکس اخذ شده، شکستگی دست چپ ارس مشاهده و توسط رادیولوژیست تایید شد.

سرپرست معاونت محیط طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: با توجه به جوش خوردگی نسبی استخوان و وضعیت خاص حیوان با سابقه تشنج و نظر به طولانی بودن مدت عمل و مراقبت‌های خاص بعد از جراحی که ریسک بالایی دارد تلاش می‌شود تصمیم به این کار ناشی از خرد جمعی دامپزشکان تیم درمان باشد.

نباتی ادامه داد: هر تصمیمی چه عمل جراحی و چه ادامه حیات با این حال خطرات و ریسک‌های خودش را به همراه دارد.

«ارس» توله پلنگ ایرانی است در سال ۱۳۹۱ از متخلفان شکار و صید زنده‌گیری شد و در سال‌های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ بود که این گونه ارزشمند که همچنان تنها پلنگ باغ وحش مشهد است، به دلایل نامشخص دچار حملات تشنجی و عصبی شد.

پلنگ ۱۰ ساله ایرانی که آن زمان ۶ سال سن داشت، با حضور تیم تخصصی دامپزشکی و محیط زیست خراسان رضوی عکسبرداری‌های اولیه، سونوگرافی، معاینه کامل و نمونه برداری‌های مختلف شد و انجام ام. آر. آی نیز گام دوم تشخیص بیماری این پلنگ بود که صورت گرفت.

این گونه چندین سال است که سیر درمانش زیر نظر جدی دامپزشکان متخصص و دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد در جریان است.

ابهام در پرونده پزشکی این پلنگ جوان در باغ وحش مشهد، شرایط، محیط نگهداری و فضای زندگی گونه‌های جانوری در این مجموعه، مشکلات و ضعف‌های تغذیه و بهداشت محیط زیست جانوران در کنار غیراستاندارد بودن فضا و ضعف جدی مدیریت و کنترل سلامت گونه‌های مختلف بخشی از مشکلات مورد تاکید اساتید صاحبنظر و متخصصان حیات وحش در سال ۱۳۹۷ بود.

«پلنگ ایرانی» هم اکنون در لیست قرمز اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت (red list) طبقه‌بندی شده و در کنار «اردک سرسفید» جزو گونه‌های در معرض خطر یا (ENDANGERED) به شمار می‌رود.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • تالاب کجی نمکزار نهبندان ۸۰ درصد آبگیری شد
  • رده‌بندی مناطق حفاظتی محیط‌زیست 
  • آخرین وضعیت «ارس» تنها پلنگ ایرانی باغ‌وحش مشهد
  • انهدام باند قاچاق کبک‌های وحشی در شهرستان سنندج
  • انهدام باند قاچاق کبک‌های وحشی در سنندج
  • حفاظت از لاک‌پشت‌های دریایی در بوشهر/برداشت بارناکل غیرقانونی است
  • بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله | مقاومت محیط‌ بانی در برابر اقدام غیر قانونی میراث فرهنگی | توضیحات فرمانده یگان محافت محیط زیست
  • معضلات از دست دادن اکوسیستم خاک/ حفاظت از خاک را باید جدی بگیریم
  • فصل زاد و ولد حیات وحش؛ به محیط زیست آنها نزدیک نشوید
  • حفاظت از خاک را باید جدی بگیریم