Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-29@20:56:14 GMT

دهه طلایی رشد علوم قرآنی

تاریخ انتشار: ۲۱ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۶۹۴۰۴۸

دهه طلایی رشد علوم قرآنی

به گزارش ایکنا از خراسان رضوی دهه‌ای که در آن هستیم، به جرات می‌توان گفت یکی از طلایی‌ترین دوران فعالیت‌های قرآنی در زمینه‌های مختلف علوم قرآنی در کشور است. اگر چه مشکلات زیادی وجود دارد و با آرمان‌ها فاصله زیادی داریم.
قرآن، کتابی است که هرگز کهنه نخواهد شد و هر اندازه از زمان نزولش بگذرد، بیشتر به اسرار و شگفتی‌های آن پی برده می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این معجزه حضرت محمد(ص) و کلام حق اثری الهی است که می‌تواند آدمیان را به راه راست هدایت نماید. این سرچشمه پرخیر و برکت معنوی، اهل تقوا و ایمان را در مقصد و هدفی که دارند پایدار می نماید و قلوب مؤمنین را تالیف می دهد و ریسمان محکم و متینی است که تمسک به آن با روشنایی و سعادت ابدی قرین خواهد بود.
قرآن، بهار آفرین دل‌های خزان است و امراض قلبی و ناگواری‌های فکری را شفا می‌دهد و تیرگی‌ها را می‌زداید.

این ملت قیامش برای قرآن بود
برای بررسی پیاده بودن دستورات قرآنی در قبل از انقلاب نگاهی می‌اندازیم، به سخنان رهبر کبیر انقلاب، حضرت امام خمینی(ره) که بارها بر این مسأله تأکید داشت که «در عمل به کتاب الهی در حوزه‌های مختلف بی توجهی شده و عملا قرآن در جامعه مهجور واقع شده است». آن رهبر حکیم و فرزانه بیان کرد «ما مفتخریم و ملت عزیز سر تا پا متعهد به اسلام و قرآن مفتخر است که پیرو مذهبی است که می‌خواهد حقایق قرآنی که سراسر آن از وحدت بین مسلمین بلکه بشریت دم می زند، از مقبره‌ها و گورستان‌ها نجات داده و به عنوان بزرگ ترین نسخه نجات دهنده بشر از جمیع قیودی که بر پای و دست و قلب و عقل او پیچیده است و او را به سوی فنا و نیستی و بردگی و بندگی طاغوتیان می کشاند نجات دهد...».1
امام خمینی(ره) در جایی دیگر بیان کرد «این ملتی که از اول قیامش برای اسلام بود، برای قرآن بود... این ها با صراحت گفتند که ما جمهوری اسلامی می‏‌خواهیم. جمهوری اسلامی معنایش این است که رژیم، رژیم اسلامی باشد. حکومت، حکومت اسلامی باشد و قوانین، قوانین اسلامی... . یک دولتی که اسلامی باشد و در وزا‏رتخانه‌هایش وقتی می‌‏خواهند بنشینند با هم صحبت کنند، اول قرآن می‌‏خوانند».2

جهت گیری به سمت ظهور و بروز عملی آموزه‌ها و دستورات قرآنی
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی یکی از اهداف بزرگ در کشور گسترش علوم قرآن و پیاده کردن کردن دستوارت اسلام و قرآن در جامعه بود؛ جامعه‌ای قرآنی و دینی که بر پایه دستورات قرآن بنیان گذاری شده باشد و مردمانش به قرآن عمل کنند.
حضرت آیت الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب،  در 28 مهر 88 در دیدار با هزاران بانوی قرآن پژوه با بیان اینکه حضور برجسته و شگفت انگیز بانوان ایرانی در عرصه‌های علمی، تحقیقاتی، و پژوهشی بویژه حوزه مسائل قرآنی از دستاوردها و افتخارات نظام جمهوری اسلامی است، گفت «جهت گیری همه فعالیت‌های قرآنی باید به سمت ظهور و بروز عملی آموزه‌ها و دستورات قرآنی در جامعه و رفتارهای فردی و جمعی باشد و این هدف جز با آشنایی صحیح آحاد جامعه با مفاهیم و معانی قرآن و هدایت پژوهش‌های قرآنی در این مسیر، امکان پذیر نیست».
رهبر انقلاب اسلامی در این دیدار تأکید کردند «تشکیل نظام جمهوری اسلامی، بهترین زمینه عملی را برای سازندگی قرآنی بوجود آورده است و باید تلاش شود در این چارچوب، رفتارهای فردی، خانواده، مدیریتی، سازمانی، سیاسی، بین المللی، و رفتارها در مراکز آموزشی، عملی و تحقیقاتی براساس اسلام و قرآن شکل گیرد».
در قسمت اول این گزارش نگاهی کلی می‌اندازیم به آمار و ارقام فعالیت‌های 40 ساله انقلاب در زمینه رشد علوم قرآنی در کشور، علومی قرآنی و تربیت حافظانی که به برکت انقلاب اسلامی در جامعه رشد فراوان داشته است.

فعالیت 11 هزار موسسه و خانه قرآن در کشور
احمد حاجی شریف، مسئول امور ارتباطات وامور استان‌های سازمان دارالقرآن، مسئول چاپ و نشر قرآن کریم و معاون سازمان دارالقرآن کشور، در سفر به استان قزوین در تابستان 96 بیان کرد: در حال حاضر ۷۰۰۰ خانه قرآنی شهری و روستایی و ۴۰۰۰ موسسه قرآنی با دریافت مجوز از سازمان تبلیغات اسلامی در کشور فعالیت می کند.
وی اضافه کرد: در بخش تخصصی، سالانه ۱۰ هزار نفر در بخش روخوانی، روانخوانی، تربیت معلم قرآنی، معلم تجوید و مفاهیم آموزش می بینند و در تربیت کادر متخصص تربیت مدرس قرآن کریم، تربیت داور، مربی آموزش سبک زندگی قرآنی سالانه ۵۰۰ نفر تحت پوشش برنامه های آموزشی قرار می گیرند.

ساخت دانشگاه های قرآنی
با نگاهی به رشد دانشجویان علوم قرآنی در کشور می‌توان به جرات بیان کرد یکی از بزرگترین اقدامات بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تاسیس دانشگاه و دانشکده‌های قرآنی مانند دانشگاه علوم و معارف قم، دانشکده علوم قرآنی زابل، کرمان، شیراز، زاهدان، شاهرود، مراغه، سبزوار و غیره بیان کرد که در شهرستان‌ها گسترش یافت و دانشجویان زیادی را در زمینه علوم قرآنی تربیت کردند.
یکی از بزرگترین اهداف این دانشگاهها تربیت نیروی انسانی مهذب، متعهد و متخصص برای تدریس، تحقیق وبرنامه‌ریزی در زمینه علوم، فرهنگ و معارف قرآنی و تبحر در فنون آموزش، حفظ، کتابت و قرائت قرآن کریم در آن حد که پاسخگوی نیاز جامعه و مراکز آموزشی، پژوهشی و فرهنگی کشور بوده و نیاز دیگر جوامع اسلامی است.
حجت‌الاسلام‌ سید محمد نقیب، معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی و سرپرست دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، نیز در این خصوص بیان کرد:‌ بیش از ۵۰۰۰ دانشجو در دوره‌های مختلف کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم قم تحصیل می‌کنند.
وی با اشاره به فارغ‌التحصیلی بیش از 4000 بانوی خانه‌دار از دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، خاطرنشان کرد: بیش از 70 درصد دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم شاغل هستند و برای علم‌‌آموزی و کسب معارف قرآن کریم در این دانشگاه تحصیل می‌کنند.
با نگاهی به فعالیت‌های همین دانشگاه می‌توان به رشد چند برابری تولید مقالات علوم قرآنی و توجه به مسائل قرآن در مقاله نویسی پی برد.
نمودار سالانه مقالات دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم قم به تفکیک مقالات کنفرانسی و ژورنالی.3

پایان قسمت اول

منابع:

1-صحیفه انقلاب 5-6

2-جلد 14 صحیفه امام خمینی(ره) صفحه 457

3-وبسایت مرجع دانشگاههای ایران uniref

گزارش از علی اکبر ملکی

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا خراسان رضوی شهرستان ها سبزوار دانشگاه علوم قرآنی موسسات قرآنی خانه قرآنی مهجوریت قرآن امام خمینی ره بهار قرآن حضرت محمد ص قرآن کلام الله مجید

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۶۹۴۰۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هنر‌های قرآنی از منظر میراث فرهنگی حائز اهمیت است

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، نشست تخصصی «سیر تحول هنر‌های قرآنی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی» در راستای اهداف پژوهشی نخستین نمایشگاه تخصصی هنر‌های قرآنی روایت باران عصر جمعه ۷ اردیبهشت، با حضور اساتید، دانشجویان، خوشنویسان و علاقمندان به هنر‌های قرآنی در فرهنگسرای نیاوران برگزار شد.

این پنل تخصصی با سخنرانی سجاد محمد یارزاده (رییس دانشگاه هنر‌های اسلامی ایرانی استاد فرشچیان)، مهدی خانکه (استادیار و رییس مدرسه عالی مهارتی دانشگاه استاد فرشچیان)، مهدی محمدی (استادیار و مدیر گروه هنر‌های سنتی و صنایع دستی دانشگاه سوره) و محبوبه کاظمی دولابی (مدیر مسئول نگارخانه ترانه باران) همراه بود.

* عملکرد مطلوب بخش خصوصی نسبت به بخش دولتی در حوزه هنر‌های اصیل ایرانی و اسلامی

سجاد محمد یارزاده (رییس دانشگاه هنر‌های اسلامی ایرانی استاد فرشچیان) در این نشست با اشاره به عملکرد مطلوب نگارخانه ترانه باران به عنوان بخش خصوصی نسبت به بخش دولتی در حوزه هنر‌های اصیل ایرانی و اسلامی گفت: دلیل این موفقیت این است که کسی که عاشق این هنر‌ها باشد می‌تواند موفق عمل کند، هنر‌های قدسی مرز ندارند. البته طبیعی است که باید به معیشت هنرمندان و اقتصاد هنر هم توجه شود.
او با اشاره به اینکه هنرمندی که به سمت هنر اصیل برود ماندگار خواهد بود، گفت: یکی از رموز ماندگاری هنر و هنرمند رجوع به متون مرجع است و قرآن یکی از متون مرجع محسوب می‌شود.

* در دل قرآن فضای گفت‌وگوی بسیاری درباره هنر وجود دارد

در ادامه نشست مهدی محمدی (استادیار و مدیر گروه هنر‌های سنتی و صنایع دستی دانشگاه سوره) با اشاره به آنکه در دل قرآن فضای گفتگوی بسیاری درباره هنر وجود دارد، اذعان داشت: در هیچ کدام از آیات قرآن هنر تقبیح نشده است. در واقع هنر و شعر مورد توجه هستند.

* کلیت قرآن یک اثر هنری شاخص است

مهدی خانکه (استادیار و رییس مدرسه عالی مهارتی دانشگاه استاد فرشچیان) نیز سخنان خود را با محوریت الهی نگاری ادامه داد و با بیان اینکه کلیت قرآن یک اثر هنری شاخص است گفت: ادبیات نخستین تجلی الهی نگاری است. اما در مورد آیات قرآن، ما درباره محکمات تصویرگری نداریم. آثار موجود در این زمینه نشان می‌دهد هنرمندان بیشتر نسبت به متشابهات و بخش‌هایی که روایات متعدد از آنها نقل شده توجه نشان داده و علاقمند به خلق آثار هنری در شاخه‌های مختلف بوده و هستند.

او با نمایش آثار هنرمندان حوزه نگارگری با موضوع معراج، مباهله، عاشورا و همچنین چند اثر از استاد فرشچیان با استناد به آیات و روایات مانند پنجمین روز آفرینش، ضامن آهو و... گفت: بعد از دوره صفویه است که هنرمندان و عرفا فرصت پیدا کردند تا متشابهات را در قالب رشته‌های مختلف هنری روایت کنند.
در ادامه این نشست خانکه و یارزاده ابراز امیدواری کردند که برگزاری چنین نشست‌هایی بتواند ارتباط بین گالری ها، بازار هنر و دانشگاه را تقویت کنند.

* نگاه میراث فرهنگی به هنر‌های قرآنی بسیار مهم است

محبوبه کاظمی دولابی (مدیر نگارخانه ترانه باران) نیز در پایان این نشست به دلیل برگزاری نمایشگاه تخصصی هنر‌های قرآنی «روایت باران» اشاره کرد و گفت: بعد از هتک حرمتی که سال گذشته به قرآن مجید به عنوان فرهنگ اسلامی ما شد، به عنوان مدیر تنها نگارخانه تخصصی هنر‌های ایرانی اسلامی وظیفه خود دانستم که به زبان هنر نسبت به این هتک حرمت واکنش نشان دهم، نتیجه آن برگزاری نمایشگاه فاخر «روایت باران» بود. اگر به حریم فرهنگی هر کشوری در جهان توهین شود، فرد فرد آن کشور اعتراض خواهند کرد و صدای آن را به گوش جهانیان خواهند رساند.

از این رو آمادگی آنرا داریم که نمایشگاه تخصصی هنر‌های قرآنی را در کشور‌های دیگر هم برگزار کنیم. مهمترین رسالتی که ما داریم این است که حلقه‌هایی که می‌تواند در این زنجیره نقش داشته باشد را به هم متصل کنیم. چون با هر تفکر و اندیشه‌ای همه ما برای قرآن احترام قائلیم و دوست داریم به بهترین شکل ممکن در دنیا فعالیت‌های ترویجی انجام دهیم که علاوه بر تاثیرگذاری در حوزه فرهنگ ایرانی اسلامی، میتواند به موضوع معاش هنرمندان این حوزه هم توجه کند.
کاظمی با اشاره به اهمیت کتابت قرآن مجید گفت: هنر‌های سنتی به ویژه خوشنویسی، هنری نیست که هنرمند در آن ظرف چند سال بتواند به درجه استادی برسد، و دهه‌ها طول می‌کشد. بسیار خوشحالم که می‌بینم هنرمندانی داریم که تمام عمر خود را صرف هنری کرده‌اند که نتیجه آن می‌تواند کتابت کلمات نورانی قرآن مجید باشد.

وی در ادامه با بیان اینکه نگاه میراث فرهنگی به هنر‌های قرآنی بسیار مهم است. چرا که هنر‌های قرآنی را از ابعاد مختلف می‌توان تبیین و تفسیر کرد گفت: از بعد میراث فرهنگی این آثار بسیار دارای اهمیت هستند، چرا که همانطور که از قرن یکم قرآن به اشکال مختلف نوشته شده و امروز به عنوان آثار ارزشمندی از گذشته در اختیار ما قرار گرفته در موزه‌های داخلی و خارجی فخر جهانیان است و میراث ماندگار جهان محسوب می‌شود، علاوه بر، بحث عقیدتی، ما هم امروز بتوانیم زمینه خلق آثار ارزشمندی را فراهم کنیم و کتابت قرآن کریم را مورد توجه قرار دهیم تا این آثار ارزشمند برای آیندگان بماند هم به عنوان یک ثروت ملی و هم به عنوان فرصتی برای عرضه فرهنگ و هنر غنی ایرانی و اسلامی مورد توجه قرار گیرد. فکر می‌کنم این نکته که هر هنرمند با چه نگرش و بینش و ایده‌ای آیات نورانی قرآن مجید را انتخاب کرده و به چه شکلی آراسته و با چه هنر‌هایی تلفیق کرده تا یک اثر هنری خلق کند، هنر‌های قرآنی را از منظر میراث فرهنگی قابل توجه و پر اهمیت می‌کند.

این نشست تخصصی با پرسش و پاسخ پایان یافت.

نخستین نمایشگاه تخصصی هنر‌های قرآنی روایت باران به همت نگارخانه تخصصی هنر‌های ایرانی ـ اسلامی ترانه باران برگزار شده و تا پایان اردیبهشت ماه در گالری‌های ۱ و ۲ فرهنگسرای نیاوران از ساعت ۱۰ الی ۱۹ و در روز‌های تعطیل از ساعت ۱۴ الی ۱۹ میزبان بازدیدکنندگان خواهد بود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ثبت نام چهارمین دوره حفظ قرآن کریم دختران در آذربایجان شرقی
  • ظرفیت‌های یک نمایشگاه در احیای قرآن/ «حراج باران» برگزار می‌شود
  • همایش بین المللی اندیشه‌های قرآنی حضرت آیت الله خامنه‌ای در قم برگزار می شود
  • همایش بین‌المللی اندیشه‌های قرآنی رهبر معظم انقلاب چهارشنبه در قم 
  • هنر‌های قرآنی از منظر میراث فرهنگی حائز اهمیت است
  • برگزاری همایش بین‌المللی اندیشه‌های قرآنی امام خامنه‌ای
  • مشارکت ۳۲۵ نفر در مسابقات قرآنی شرکت گاز خراسان جنوبی
  • بررسی سیر تحول هنرهای قرآنی/ اهمیت نگاه میراث فرهنگی به هنر قرآنی
  • اختتامیه جشنواره قرآن و حدیث در تانزانیا برگزار می شود
  • قرآن فضای گفتگوی بسیاری درباره هنر دارد