Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-02@12:48:49 GMT

*انقلاب؛ پويايي و خودانتقادي*

تاریخ انتشار: ۲۲ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۷۰۴۸۳۵

*انقلاب؛ پويايي و خودانتقادي*

خبرگزاري آريا-محمدعلي صادقيان؛نگاه به علت وقوع انقلاب‌ها، ما را به دو سرمنشا تقديري و يا سببي رهنمون مي‌کند. در نگاه تاريخي، جامعه ناگزير از تغيير است. در چنين نگرشي، سير تحولات يک کشور به آنجا مي‌انجامد که رخ ندادن انقلاب، امري غيرممکن مي‌نمايد. اما از ديگر سو و در نگاه سببي، واقعه‌ يا حادثه‌اي سبب ايجاد حرکتي مي‌شود که به تغييرات پايه‌اي منجر خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اگرچه اين دو نگاه، گاه همپوشاني‌هايي بر هم دارند و در برخي از انقلاب‌هاي مهم دنيا، ريشه‌هاي هر دو را مي‌توان توامان ديد اما آنچه مسلم است، حضور يک عامل مشترک، در بطن هر نوع انقلابي، فارغ از تحليل‌هاي راست يا چپ، علت اصلي هر انقلابي است. اين عامل مشترک را مي‌توان در اين جمله خلاصه کرد: «انقلاب، حاصل خواست يک ملت است.»

انتقال قدرت از سلسله قاجار به پهلوي، اگرچه مختصاتي انقلابي دارد اما هيچ گاه چنين نامي را نمي‌تواند به خود بگيرد، چون عامل «خواست مردم» در آن کمينه تاثير را داشت. در تحليل‌ها و تفاسير سياسي چنين انقلاب‌هايي را همپا و هم‌رده «کودتا» مي‌دانند. اينگونه مي‌توان گفت که اگر تغييري بنيادي در نظام سياسي يک کشور رخ بدهد اما مردم در آن اثرگذار نباشند، نمي‌توان به آن تغيير «تلاشي انقلابي» گفت. در حقيق،ت بر اين اساس، «انقلاب» يک ارزش و داراي بار معنايي مي‌شود. انقلابي که در خود مفهوم حضور و تاثير مردم را دارد، در نگاهي فراتر، نه تنها يک رويداد شگفت، بلکه بخشي از تاريخ و گنجينه ارزشي يک ملت محسوب مي‌شود. انقلاب‌ها از آن مردم هستند و هرگز قابل مصادره نخواهند بود چرا که در چنين وضعيتي، درباره چيزي سخن به ميان مي‌آيد که اراده جمعي، ميل عمومي و هويت تاريخي در آن نهفته است.
انقلاب اسلامي ايران، از اين قاعده مستثني نيست علي‌الخصوص وقتي تأويل و تفسير اين رخداد تاريخي را نه فقط قيامي عليه يک نظام مشخص به نام سلطنت پهلوي، بلکه قيامي عليه تمام گذشته شاهنشاهي يک کشور، بدانيم. نظام هاي شاهنشاهي، يقيناً در طول تاريخ خود، نقاط موفقي هم داشته که مايه مباهات و فخر تاريخي هستند اما انقلاب بهمن 1357، قيامي عليه يک تفکر بود که خوب و بد را همزمان به گوشه‌اي راند و نوعي جديد از سنت فکري را بر کشور حاکم کرد.

اين مطلب زماني نوشته مي‌شود که چهل سال از اين رويداد مي‌گذرد و چهل سال اگرچه در مقايسه با تاريخ بشر، زمان کوتاهي محسوب مي‌شود تا به قضاوت بنشينيم و اين نظام را با نظام‌هاي پيش از آن مقايسه کنيم اما دوره تاريخي مناسبي است تا به اين سوال پاسخ بدهيم که: «آيا اين تغيير بنيادين، همان چيزي بود که در ابتدا خواست ملت بود؟» به عبارتي، اينک زمان مناسبي است که با خود و آنچه انجام داده‌ايم، روبرو شويم.
پاسخ به اين پرسش، از هر زاويه‌اي مي‌تواند گوينده را به طيف خاصي متصل کند اما طفره رفتن از پاسخ صريح به اين سوال، ناشي از محافظه‌کاري نيست بلکه در حال بيان اين مساله است که آنچه حقيقت نهفته در بطن سوال است، راهگشاتر از پاسخ مطلق خواهد بود. چرا که جز اين است که هر پرسش، جواب را در خود دارد و به همين دليل، پرسش‌ها از پاسخ‌ها مهم‌ترند. آنچه در دل اين سوال نهفته، اين است که: «هنگامي که خواست ملت، از مجوعه يک نظام کاسته شود، انقلاب حرکت رو به رشد خود را متوقف خواهد کرد.» برآمده از اين گزاره استنتاجي، مي‌توان اينگونه گفت که انقلاب‌هايي در گذشته توانسته‌اند کوله‌بار خود را تا امروز، به دوش بکشند که از همواره از عنصر پويايي و خودانتقادي بهره برده‌اند. اين پويايي و خودانتقادي بي استمرار حضور مردم، ممکن نيست.

انقلاب را صرفاً به عنوان يک رويداد در بيست و دوم بهمن 1357 ديدن، نگاهي گمراه کننده است، انقلاب را با همان شور و قطعيت نخستين ديدن، به بيراهه رفتن است. تداوم يک نظام سياسي ارتباط مستقيم با پويايي «خواست و مطالبه ملّي» دارد. آنچه اصل انقلاب است و بايد به آن عنوان يک رخداد خدشه‌ناپذير نگاه کرد، «انقلابي بودن» است. انقلابي بودن به معناي مبارزه مکرر و مداوم با پنهان شدن اشرافيت زير نقاب نيروي انقلابي، فردگرا بودن زير پرچم مردمي بودن، راکد بودن پشت سنگر شعار حرکت کردن و ناديده گرفتن مردم تحت بيان کلمه زيباي بصيرت است.

از اين رهگذر، اگر مدام ايده مرکزي انقلاب تکرار شود و جلوه‌هاي تحجر در زيرمتن زيباي جمهوريت شناسايي و رسوا نشود، بايد بپذيريم که انقلاب ما، تنها يک شهاب گذرا بود که لختي از تاريخ ما را روشن کرد و به سرعت نيز عبور خواهد کرد حال آنکه به حق بايد معترف بود که آن نوري که تا ابد به مسير خود ادامه خواهد داد و تا هميشه تاريخ درخشش آن، هويدا خواهد بود، انفجار نور است که از هر سو و تا هميشه ممتد است. فوتون‌ها يا حاملان انرژيِ اين نور جاويدان، مردمي هستند که مال و جان خود را براي اين انفجار عظيم، مخلصانه در طبق اخلاص نهادند. غفلت از هر يک از مردم اين سرزمين، از دست دادن ذره‌اي نوراني است که معناي انقلاب را از تبار خود دريافت کرده، در خود دارد و براي آيندگان به ارث خواهد نهاد.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۷۰۴۸۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرمانده کل سپاه: «وعده صادق» استثنایی‌ترین تصمیم نظام بود

به گزارش قدس آنلاین، سرلشکر حسین سلامی روز چهارشنبه در همایش گرامی‌داشت مقام استاد و مربی که در ستاد فرماندهی کل سپاه برگزار شد، گفت: وعده صادق ظهور قدرت اراده ملت ایران بود که اراده ملت ایران در اراده رهبر ملت ایران متجلی و متراکم است. رهبری تجلی گاه اراده خداوند و اراده مردم است که در طول اراده خدا است، قدر نظام ولایی دانستن همین است.

وی با بیان اینکه با عملیات وعده صادق همه یک شکوه و اقتدار جدید را تجربه کردند، افزود: رژیم صهیونیستی با طوفان الاقصی دچار شکست اطلاعاتی شده بود و با عملیات وعده صادق دچار شکست بازدارندگی شد.

فرمانده کل سپاه در ادامه گفت: در ایامی به سر می‌بریم که خداوند به جبهه اسلام نصرت آشکار و فتح مبین خود را جاری کرد و خداوند به ما این ظرفیت و استعداد را بخشید که ظرف نزول نصرتهای الهی در این شرایط خطیر و حساس و سرنوشت ساز انقلاب اسلامی باشیم. 

سردار اسلامی افزود: همه می دانند که ما یک جهاد بلاوقفه و یک جنگ توقف ناپذیر و پیوسته ای را در طی دهه های اخیر با نظام استکباری و شرکای او در ائتلاف های متنوع داشته‌ایم. دشمن ما ذخایری از راهبردهای متنوعی را علیه ما در اختیار داشت و از این انبار استراتژی ها در اشکال مختلف در سالها و دهه های گذشته علیه انقلاب شکوهمند و نظام مقدس ما استفاده کرد. همه جهات نبرد را گشود و همه راه های غلبه بر نظام را آزمایش کرد تمام این نبردها مقیاس و وسعتی کامل در حداکثر اعمال ممکن قدرت بودند هیچ جا دشمن نه در افق زمان و نه در وسعت مکان و نه در شدت عمل از دشمنی کوتاهی نکرد.

فرمانده کل سپاه پاسداران ادامه داد: دشمن با همه ابزارها به میدان آمد، از جنگ خارجی تا پدیده تحریم سرسختانه و سهمگین اقتصادی تا ترور، نبردهای تکفیری ، جنگ های اطلاعاتی، فتنه های امنیتی ، تهاجمات فرهنگی، جنگ های رسانه ای همه راه ها را آزمود و انقلاب را در مقاطع مختلف با مخاطراتی جدی مواجه کرد. 

وی گفت: تاریخ هم سراغ ندارد که کشوری در چهارمین دهه در معرض جنگ های سنتی و مدرن با دشمنی به وسعت نیمی از قدرت اقتصادی، فرهنگی، نظامی و سیاسی جهان درگیر شده باشد و در بعد از این چهارمین دهه در مقتدرتین، مسلط ترین و قوی ترین حالت خود قرار داشته باشد و هیچ چیزی جز جاری شدن سنت های الهی نمی تواند توجیه گر این واقعیت شگفت انگیز باشد. 

سردار سلامی تاکید کرد: همه کشورهای دنیا با جنگ ضعیف می شوند اما جمهوری اسلامی ایران با جنگ قوی تر شد. همه کشورهای دنیا با تحریم تخریب می شوند اما جمهوری اسلامی ایران با تحریم ساخته شد. همه کشورهای دنیا با فشار سیاسی منزوی می شوند جمهوری اسلامی ایران با فشار سیاسی میدان نفوذ پیدا کرد. همه کشورهای جهان با اغتشاشات داخلی از هم فرو می پاشند اما نظام ما با اغتشاشات ثبات داخلی خود را مستحکم تر کرد. هرچه که دشمن عمل کرد برخلاف آن اثبات شد.

فرمانده کل سپاه با بیان این که  ما و بخصوص سپاه در میدان جهاد رشد می‌کند گفت: مادامی که دشمن در لانه باشد و ما در خانه، نه او شکست می‌خورد و نه ما پیروز می‌شویم. تا وقتی که ما یکدیگر را ملاقات نکنیم نمی‌توانیم دشمن را فرسوده و خسته و افسرده و ناتوان کنیم. 

وی با تاکید بر این که ما در یک جنگ تمام عیار به سر می‌بریم افزود: عقربه‌های این جنگ مثل عقربه‌های ساعت در هر مقطع در یک مساله ما را با دشمن درگیر می‌کند. یکروز جنگ اقتصادی محور شرارت‌های دشمن می شود، یکروز نبردهای تکفیری اوج می‌گیرد، یک روز فتنه داخلی مشتعل می‌شود که همه اینها ظهور اجزا و ارکان متنوع انبان و ذخایر راهبردهایی است که دشمن اندوخته است و حسب تجربه و براساس قدرت و دانش، ما هم در مقابل چنین دشمنی با تجربه و با دانش و ابزار و تعریف روش‌ها در میدان حاضر باشیم.

سردار سلامی ادامه داد: راز موفقیت‌های سپاه در گسترش قدرت، در ابتکارات راهبردی در نوآوری‌ها و خلاقیت‌های میدانی همین است که در سه سطح جنگ، سپاه درگیر است. همه در سطح راهبرد، هم عملیات و هم تاکتیک. 

فرمانده کل سپاه گفت: ما محکوم به این هستیم که آگاهانه با بینش عمیق ، دانش قوی، ابزار پیشرفته ، روش های نو، دانش های جدید از انقلاب اسلامی حراست کنیم. حراست از انقلاب اسلامی همه ابعاد زندگی ما را در بر می‌گیرد چرا که تمام ابعاد زندگی ما را دشمن به جنگ تبدیل کرده است. از دانش ، اقتصاد، فرهنگ، سیاست، امنیت، معیشت همه آنها را به میدان جنگ تبدیل کرده است بنابراین آموزش ها در سپاه باید با این تنوع گسترده موضوعات رشد کند. سپاه باید در بعد ساختن کشور زیرساختها را با مدرن ترین ابزارها و پیچیده ترین فنون و تکنیک ها و با نوین ترین دانش ها کشور را بسازد. 

وی با بیان این که ما دائم در حال مقایسه شدن هستیم افزود: ما را همیشه مقایسه می‌کنند آیا ما پیشرفت کرده‌ایم یا عقب مانده‌ایم؟ افتخار امروز انقلاب این است که به برکت هنرنمایی نایب امام زمان (ع) ما هم به دشمنانمان حمله کردیم و دست های ما به اندازه باز بوده است. ولی امر ما دست‌های دشمن را بسته است و هم کشور را ساخته است و هم قدرت دفاع از انقلاب و کشور را نوسازی کرده است. با این همه بحران پیچیده و درهم تنیده در وسط یک میدان سخت ایستاده با حکمت و منطق وحی و آگاهی عمیق از سنت‌های الهی و نهراسیدن از شکوه ظاهری دشمن و نفوذ بر قلب مومنان و هدایت صحیح در لحظه‌های سخت و بخشیدن آرامش در میان امواج التهاب یک جامعه سرافراز و سربلند و پرآوازه به نام ایران اسلامی ساخته است.

سردار سلامی ادامه داد: ده‌ها مجاهدت، پذیرش سختی‌ها و ملامت‌ها، ملامت‌هایی که از تیرها و کمان‌ها از میان زبان‌های ناآگاه و از بغض متراکم دشمن همواره نقطه مرکزی هدایت نظام را نشانه گرفته تا این قائمه پایدار و این استوانه استوار و این رکن وثیق غلبه اسلام را تضعیف کنند. این که خداوند در چند دهه در تمام میدان‌های کثیر سخاوتمندانه نصرت خویش را بر قلب مومنان و ولی امر ما جاری کرده است و به قلوب استحکام بخشیده است.در ماجرای وعده صادق کامل دیدید که هیچ ایرانی از این که دشمن چه واکنشی نشان دهد نترسید. هیچ کس از دشمن نترسید با این که همه فکر می‌کردند این دشمن عکس العمل نشان می دهد. 

فرمانده کل سپاه با تاکید بر این که هر ملتی پژواک و بازتاب شخصیت رهبر خود است گفت: خصوصیات رهبری و امامت این است که شخصیت و هویت و خصوصیات او درپیکره جامعه تکثیر و جاری می شود که این فرصت الهی است. در این ماجرا این استثنایی ترین تصمیم یک نظام بود. ممکن نیست هیچ رهبری و نظامی در نقطه‌ای از عالم چنین تصمیمی را بگیرد. تصمیمی که از یک طرف بر یک شجاعت عظیم و از سوی دیگر بر یک حکمت عمیق تکیه دارد. وسعت این تصمیم و شجاعت آن شگفتی ساز این ماجرا بود. بخش مهم قدرت ما تجلی این اراده بود. 

وی افزود: ما که اجرا کننده هستیم کار سختی انجام نمی دهیم او که تصمیم می گیرد و مسوولیت این عمل را بر عهده می‌گیرد و در میان فشرده ترین صف آرایی جهانی در قلب این صف آرایی فرود می رود و دشمن را از میانه می گسلد او منبع اصلی قدرت ما است. 

سردار سلامی ادامه داد: این عملیات از این طرف روی یک نقطه انجام شد با همان تعبیر همان هندسی نقطه روی صفحه کاغذ، اما از آن طرف یک جهان پاسخ داد. جغرافیای آن طرف یونان، مدیترانه، دریای سرخ، حجاز، عراق، اردن، فلسطین، ترکیه این جغرافیایی جنگی بود که دشمن به کار برد. این طرف یک عمل محدود کسر فوق العاده از یک قدرت عظیم کسر بسیار کوچکی از یک قدرت بزرگ اما آن طرف همه ظرفیت‌های یک جنگ بزرگ همزمان بدون غافلگیری بکار گرفته شد. 

فرمانده کل سپاه اضافه کرد: تقریبا ۹۰ درصد غافلگیری ما گرفته شده بود و دشمن شاید لحظه دقیق و هدف دقیق را نمی داند. اما این جغرافیای صهیون آنقدر کوچک است که همه نقاط به هم مرتبط هستند اما فرانسه، اردن، انگلیس، آمریکا و اسراییل و دیگران در شعاعی وسیع تر همه با تمام قدرت بودند و همه عمل کردند و در مقابل یک عمل کوچک یک جنگ بزرگ را انجام دادند که البته فقط یکبار می توانستند این عمل را انجام دهند. اگر موج دوم حملات سر می گرفت کارایی این سیستم یکپارچه دفاعی حداقل ۵۰ درصد کاهش پیدا می کرد و در موج سوم ۵۰ درصد موج دوم و به همین نسبت. 

وی گفت: این که این تصمیم گرفته شود که با وجود اعلام بزرگترین قدرت تاریخ بشر که ما در کنار اسراییل با اراده آهنین ایستاده ایم. در این نقطه کوچک پرتراکم پدافندی همه آمدند و همه می گویند واکنش نشان می دهیم با این فرض با چنین دشمنی مستقیم و رسمی با پذیرش مسوولیت صدها فروند موشک و پهپاد پرواز می کنند، چه اتفاقی صورت گرفته است، جنگ به سرزمین صهیونیست‌ها کشیده شده است و همه می بینند و برای اولین بار پس از دهه ها یک قدرت جنگ را در سرزمین و فضای صهیونیست‌ها کشیده است. هشت ساعت دلهره آشفتگی، ترس، اضطراب این اراده شلیک قدرت بی نظیری است و همه می دانند این قابل تکرار است و این معادله ما است. 

سردار سلامی افزود: این عملیات همه جهان را آرام کرد حتی دشمنان ما آرام شدند. این کسانی هم که در شمال و غرب و جاهای دیگر ژست اقتدار می‌گرفتند همه خاموش شدند. 

وی ادامه داد: رژیم صهیونیستی اصلا جنگ را در سرزمین خود نمی پذیرد. در دکترین دفاعی اسراییل جنگ در خارج از مرزها است. برای صهیونیست ها بازدارندگی به مفهوم عدم وجود اراده شلیک است نه اصابت. هیچ کس نباید اراده شلیک داشته باشد که همه اینها شکسته شد. جنگ پیش دستانه باطل شد. ما رسما اعلام کردیم که می زنیم و همه می دانستند. این عظمت است که رسما اعلام می کند می زنیم. سیلی می زنیم. می زند و نمی ترسد و به خدا توکل می کند. آخرین عبارتی که رهبری به ما فرمودند این بود که بر خداوند توکل کنید. توکل توام با تدبیر و حکمت و اراده و قدرت. 

فرمانده کل سپاه گفت: باید سپاه را در حد و اندازه‌های این عملیات ها دید. البته این عملیات کوچک بود. سپاه را باید قوی کنید که البته قوی است اما قدرت مانند موجود زنده دائما باید در رشد و کمال و نوسازی باشد. اگر در رشد و قدرت متوقف شویم از دشمن عقب می مانیم. در دیدار با رهبر معظم انقلاب ایشان فرمودند که سپاه در بحث آموزش همه جانبه مجاهدت کند.

منبع: خبرگزاری تسنیم

دیگر خبرها

  • شهید مطهری از معماران بنای فکری انقلاب اسلامی بود
  • شهید مطهری از معماران انقلاب اسلامی بود
  • ضرورت آرایش‌جنگی رسانه‌ها دربرابر رسانه‌های نظام سلطه
  • ضرورت آرایش جنگی رسانه‌های کشور در برابر رسانه‌های نظام سلطه
  • مجلس آینده نقاط قوت مجلس یازدهم را تقویت کند
  • فرمانده کل سپاه: «وعده صادق» استثنایی‌ترین تصمیم نظام بود
  • پژوهش بدون اجرا هیچ فایده‌ای به حال ‌مردم ندارد
  • روحانی: برجام بازدارندگی‌مان را افزایش داد | امروز دعوا بر سر ساخت مسجد است | ساکت ننشینیم، مردم را به پشتیبانی از نظام تشویق کنیم | مگر در انقلاب با زور مردم را باحجاب کردیم؟
  • سفر سردار رادان به خراسان رضوی به دعوت مردم متدین مشهد
  • انتخابات به نظام مشروعیت می‌بخشد