Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه اقتصادی ایسکانیوز، مدت‌های مدیدی است که نفت بعنوان شاهرگ تجاری کشور، نقش اول سناریوهای اقتصادی را به تنهایی یدک می کشد. 110 سال پیش با به قلیان افتادن نخستین قطرات طلای سیاه از دل زمین، اولین محموله بشکه‌های نفت به بازار عرضه شد تا برند نفت ایرانی را برسر زبان‌ها بیاندازد. در آن زمان خام فروشی و استفاده مستقیم از نفت تنها دستاوردی بود که بواسطه بازنگه داشتن چاه‌های نفت می‌توانست کشور را در مسیر توسعه و پیشرفت قرار دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما با پشت سرگذاشتن توسعه میادین نفتی و تلاش برای افزایش برداشت، دیگر زمان آن فرارسیده بود که نقش مکملی برای سناریوی اقتصادی و انرژی کشور تعیین شود. هر چند درحال حاضر نیز بخش عمده‌ای از صادرات کشور مربوط به نفت خام است، ولی با کشیده شدن پای گاز و مشتقات آن به بازار صادرات، موضوع خام فروشی نیز در حال مدیریت است.

ایران درحال حاضر 27 درصد از ذخایر نفتی و گازی را در سبد انرژی خود ثبت کرده که گاز به تنهایی از این میزان سهم 18 درصدی را به خود اختصاص داده است. باتوجه به این جریان می‌توان به صراحت گفت این کالای استراتژیک می‌تواند با برنامه‌ریزی درست جانشین مناسبی برای نفت تلقی شود، که البته در داخل کشور این تحول کاملاً صورت پذیرفته است.

باتوجه به اینکه از میان 42 میدان گازی سهم عظیمی از گاز کشور در مرز آبی ایران و قطر ماوا گزیده است، شرایط را برای پیشروی در تولید و برداشت کمی دشوار می‌کند، که این مهم و برداشت از مخزن مشترک نیز در سال‌های اخیر با توسعه پارس جنوبی به نفع ایران در حال انجام است. پارس جنوبی بزرگترین میدان گازی جهان بعنوان چشم صنعت گاز از دیرباز جایگاه خاصی برای مدیران و مسئولان داشته است تا با متمرکز شدن به روی آن بتوانند هرچه سریعتر عقب ماندگی در برداشت گاز را نسبت به قطر جبران کنند و در عین حال فازهای نیمه کاره‌ای که در دهکده انرژی قرار دارند را سر و سامان ببخشند.

این امر از سه حیث اهمیت داشت؛ نخست آنکه دریچه تازه‌ای از صادرات به روی کشور باز و منافع اقتصادی مناسبی عاید کشور می‌شد، دوم آنکه به لحاظ سوخت‌رسانی دیگر نیازی به واردات گاز نبود و کشور چه در مصرف صنایع و چه در مصارف خانگی به خودکفایی صفر می‌رسید و دیگر آنکه قدرت ایران در منطقه دو چندان می‌شد.

این امر به مثابه یک تیر و چند نشان را هدف گرفتن است؛ بویژه آنکه در منطقه، ایران با تولید بیشتر می‌تواند با در نظر گرفتن اینکه سایر رقبا را اعم از عربستان، قطر و امارات که به ترتیب با داشتن سهم 4،13 و 3 درصدی از گاز در سطح جهانی، پشت سر خود بگذارد و با سبقت گرفتن از آن‌ها برسکوی نخست منطقه بایستد. از همین روی می‌توان گفت، سهم ایران و خیز برای برداشت و تولید از ذخایر گازی می‌تواند در حکم یک برگ برنده تمام عیار کشور را در کیش و مات کردن رقبای گازی خود پیش بیاندازد.

این امر در شرایط حساس کنونی و رفتار مغرضانه آمریکا که شمشیرخود را از رو برای ایران بسته است می‌تواند تکیه‌گاه مناسبی برای دیپلماسی تجاری کشور تلقی شود. هدف از این جریان کاهش صادرات نفت ایران در بازار است اما باید دید این حربه در مقابل صادرات گاز که روز به روز بیشتر قد می کشد و توسعه پیدا می کند، نیز جواب خواهد داد؟

آیا مشتریان گازی نیز حاضر به چشم پوشیدن از معامله با ایران هستند؟ درحال حاضر تجارت گازی کشور با تکیه بر فعالیت‌هایی که در پارس جنوبی صورت گرفته در سراشیبی تولید ایستاده است، فازهای 24 گانه پایتخت انرژی ایران در حال تکمیل شدن هستند و فازهای باقی مانده تا پایان امسال یا در سال آتی با به بهره‌برداری رسیدنشان تولیدات مجتمع گاز پارس جنوبی نقش مهمی در سیاست‌های اقتصادی، ارزی، اجتماعی کشور خواهد داشت.

فازهای 13 ،22تا24 به زودی تکمیل خواهند شد و تنها تکمیل پالایشگاه فاز 14 به سال آینده موکول شده است.

بر این اساس و با توجه به افزایش تولید محصولاتی چون گاز طبیعی، پروپان، بوتان، اتان، میعانات گازی و گوکرد در پالایشگاه‌های پارس جنوبی پیش‌بینی می شود که برای سال 97، میزان تولید در پالایشگاه‌ها در راستای تکمیل فازهای مذکور، رشد چشمگیر فراورش گاز و محصولات را تجربه کند.

با ترسیم نمودار تولید و فراورش گاز با توسل به ارقام تولید سال‌های گذشته در پارس جنوبی می‌توان نتیجه گرفت این سیر صعودی در سال‌های آتی سرعت بیشتری پیدا خواهد کرد.

با محقق شدن این جریان می‌توان امید داشت ایران با متوسل شدن به توسعه روز افزون صنعت گاز، رشد تولید و برداشت بویژه از پارس جنوبی و بالا کشیدن فتیله صادرات در
میعانات گازی و ... مچ رقبای دیرینه خود همانند عربستان و امارات که با متوسل شدن به رشد تولیدات نفتی خود سعی در رقابت با ایران از بازار دارند را به زمین بزند و قدرت خود را در منطقه تثبیت کند؛ چراکه این کشورها با توجه به سهم اندکشان از گاز نسبت به ایران تولیدشان در حد صادرات نیست و محلی برای عرض اندام ندارند.

انتهای پیام/

169 / 156 پارس جنوبی اقتصاد تولید گاز پایتخت انرژی پالایشگاه

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: پارس جنوبی اقتصاد تولید گاز پایتخت انرژی پالایشگاه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۷۰۵۲۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صفرشدن تعرفه تجارت کالاها بین ایران و اوراسیا تا ۲ ماه آینده

عضو هیئت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه گفت: پیش بینی می‌شود تا دو ماه آینده بالای ۸۸ درصد اقلام مورد مبادله بین ایران و روسیه و اتحادیه اقتصادی اوراسیا از تعرفه صفر برخوردار شوند. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، کامبیز میرکریمی عضو هیئت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه با بیان اینکه موافقت نامه‌های تجارت آزاد کشورهای دنیا با همسایگان، دسترسی صادرکنندگان به بازار را تسهیل می‌کند اظهار کرد: مهم ترین اصلی که ما از آن غافل بودیم انعقاد موافقت نامه‌هایی است که دسترسی به بازار را برای صاحبان کسب و کار کشور تسهیل می‌کند.

وی افزود: مهم ترین قدمی که اخیراً برداشته شده امضای موافقت نامه تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا متشکل از کشورهای روسیه، بلاروس، قزاقستان و قرقیزستان و ارمنستان است. صادرات ما تا سال 1397 در حد 260 میلیون دلار بود اما بلافاصله با اجرای آن در سال 1398 صادرات کشورمان به بالای 400 میلیون دلار جهش پیدا کرد. صادرات ما حتی در زمانی که به خاطر اپیدمی کرونا، گمرکات بسته بود از 500 میلیون دلار هم عبور کرد و الان به 1 میلیارد دلار رسیده و تازه این شروع کار است.

عضو هیئت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه ادامه داد: تجارت آزاد هنوز کامل نشده و فقط تعرفه‌های ترجیحی با 50 درصد و 75 درصد تخفیف اعمال شده و لیست‌ها برای تعرفه صفر مبادله شده است. پیش بینی می‌شود تا دو ماه آینده در پارلمان‌های تمام اتحادیه اقتصادی اوراسیا تصویب شود و بالای 88 درصد اقلام مورد مبادله بین ایران و روسیه و اتحادیه اقتصادی اوراسیا از تعرفه صفر برخوردار شوند و این موضوع، رقابت پذیری کالای ایرانی در برابر رقبای چینی و هندی و دیگر کشورها را به شدت افزایش می‌دهد.

میرکریمی با بیان اینکه موانع تجارت شرکت‌ها برطرف شدند و باید در حوزه شناختی و بازاریابی کار کنیم گفت: ما تا شش سال قبل در حوزه سخت افزاری و نرم افزاری زیرساخت نداشتیم اما الان دائماً کشتی‌ها و کامیون‌های جدید اضافه می‌شوند و خط راه آهن منطقه شوروی سابق از مرز ایران عبور کرده است.

وی افزود: در حال حاضر شرق دریای خزر در محدوده پنج جمهوری آسیای میانه بروکراسی جدی دارد و جهش صادرات و واردات نشان می‌دهد هرچقدر سرمایه گذاری در حوزه زیرساخت لجستیک انجام شود باز هم کم است. ما هنوز هم صف کامیون‌ها را داریم و از دولت تقاضا کردیم حمایت‌ها و تسهیلات خود را از این بخش ادامه دهد.

عضو هیئت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه بیان کرد: هم اکنون رابطه بانکی بین ایران و روسیه وجود دارد اما بخشی از ظرفیت بانکی بین دو کشور بلااستفاده مانده که به دو نرخی بودن ارز در کشور ما و روسیه برمی گردد.

میرکریمی درمورد تنوع کالاهای صادراتی ایران به روسیه گفت: مواد غذایی و لبنی، کالاهای لوکس مانند فرش ماشینی و پسته، محصولات نساجی و صنایع پلاستیک و صنایع پایین دست پتروشیمی بازار خوبی در روسیه پیدا کرده همچنین توربین‌های گازی و کاتالیست نیز متقاضی دارد و فقط یک بازاریابی اساسی لازم است.

عضو هیئت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه در پایان این برنامه، جذب توریست‌های تجاری را در رونق اقتصاد کشور به شدت موثر خواند و گفت: توریست‌های تجاری یک نوع سفیران اقتصادی برای کشور محسوب می‌شوند که می‌توانند اتفاقات تجاری مهمی را رقم بزنند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اهدای بیش از ۵ هزار اصله نهال حرا به محیط زیست استان بوشهر
  • افزایش ۴ میلیارد مترمکعبی تولید گاز پارس جنوبی با کاهش دوره تعمیرات اساسی 
  • افزایش تولید گاز / خوراک پتروشیمی ها تامین شد؟
  • توسعه پارس جنوبی روزانه ۴۲ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور می‌افزاید
  • صفر شدن تعرفه تجارت کالاها بین ایران و اوراسیا تا ۲ ماه آینده
  • تولید انبوه محصولات دانش‌بنیانی مورد حمایت وزارتخانه‌ها قرار گیرد
  • برقراری تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا تا ۲ ماه آینده
  • صفرشدن تعرفه تجارت کالا‌ها بین ایران و اوراسیا تا ۲ ماه آینده
  • صفرشدن تعرفه تجارت کالاها بین ایران و اوراسیا تا ۲ ماه آینده
  • آغاز تعمیرات اساسی سکوهای تولید گاز پارس جنوبی