Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-04-27@00:58:53 GMT

چرا WTI شاخص قیمت بازار جهانی نفت است؟

تاریخ انتشار: ۲۳ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۷۱۱۳۷۰

بازارهای نفت جهانی هستند و بنابراین قیمت‌های نفت در سراسر جهان همسو با آن‌ها حرکت می‌کنند، با این حال اختلاف‌هایی در قیمت‌های نفت بر مبنای کیفیت و جغرافیا وجود دارد و معمولاً شاخص‌های قیمت فاصله چندانی از سایر شاخص‌ها پیدا نمی‌کنند.

به گزارش ایسنا، در آمریکا شاخص قیمت وستتگزاس اینترمدیت (WTI) به همراه نفت برنت که در سطح بین‌المللی معامله می‌شود، شاخص قیمت معروفی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 وست تگزاس اینترمدیت اندکی کیفیت بالاتری نسبت به برنت دارد و پیش از سال ۲۰۰۶، وست تگزاس اینترمدیت همواره حدود یک تا دو دلار در هر بشکه نسبت به برنت اختلاف قیمت داشت.

اما در سال ۲۰۰۷ وست تگزاس اینترمدیت گران‌تر از نرخ معمول خود شد و پریمیوم این شاخص از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ به بیش از ۱۰ دلار در هر بشکه رسید.

در فاصله سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ چه اتفاقی افتاد؟

دولت آمریکا صادرات نفت را ممنوع کرده بود، بنابراین رونق نفت شیل به‌معنای آن بود که آمریکا یک‌باره با عرضه داخلی فراوان نفت خام مواجه شد.

پالایشگاه‌های آمریکایی می‌توانستند نفت را پالایش و صادر کنند و همین کار را می‌کردند اما پالایشگاه‌های داخلی میلیاردها دلار برای فرآوری نفت وارداتی سرمایه‌گذاری کرده بودند که عمدتاً سنگین و ترش بودند. به دلیل مخارجی که برای فرآوری نفت سنگین و ترش متحمل شده بودند، فرآوری این نوع نفت برای آن‌ها نسبت به نفت سبک و شیرین که از مناطق شیل استخراج می‌شود، از نظر اقتصادی مقرون به صرفه بود.

با وجود این که وست تگزاس اینترمدیت در سطح جهانی معامله می‌شد، به دلیل ممنوعیت صادراتی، مانند گاز طبیعی آمریکا در واقع در بازار داخلی معامله می‌شد. پالایشگاه‌ها عرضه نفت فراوانی داشتند که کیفیت ایده آلی برای آن‌ها نداشت. هم‌چنین محدودیت‌های لجستیکی برای انتقال تولید جدید به پالایشگاه‌ها وجود داشت. به این ترتیبوست تگزاس اینترمدیت نرخ ارزان‌تری پیدا کرد.

در ماه دسامبر سال ۲۰۱۵ باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا لایحه هزینه ۱.۱۵ تریلیون دلاری را امضا کرد که به تولیدکنندگان انرژی تجدیدپذیر امتیازاتی را در ازای موافقت با لغو ممنوعیت صادرات نفت پیشنهاد می‌کرد. پالایشگاه‌ها سخت لابی کردند که ممنوعیت صادرات را حفظ کنند در حالی که تولیدکنندگان برای لغو این ممنوعیت لابی کردند.

زمان زیادی طول نکشید تا این ممنوعیت تأثیر خود را بگذارد. تا سال ۲۰۱۵ صادرات نفت خام به کانادا که از این ممنوعیت معاف بود، رشد کرد. هم‌چنین به میزان اندکی صادرات به کشورهای دیگر وجود داشت که مجوز آن بر مبنای موردی صادر می‌شد.

پس از سال ۲۰۱۵، فهرست مقصدهای صادرات نفت خام آمریکا رشد انفجاری پیدا کرد. در سال ۲۰۱۵ کانادا مقصد ۹۲ درصد از صادرات نفت آمریکا بود در حالی که تا سال ۲۰۱۸ سهم کانادا به ۲۰ درصد کاهش پیدا کرد و همزمان، میزان نفت صادراتی از حدود نیم میلیون بشکه در روز به بیش از دو میلیون بشکه در روز صعود کرد.

صادرات نفت آمریکا از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۸

شمار کشورهایی که نفت آمریکا را وارد می‌کنند، به حدود ۳۰ کشور افزایش پیدا کرد و چین موقتاً از کانادا به عنوان مقصد اصلی صادرات نفت آمریکا پیش افتاد. چین تابستان گذشته پیش از این که نگرانی‌های پیرامون جنگ تجاری باعث توقف واردات از آمریکا شود، بیش از نیم میلیون بشکه در روز نفت آمریکا را وارد کرد.

بر اساس گزارش اویل پرایس، درمجموع، تأثیر صادرات بالاتر وست تگزاس اینترمدیت آمریکا، کاهش اختلاف قیمتش با نفت برنت بود. پس از سال ۲۰۱۳ این اختلاف قیمت به مدت چهار سال متوالی کاهش یافت و تا سال ۲۰۱۶ به کلی از بین رفت و وست تگزاس اینترمدیت همسو با شاخص‌های قیمت جهانی معامله شد.

منبع: تابناک

کلیدواژه: شاخص قیمت نفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۷۱۱۳۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقش بی‌اهمیت تحریم‌های تازه آمریکا در معادلات ایران

به گزارش تابناک، لایحه جدیدی که به جو بایدن اختیار تشدید تحریم‌ها علیه نفت خام ایران را می‌دهد، در آستانه تبدیل شدن به قانون است. با این حال، به نظر می‌رسد رئیس جمهور آمریکا تمایلی به اعمال فوری این تحریم‌ها در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری و در شرایط حساس بازار انرژی جهانی نداشته باشد.

تحریم‌های جدید در واکنش به تنش‌ها

این تحریم‌ها که اواخر هفته گذشته توسط مجلس نمایندگان آمریکا به تصویب رسید، در پاسخ به حمله موشکی ایران به اسرائیل اعمال شده است. طبق این مصوبه، دامنه تحریم‌ها علیه صادرات نفت خام ایران گسترش یافته و بنادر، نفتکش‌ها و پالایشگاه‌های خارجی که در تجارت نفت ایران دخیل هستند نیز هدف قرار خواهند گرفت.

اما آیا بایدن ماشه تحریم‌ها را می‌چکاند؟

با وجود لحن قاطعانه قانون جدید، تحلیلگران بازار نفت معتقدند که بایدن تمایلی به اقدامی که منجر به افزایش قیمت نفت خام یا بنزین شود، ندارد. برخی کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که او با اعطای معافیت‌هایی، اجرای کامل تحریم‌ها را به تعویق خواهد انداخت.

این رویکرد مشابه سیاستی است که دولت بایدن در قبال روسیه و تهاجم این کشور به اوکراین در پیش گرفته است. کاخ سفید با اعمال تحریم‌هایی علیه روسیه، سعی در محدود کردن درآمدهای این کشور دارد، اما در عین حال برای جلوگیری از اختلال در عرضه جهانی نفت و تشدید تورم، اجازه داده است صادرات نفت روسیه ادامه یابد. این ملاحظات، به‌ویژه در سال انتخابات ریاست‌جمهوری، از اهمیت بالایی برخوردار است.

علاوه بر این، آمریکا حتی با وجود تمدید تحریم‌ها، به ونزوئلا نیز اجازه داده است به صادرات نفت خود ادامه دهد. این اقدامات نشان می‌دهد که بسیاری از بازیگران بازار نفت، تحریم‌های جدید علیه ایران را چندان جدی نمی‌گیرند، چرا که انتظار دارند مشابه تحریم‌های روسیه، معافیت‌هایی برای ادامه صادرات نفت ایران نیز در نظر گرفته شود.

تأثیر نامشخص بر بازار

شورای امنیت ملی کاخ سفید هنوز در مورد جزئیات اجرای این تحریم‌ها اظهارنظری نکرده است. دولت در حال بررسی قانون جدید است، اما انتظار نمی‌رود تا پیش از پاییز، تأثیر قابل‌توجهی بر بازار نفت داشته باشد.

با این حال، بازار نفت در حال حاضر به شدت به هرگونه کاهش عرضه حساس است. قیمت نفت خام برنت در اوایل آوریل به بالاترین سطح 6 ماه گذشته یعنی بیش از 92 دلار در هر بشکه رسید. این افزایش قیمت در شرایط تقاضای جهانی بالا و تداوم طرح کاهش تولید اوپک و متحدانش رخ داده است.

دیگر خبرها

  • صادرات دام راهکاری برای ایجاد رونق صنعت دامپروری
  • جنگ جهانی نفت؛ بایدن در تنگنای تحریم‌ها، قیمت‌ها و انتخابات
  • قیمت مرغ زنده چقدر شد؟
  • نقش بی‌اهمیت تحریم‌های تازه آمریکا در معادلات ایران
  • آمریکا عامل افزایش قیمت جهانی نفت؟
  • صادرات طلای سرخ به ۴۰۰ تن می‌رسد
  • قیمت جهانی طلا؛ ۲۳۱۹ دلار
  • صعود بورس ادامه خواهد یافت؟ | روزهای سرنوشت‌ساز برای شاخص کل
  • کاهش قیمت جهانی طلا ادامه دارد
  • بی‌اعتنایی بازار نفت به اقدامات آمریکا علیه صادرات نفت ایران