Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-26@20:37:05 GMT

حضور برجسته چهل سالگی انقلاب در ادبیات و فرهنگ عراق

تاریخ انتشار: ۲۳ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۷۱۹۹۵۳

حضور برجسته چهل سالگی انقلاب در ادبیات و فرهنگ عراق

بغداد – ایرنا – 14 سال عمر پر برکت امام راحل (ره) در عراق، در برگیرنده خاطراتی زیبا و شنیدنی است که پاره ای از آنها، برای اولین بار شنیده می شوند و طبیعی است که تجلیات چهل سالگی انقلاب اسلامی ایران در عراق امسال رنگ و طعم دیگری داشته باشد زیرا بازهم توام با خاطرات کمتر شنیده شده، است.

به گزارش ایرنا، از انتشار اولین بار بخش هایی از خاطرات «جلال طالبانی» رییس جمهور فقید و رهبر حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق گرفته تا گزارش برخی رسانه های عراقی از 14 سال عمر پربرکت امام راحل (ره) در نجف اشرف و بالاخره بازتاب حماسه بزرگ حضور میلیونی ملت ایران در راهپیمایی 22 بهمن، همگی موضوعاتی بود که باعث شد تا سالروز 40 سالگی انقلاب اسلامی، امسال مورد توجه ویژه رسانه ها و افکار عمومی عراق قرار گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


روزنامه «الصباح الجدید» عراق بخش هایی از خاطرات طالبانی را که به تازگی در قالب کتابی تهیه شده، همزمان با راهپیمایی 22 بهمن منتشر کرد که به طور ویژه مرتبط با انقلاب اسلامی ایران است.
طالبانی در این خاطرات که برای اولین بار از آن پرده برداشته می شود، به نقش رهبران حزب اتحادیه میهنی از جمله شخصی وی در پیروزی انقلاب اسلامی ایران و ارتباط تنگاتنگی که در همان برهه با تعدادی از سران انقلاب اسلامی ایران داشت، اشاره کرده است.
او در یکی از بخش های کتاب می گوید: «در بحبوبه پیروزی انقلاب اسلامی، اوضاع ایران بهم ریخته بود و برخی از اعضای برجسته حزب اتحادیه میهنی که بعدا از آن جدا شدند، اصرار داشتند که بهترین فرصت برای استیلا بر مناطق کردنشین ایران است اما من (جلال طالبانی) با آن مخالفت کردم و ترجیح دادم با رهبران جدید ایران همکاری کنم.»
یکی از شبکه های تلویزیونی عراق نیز به همین مناسبت از ریش سفیدان نجف اشرف و برخی از علمای و فضلای نجف که در دوره 14 ساله اقامت بنیانگذار انقلاب اسلامی در این شهر با او دیدار داشته اند، گزارشی از خاطرات آنها منتشر کرد.
تلویزیون «بلادی» ارگان خبری وابسته به «ابراهیم الجعفری» وزیر سابق خارجه عراق در این گزارش به دیدارهای امام راحل (ره) با «سید محسن حکیم» مرجع عالی وقت شیعیان عراق و همچنین آیت الله شهید «محمد باقر صدر» اندیشمند اسلامی عراق اشاره کرده است.
در این خاطرات برخی از مصاحبه شوندگان به حمایت آیت الله سید محسن حکیم و به ویژه آیت الله شهید محمد باقر صدر از امام راحل (ره) و نقشی که آنها در تشویق امام (ره) در تدوین کتاب ارزشمند «پیرامون حکومت اسلامی» داشتند، اشاره کرده اند.
بسیاری از رسانه های عراق نیز گزارش های مختلفی در طول دهه فجر از تاریخچه انقلاب اسلامی و اثرات آن در منطقه و حمایت انقلاب اسلامی و امام راحل (ره) در همان روزهای اول پیروزی انقلاب در حمایت از قضایای امت اسلامی و در راس آن فلسطین داشتند، گزارش های تصویری مبسوطی منتشر کردند.
نشریات و رسانه های و خبرگزارهای عراق نیز درباره دستاوردهای 40 ساله انقلاب اسلامی در طول ایام دهه فجر، در زمینه پیشرفت علمی و فرهنگی و اقتصادی ایران تهیه و منتشر کردند.
همزمان با سالروز پیروزی انقلاب اسلامی ایران، سفارت ایران در بغداد و کنسولگری های جمهوری اسلامی ایران در شهرهای مختلف عراق از جمله اربیل، سلیمانیه، کربلا، نجف اشرف و بصره شاهد ویژه برنامه هایی با حضور مسوولان و نمایندگان اقشار مختلف مردم عراق و دیپلمات های خارجی بود.
همه این اقشار مختلف عراقی و دیپلمات های خارجی فعال در عراق، سالروز پیروزی انقلاب اسلامی ایران را تبریک گفته و عراقی ها ابراز امیدواری کردند که در سایه این انقلاب، روابط بین دو کشور همسایه بیش از پیش گسترده شود.
قرائت شعرهایی که از سوی شاعران عراقی در ثنا و توصیف انقلاب اسلامی، امام خمینی (ره)، رهبر معظم انقلاب و دستاوردهای جمهوری اسلامی از بخش های ثابت این مراسم ها بوده است.
خاورم *10*353*380*

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي عراق چهل سالگي انقلاب 22 بهمن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۷۱۹۹۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یادداشت| پیمانه‌ای که پُر شد

استاد اسلامی ندوشن از نام‌آوران کامروایی بود که پیمانه زندگی‌شان پُر و پیمان بوده، از مصادیق اعلای بزرگانی که زیست تام و مرگ به‌هنگام داشته‌اند. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، احمدرضا بهرام‌پور، پژوهشگر و منتقد ادبی، در یادداشتی به‌مناسبت دومین سالروز درگذشت زنده‌یاد محمدعلی اسلامی ندوشن، یادی کرده است از خدمات این استاد بنام به فرهنگ و ادبیات ایران. یادداشت بهرام‌پور را می‌توانید در ادامه بخوانید: 

حقوق خوانده‌بود اما جانش سرشته‌با ادبیات و سرشار از مطالعاتِ فرهنگی بود. همچون چخوف که تناقضِ میانِ شغلِ پزشکی و هنرِ خویش را در عبارتی جاودانه‌کرده‌بود، او نیز می‌گفت حقوق عیال و ادبیات محبوبه‌ من است! ادب‌دوستی‌ِ خویش را بیش‌‌تر مرهونِ خاله‌اش می‌دانست؛ خاله‌ای تنها که در خردسالی او را با آثارِ سعدی، این «شیخِ همیشه‌شاب» آشناکرده‌بود. جیمز جویس نیز میلِ بیمارگونهٔ خویش به داستان‌نویسی را متاثّر از عمهٔ قدّیسه‌مانندِ خود می‌دانست؛ عمه‌ای که جویس را در خردسالی به تماشای تابلوی «روزِ قیامت» می‌بُرد.

استاد اسلامی گرچه مردی اروپا رفته، پاریس‌دیده‌ و شرق‌ و غرب‌گردیده‌ بود، اما دلی داشت که همواره در ایران بود و برای آن دُختِ پری‌وار می‌تپید. درک و دریافت‌ام از مطالعهٔ مستمرِ آثار استاد را اگر بخواهم در چند واژه خلاصه‌کنم، این‌ کلیدواژه‌ها است: خردگرایی، مداراگری، فرهنگ‌مداری و اندیشیدن به سرشتِ ایران و سرنوشتِ ایرانی.

اسلامی ندوشن در آینه خاطرات شاگردان/ او بزرگتر از نامش بود!

استاد اسلامی مردِ «دیده‌ور»ی بود و هرگز فریبِ «افسانه و افسونِ» زمانه را نخورد. سال‌های جوانی‌اش را شعر سرود، گاه نیز البته به‌تفاریق و ازسرِ تفنّن، داستان و نمایشنامه نوشت. اما شغلِ شاغلش نقدِ ادب و فرهنگِ ایران بود. و ادبیات فارسی را بیش‌تر ازمنظر و زوایای انسانی و اخلاقی‌اش، پژوهید و تحلیل‌کرد. بی‌گمان نقدِ ادبیِ ما بسیار وامدارِ ایشان است و تاریخِ شاهنامه‌پژوهی و حافظ‌شناسی نیز آراء‌شان را ازیادنخواهدبرد.

سهمِ استاد در شکل‌گیری ادبیاتِ تطبیقیِ ایران نیز شایانِ توجه‌ است. استاد اسلامی آثارِ رنگارنگی (شعر و زندگی‌نامه و ...) را به فارسی نیز برگرداند و چندین سفرنامه خواندنی و ماندنی نیز از خود به‌ یادگار نهاد. بسیارند کسانی که از دریچهٔ دل‌انگیزی که او به‌رویشان گشود، با کشورِ شوراها و شهرهای افغانستان و سرزمین چین آشنا شدند.

استاد جستارنویسِ پرکاری نیز بودند و مقالاتِ گوناگون‌شان در برترین مجلات هر دوره («پیامِ نوین»، «یغما»، «نگین»، «هستی» و ...) منتشرمی‌شد. اما اهتمام‌شان در همهٔ این آثارِ گوناگون، معطوف بود به دغدغه‌های ایران‌دوستانهٔ استادی که همیشه و همه‌جا چشمی به تاریخ و فرهنگ سرزمینِ مادری‌اش داشت و به ما نیز یادآورمی‌شد «ایران را ازیادنبریم».

استاد اسلامی به‌خلافِ اغلبِ ادیبان، جان‌مایه و جوهرهٔ آثارِ ادبی را با زبان و بیانی روشن و رسا به مخاطب می‌شناساند. شاهنامه و شعرِ حافظ را با دید و دریافتی روزآمد می‌نگریست. اغلب درپیِ شناساییِ پیامِ انسانی و اخلاقیِ آثار بود. و خود نیز هرگز به جانبِ جدال‌های قلمیِ فرصت‌سوزانه و فرهنگ‌ستیزانه میل‌نکرد.

به‌گمانم در طولِ هزار سالی که از سروده‌شدنِ شاهنامه می‌گذرد، کسی درست‌تر و خوش‌خوان‌‌تر و خلاقانه‌تر از استاد اسلامی و زنده‌یاد شاهرخِ مسکوب «داستانِ داستان‌ها»ی شاهنامه را تحلیل‌ نکرده‌ است. گرچه ایشان ادعایی در حافظ‌پژوهی نداشتند اما چند اثر در این‌ زمینه نیز منتشرکردند و «ماجرای پایان‌ناپذیرِ حافظِ» ایشان از درخشان‌ترین آثار در حیطهٔ حافظ‌پژوهی است.

ایشان بارها در نوشته‌هایشان کسانی را کامیاب خوانده‌اند که پیمانهٔ زندگی‌شان را پُرکرده‌اند و «ذخائر و استعدادِ وجودی‌شان را به‌حدّ‌اعلا شکوفانده‌اند» و به‌قولِ بیهقی «جهان‌خوردند»! ازجمله دربارهٔ بهار نوشته‌اند: «من بهار را مردی کامروا می‌دانم، زیرا از زندگی نترسید و خود را دلیرانه در دهانِ آن انداخت». دربارهٔ اخوان نوشته‌اند: «کوتاه یا بلند، مهم آن است که پیمانه پُر شود؛ و پیمانهٔ اخوان پر بود و پیمان را به آخر رساند». نیز دربارهٔ استاد غلامحسین یوسفی نوشته‌اند: «برسرِهم [...] سعادتمند زندگی کرد [...]. زندگی پاکیزه و باحاصلی را گذراند».*

استاد اسلامیِ ندوشن خود نیز از نامورانِ کامروایی است که پیمانهٔ زندگی‌شان پُر و پیمان بوده‌! از مصادیقِ اعلای بزرگانی که "زیستِ تامّ" و "مرگِ به‌هنگام" داشته‌اند. استاد دور از ایرانِ محبوبشان درگذشتند، اما «پیمانه چو پُر شود چه بغداد و چه بلخ»!

*عبارات نقل‌شده برگرفته از کتابِ «نوشته‌های بی‌سرنوشت»، اثرِ استاد اسلامی ندوشن است.

انتهای پیام/
 

دیگر خبرها

  • نوه امام خمینی در خارج از کشور چه کاره است؟ /خاطرات عروس بزرگ امام از فوت دو فرزندش و علت آن
  • پیام محمدعلی اسلامی ندوشن به خاتمی چه بود؟ / شاهنامه نمی گذارد ایران در خواب غفلت باقی بماند / ادیبان و فیلسوفان بزرگی که عامل تهاجم فرهنگی اعلام شدند
  • 6 خانه فرهنگی ایران در پاکستان فعال می‌شود
  • وزیر فرهنگ: ۶ خانه فرهنگی ایران در پاکستان فعال می‌شود
  • تجدید میثاق مدیرعامل و کارکنان بانک توسعه تعاون با آرمان‌های امام راحل
  • همه دستاوردهای امروز ایران اسلامی، از برکات نهضت امام راحل است
  • درمان اقتصاد نفتی جز با مشارکت مردم امکان‌پذیر نیست
  • تمام فتنه‌های علیه کشور با حضور مردم خنثی شد
  • خاطرات جانباز آزاده‌ای که چهره سال هنر انقلاب فارس شد
  • یادداشت| پیمانه‌ای که پُر شد