Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار مهر، حسن پسندیده مدیرکل محیط زیست استان قزوین در این نشست ضمن بیان ایرادات فنی و زیست محیطی پروژه قزوین به الموت و تنکابن اظهارداشت: در اجرای طرح های ملی باید هم مقررات و قوانین تعیین شده اجرا شود و هم این که پروژه ها مطالعات زیست محیطی داشته باشد تا ادامه کار با مشکل مواجه نشود.

پسندیده اضافه کرد: ما متولی صیانت از محیط زیست هستیم و باید مراقب باشیم تا اجرای طرح های عمرانی آینده محیط زیست را با چالش مواجه نکند و اجرای همه پروژه های ملی از جمله راه قزوین به الموت و تنکابن نیازمند پیوست زیست محیطی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی گفت: وقتی پروژه بزرگی انجام می شود باید مطالعات کامل داشته باشد و این پروژه متاسفانه مطالعات زیست محیطی ندارد و باید پرسید چرا در این شرایط بیش از۴۰ میلیارد تومان برای آن هزینه شده است.

پسندیده اظهارداشت: این طرح مطالعات زیست محیطی ندارد و باید اصلاح شود زیرا بخشی از جاده از مسیری عبور می کند که بهترین زیست بوم و کلنی زیستی استان در این محدوده است که آن را تخریب می کند.

مدیرکل محیط زیست استان قزوین اضافه کرد: به اعتقاد ما باید به جای این جاده مسیر موجود بهسازی شود و در نهایت اگر قرار باشد تکمیل شود باید در سازمان محیط زیست تهران تصمیم گیری شود تا بتواند ادامه فعالیت داشته باشد.

در ادامه منوچهر حبیبی معاون اقتصادی استانداری قزوین هم اظهارداشت: این پروژه مهم ۱۰ سال قبل کلید خورده تا ارتباط استانهای قزوین و مازندران را برقرار کند اما به نظر می رسد استان گیلان زیاد مایل نیست آن را اجرا کنیم.

حبیبی تصریح کرد: پیشنهاد می شود برای جلوگیری از روند توقف این پروژه ملی ضمن اولویت بندی ابتدا مسیر قزوین به الموت را تکمیل کنیم و در زمان ایجاد شده برای رفع اشکالات مسیر و تکمیل پروژه با نظر محیط زیست اقدام شود تا فرصت را از دست ندهیم.

وی گفت: این طرح چون ملی است سابقه مطالعات زیست محیطی دارد و دراستان در زمان آغاز طرح تایید زیست محیطی گرفته شده و امروز هم با اذعان به برخی از مشکلات می توانیم موانع را برطرف کرده و این طرح مهم را تکمیل کنیم.

در ادامه پیمان پیرمرادی مدیرکل دفتر فنی استانداری قزوین گفت: در بازدید میدانی از پروژه ساخت جاده قزوین به الموت و تنکابن مشخص شد به دلیل تعارض با زمینهای مردم موانعی در مسیر اجرا وجود دارد و در ادامه برخی مناطق باید اصلاح مسیرصورت گیرد تا به محیط زیست منطقه آسیب وارد نشود.

وی تصریح کرد: در محدوده استان قزوین در دو نقطه از جمله محل چشمه «وگل» دغدغه داریم و باید واریانت ایجاد شود تا چشمه ها آسیب نبیند که در این راستا بر اساس نظر محیط زیست تغییراتی توسط پیمانکار داده شده است.

پیرمرادی اضافه کرد: همچنین در مسیر عبور وحوش نیز باید تونل ساخته شود تا شاهد از بین رفتن گونه های جانوری مسیر نباشیم و با نگاه کارشناسی شده و ایجاد واریانت در سه مسیر می توانیم این پروژه را ادامه دهیم و تکمیل کنیم.

کد خبر 4541320

منبع: مهر

کلیدواژه: راهسازی محیط زیست قزوین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۷۳۱۹۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تدوین اطلس جامع منابع آلاینده در منطقه ۲ تهران

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، معاون خدمات شهری و محیط زیست شهرداری منطقه ۲ با بیان اینکه این طرح با هدف به حداقل رساندن اثرات زیست محیطی ناشی از منابع آلاینده اجرا شد، گفت:این طرح علاوه بر شناسایی منابع آلاینده زیست محیطی رصد و نظارت منطقه‌ای بر وضع منابع آلاینده، ارائه راه کار‌های مدیریتی کاهش پیامد‌های محیط زیستی، ایجاد بستری مناسب برای تصمیم گیری بهتر و ارتقای آگاهی‌های عمومی در رابطه با مسائل زیست محیطی را در پی خواهد داشت.

علی اصغر طاهری، مراحل انجام طرح را شامل مرحله مطالعات و بررسی کلیات وضع محیط زیستی منطقه، شناسایی منابع آلاینده منطقه، تهیه بانک اطلاعاتی، ارائه راهکار‌های کاهش آلاینده ها، تهیه اطلس زیست محیطی منطقه و ارائه راه کار‌های مدیریت محیط زیست در منطقه عنوان کرد.

آقای طاهری بابیان اینکه دراین اطلس منابع آلاینده هوا، خاک، نور، انرژی، امواج شناسایی شده است، افزود: در گام دوم براساس داده‌های احصا شده، برنامه ریزی برای به حداقل رساندن آلودگی ناشی از مراکز آلاینده آغاز خواهد شد.

دیگر خبرها

  • تدوین اطلس جامع منابع آلاینده در منطقه ۲ تهران
  • هنرمندان برای حل مشکلات زیست‌محیطی پای کار آمدند
  • اطلس جامع منابع آلاینده در منطقه ۲ تهران تدوین شد
  • پروژه قزوین- الموت در تابستان امسال به بهره برداری می‌رسد
  • لزوم نهادینه کردن علم محیط زیست در کنار سایر علوم برای دانش‌آموزان
  • ممنوعیت چیدن ریواس در منطقه حفاظت شده پلنگ دره قم
  • بهره برداری از پروژه قزوین - الموت در اوایل تابستان امسال
  • پروژه قزوین-رحیم آباد-کلاچای می‌تواند پیشران توسعه باشد
  • آشنایی دانش آموزان مهابادی با آموزه های زیست محیطی
  • جامعه‌شناسی محیط‌زیست