Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-09@02:22:51 GMT

زکات؛ دستوری از جنس برکت/ طعم شیرین زندگی یک کشاورز

تاریخ انتشار: ۲۵ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۷۴۰۰۷۱

زکات؛ دستوری از جنس برکت/ طعم شیرین زندگی یک کشاورز

زکات در لغت، به دو معنای رشد و نمو و پاکى آمده است. کلمه زکات به سهمی اطلاق می‌شود که انسان مؤمن از مال خود خارج می‌کند و به فقرا می‌دهد، به این دلیل است که در پرداخت آن، امید رشد و افزایش مال همراه با خیرات و برکات را دارد و موجب تزکیه و پاکى روح پرداخت کننده می‌شود.

زکات از دستورهای اسلامی و یکی از فروع دین است و در مورد چیزهایی وضع شده که انسان آن‌ها را با کمک طبیعت به وجود می‌آورد، یعنی انسان به نسبت، کار کمی انجام داده و طبیعت کار بیشتر را انجام می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در قرآن کریم آمدن زکات در کنار صلاه نشان آن است که رابطه با خداوند متعال از طریق نماز حاصل شده و رابطه با مخلوق خداوند از راه اداى زکات برقرار می‌شود. همراهى این ‌دو به علت اهمیت ویژه آن‌ها است چراکه نماز در آیات قرآن کریم و روایات اسلامى از جایگاه خاصى برخوردار است و زکات نیز در دین اسلام در بعد اقتصادى و اجتماعى و غیره بسیار اهمیت دارد و ذکر زکات در کنار نماز نشانه جامعیت اسلام و همه جانبه‌نگرى این دین است.

زکات در 9 چیز واجب است که عبارتند از گندم، جو، خرما، کشمش، طلا، نقره، شتر، گاو و گوسفند. اگر کسی یکی از موارد نه‎گانه را مالک باشد، طبق شرایطی واجب است مقداری که در شریعت اسلام معین شده را به یکی از مصارف هشت‎گانه‏ای که قرآن مجید دستور داده، برساند.

زکات را در یکى از این هشت مورد باید صرف کرد:

در مورد فقرا و مساکین و آنها کسانى هستند که مخارج سال خود و عیالاتشان را ندارند. تفاوت فقیر و مسکین در این است که فقیر روى سوال از کسى ندارد، امّا مسکین نیازمندى است که روى سوال دارد، کسانى که صنعت و ملک و سرمایه و کسبى دارند که زندگى آن‌ها را اداره نمى‌کند فقیر محسوب مى‌شوند و کمبود زندگى خود را مى‌توانند از زکات بگیرند.

کسى که از طرف امام یا نایب او مامور جمع آورى زکات یا نگهدارى یا رسیدگى به حساب آن و یا رساندن آن به امام و نایب او، یا رساندن به مصارف لازم هستند مى‌تواند به اندازه زحمتى که مى‌کشد از زکات استفاده کند.

افراد ضعیف الایمانى که با گرفتن زکات تقویت مى‌شوند و تمایل به اسلام پیدا مى کنند، خریدن برده‌ها و آزاد کردن آن‌ها. اشخاص بدهکارى که نمى‌توانند قرض خود را ادا کنند.

سبیل اللّه؛ یعنى کارهایى مانند ساختن مسجد که منفعت دینى عمومى دارد و همچنین مدارس علوم دینى، مراکز تبلیغاتى، اعزام مبلغین، نشر کتاب هاى مفید اسلامى و خلاصه آنچه براى اسلام نفع داشته باشد به هر نحو که باشد، مخصوصاً جهاد در راه خدا.

ابن السّبیل؛ یعنى مسافرى که در سفر مانده و محتاج شده که به مقدار نیازش مى‌تواند از زکات استفاده کند، هر چند در محل خود غنى و بى نیاز باشد.

آنچه باید به آن توجه کرد این است که زکات یکی از مولفه‌های اقتصادی دین اسلام برای کاهش فقر و آسیب‌های ناشی از آن در جامعه است، پس خوشا به حال کسی که در این راه قدم بردارد و با نجات یک انسان از چنگال آسیب‌ها، گویی تمام انسان‌ها را نجات داده است.

زندگی براساس باورهایی خدایی

حجت‌الاسلام ذبیح‌اله ابوالحسنی، یک کشاورز ساکن یکی از روستاهای طبس است که در باغش سال‌هاست که نخل‌های خرما دارد.
او چند سال است که قسمتی از محصول خرمای خود از چند درخت را به پرداخت زکات اختصاص داده و به عنوان زکات دهنده نمونه استان شناخته شده است.

به سراغش رفتم از تاثیر زکات در زندگی‌اش گفت و عقیده داشت پرداخت زکات یکی از دستورات خداوند است که بر هر مسلمانی واجب است آن را رعایت کند.

او معتقد بود هر پدر و مادری باید این امور که تاکید شده اسلام هستند را به فرزندانش بیاموزد چرا که هر امری که اسلام بر آن تاکید کرده، حتما حکمتی داشته است.

او گفت: تا هر زمان که لازم باشد این کار را ادامه خواهم داد چراکه ریشه اصلی انجام این کار در باور و اعتقاد انسان‌ها است و نابودشدنی نیست.

با او و باغ زیبایش خداحافظی کردم؛ اما من در این باغ بیشتر از چند درخت خرما دیدم، من مفاهیمی از عشق، باور، ایمان، کمک به هم نوع و حس وجود خداوند را دیدم.

کشاورزانی که در پرداخت زکات پیشگام هستند

غلامرضا قوسی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی در گفت‌وگو با ایکنا از خراسان‌جنوبی، اظهار کرد: تولیدات زراعی و باغی استان حدود ۶۳۰ هزار تن است.

وی افزود: در خراسان‌جنوبی بالغ بر ۱۵۰ هزار هکتار سطح زیر کشت زراعی و باغی و همچنین بالغ ۲۹ هزار نفر شتر در حوزه دامپروری داریم که کشاورزان و بهره‌برداران کشاورزی استان در پرداخت زکات پیشگام بوده و آن را از اولویت‌های زندگی خود می‌دانند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی با بیان اینکه مردم استان در بحث زکات سنگ تمام گذاشته‌اند، اظهار کرد: مراکز جهاد کشاورزی یکی از ظرفیت‌هایی است که ارتباط مستقیمی با کشاورزان و تولیدکنندگان بخش کشاورزی هر روستا و منطقه دارد.

قوسی یادآور شد: جامعه هدف کشاورزی در بحث پرداخت زکات، قبل از انبار محصول خود، سهم زکات خود را پرداخت می‌کنند چرا که به این امر اعتقاد دارند.

زکات؛ پیوند بین فرد و جامعه
حجت‌الاسلام حسین فلسفی راد، رئیس اداره امور اجرایی زکات کمیته امداد امام خمینی(ره) خراسان‌جنوبی در گفت‌وگو با ایکنا از خراسان‌جنوبی اظهار کرد: نماز پیوند بین خالق و مخلوق و زکات پیوند بین فرد و جامعه است.

وی افزود: یکی از موضوعات اساسی در مورد مباحث مالی در قرآن موضوع زکات است که در این مورد، 32 مرتبه در کلام وحی ذکر شده و از این میزان 27 مرتبه همراه با نماز است.

رئیس اداره امور اجرایی زکات کمیته امداد امام خمینی(ره) خراسان‌جنوبی با بیان اینکه انسان با دادن زکات اموال خود را بیمه می‌کند، تصریح کرد: در استان زکات واجب کمتر و زکات مستجبی بیشتر است.

فلسفی راد با اشاره به اینکه با وجود خشکسالی مردم خراسان‌جنوبی در پرداخت زکات همواره بهترین هستند، بیان کرد: مردم استان به خاطر باورهای عمیق دینی در توجه به محرومان مورد تایید و تشویق شورای عالی زکات قرار گرفته‌اند.

وی یادآور شد: پیامبر اکرم(ص) فرمود: «زکات دهنده در دنیا دست فقیر را می‌گیرد و این فقیر است که در آخرت دست زکات دهنده را می‌گیرد».

آنچه باید به آن توجه کرد این است که زکات یکی از مولفه‌های اقتصادی دین اسلام برای کاهش فقر و آسیب‌های ناشی از آن در جامعه است، پس خوشا به حال کسی که در این راه قدم بردارد و با نجات یک انسان از چنگال آسیب‌ها، گویی تمام انسان‌ها را نجات داده است.

گزارش از زهرا حمیدی؛ خبرنگار ایکنای خراسان‌جنوبی
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا خراسان جنوبی اجتماعی زکات قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۷۴۰۰۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دانشگاه با فرهنگ‌سازی در جامعه خودباوری را به منصه ظهور برساند

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا،‌ مراسم بزرگداشت مقام و هفته معلم با حضور سعید رازقی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر، هیئت رئیسه دانشگاه، استادان، کارکنان و دانشجویان با تجلیل از استادان پیشکسوت دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر با محور «زندگی پاک بر بنیاد روانشناسی مثبت‌گرا»  در این واحد دانشگاهی برگزار شد.

سعید رازقی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر در این مراسم اظهار کرد: حوزه کار با استادان و معلمان، بهترین حوزه فعالیتی و ارتباطی در جامعه است.

وی با بیان اینکه دوران دانشجویی، به‌ویژه دوره کارشناسی، دورانی ویژه، خاطره‌انگیز و متفاوت از همه سال‌های تحصیل است به دانشجویان توصیه کرد: این دوران فرصتی طلایی برای دانشجویان بوده و باید از تجربه و علم استادان نهایت بهره را ببرند. استادان برای دانشجویان، الگو و نماد هستند. بی‌شک تأثیر کلام، لحن گفتار، پوشش، رفتار و اعمال استادان تا سالیان سال بر روح و روان دانشجویان اثرگذار باقی خواهد ماند.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر با اشاره به سلسله نیاز‌های انسان ازنظر آبراهام مازلو (نظریه انگیزشی در علم روانشناسی) اضافه کرد: باید تلاش کرد تا دانشگاه در کنار تدریس علوم و دانش، به معنای واقعی محل تربیت و فرهنگ‌سازی در جامعه باشد تا بتوان خودباوری و خودشکوفایی که مبحث رأس این هرم است را به منصه ظهور رساند.

استاد بدون حضور دانشجو معنایی ندارد

یکی از استادان پیشکسوت دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر نیز درباره زندگی پاک با استفاده از غزلی از حافظ بر بنیاد روانشناسی مثبت‌گرا با بیان اینکه استاد بدون حضور دانشجو معنایی ندارد،‌ گفت:‌ نزدیک به سه دهه است که بیش از گذشته زندگی انسان با مقوله زندگی پاک آمیخته و در شرایط کنونی جهان و وجود هجمه‌های مختلف و ناپاکی‌های بسیار، برگزیدن راه و رسم پاکی در زندگی و ادامه دادن به آن بسیار سخت شده و باید به فردی که در این سلوک زندگی می‌کند، هزاران آفرین گفت.

عباس عاشوری‌نژاد با بیان اینکه ناپاکی‌های بسیار دور تا دور زندگی‌ها را فراگرفته و هیچ جا از گزند آثار مخرب آن در امان نمانده، عنوان کرد: این نفوذ در امور، حتی به نهاد‌های مقدسی همانند مدرسه و دانشگاه نیز رسوخ پیدا کرده و افرادی را که مسیر صحیح زندگی را برای خود برگزیده‌اند را تحت‌فشار قرار داده است. این عیب روزگار کنونی، یک حسن نیز محسوب می‌شود در این فشارها، زمانی که انسان مرحله‌ای از زندگی خود را با همه فشارها با پاکی به پایان می‌رساند، قطعاً حلاوت و رضایت بیشتری در خود احساس خواهد کرد.

وی با قرائت غزلی از حافظ شیرازی عنوان کرد: «لسان‌الغیب» می‌فرماید:«کمتر از ذره نه‌ای پست مشو مهر بورز / تا به خلوتگه خورشید رسی چرخ‌زنان / بر جهان تکیه مکن ور قدحی می‌داری / شادی زهره‌جبینان خور و نازک‌بدنان / پیر پیمانه‌کش من که روانش خوش باد / گفت پرهیز کن از صحبت پیمان‌شکنان / دامن دوست به دست آر و ز دشمن بگسل / مرد یزدان شو و فارغ گذر از اهرمنان» حافظ در این چهار بیت تأکید می‌کند که انسان می‌تواند زندگی زیبا و پاکی داشته باشد به شرط اینکه از نکاتی که از این غزل برداشت می‌شود، بهره‌مند شود.

چهره ماندگار فرهنگی استان بوشهر اضافه کرد:‌ این ابیات بدین معناست که نخست انسان بزرگ است و حق ندارد کوچک فکر کند و شایسته بوده اهداف بلند و ارزشمند انتخاب کند. همچنان که حرکت ذره به سوی خلوتگه خورشید است، مسیر حرکت انسان باید به سوی نور باشد. چنانکه در نظریه امید «اشنایدر» اصالت هدف به خوبی دیده می‌شود.

عاشوری‌نژاد ادامه داد:‌ دوم اینکه یکی از پیش‌فرض‌های روانشناسی مثبت‌گرا این بوده که انسان باید بپذیرد که هیچ چیزی پایدار نیست. حافظ هم می‌گوید: انسان نباید بر جهان گذرا تکیه کند، همه چیز فانی است به جز ذات پروردگار، بنابراین انسان نباید عزت‌نفس و آبروی خود را فدای آرزو‌های خام و ناپخته کند و شایسته بوده تا اگر چیزی دارد آن را با دیگران شریک شود تا زندگی‌اش به شادمانی بگذرد. سوم اینکه حافظ می‌گوید: از همنشینی با بدعهدان و پیمان‌شکنان بپرهیزد، چون اینان امنیت انسان را بر هم می‌زنند و آبروی آدمی را تهدید می‌کنند.

وی افزود:‌ چهارم اینکه روانشانسی مثبت‌گرا بر اهمیت دوستی در تحقق «شادمانی درونی» و «شادکامی پایدار» تأکید دارد، حافظ هم می‌گوید: دوستان واقعی را بیابد و دایره دوستی‌های اصیل را گسترش دهد و در حفظ رابطه دوستی‌ها بکوشد و دشمنان و انسان‌های شیطان‌صفت دوری کند.

به گزارش آنا،‌ در این مراسم با قدردانی از استادان پیشکسوت و برجسته دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر در سال گذشته از استادانی که به مرتبه استادیاری و دانشیاری ارتقا یافته بودند، تجلیل شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • حوادث ناشی از کار دومین علت مرگ در کشور است
  • آیت‌الله جوادی آملی: فریب، راه نیست و با آن نمی‌توان زندگی کرد
  • کریم منصوری: «معلمی» بزرگترین آرزویم است
  • «معلمی» بزرگترین آرزویم است
  • آغاز جمع آوری زکات غلات در شهرستان های جنوبی استان ایلام
  • شهید مطهری الگویی وارسته برای نسل امروزی است
  • دانشگاه خودباوری را در جامعه به منصه ظهور برساند
  • دانشگاه با فرهنگ‌سازی در جامعه خودباوری را به منصه ظهور برساند
  • انتشار دست‌نوشته‌ رهبر انقلاب در دفتر کتابخانه وزیری، برای نخستین‌بار + عکس
  • «اُمّ علاء»؛ مادر شهیدی که هفت عزیزش را تقدیم اسلام کرد