Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-07@03:36:25 GMT

کودک‌همسری یا تجرد قطعی؟ + آمار

تاریخ انتشار: ۲۵ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۷۴۳۱۷۴

کودک‌همسری یا تجرد قطعی؟ + آمار

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، ازدواج به‌عنوان نهادی برای پاسخگویی به نیازهای عاطفی و جسمی انسان از مهم‌ترین مسائل جامعه خصوصا جوانان است که نقش زیادی در سلامت خانواده و تعادل جامعه دارد.  

بیشتربخوانید: رتبه دوم آذربایجان‌شرقی درکودک همسری

در همین زمینه موضوع افزایش حداقل سن ازدواج از سال ۱۳۹۵ در کشور مورد بحث قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این امر منجر به ارائه طرحی از سوی فراکسیون زنان مجلس شد که ازدواج دختران زیر ۱۳ سال را ممنوع و ازدواج دختران ۱۳ تا ۱۶ سال را منوط به اجازه‌ دادگاه و پزشکی قانونی می‌کرد. در مهرماه ۱۳۹۷، یک‌فوریت این طرح تصویب اما در بررسی‌های کمیسیون قضایی کلیات آن رد شد.

آمار بالای طلاق زنان در سنین پایین ازجمله دلایل ارائه‌دهندگان طرح اصلاح ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی بوده است. در مقدمه این طرح آمده است: «بسیاری از کودکان و نوجوانانی که زودهنگام ازدواج کرده‌اند، پس از رسیدن به سن رشد و شکل‌گیری شخصیت، به این بهانه که در زمان نکاح، از قدرت تصمیم‌گیری لازم یا تمیز کافی برخوردار نبوده‌اند، اقدام به طلاق می‌کنند که تبعات ناشی از این امر برای همگان روشن است.»

 از طرفی مخالفان طرح، اعتقاد دارند دوام ازدواج‌های دختران زیر ۱۸ سال بیشتر از سایر گروه‌های سنی بوده و این ازدواج‌ها از پایدارترین ازدواج‌ها هستند. همچنین برخی از منتقدان طرح فوق اعتقاد دارند موضوع ازدواج در سنین پایین مساله‌ اصلی کشور نبوده و بحران اصلی در افزایش سن ازدواج و تجرد قطعی است. به نظر ایشان مانع‌تراشی برای ازدواج‌های موفق دختران در سنین پایین، زمینه‌ساز فساد و افزایش ارتباط پیش از ازدواج دختران و پسران می‌شود.

فریده خلج‌آبادی‌فراهانی، کارشناس بهداشت باروری و مطالعات جمعیتی طی مقاله‌ای می‌نویسد: «رابطه پیش از ازدواج پیامدهای متعددی در سطوح فردی و اجتماعی دارد. از پیامدهای محتمل رابطه و معاشرت با جنس مخالف افزایش میانگین سن ازدواج، کاهش تمایل به ازدواج و افزایش تجرد قطعی است.»

در همین راستا بررسی آمارهای مرتبط با سن ازدواج در کشور، می‌تواند تصمیم‌گیران و سیاستگذاران را یاری کند.

 افزایش محسوس سن ازدواج در سال‌های اخیر

آمارهای سازمان ثبت‌احوال کشور نشان از افزایش محسوس سن ازدواج در دو دهه گذشته دارد، به نحوی که طی سال‌های ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۶ میانگین سن ازدواج از 21.8 سال به 24.2 افزایش یافته است، ازدواج دختران زیر ۲۰ سال از 44.7 درصد به 33.9 از کل ازدواج‌ها کاهش یافته و ازدواج دختران بالای ۳۰سال از 6.9 درصد به 19.1 افزایش یافته است.

به گفته کلهر، مدیرکل فرهنگی مرکز پژوهش‌های مجلس، در 9‌ماهه اول سال ۱۳۹۷ از مجموع ۲۶۱۸۷۱ مورد ازدواج ثبت‌شده دختران، ۶۶۷ مورد ازدواج زیر ۱۳ سال بوده است.

از طرف دیگر طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ مرکز آمار ایران، بیش از ۴۲۶ هزار دختر به سن تجرد قطعی(بالای ۴۰ سال) رسیده‌اند. (نمودار۱)

 رابطه مستقیم سن ازدواج و شیوع طلاق

طی سال‌های ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۶ میانگین سن طلاق زنان با بیش از سه سال افزایش به 31.7 درصد رسیده است؛ با توجه به اینکه ۶۵ درصد طلاق‌ها قبل از دهمین سالگرد زندگی مشترک رخ می‌دهد(هشت سال میانگین طول زندگی مشترک قبل از طلاق) و بیش از یک‌سوم ازدواج‌ها مربوط به سنین زیر ۲۰ سال است، می‌توان گفت شیوع طلاق با افزایش سن ازدواج رابطه مستقیم دارد.

در همین راستا و براساس سالنامه آماری ۱۳۹۶ سازمان ثبت‌احوال کشور درصد طلاق در گروه‌های سنی بالای ۳۰ سال بیشتر از سایر گروه‌های سنی است. بر اساس این گزارش، بر پایه مطالعه طولی انجام‌شده تاب‌آوری زندگی‌های شکل‌گرفته که در آن زنان در سنین پایین‌تری بوده‌اند، بیشتر است. این موضوع البته می‌تواند متأثر از خاستگاه فرهنگی- اجتماعی آنان باشد. (نمودار۲ و۳)

نتایج فوق که متعلق به نسل ازدواجی سال ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ است نشان می‌دهد طلاق در سنین پایین تفاوت فاحشی با گروه‌های سنی۲۰ تا ۳۰ ساله ندارد؛ اما از ۳۰ سالگی به بعد شیوع طلاق بسیار محسوس است.

 عدم توازن در توجه به مسائل حوزه ازدواج

با توجه به آمارهای ارائه‌شده در مورد تجرد قطعی و ازدواج در سنین پایین طبیعی نشان می‌دهد اگر چند تن از نماینده‌ها اولویت خود را بر محدودیت ازدواج در سنین پایین قرار داده‌اند، چندین نفر دیگر نیز به فکر حل معضل افزایش سن ازدواج و تجرد قطعی جوانان به‌خصوص دختران باشند. همان‌طور که آمارها نشان می‌دهد جمعیت مجردان قطعی و همچنین سن ازدواج در کشور افزایش یافته است. امری که معضل اجتماعی طلاق به‌طور محسوس با آن هم‌بسته است.

به نظر می‌رسد هماهنگی کامل فراکسیون زنان برای محدودیت ازدواج در سنین پایین بیش از آنکه به خاطر وجود دغدغه‌های اجتماعی باشد؛ به خاطر گرایش‌های سیاسی است که در رفتار نمایندگان مجلس نمایان می‌شود.

منبع: روزنامه فرهیختگان

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: جوانان ازدواج و طلاق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۷۴۳۱۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش آمار جمعیت بدمسکن در کشور

تین نیوز

جمعیت بدمسکن کشور که براساس آمار های رسمی میانه دهه ۹۰، معادل ۱۹.۵میلیون نفر اعلام شده بود، در یک برآورد جدید به ۲۳میلیون نفر افزایش یافت.

به گزارش تین نیوز به نقل از اقتصاد ۲۴، معاون وزیر راه وشهرسازی اعلام کرد: هم اکنون ۲۳ میلیون نفر از جمعیت شهری کشور به دلیل سکونت در بافت های فرسوده و ناکارآمد و همچنین سکونتگاه های غیررسمی، بدمسکن هستند و جان آن ها در معرض خطر قرار دارد. این برآورد جدید یک سوال مهم را در خود جای داده است؛ اینکه چرا طی یک دهه اخیر به رغم همه اقدامات انجام شده در حوزه نوسازی بافت های فرسوده وسکونتگاه های غیررسمی، جمعیت بدمسکن افزایش داشته است؟ آیا این اقدامات بی اثر بوده است؟

محمد آیینی، معاون وزیر راه وشهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران، در پاسخ به این سوال به «دنیای اقتصاد» اعلام کرد: برآورد فعلی از جمعیت بدمسکن، با توجه به متوسط نرخ رشد سالانه جمعیت صورت گرفته است. به گفته محمد آیینی، بررسی ها نشان می دهد، جمعیت ۱۱ و نیم میلیون نفری ساکن در بافت های فرسوده شهری ایران از سال ۹۵ تاکنون در هر سال به طور متوسط، رشد ۱.۳ درصدی، یعنی معادل نرخ رشد جمعیت ایران، داشته است.

 

اما، جمعیت بدمسکن ساکن در سکونتگاه های غیررسمی و حاشیه ای، به دلیل گسترش فقر مسکن، رشدی به مراتب بیشتر از حد طبیعی داشته و برآورد ها حاکی از آن است در هر سال به طور متوسط ۲.۳ درصد به جمعیت ساکن در این سکونتگاه های غیررسمی افزوده شده است. جمعیت حدود یک میلیون نفری ساکن در بافت های تاریخی نیز تقریبا در یک دهه اخیر بدون تغییر بوده است.

به گفته آیینی، همچنین، بخشی از این رشد جمعیت بدمسکن ناشی از گسترش محدوده بافت های فرسوده وناکارآمد و سکونتگاه های غیررسمی در سال های اخیر است. در حالی که ابتدای دهه ۹۰، مساحت پهنه های فرسوده و سکونتگاه های غیررسمی ۷۴ هزار هکتار اعلام می شد در تازه ترین برآورد ها این میزان به ۱۶۷ هزار هکتار افزایش یافته است. آیینی گفت: تاکنون بیش از یک میلیون و ۵۰ هزار واحد مسکونی در بافت های فرسوده ساخته شده است که حاصل نوسازی بیش از ۳۵۰ هزار پلاک فرسوده است.

هنوز ۲میلیون و۷۰۰هزار پلاک فرسوده با قابلیت ساخت دست کم ۴.۵میلیون واحد مسکونی در کشور وجود دارد. آیینی همچنین از صعود آمار نوسازی مسکن در سال ۱۴۰۲ خبر داد و گفت: در سال گذشته سهم پروانه های ساختمانی بافت فرسوده از کل پروانه ها به ۲۱.۵ درصد رسید؛ این سهم در ۱۴۰۱ معادل ۱۸.۵ درصد بود و در صورتی که بسته مشوق های شهرسازانه در همه شهر ها اجرایی شود، این سهم به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت.

معاون وزیر راه وشهرسازی، همچنین آماری از وضعیت ساخت وساز در بافت های فرسوده در قالب طرح نهضت ملی مسکن ارائه کرد. به گفته آیینی سهم بافت های فرسوده از ساخت سالانه یک میلیون مسکن در کشور، ساخت ۱۵۰ هزار واحد مسکونی در هر سال است. طی دو سال اخیر تاکنون ۲۶۶ هزار واحد مسکونی در قالب این طرح در پروسه ساخت قرار گرفته که از این میزان سهم تهران حدود ۵۵ هزار واحد است؛ همچنین بیش از ۸۲ هزار واحد نیز تاکنون افتتاح شده که حدود ۱۶ هزار واحد از این تعداد مربوط به تهران بوده است. آیینی اعلام کرد: بنا داریم تا پایان امسال آمار واحد های شروع شده نهضت ملی را به ۴۰۰ هزار واحد مسکونی رسانده و۱۰۰هزار واحد دیگر را نیز به بهره برداری برسانیم.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • علت افزایش آمار آبله‌ مرغان در ایران چیست؟
  • افزایش آمار اجاره اتاق های مجردی / ۵ متر ماهی ۳ میلیون!
  • آمار می‌گوید: پرسپولیس «تخت گاز» به دنبال پایین کشیدن استقلال
  • آمار طلاق در دو سال اخیر کاهش یافته است
  • کاهش ازدواج و طلاق در کردستان در سال گذشته
  • کاهش ازدواج و طلاق در کردستان طی سال گذشته
  • افزایش آمار بازداشت معترضان در دانشگاه‌های آمریکا
  • تفاوت طلاق رجعی و بائن چیست؟
  • کاهش آمار جرایم مختلف در بوکان
  • افزایش آمار جمعیت بدمسکن در کشور