Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران- ایرنا- قائم مقام وزیر بهداشت در امور بین الملل گفت: صندوق جهانی مبارزه با سل، ایدز و مالاریا برای مبارزه با این سه بیماری تشکیل شده و ایران طی 12 سال گذشته نزدیک به 110 میلیون دلار از اعتبارات و کمک‌های این صندوق استفاده کرده است.

محسن اسدی لاری روز شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت ایرنا درباره عضویت ایران در صندوق جهانی مبارزه با سل، ایدز و مالاریا افزود: در این مدت موفق شدیم با تلاش نیروهای بهداشتی و کمک‌های این صندوق جهانی، موارد جدید سل را از 14 در صدهزار و مالاریا را به زیر 20 مورد جدید برسانیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در زمینه ایدز نیز اقدامات بسیار خوبی انجام شده و البته باید کارهای بیشتری انجام شود.

* ایران نماینده 12 کشور است
وی بیان کرد: صندوق جهانی مبارزه با سل، ایدز و مالاریا 20 عضو هیئت مدیره دارد که من از منطقه مدیترانه و شمال آفریقا به عنوان یکی از اعضای هیئت مدیره انتخاب شدم. در منطقه ما 12 کشور واجد شرایط دریافت کمک از این صندوق هستند. این کشورها، کشورهایی هستند که میزان این بیماری‌ها در آنجا بالا است و همچنین درآمد خیلی بالایی ندارند.
اسدی لاری ادامه داد: کشورهای افغانستان، پاکستان، ایران، عراق، سوریه، اردن، جیبوتی، سومالی، سودان، تونس، مراکش و مصر واجد شرایط دریافت کمک از صندوق جهانی سل، مالاریا و ایدز هستند.
وی افزود: کشورهایی مانند یمن و لیبی و یکی دو کشور دیگر نیز احتمالا به این فهرست اضافه می‌شوند. البته ایران فقط تا 2 یا 3 سال دیگر واجد شرایط دریافت کمک است، زیرا به علت برنامه‌هایی که در زمینه سل و مالاریا در کشور انجام شده کمکی دریافت نمی‌کنیم و فقط برای ایدز با توجه به برنامه ملی ایدز امیدواریم روند بسیار بهتری را طی کنیم.
قائم مقام وزیر بهداشت در امور بین الملل اظهار داشت: دریافت کمک ایران از این صندوق برای مالاریا از 3 سال پیش و برای سل نیز از سال گذشته قطع شده است. کمک‌های این صندوق در زمان تحریم‌های قبلی برای تهیه وسایل تشخیصی سل و واردات برخی سموم برای مالاریا بسیار کمک کننده بود.
وی افزود: نقش ایران به عنوان عضو هیئت مدیره این صندوق، نمایندگی این کشورها است و ما فقط نماینده ایران نیستیم.

* امضای تفاهمنامه با افغانستان و پاکستان
اسدی لاری گفت: تلاش کردیم طی سال‌های گذشته هم اعتبارات منطقه را در این صندوق جهانی افزایش دهیم و هم پروژه‌های جدیدی را تعریف کنیم. به طور مثال یکی از اقداماتی که اجرا شد، پروژه سه جانبه‌ای در زمینه سل بین ایران، افغانستان و پاکستان بود. مشکل بیماری سل با کمک کارکنان بهداشتی کشور حل شده، اما تقریبا همه واردات این بیماری مربوط به سل مقاوم یا بسیار مقاوم به درمان است که از طرف کشورهای افغانستان و پاکستان به کشور وارد می‌شود. برای کنترل این بیماری‌ها، برنامه سه جانبه‌ای تدوین شده است.
وی ادامه داد: همچنین با توجه به اینکه در این منطقه، حوادث بسیاری مانند جنگ و غیره اتفاق می‌افتد، توانستیم اعتبارات مناسبی برای سوریه و یمن و عراق نیز دریافت کنیم. بنابراین اقدامات ما برای افزایش سطح ارائه خدمات در کل این منطقه برای کنترل این سه بیماری است.

* کمک‌های بلاعوض برای مبارزه با سل، مالاریا و ایدز
قائم مقام وزیر بهداشت در امور بین الملل بیان کرد: کمک‌های این صندوق به کشورها برای مبارزه با بیماری‌های سل، مالاریا و ایدز بلاعوض است. مبلغی که به کشورها تخصیص پیدا می‌کند بر اساس ساز و کار هماهنگی کشورها تعیین می‌شود.
اسدی لاری گفت: این ساز و کار متشکل از وزارت بهداشت، دستگاه‌های اجرایی مختلف و مرتبط با این سه بیماری و همچنین نمایندگان انجمن‌ها و خود بیماران است. این ساز و کار برای ایجاد شفافیت و شنیده شدن صدای بیماران شکل گرفته است. برخی کشورهایی که شفافیت بسیار کم و بحران‌های زیادی دارند را به وسیله این ساز و کار می‌توان کنترل کرد، البته این مشکل در ایران وجود نداشته است.
وی افزود: پیشنهادهای اجرایی مختلف کشورها در این صندوق جهانی بررسی و میزان درخواست مشخص می‌شود. معمولا اعتبارات هنگفت است. یکی از مسائل مهم در این رابطه، جمعیت و نظام ارائه خدمات است. وقتی کشوری نظام ارائه خدمات نداشته باشد، نیازمند اعتبارات بیشتری برای جبران مشکلات است.

*نظارت بر شیوه هزینه کرد اعتبارات
اسدی لاری درباره نظارت بر شیوه هزینه کرد اعتبارات دریافتی کشورهای مختلف از این صندوق جهانی گفت: هم ساز و کار هماهنگی کشوری و هم دفتر مرکزی این صندوق بر شیوه هزینه کرد این اعتبارات در کشورهای مختلف نظارت می‌کند. یکی از کارهای هیئت مدیره صندوق این است که گزارش‌های حسابرسی کشورهای مختلف را ارائه کند.
وی ادامه داد: متاسفانه در برخی کشورها، مفسده‌های زیادی اتفاق می‌افتد که هر بار سختگیری‌ها و ارزشیابی‌ها و نظارت‌ها را بیشتر می‌کند و البته ساز و کار نظارتی مانع ایجاد این فسادها می‌شود. اگر فساد بزرگی ایجاد شود، اعتبارات آن کشورها در دفعات بعد متوقف می‌شود.

*سیاست‌های کلان صندوق مبارزه با سل، مالاریا و ایدز
قائم مقام وزیر بهداشت در امور بین الملل اظهار داشت: مهمترین چالشی که درباره کشورهای دریافت کننده کمک مالی از این صندوق وجود دارد، دوره دریافت کمک تا زمانی است که کشور مربوطه روی پای خود بایستد.
اسدی لاری افزود: در شرق اروپا و برخی کشورهای آفریقایی و چند کشور در منطقه خودمان، بعد از توقف کمک‌های مالی، بعضی بیماری‌ها دوباره بروز و ظهور پیدا می‌کنند. برای رفع این چالش، مهمترین اقدام، تقویت نظام سلامت آن کشور است. برای این کار باید بقیه سازمان‌های بین المللی و خود آن کشور اقدامات بیشتری انجام دهند. در نتیجه برای این کار، همکاری با سازمان جهانی بهداشت در زمینه این سه بیماری را افزایش دادیم و تفاهم‌نامه‌ای امضا شد که اقدامات در سراسر دنیا کاملا هماهنگ باشد.
وی بیان کرد: همچنین یکی از مشکلات دیگر در منطقه ما، بحران‌های انسانی در کشورهایی است که در آنها جنگ اتفاق می‌افتد.
به گزارش ایرنا، اسدی لاری برای سومین دوره پیاپی به عضویت هیئت مدیره صندوق جهانی مبارزه با بیماری‌های سل، ایدز و مالاریا انتخاب شده است.
صندوق جهانی مبارزه با سل، مالاریا و ایدز بیش از 4 میلیارد دلار برای مبارزه با این بیماری‌ها و تقویت نظام سلامت در کشورهای در حال توسعه سرمایه‌گذاری می‌کند.
اجتمام *9482 * 3063

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي مالاريا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۷۵۸۳۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مواظب این موجود خطرناک باشید

آفتاب‌‌نیوز :

امروز روزجهانی مبارزه با مالاریاست. بیماری مالاریا یکی از شایع‌ترین بیماری‌های منتقله است که به علت حضور انگل تک یاخته بنام پلاسمودیوم در خون انسان ایجاد می‌شود.

 پلاسمودیوم‌ها در داخل گلبول‌های قرمز خون رشد می‌کند و پس از رشد، تکثیر کرده و موجب پاره شدن گلبول‌های قرمز خون و بروز علائم مالاریا می‌شود. 

همه گیری شناسی

هر سال در جهان ۵۰۰– ۳۰۰ میلیون نفر به مالاریا مبتلا می‌شوند و از این تعداد بیش از ۱ میلیون نفر جان خود را از دست می‌دهند. 

در دنیا هر ثانیه، یعنی در گفتن هر کلمه مالاریا تعداد ۱۰ کودک برای مبارزه با مرگ در اثر مالاریا پنجه نرم می‌کنند.

کل موارد مالاریا در جهان بیش از ۵ برابر مجموعه (سل، ایدز، سرخک، جذام) است. عامل بیماری انگل‌های تک سلولی بنام پلاسمودیوم می‌باشد.

در ایران ۱۹ گونه پشه آنوفل شناخته شده که ۷ گونه آن ناقل بیماری هستند. پشه‌های آنوفل بیشترین زمان خونخواری را در شب انجام می‌دهند.

پیام طبرسی، متخصص بیماری‌های عفونی و فلوشیپ عفونت در نقص ایمنی در آستانه ۲۵ آوریل مصادف با ششم اردیبهشت گفت: مالاریا را یک بیماری انگلی شایع در جهان برشمرد که حذف آن یکی از اهداف سازمان جهانی بهداشت است.

این استاد دانشگاه با اشاره به وضعیت شیوع مالاریا در ایران گفت: این بیماری در سال‌های دور شیوع گسترده‌ای در کشور داشت، اما با بهبود وضعیت بهداشت در مناطق روستایی و آندمیک مالاریا و تلاش کارشناسان بهداشت محیط و شبکه‌های بهداشتی در سالیان اخیر تا آستانه ریشه کنی مالاریا پیش رفتیم.

 طبرسی افزود: بیماری مالاریا جزو بیماری‌های بومی محسوب می‌شود، اما به مناطق خاصی اختصاص دارد.

به گفته وی روند ریشه کنی مالاریا در چند سال گذشته به دلیل همسایگی با کشور‌های مالاریا خیز در حاشیه جنوب شرقی کشور (افغانستان و پاکستان)، شیوع کرونا و اختصاص تمام ظرفیت شبکه‌های بهداشتی به کنترل کرونا دچار اختلال شد به نحوی که امسال آمار مبتلایان به مالاریا افزایش داشته است.

این متخصص بیماری‌های عفونی دانشگاه خاطرنشان کرد: به طور کلی مالاریا در ایران در یک وضعیت کنترلی نسبتا خوبی قرار دارد، اما در برخی مناطق به خصوص مناطق جنوب شرقی متاسفانه شاهد افزایش موارد ابتلا در یکسال گذشته بودیم که وزارت بهداشت در تلاش است بیماری را در آن مناطق کنترل کرده و در راستای ریشه کنی و حذف بیماری گام بردارد.

وی با بیان این که مالاریا انواع مختلفی دارد، ویواکس و فالسیفارم را دو نوع مهم آن عنوان کرد که ویواکس معمولا باعث بروز بیماری خفیف تری می‌شود، اما فالسیفارم معمولا باعث ایجاد بیماری خیلی شدید و حتی گاهی کشنده می‌شود.

روش انتقال بیماری

استاد بیماری‌های عفونی دانشگاه با اشاره به انتقال مالاریا از طریق پشه آنوفل گفت: پشه آنوفل در آب‌های راکد و مناطقی که دارای وضعیت نامناسب بهداشتی هستند تکثیر می‌یابد.

وی افزود: پس از گزش فرد مبتلا به مالاریا توسط پشه آنوفل، انگل بیماری وارد بدن پشه می‌شود و این پشه با گزش سایر افراد می‌تواند بیماری را به آنان منتقل کند و به این ترتیب باعث گسترش بیماری شود.

طبرسی خاطرنشان کرد:انتقال بیماری فقط از طریق پشه آنوفل است و فرد به فرد صورت نمی‌گیرد. به این معنا که در مناطقی که این پشه وجود ندارد حتی اگر فرد مبتلا به مالاریا وجود داشته باشد بیماری منتقل نمی‌شود.

 طبرسی، مناطق آندمیک مالاریا در ایران را محدود به استان‌های جنوب شرقی کشورهم مرز با افغانستان و پاکستان برشمرد که شیوع و عدم کنترل مناسب مالاریا در این کشور‌ها و وجود مراودات با ایران باعث انتقال مالاریا در استان‌های جنوب شرقی کشور شده است.

به گفته این متخصص بیماری‌های عفونی در سایر نقاط کشور انتقال محلی مالاریا نداریم و اکثر موارد بیماری در استان‌های جنوب شرقی کشور و مسافران به این استان‌ها مشاهده می‌شود. برخی مبتلایان نیز سابقه سفر به کشور‌های مالاریاخیز نظیر کشور‌های آفریقایی، هند، پاکستان و... داشتند و در بازگشت به میهن دچار علایم بیماری شدند.

علایم بیماری

این استاد بیماری‌های عفونی دانشگاه علایم بیماری مالاریا را شامل تب، لرز و تعریق برشمرد و گفت: مسافرانی که به مناطق مالاریاخیز عزیمت کردند اگر در بازگشت دچار علایمی نظیر تب، لرز و تعریق شدند در اسرع وقت باید به مراکز بهداشتی یا پزشک متخصص عفونی مراجعه کنند تا از نظر مالاریا مورد بررسی قرار گیرند.

تشخیص

به گفته طبرسی تشخیص دقیق بیماری از طریق آزمایش خون، تهیه لام خون محیطی و مشاهده اجزای انگل در آزمایشگاه انجام می‌شود. در مراکز بهداشت نیز تست سریع مالاریا برای تشخیص بیماری انجام می‌شود.

درمان

این متخصص بیماری‌های عفونی دانشگاه با اشاره به وجود درمان‌های موثر برای مالاریا تاکید کرد: در صورت تشخیص زودرس، بیماری بدون عارضه درمان می‌شود، اما حتما دوره درمان باید تکمیل شود. 

به گفته وی درصورت عدم شناسایی به موقع، شدید شدن بیماری و افزایش میزان درصد انگل در خون فرد متاسفانه بیماری خطرناک و کشنده شده و با عوارض زیادی همراه خواهد بود.

پیشگیری

این استاد دانشگاه تاکید کرد: افرادی که از مناطق غیرآندمیک به مناطق آندمیک مالاریا سفر می‌کنند باید نکات ایمنی و حفاظتی را برای پیشگیری از ابتلا به بیماری رعایت کنند.

پیام طبرسی به افرادی که قصد سفر به استان‌های جنوب شرقی ایران و یا کشور‌های مالاریاخیز دارند تاکید کرد قبل از سفر به این مناطق می‌توانند با رعایت چند نکته مهم و ساده از ابتلا به مالاریا پیشگیری کنند.

وی خاطرنشان کرد: این افراد با هماهنگی مراکز بهداشتی می‌توانند داروی پیشگیری از ابتلا به مالاریا مصرف کنند.

 طبرسی استفاده از محافظ‌های فیزیکی، پشه بند، پماد‌های دفع کننده پشه، توری برای پنجره و درها، استفاده از پوشش برای مناطقی از بدن که در معرض گزش پشه است را از جمله نکاتی برشمرد که می‌توانند خطر گزش پشه آنوفل و ابتلا به بیماری را کاهش دهند.

طبرسی کنترل مالاریا را وابسته به وضعیت بهداشتی محیط دانست و یادآور شد که هرچه تلاش شهرداری‌ها و متولیان بهداشت محیط جامعه در راستای بهبود وضعیت بهداشتی محیط بیشتر باشد، منجر به کاهش مخزن‌های این پشه خواهد شد و در نتیجه کنترل و ریشه کنی بیماری مالاریا موفق ترخواهد بود.

منبع: خبرگزاری فارس

دیگر خبرها

  • افزایش مبتلایان به مالاریا در افغانستان
  • خوزستان عاری از بیماری مالاریا
  • مواظب این موجود خطرناک باشید
  • مالاریا مهم ترین بیماری انگلی تهدید کننده سلامت بشر در دنیا+ فیلم
  • مواظب این موجود خطرناک باشید!
  • پیشرفت چشمگیر ایران در کنترل بیماری مالاریا / پیشتازی در گسترش نظام تشخیص آزمایشگاهی
  • اختلال در ریشه کنی مالاریا در ایران
  • حذف انتقال محلی مالاریا در خوزستان در ۱۰ سال اخیر
  • ریشه کنی مالاریا در ایران دچار اختلال شد
  • دستاوردهای ایران در کنترل مالاریا باوجود تحریم‌ها