Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار مهر، چالش تضاد منافع ملی با برخی توافقات بین‌المللی موضوعی مختص ایران نیست، بلکه بسیاری از کشورها در توافقات متعدد با این چالش روبرو شده‌اند. به‌عنوان نمونه می‌توان به چالش روسیه با پیوستن به توافق تغییر اقلیم پاریس اشاره کرد. دولت روسیه با ادعای ضرر اقتصادی در بلندمدت به دلیل اجرای توافق پاریس هنوز به این توافق‌نامه نپیوسته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ترکیه و عراق نیز وضعیت مشابهی دارند. در حال حاضر ایران نیز با این مساله مواجه است چرا که در صورت پیوستن با این توافق، با چالش‌هایی چون کند شدن توسعه اقتصادی و تحمیل هزینه‌های سنگین روبرو است. بامطالعه سند تعهدات ملی (NDC) ایران می‌توان دریافت که هزینه‌های اجرای این توافق‌نامه از جیب مردم تأمین خواهد شد.

توافق پاریس که در اجلاس بیست و یکم کنوانسیون تغییرات اقلیم سازمان ملل متحد (UNFCCC) مورد تائید اولیه کشورهای شرکت‌کننده قرار گرفت، معتقد به افزایش دمای کره زمین به دلیل افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای انسان‌ساخت است. از همین رو هدف خود را کاهش انتشار این گازها قرار داده است. بازه زمانی اولین دوره اجرایی این توافق‌نامه از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۳۰ میلادی تعیین‌شده است. این در حالی است که بسیاری از دانشمندان فعالیت‌های خورشیدی را عامل اصلی افزایش دمای زمین می‌دانند. این دانشمندان معتقد هستند که سهم گازهای گلخانه‌ای انسان‌ساخت در جو زمین تنها ۰.۲ درصد است. با این‌حال بر اساس مبانی علمی توافق پاریس، گازهای گلخانه‌ای انسان‌ساخت عامل اصلی گرمایش زمین شناخته می‌شوند.

بااین‌وجود، توافق پاریس با مبنا قرار دادن نقش انسان در تولید گازهای گلخانه ای، کشورهای عضو را موظف به کاهش میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای کرده است. ایران نیز به‌عنوان یکی از اعضای کنوانسیون تغییرات اقلیم با تائید اولیه توافق پاریس، تعهدات خود را در قالب سند تعهدات ملی (NDC) تنظیم نموده است. مطابق این سند که البته هنوز به مجلس شورای اسلامی برای تصویب ارائه نشده است، هزینه اجرای تعهدات ایران ۵۲.۵ میلیارد دلار است؛ که در بازه اجرایی تعیین‌شده باید تأمین شود. تامین نشدن این میزان هزینه، موجب کاهش شدید تولید در بخش‌های مختلف اقتصادی کشور خواهد شد. مسئله مهم دیگر، تأمین منابع مالی است. برخی کشورها مانند پاکستان، ونزوئلا و افغانستان و ...، تلاش کرده‌اند هزینه‌های اجرای تعهدات خود را از طریق کمک‌های بین‌المللی تأمین کنند.

بار سنگین هزینه اجرای تعهدات بر دوش مردم

عملکرد کشورهای فوق در تأمین هزینه‌های اجرای تعهدات در حالی است که مطابق سند تعهدات ایران، تأمین هزینه‌های اجرای تعهدات از منابع داخلی تأمین خواهد شد. این منابع عبارت‌اند از:

۱-حذف یارانه‌های انرژی و هزینه کرد در اجرای تعهدات

۲-صندوق ملی محیط‌زیست

۳-سرمایه‌گذاری بخش خصوصی داخلی و بین‌المللی

موارد فوق، منابع تأمین مالی هزینه‌های اجرای تعهدات ایران در توافق پاریس هستند که در بازه ۱۰ ساله باید هرسال به میزان ۵.۲ میلیارد دلار هزینه شود.

تامین مالی اجرای توافق پاریس از کجاست؟

رسول دیانت، کارشناس حوزه انرژی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه حذف یارانه های انرژی به منظور اجرای تعهدات ایران در توافق پاریس موجب افزایش فشار بر قشر آسیب‌پذیر می شود، گفت: یارانه‌های انرژی به‌صورت مستقیم با هزینه‌های زندگی مردم در ارتباط است؛ چراکه یارانه‌های انرژی اعمال‌شده فعلی پاسخگوی تأمین چنین هزینه‌هایی نیست و باید قیمت حامل‌های انرژی افزایش یابد.

وی ادامه داد: مطابق سیاست‌گذاری‌های داخلی این افزایش نرخ تعرفه حامل های انرژی باید به‌صورت پلکانی و در مورد مشترکان پرمصرف صورت بگیرد تا اقشار آسیب‌پذیر تحت‌فشار قرار نگیرند؛ بنابراین افزایش قیمت حامل‌های انرژی به معنای افزایش فشار بر قشر آسیب‌پذیر جامعه است، به همین جهت منبع قابل اتکایی برای تأمین هزینه نیست.

این کارشناس انرژی  اظهار داشت: در مورد بخش خصوصی نیز باید گفت که حوزه صرفه جویی انرژی کشور به دلیل نداشتن جذابیت کافی نمی‌تواند بخش خصوصی داخلی را برای سرمایه‌گذاری جذب نماید. برای نمونه در مورد حوزه تولید برق به دلیل بدهی زیاد نیروگاه‌ها و نیز هزینه‌های بالای تولید برق، بخش خصوصی حاضر به سرمایه‌گذاری نیست. انتظار حضور بخش خصوصی خارجی نیز به دلیل تحریم‌های اقتصادی، دور از واقعیت به نظر می‌رسد.

به گفته دیانت بررسی‌ها نشان می‌دهد که صندوق ملی محیط‌زیست هم از توان مالی لازم برای تأمین هزینه‌های موردنظر برخورد دارد نیست. چراکه برای نمونه سهم محیط‌زیست در بودجه سال ۱۳۹۷ فقط ۰.۰۹۹ درصد بوده است.

وی با تاکید بر اینکه به دلیل الزام‌آور بودن اجرای سند تعهدات ملی (NDC) مطابق بند ۲ ماده ۴، اجرا نشدن آن‌ها می‌تواند عواقبی مانند تحریم‌های اقتصادی برای کشور داشته باشد (بند ۴ ماده ۱۶)، تصریح کرد: بنابراین باید تعهدات کشور، هزینه‌های اجرای تعهدات و منابع تأمین این هزینه‌ها به‌دقت بررسی شود تا کشور دچار چالش‌های اقتصادی در حوزه بین‌المللی نشود. در این راستا بهترین پیشنهاد، ارائه تعهدات کیفی در موافقتنامه پاریس به مانند کشورهای نفتی همسایه است. ارائه تعهداتی اینچنینی موجب جلوگیری از ایجاد چالش جدید برای کشور در سال‌های آینده خواهد شد، موضوعی که کمتر مورد توجه تصمیم‌گیران قرار گرفته است.

کد خبر 4545584

منبع: مهر

کلیدواژه: پاریس تحریم اقتصادی ایران تعرفه برق توافق نامه پاریس گازهای گلخانه ای هدفمندی یارانه ها یارانه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۷۹۴۰۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم لایروبی مستمر حوضچه نیروگاه نکا

یوسف نوری استاندار مازندران امروز جمعه در بازدید از نیروگاه نکا با بیان اینکه این نیروگاه یکی از بزرگترین نیروگاه‌های کشوراست گفت: نیروگاه نکا اکنون با برخی چالش‌ها از جمله پسروی دریای خزر، کاهش ورودی آب به سیستم خنک کننده و فرسودگی تجهیزات روبرو است.

او با بیان اینکه همه این چالش‌ها سبب شده است نیروگاه با ظرفیت کامل کار نکند، افزود: متخصصان این نیروگاه با استفاده از توان داخلی بخش‌های زیادی از تجهیزات این نیروگاه را بازسازی کرده اند

نوری با بیان اینکه لایروبی حوضچه آب این نیروگاه اکنون در حال انجام است، خواستار سرعت بخشی در این کار شد و ادامه داد: نیروگاه نکا دارای نیرو‌های فنی فعال، با دانش و تجربه است و باید از روش‌های مالی جدیدی استفاده کرد که پایدار باشد و مردم در آن مشارکت داده شوند.

مدیرعامل شرکت مدیریت تولید برق نیروگاه نکا نیز با بیان اینکه چالش بزرگ این نیروگاه کاهش سطح آب دریا است، گفت: با وزیر نیرو و مجموعه خاتم الانبیا در رابطه با سرعت بخشی به اجرای لایروبی حوضچه آرامش نیروگاه رایزنی شده است

نورالله ادبی فیروزجایی افزود: اگر صنعت برق با تمام ظرفیت‌پای کار باشد نمی‌تواند تامین کننده شدت مصرف انرژی در کشور و استان مازندران باشد.

باشگاه خبرنگاران جوان مازندران ساری

دیگر خبرها

  • لزوم لایروبی مستمر حوضچه نیروگاه نکا
  • نرخ کرایه تاکسی‌ در قزوین کاهش یابد
  • خدمه هندی کشتی توقیف شده توسط ایران با انجام تعهدات توافق شده آزاد می‌شوند
  • افتتاح مدرسه خیرساز در منطقه پردیسان قم
  • ارز حج ۱۴۰۳ تأمین شد
  • تأمین آب آشامیدنی قشم با یارانه میلیاری/ صرفه‌جویی کنید
  • گام اساسی دولت سیزدهم برای اجرای طرح‌های کیفی‌سازی سوخت در پالایشگاه‌ها
  • پیگیر اجرای هدفمندسازی یارانه‌های دانشجویی در سال جدید هستیم
  • اجرای طرح تشدید کنترل کیفی آب و کیفیت مواد غذایی در اهواز
  • تولید، اشتغال و تأمین معاش خانواده، ثمره پشتکار بانوی اراکی