Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-26@13:42:58 GMT

هویت‌بخشی به کودکان مورد توجه نویسندگان باشد

تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۸۰۸۷۷۴

هویت‌بخشی به کودکان مورد توجه نویسندگان باشد

به گزارش ایکنا از لرستان، در راستای اجرای طرح ملی «چهل قلم»، آئین تجلیل از مژگان شیخی، نویسنده برجسته ادبیات کودک و نوجوان دوشنبه، 29 بهمن با حضور فرشته طهماسبی، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی لرستان، قاسم ولی‌زاده، مدیرکل امور اجتماعی استانداری لرستان، اسد عبدالهی، فرماندار شهرستان خرم‌آباد، ولی‌اله رستمی‌نژاد، رئیس شورای اسلامی شهر خرم‌آباد، صارم رضایی، مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر لرستان، جمعی از اعضای شورای اسلامی شهر خرم‌آباد، کتابداران، نویسندگان، علاقمندان به حوزه کتاب و کتابخوانی و اصحاب رسانه در سالن اجتماعات جمعیت هلال‌احمر لرستان برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


فرشته طهماسبی، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی لرستان در این مراسم، به موفقیت مژگان شیخی در عرصه ادبیات کودک و نوجوان اشاره کرد و گفت: این نویسنده برجسته دارای بیش‌از 200 عنوان تالیف و ترجمه است.
وی افزود: رمز موفقیت شیخی، در ارتباط دو سویه با مخاطبین خود است و وی توانسته با زبانی ساده و قابل فهم پاسخگوی نیاز آن‌ها باشد.
طهماسبی با بیان این‌که شیخی در آثار خود از ارزش‌های دینی و مذهبی استفاده می‌کند، تصریح کرد: این نویسنده علاوه‌بر این، در زنده نگه‌داشتن ادبیات کلاسیک و کهن نیز به ایفای نقش پرداخته است.
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی لرستان در پایان تصریح کرد: بیشترین مخاطبین کتابخانه‌های عمومی استان لرستان، کودکان و نوجوانان هستند و کتاب‌هایی که بیشترین امانت را دارند، رمان و داستان است.
علی نوری، استاد دانشگاه و عضو هیئت علمی گروه ادبیات فارسی دانشگاه لرستان نیز در این مراسم از تجلیل و برزگداشت بزرگان به‌عنوان یک سنت حسنه نام برد و بر ضرورت برگزاری چنین برنامه‌هایی در حوزه‌های مختلف تاکید کرد.
وی ضمن بیان ویژگی‌های آثار و تالیفات شیخی، هویت‌سازی برای کودکان و توجه به هویت اسلامی و ایرانی به‌صورت هم‌زمان را از ویژگی‌های برجسته آثار این نویسنده برشمرد.
نوری با بیان این‌که بسیاری از نواقص و کاستی‌ها ریشه در دوران کودکی انسان دارد، اظهارکرد: اگر می‌خواهیم در آینده نسلی پویا داشته باشیم، باید به هویت‌بخشی به کودکان توجه ویژه‌ای داشته باشیم.
این استاد دانشگاه از قرآن، سنت، کلام ، حدیث، فقه به‌عنوان عناصر هویت اسلامی و از آثاری همچون شاهنامه، تاریخ بیهقی و کلیله و دمنه به‌عنوان عناصر هویت ایرانی نام برد و گفت: آثار برجسته حوزه ادبیات در قرون سوم و چهارم هجری به‌خاطر توجه هم‌زمان به هویت اسلامی و ایرانی، ماندگار گشته‌اند.
همچنین در این مراسم محمدتقی عزیزیان، مسئول انجمن قلم شهرستان خرم‌آباد نیز در سخنانی به تشریح ویژگی‌های آثار و تالیفات مژگان شیخی پرداخت و گفت: در یک نگاه کلی می‌توان آثار این نویسنده را در قالب ترجمه در حوزه کودک، بازآفرینی ادبیات کهن و تالیفات در حوزه انقلاب اسلامی و ادبیات دفاع مقدس تقسیم‌بندی کنیم.
وی افزود: آن‌چه در ترجمه آثار مربوط حوزه ادبیات کودک و نوجوان حائز اهمیت است، شناخت زبان مبدا و مقصد و توجه به ظرافت ادبیات کودک و نوجوان است که هر دوی این ویژگی‌ها در آثار ترجمه شده این نویسنده وجود دارد.
عزیزیان همچنین از کتاب «تابستان و غاز سفید» مژگان شیخی به‌عنوان اثری با نثر روان در حوزه ادبیات کودک و نوجوان نام برد.
مژگان شیخی، نویسنده برجسته حوزه ادبیات کودک و نوجوان کشور، نیز در این مراسم از اهتمام نهاد کتابخانه‌ها ی عمومی کشور در برگزاری طرح «چهل قلم» و ارج نهادن به زحمات نویسندگان و اهالی قلم تشکر کرد و افزود: این نهاد فرهنگی با برگزاری مسابقات و برنامه‌هایی همچون جشنواره‌های قصه‌گویی و کتابخوانی و توجه خاص به تامین منابع و آموزش کتابداران بخش کودک در کتابخانه‌های عمومی، نقش عمده‌ای در گرایش کودکان و نوجوانان جامعه به‌سمت و سوی مطالعه و نهادینه کردن کتابخوانی در خانواده‌ها دارد.
شیخی، از ادبیات کهن به‌عنوان گنجینه غنی یاد کرد که دارای اندیشه‌های عمیق عرفانی و اخلاقی است و گفت: در حوزه ادبیات کودک و نوجوان، ما باید این اندیشه‌ها را به صورت ساده و با همان محتوا به کودکان انتقال دهیم.
این نویسنده برجسته ادبیات کودک و نوجوان به تاثیرگذاری قصه در بیان و انتقال مفاهیم به کودکان اشاره کرد و گفت: قرآن، تعالیم انسان‌ساز خود را از طریق قصه بیان می‌کند و این نشان‌دهنده این است که ساختار فکر انسان با یادگیری از طریق روایت کردن و شنیدن متناسب است.
معرفی آثار و تالیفات مژگان شیخی و تواشیح‌خوانی توسط گروه مهدی موعود(عج) از دیگر بخش‌های این مراسم بود که با استقبال حاضرین مواجه شد.
در پایان نیز با حضور مسئولین حاضر در مراسم، از مجموعه 12 جلدی قصه‌های تصویری منطق‌الطیر عطار به‌عنوان تازه‌ترین اثر مژگان شیخی رونمایی شد.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری بین المللی قرآن ایکنا لرستان فرهنگی تجلیل از نویسنده کتاب کودک و نوجوان مژگان شیخی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۸۰۸۷۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یادداشت| پیمانه‌ای که پُر شد

استاد اسلامی ندوشن از نام‌آوران کامروایی بود که پیمانه زندگی‌شان پُر و پیمان بوده، از مصادیق اعلای بزرگانی که زیست تام و مرگ به‌هنگام داشته‌اند. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، احمدرضا بهرام‌پور، پژوهشگر و منتقد ادبی، در یادداشتی به‌مناسبت دومین سالروز درگذشت زنده‌یاد محمدعلی اسلامی ندوشن، یادی کرده است از خدمات این استاد بنام به فرهنگ و ادبیات ایران. یادداشت بهرام‌پور را می‌توانید در ادامه بخوانید: 

حقوق خوانده‌بود اما جانش سرشته‌با ادبیات و سرشار از مطالعاتِ فرهنگی بود. همچون چخوف که تناقضِ میانِ شغلِ پزشکی و هنرِ خویش را در عبارتی جاودانه‌کرده‌بود، او نیز می‌گفت حقوق عیال و ادبیات محبوبه‌ من است! ادب‌دوستی‌ِ خویش را بیش‌‌تر مرهونِ خاله‌اش می‌دانست؛ خاله‌ای تنها که در خردسالی او را با آثارِ سعدی، این «شیخِ همیشه‌شاب» آشناکرده‌بود. جیمز جویس نیز میلِ بیمارگونهٔ خویش به داستان‌نویسی را متاثّر از عمهٔ قدّیسه‌مانندِ خود می‌دانست؛ عمه‌ای که جویس را در خردسالی به تماشای تابلوی «روزِ قیامت» می‌بُرد.

استاد اسلامی گرچه مردی اروپا رفته، پاریس‌دیده‌ و شرق‌ و غرب‌گردیده‌ بود، اما دلی داشت که همواره در ایران بود و برای آن دُختِ پری‌وار می‌تپید. درک و دریافت‌ام از مطالعهٔ مستمرِ آثار استاد را اگر بخواهم در چند واژه خلاصه‌کنم، این‌ کلیدواژه‌ها است: خردگرایی، مداراگری، فرهنگ‌مداری و اندیشیدن به سرشتِ ایران و سرنوشتِ ایرانی.

اسلامی ندوشن در آینه خاطرات شاگردان/ او بزرگتر از نامش بود!

استاد اسلامی مردِ «دیده‌ور»ی بود و هرگز فریبِ «افسانه و افسونِ» زمانه را نخورد. سال‌های جوانی‌اش را شعر سرود، گاه نیز البته به‌تفاریق و ازسرِ تفنّن، داستان و نمایشنامه نوشت. اما شغلِ شاغلش نقدِ ادب و فرهنگِ ایران بود. و ادبیات فارسی را بیش‌تر ازمنظر و زوایای انسانی و اخلاقی‌اش، پژوهید و تحلیل‌کرد. بی‌گمان نقدِ ادبیِ ما بسیار وامدارِ ایشان است و تاریخِ شاهنامه‌پژوهی و حافظ‌شناسی نیز آراء‌شان را ازیادنخواهدبرد.

سهمِ استاد در شکل‌گیری ادبیاتِ تطبیقیِ ایران نیز شایانِ توجه‌ است. استاد اسلامی آثارِ رنگارنگی (شعر و زندگی‌نامه و ...) را به فارسی نیز برگرداند و چندین سفرنامه خواندنی و ماندنی نیز از خود به‌ یادگار نهاد. بسیارند کسانی که از دریچهٔ دل‌انگیزی که او به‌رویشان گشود، با کشورِ شوراها و شهرهای افغانستان و سرزمین چین آشنا شدند.

استاد جستارنویسِ پرکاری نیز بودند و مقالاتِ گوناگون‌شان در برترین مجلات هر دوره («پیامِ نوین»، «یغما»، «نگین»، «هستی» و ...) منتشرمی‌شد. اما اهتمام‌شان در همهٔ این آثارِ گوناگون، معطوف بود به دغدغه‌های ایران‌دوستانهٔ استادی که همیشه و همه‌جا چشمی به تاریخ و فرهنگ سرزمینِ مادری‌اش داشت و به ما نیز یادآورمی‌شد «ایران را ازیادنبریم».

استاد اسلامی به‌خلافِ اغلبِ ادیبان، جان‌مایه و جوهرهٔ آثارِ ادبی را با زبان و بیانی روشن و رسا به مخاطب می‌شناساند. شاهنامه و شعرِ حافظ را با دید و دریافتی روزآمد می‌نگریست. اغلب درپیِ شناساییِ پیامِ انسانی و اخلاقیِ آثار بود. و خود نیز هرگز به جانبِ جدال‌های قلمیِ فرصت‌سوزانه و فرهنگ‌ستیزانه میل‌نکرد.

به‌گمانم در طولِ هزار سالی که از سروده‌شدنِ شاهنامه می‌گذرد، کسی درست‌تر و خوش‌خوان‌‌تر و خلاقانه‌تر از استاد اسلامی و زنده‌یاد شاهرخِ مسکوب «داستانِ داستان‌ها»ی شاهنامه را تحلیل‌ نکرده‌ است. گرچه ایشان ادعایی در حافظ‌پژوهی نداشتند اما چند اثر در این‌ زمینه نیز منتشرکردند و «ماجرای پایان‌ناپذیرِ حافظِ» ایشان از درخشان‌ترین آثار در حیطهٔ حافظ‌پژوهی است.

ایشان بارها در نوشته‌هایشان کسانی را کامیاب خوانده‌اند که پیمانهٔ زندگی‌شان را پُرکرده‌اند و «ذخائر و استعدادِ وجودی‌شان را به‌حدّ‌اعلا شکوفانده‌اند» و به‌قولِ بیهقی «جهان‌خوردند»! ازجمله دربارهٔ بهار نوشته‌اند: «من بهار را مردی کامروا می‌دانم، زیرا از زندگی نترسید و خود را دلیرانه در دهانِ آن انداخت». دربارهٔ اخوان نوشته‌اند: «کوتاه یا بلند، مهم آن است که پیمانه پُر شود؛ و پیمانهٔ اخوان پر بود و پیمان را به آخر رساند». نیز دربارهٔ استاد غلامحسین یوسفی نوشته‌اند: «برسرِهم [...] سعادتمند زندگی کرد [...]. زندگی پاکیزه و باحاصلی را گذراند».*

استاد اسلامیِ ندوشن خود نیز از نامورانِ کامروایی است که پیمانهٔ زندگی‌شان پُر و پیمان بوده‌! از مصادیقِ اعلای بزرگانی که "زیستِ تامّ" و "مرگِ به‌هنگام" داشته‌اند. استاد دور از ایرانِ محبوبشان درگذشتند، اما «پیمانه چو پُر شود چه بغداد و چه بلخ»!

*عبارات نقل‌شده برگرفته از کتابِ «نوشته‌های بی‌سرنوشت»، اثرِ استاد اسلامی ندوشن است.

انتهای پیام/
 

دیگر خبرها

  • خزعلی: دشمن در جنگ نرم به دنبال سلب هویت و معنویت ما است
  • تحریر زندگی شهدای کودک و نوجوان حادثه تروریستی گلزار شهدای کرمان
  • الزام فرهنگسازی برای کتاب‌های الکترونیکی
  • معرفی نامزدهای جایزه ادبیات داستانی زنان
  • بایدها و نبایدهای رفتاری در برخورد با کودکان و 7 اشتباه والدین در تربیت فرزندان
  • یادداشت| پیمانه‌ای که پُر شد
  • نق‌نق‌‌نویسی داستان اجتماعی نیست
  • برگزاری نخستین نشست کارگروه‌های کارشناسی کانون پرورش فکری
  • صغیر اصفهانی، شاعری که اندیشه‌ای کبیر داشت
  • ورود «مسافر و مهتاب» با «فرقه خودبینان» به کتابفروشی‌ها