Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-05-04@03:21:16 GMT

اگر این علائم را دارید حتما به پزشک مراجعه کنید

تاریخ انتشار: ۱ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۸۲۲۲۲۰

اختلال خلقی فصلی هر ساله یک تا ده درصد از جمعیت را گرفتار می‌کند. علت این اختلال هنوز ناشناخته است، اما دانشمندان در حال پیدا کردن سرنخ‌های بیولوژیکی آن هستند. یک روز ابری و گرفته خیلی‌ها را می‌تواند بد خلق و افسرده کند، اما درصد کمی از افراد ممکن است کل فصل زمستان را درگیر افسردگی جدی به نام اختلال خلقی – فصلی یا Seasonal Affective Disorder باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اختلال خلقی فصلی هر ساله یک تا ده درصد از جمعیت را گرفتار می‌کند. علت این اختلال هنوز ناشناخته است، اما دانشمندان در حال پیدا کردن سرنخ‌های بیولوژیکی آن هستند. بنا بر گزارشی از موسسه ملی سلامت، موفقیت شیوه‌ی نور درمانی در درمان این اختلال باعث ارائه این تئوری شده است که، کاهش ساعات روشن شبانه روز طی ماه‌های پاییز و زمستان، ریتم شبانه روزی را در برخی از افراد مختل کرده و موجب افسردگی می‌شود.

علائم

علائم اختلال خلقی – فصلی مشابه علائم افسردگی‌اند: ناامیدی، اندوه، حساسیت پذیری، از دست دادن علاقه نسبت به سرگرمی‌ها، مشکل در دقت و تمرکز، خستگی و کناره گیری از خانواده و دوستان همگی از علائم اختلال خلقی – فصلی هستند. برخی از افسردگی‌ها موجب کاهش وزن می‌شوند، اما افراد دچار اختلال خلقی – فصلی معمولا دچار افزایش اشتها شده و وزن اضافه می‌کنند. اختلال خلقی – فصلی معمولا با خواب آلودگی طی روز و کمبود انرژی شناخته می‌شود. هر چند بسیاری از علائم اختلال خلقی – فصلی مشابه علائم افسردگی‌اند، اما افراد دچار اختلال خلقی – فصلی سیکلی سالیانه از علائم افسردگی دارند و سپس به دنبال آن، دوره‌ای نیز بدون علامت‌اند.

اولین چیزی که باید بدانید این است که طبیعی است گاهی بی‌حوصله و افسرده باشید، اما اگر مکررا و در بیشتر روز‌ها این احساس را دارید و نمی‌توانید از آن خلاص شوید، پس باید به پزشک مراجعه کنید، مخصوصا اگر خواب‌تان هم بهم ریخته باشد یا به این فکر کنید که اصلا دوست ندارید زنده باشید. ممکن است هر سال دچار اختلال خلقی – فصلی نشوید، اما اگر این اختلال را داشته باشید، تقریبا ۷۰ درصد از سال را گرفتار آن خواهید بود؛ بنابراین اگر مجموع آن را در نظر بگیرید، می‌تواند شبیه اختلال افسردگی اصلی باشد.

آزمایشات و تشخیص

پزشکان، اختلال خلقی – فصلی را از طریق یک سری سوالات در مورد علائم تشخیص می‌دهند. معمولا تنها زمانی به آزمایشات فیزیکی نیاز است که تشخیص سایر علت‌های علائم افسردگی لازم باشد. گاهی به یک بررسی روانشناسی برای تشخیص انواع شدیدتری از اختلال خلقی – فصلی نیاز است. اختلال خلقی – فصلی را زیر مجموعه‌ی اختلال افسردگی یا اختلال دو قطبی می‌دانند و تشخیص آن از سایر مشکلات روانی می‌تواند کار سختی باشد.

معیار‌های تست‌های تشخیصی اختلال خلقی – فصلی شامل موارد زیر می‌شود: فرد دست کم دو سال پشت سر هم و در یک فصل، علا‌ئم افسردگی و سایر علائم را داشته باشد. دوره‌های افسردگی، دوره‌هایی بدون افسردگی را به دنبال داشته باشند و تغییرات خلقی یا رفتاری، هیچ علت دیگری نداشته باشند. بیشتر افراد دچار اختلال خلقی – فصلی، علائم این اختلال را در پاییز و زمستان دارند، اما ندرتا این علائم در ماه‌های تابستان نیز بروز می‌کنند. علائم تابستانی اختلال خلقی – فصلی شامل اضطراب، حساسیت پذیری، کاهش وزن، از دست دادن اشتها و بیخوابی می‌شود.

درمان

درمان اختلال خلقی – فصلی انواع گوناگونی دارد، زیرا یک نفر ممکن است نسبت به شخصی دیگر، پاسخ متفاوتی به یک شیوه‌ی درمانی بدهد. یکی از روش‌های درمانی، نور درمانی از یک لایت باکس است که معمولا به مدت ۳۰ دقیقه در صبح انجام می‌شود و یک حباب فلوروسنت، نور روز را تقلید می‌کند. شما چند قدم دورتر از باکس می‌نشینید و نور را دریافت می‌کنید. این درمان برای افرادی که افسرگی زمستانی دارند بسیار موثر است. بنا به گفته‌ی آن‌هایی که تحت این درمان قرار می‌گیرند، در عرض چند روز، احساس انرژی بیشتری می‌کنند و خلق و خوی‌شان بهتر می‌شود.

پزشکان توصیه می‌کنند پیش از نور درمانی یا لایت تراپی حتما با یک پزشک مشورت کنید. تحت نظر یک پزشک یا کارشناس بودن باعث می‌شود بهترین نتیجه را از درمان خود بگیرید. پزشک می‌تواند برای‌تان تجویز کند چه زمانی و چگونه از لایت تراپی استفاده کنید. در صورت موثر بودن شیوه‌ی نور درمانی، علائم بهبودی باید در عرض سه تا چهار هفته دیده شوند. پزشک ممکن است برای‌تان دارو‌های ضد افسردگی تجویز کند. یکی از دارو‌هایی که معمولا برای اختلال خلقی – فصلی تجویز می‌شود، بوپروپیون است. چند هفته طول می‌کشد تا اثرات دارو را ببینید.

رفتار درمانی شناختی (CBT) نیز می‌تواند به کنترل علائم افسردگی ناشی از اختلال خلقی – فصلی کمک کند. طی جلسات درمانی از بیمار خواسته می‌شود افکار منفی را که موجب ناراحتی‌شان می‌شود شناسایی کنند. سپس درمانگر مهارت‌هایی را به فرد بیمار آموزش می‌دهد تا با کمک آنها، افکار منفی خود را تصحیح و کنترل کند. محققان اخیرا دریافته‌اند شیوه‌ی رفتار درمانی شناختی و دارو‌های ضد افسردگی با هم موثر خواهند بود.

سایر راهکار‌ها

لایت تراپی، دارو‌های ضد افسردگی، رفتار درمانی شناختی و یا ترکیبی از این رویکردها، اولین گزینه‌های درمانی برای درمان اختلال خلقی – فصلی هستند. پزشکان به افراد دچار این اختلال توصیه می‌کنند تا جایی که ممکن است از نور طبیعی روز استفاده کنند، مثلا با قدم زدن در فضای باز یا نشستن کنار پنجره. ورزش کردن و ارتباط با خانواده و دوستان نیز می‌تواند علائم اختلال خلقی - فصلی را کاهش بدهد.

تمرین‌های ذهنی – بدنی مانند یوگا، مدیتیشن و تصویر سازی هدایت شده نیز می‌تواند به فرد بیمار کمک کند حسی از نشاط همراه با تصویری مثبت خلق کند. به گزارش Mayo Clinic، بعضی از افراد درمان‌های گیاهی و مکمل‌های غذایی را برای کاهش علائم اختلال خلقی – فصلی به کار می‌برند، اما این راهکار‌ها ممکن است با دارو‌های شیمیایی تداخل ایجاد کرده و عوارض جانبی داشته باشند؛ بنابراین بهتر است پیش از تصمیم با پزشک‌تان مشورت کنید.

یکی از چالش‌های رایج در درمان اختلال خلقی – فصلی، دوره‌ی آزمون و خطایی است که برای پیدا کردن مناسب‌ترین روش درمان برای افراد باید طی شود، اما این دوره انتظار بر اساس تحقیقی اخیر می‌تواند حذف شود. رتینا یا شبکیه‌ی چشم انسان در اختلال خلقی – فصلی عملکرد متفاوتی دارد؛ بنابراین دانشمندان، واکنش شبکیه بیماران را نسبت به نور ارزیابی کردند تا پیش بینی کنند چه درمانی برای هر کسی بهترین خواهد بود. در آینده این شیوه‌ی شخصی سنجش می‌تواند درمان بیماران را سرعت بدهد.

 

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: زمستان افسردگی درمان شبانه روزی خانواده کاهش وزن وزن خواب آلودگی انرژی پزشک روانشناسی مشکلات دارو پزشک خواب خواب آلودگی درمان شبانه روزی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۸۲۲۲۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزئیات جدید از حادثه مسمومیت پزشکان در مهمانی شیراز

به گزارش «تابناک» به نقل از خبرآنلاین، طی هفته گذشته در پی انتشار خبری مبنی بر برگزاری یک مهمانی خصوصی در شیراز با حضور مهمانان پزشک، اعلام شد ۲۹ نفر از افراد حاضر در مهمانی دچار مسمومیت الکلی و در بیمارستان بستری شدند.

اخبار منتشرشده از سوی رسانه‌های رسمی تا به امروز، حاکی از آن است که طی این اتفاق، چند تن از مهمانان دچار نارسایی کلیوی شده‌اند، یک پزشک زن فوت شده و یک پزشک دیگر به کما رفته است.

خبر«نارسایی کلیوی چند تن از پزشکان» کذب است

دکتر هادی یزدانی، پزشک و دکترای حرفه‌ای پزشکی، پیرویِ این موضوع در گفت‌وگو با خبرآنلاین، در قالب اطلاعات تکمیلی و معتبر می‌گوید: «خبر فوت پزشک خانم در این حادثه صحت دارد، اما خبری که مبنی بر نارسایی کلیوی چند تن دیگر از پزشکان منتشر شده، به ضرس قاطع غلط است.»

او، به نقل از منابع موثق محلی، اشاره می‌کند: «پنج نفر از حاضران در مهمانی به درخواست خود، دیالیز کلیوی شدند. آزمایش‌های انجام‌شده، نشان‌دهنده اسیدوز خون در این افراد بود؛ که سبب شد این پنج نفر با آگاهی و خواست شخصی دیالیز انجام دهند.»

هم‌چنین بر اساس پیگیری‌های صورت‌گرفته از سوی خبرآنلاین و گفت‌وگو با یکی از پزشکان شیراز، مشخص شد که «هیچ‌یک از این افراد به کما نرفته‌اند و اخباری که پیرامون این موضوع در حال انتشار است، صحت ندارد. حتی خبر «مسمومیت ۲۹ نفر» نیز کذب است؛ زیرا در مجموع حدود پنج [الی شش] نفر دچار مسمومیت شده بودند که با انجام دیالیز، شرایطشان بهبود یافت.»

به بیان ساده‌تر، تنها تلفات ناشی از این اتفاق، فوت یک پزشک زن است و باقی افراد در سلامت کامل به سر می‌برند.

حادثه اخیر، مسمومیت با «متانول» نبوده؛ نتایج آزمایشات چیز دیگری را نشان می‌دهد

در ادامه گفت‌وگو، این پزشک تصریح می‌کند: «مسمومیت اخیر، ناشی از مصرف متانول نبوده؛ چرا که بررسی‌ها و نتایج آزمایشات، مصرف ماده‌ای دیگر به نام «اتیلن گلیکول» را تأیید می‌کند.»

دکتر مهرداد شریفی، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز، نیز پیش‌تر اعلام کرده بود که «مشروبات مورد استفاده در این مهمانی، تقلبی و دست‌ساز و حاوی الکل صنعتی بوده است».

شایان ذکر است که در روند تولید مشروبات الکلی (اتانول)، برخی ترکیبات سمی، به‌ویژه متانول، بدون دخالت خارجی و به مقدار بسیار کم طی فرآیند تخمیر شکل می‌گیرند و سبب سمی شدن نوشیدنی می‌شوند. اما در خصوص اتیلن گلیکول باید گفت که این یک ماده شیمیایی و صنعتی است و معمولاً در فرآورده‌هایی مانند ضد یخ برای موتور اتومبیل استفاده می‌شود و مصرف خوراکی آن به هیچ‌وجه رایج و مرسوم نیست.

دکتر مهرداد اسماعیلیان، متخصص طب اورژانس و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این‌باره به خبرآنلاین می‌گوید: «اتیلن گلیکول در فرآیند تخمیر مشروبات الکلی تولید نمی‌شود و اگر نتایج آزمایشات مندرج در پرونده پزشکان مسموم شیراز نشان‌دهنده مصرف اتیلن گلیکول باشد، قدری عجیب است و محتمل است که این ماده به‌صورت دستی و با دخالت خارجی به نوشیدنی‌ها افزوده شده باشد؛ چرا که تشکیل طبیعی آن در مکانیسم تولید الکل جای نمی‌گیرد.»

او ادامه می‌دهد: «اغلب مسمومیت‌های الکلی در ایران ناشی از مصرف الکل‌های دست‌ساز است و به این دلیل که در روند تولید این مشروبات هیچ نظارت و کنترلی روی فرآورده وجود ندارد، تشکیل ترکیبات سمی در الکل ناگزیر است.»

مراجعه به پزشک در ساعات اولیه را جدی بگیرید

یکی از عمده مشکلاتی که در خصوص مسمومیت‌های الکلی مطرح است، تعلل در مراجعه به مراکز درمانی است؛ که البته این قصور از سوی مصرف‌کننده نیست، بلکه علائم با تأخیر بروز پیدا می‌کنند. به عبارتی، مصرف‌کننده در ساعات اولیه هیچ‌گونه اختلال بینایی، کاهش سطح هوشیاری، مشکلات مغزی و ... را تجربه نمی‌کند.

اسماعیلیان در توضیح این مسئله می‌گوید: «علت دیر نمایان شدن علائم مسمومیت این است که در لحظات نخست پس از مصرف مشروبات الکلی، سطح اتانول در خون بالاست؛ اما به مرور و با پایین آمدن سطح اتانول در طی فرآیند جذب و متابولیسم، متانول خود را نشان داده و عملکرد بدن فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهد؛ آن وقت تازه علائم مسمومیت نمود پیدا می‌کنند.»

او ادامه می‌دهد: «بسته به میزان مصرف، شدت علائم و زمان بروز آن در افراد متفاوت است؛ حتی در برخی موارد ممکن است علائم تا ۲۴ ساعت بعد هم ظاهر نشوند و فرد متوجه مسمومیت نشود. اما در اغلب موارد ۶ الی ۱۲ ساعت پس از مصرف، علائم نمود پیدا می‌کنند.»

مسمومیت با متانول چگونه از مسمومیت با اتیلن گلیکول تمییز داده می‌شود؟

بنا به گفته این متخصص طب اورژانس، عمده عوارض مصرف متانول، مغزی است؛ به طور مثال در پی مصرف متانول، ممکن است مصرف‌کننده در پی علائم عصبی، دچار کاهش سطح هوشیاری شود، یا اعصاب چشمی درگیر شوند که در بر دارنده اختلالات بینایی و حتی کوری است. در مواردی که حجم مصرف بسیار زیاد باشد، فرد دچار ایست قلبی-تنفسی می‌شود و احتمال مرگ بالاست.

اما عوارض مسمومیت با اتلین گلیکول اغلب کلیوی است، هرچند عوارض مغزی نیز در این مورد قابل مشاهده است اما سطح آن نسبت به مسمومیت با متانول کمتر است و در عوض، صدمات کلیوی جدی‌تر، اختلال در عملکرد قلبی، ریوی و حتی مرگ را به همراه دارد.

اسماعیلیان در رابطه با نحوه تشخیص دقیق نوع مسمومیت می‌گوید: «آزمایش گاز خون شریانی (ABG)، بهترین راه برای تمییز مسمومیت با اتیلن گلیکول از متانول است؛ که طی آن اگر در ادرار مصرف‌کننده، «کریستال کلسیم اگزالات» مشاهده شد، مسمومیت با اتیلن گلیکول تشخیص داده می‌شود.»

دیگر خبرها

  • جزئیات جدید از مسمومیت پزشکان در مهمانی شیراز
  • جزئیات جدید از حادثه مسمومیت پزشکان در مهمانی شیراز
  • جاماندگان سهام عدالت حتما بخوانند/ اگر شرایط دریافت سهام عدالت را دارید، این کار را انجام دهید؟
  • جاماندگان سهام عدالت حتما بخوانند؛ اگر شرایط دریافت سهام عدالت را دارید، این کار را انجام دهید؟
  • ارائه ۴۱۰ هزار ساعت خدمت مشاوره‌ای رایگان به مردم
  • پیگیری ایجاد بیمارستان ویژه چشم در اهواز
  • عوارض اختلال افسردگی مزمن چیست؟/ راهکارهای درمان را بشناسید
  • اختلال در سامانه وام فرزندآوری و سردرگمی متقاضیان
  • اگر معده درد یا رفلاکس معده دارید، این مطلب را بخوانید
  • اختلال در سامانه بیمه سلامت بیماران را کلافه کرد