Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-26@12:23:21 GMT

سلفی با آسمان آبی آبی آبی

تاریخ انتشار: ۱ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۸۲۷۱۹۴

سلفی با آسمان آبی آبی آبی

کلانشهرهای ایران در زمستان امسال روزهای به مراتب پاک‌تری را نسبت به سال‌های قبل تجربه کردند.

به گزارش ایسنا، روزنامه ایران نوشت: اینستاگرام پر شده از عکس‌های آسمان آبی با ابرهایی که دلربایی می‌کنند. یکی برای عکسش می‌نویسد: «انگار آسمون رو فتوشاپ کردن بس که تمیز و براقه.» دیگری نوشته: «هوا اونقدر تمیز شده که چشمامون بهش عادت نداره، مگه می‌شه این همه تمیزی!» یکی هم از هوای اهواز جملات امیدوارکننده نوشته: «اهواز را تا به حال اینجور ندیده بودم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هوای اهواز دست‌کمی از هوای رشت نداره. چند ساعت می‌باره و چند ساعت آفتابی می‌شه. آسمان به این تمیزی توی این چند ساله ندیده بودم. یک وقت چشم نزنین این هوای پاک و بی‌نظیر اهواز رو.»

حال هوای تهران و اصفهان و اراک و تبریز و اهواز همین است؛ آسمانی تمیز و براق و درخشنده. اگر نگاهی به آمار سال‌های گذشته بیندازیم می‌بینیم که تعداد روزهای پاک، سالم و حتی بارانی نسبت به سال‌های گذشته افزایش چشمگیری داشته و به قول معروف اعداد و ارقام هم مشاهدات عینی ما را تأیید می‌کند.

به عنوان مثال تعداد روزهای پاک از ابتدای فروردین تا روز ۳۰ بهمن سال گذشته ۱۳ روز بوده و به همین ترتیب، ۲۱۷ روز سالم، ۹۵ روز ناسالم برای گروه‌های حساس و هشت روز ناسالم بوده و این آمار به ترتیب در سال ۹۷ برای روزهای پاک ۲۴، سالم ۲۵۱، ناسالم ۵۹ است و این در حالی است که سال گذشته ۸ روز ناسالم را تجربه کرده‌ایم ولی امسال ۱۱ ماه را بدون هیچ روز ناسالمی به سلامت گذرانده‌ایم. اگر دقت کرده باشید مدارس تهران امسال هیچ روزی را به دلیل آلودگی هوا تعطیل نکردند.

قاعدتاً افزایش هوای خوب در کلانشهرها دلیل مهمی دارد؛ بارش‌های پی در پی باران و برف و وزش باد. اما موضوع صرفاً وزش باد نیست؛ توزیع بنزین یورو ۴ و یورو ۵، اجباری شدن استفاده از کاتالیزور در اگزوز ماشین‌ها و پیشگیری از افزایش ساخت و سازها در کریدور غربی تهران که نقش بسیار مهمی در جریان‌سازی هوای این کلانشهر دارد.

هنوز خیلی از ما هوای سمی مهر و آبان سال ۹۰ را فراموش نکرده‌ایم. آن زمان هوا آن قدر آلوده بود که به راحتی می‌شد بخار بنزین خام را به ریه کشید. بنزینی که به بنزین پتروشیمی معروف شد و هواپیماهای آبپاش به حرکت درآمدند تا در نمایشی ناموفق روی سر تهرانی‌ها آب بپاشند. در آن دوره که تهرانی‌ها چند روز پشت سر هم خانه‌نشین شدند ده‌ها شهروند با ایست قلبی از دنیا رفتند. آمارها حکایت از آن داشت ۳۱۰ نفر بر اثر آلودگی هوا و بدون داشتن بیماری‌های قلبی و ریوی از دنیا رفته‌اند.

بنزین پتروشیمی که به جای طی کردن چرخه طبیعی تولید در برج تقطیر پالایشگاه، با مخلوط کردن انواع و اقسام مواد پتروشیمی ساخته می‌شد، بنزن بالایی داشت و مستقیماً روی سلامت شهروندان تأثیر می‌گذاشت چنانچه همان زمان توسط کارشناسان بسیاری نسبت به سونامی سرطان در سال‌های آینده هشدار داده شد که به جایگاه‌های عرضه سوخت، بنزین باکیفیت‌تری عرضه کنید. ترکیب بنزین یورو ۴ با بنزین تولید داخل راه حل کوتاه مدتی بود که تا اندازه‌ای پرده از آسمان آبی کشید.

البته این تنها راه حل برای بازگرداندن آسمان آبی به تهران و کلانشهرهای دیگر نبود و معاینه فنی خودروها و استفاده از کاتالیزور هم باید در دستور کار قرار می‌گرفت. در حالی که سال ۹۴ از میان بیش از ۳ میلیون خودرو در تهران فقط ۳۸۰ هزار خودرو برای گرفتن معاینه فنی اقدام کرده بودند به دلیل اخطار پلیس برای جریمه خودروهای فاقد معاینه فنی در سال ۹۶ رکورد یک میلیون معاینه فنی شکسته شد.

نواب حسینی‌منش، مدیر عامل ستاد مرکزی معاینه فنی شهر تهران درباره آلودگی برخی از خودروهایی که هنوز هم در سطح شهر تردد دارند چنین می‌گوید: «کل خودروهای آلاینده‌ای که سال گذشته شناسایی شد ۳۰۰ هزار بود و معاینه فنی برتر از بهمن ماه سال پیش آغاز شد و با این برنامه ۱۵۰ هزار مالک خودرو موفق شدند با برطرف کردن عیوب خودروی خود معاینه فنی برتر دریافت کنند.»

در این میان از آلودگی فزاینده اتوبوس‌های شهری هم نباید گذشت. همانطور که محمد حسین مقیمی، استاندار سابق تهران هم درباره این مشکل گلایه دارد. او در کارگروهی که چند هفته پیش از تودیع وی برگزار شده بود عنوان کرد: «هر چند که تاکسی‌ها و خودروهای سواری نیز آلودگی دارند اما آلودگی فصل زمستان مربوط به اتوبوس‌ها و کامیون‌هاست. ۳ هزار اتوبوسی که آلودگی دارند و متعلق به شرکت واحدند و باید از رده خارج شوند. علاوه بر این درباره اتوبوس‌هایی که سرویس کارخانجات هستند هم این مشکل هست که باید معاینه فنی دریافت کنند. درباره کامیون‌ها هم همین‌طور است و باید برای تردد در شهر تهران معاینه فنی داشته باشند.»

۸ هزار واحد صنعتی مستقر در تهران سهم بزرگی در آلودگی این شهر دارند، ولی ۸۸ درصد آلودگی این شهر ناشی از آلایندگی وسایل نقلیه شخصی است که حتی برای چند روز هم راضی نمی‌شویم کاری به کارشان نداشته باشیم. مصرف سوخت خودروهای فرسوده ۳ برابر خودروهای جدید و میزان آلایندگی‌شان نیز چندین برابر آنهاست. از سوی دیگر برخی از خودروهای تولید داخلی با اینکه نو هستند، اما هنوز از استانداردهای لازم و به روز برخوردار نیستند. بیشترین آلاینده‌ها در کلانشهری مثل تهران مربوط به اکسیدهای گوگرد با انتشار ۶۹۵ تن در روز است که بعد از آن به ترتیب اکسیدهای نیتروژن، منوکسیدکربن و هیدروکربن‌های سوخته نشده عمده آلاینده‌های هوای تهران محسوب می‌شوند.

بخش دیگری از منشأ آلودگی‌های تهران به ساخت و ساز در غرب این شهر بویژه منطقه چیتگر مربوط است که حتی رهبری در سخنرانی سال ۹۴ به آن اشاره کردند. ایشان پدیده زمین خواری و کوه‌خواری و ساخت و ساز در ارتفاعات را از دیگر مسائل رنج‌آور و اسفبار آلودگی هوا و محیط زیست دانستند و تأکید کردند: «باید در قانون، این گونه اقدامات جرم تلقی شوند و افراد سوءاستفاده کننده بی‌هیچ اغماضی مورد تعقیب قضائی قرار گیرند و اگر در دستگاه‌ها نیز کوتاهی انجام گیرد باید با عوامل این کوتاهی هم بشدت برخورد شود. مسأله محیط زیست، مسأله این دولت یا آن دولت، مسأله این شخص یا آن شخص و مسأله این جریان و یا آن جریان نیست بلکه موضوعی کشوری و ملی است که باید برای حل مشکلات مرتبط با آن، همه دست به دست یکدیگر دهند.»

همان طور که می‌دانید زمستان به دلیل وارونگی دما همواره آلوده‌تر از تابستان است که هوا راحت‌تر جریان پیدا می‌کند. با این همه همان طور که عنوان شد امسال هیچ روزی به دلیل وارونگی و آلوده بودن هوا تعطیل نشد. یعنی هم آسمان با ما مهربان‌تر بوده و هم با بالا رفتن کیفیت بنزین تولید داخل و مدیریت بهتری در زمینه کنترل و برخورد با خودروهای آلاینده، هوای خوبی تنفس کرده‌ایم. از این مهم‌تر آن که حتی در شرایط آلودگی هوا خیالمان می‌تواند راحت باشد که آلودگی ناشی از بنزن و مواد شیمیایی خطرناک نیست.

با این همه هنوز با هوای پاک و سالم فاصله داریم. آمارهای منتشرشده از سوی پروژه جهانی کربن نشان می‌دهد کشورمان سالانه پنج هزار و ۴۱۴ میلیون تن دی‌اکسید کربن در هوا منتشر می‌کند و بدین ترتیب نقش مهمی در تخریب محیط زیست و گرم شدن هوا دارد! این را هم باید بگویم که تهرانی‌ها بیشترین دود را می‌بلعند؛ یعنی روزی ۱۱۴ گرم.

امسال را به سلامت گذراندیم نه هوای وارونه زمستانی چنان گنبدی از دود روی شهر کشید که در خانه حبس شویم نه آسمان چنان بی‌مهر بود که در پی قطره‌ای باران و وزش باد سرد زمستانی بی‌قرار شویم. بنزین سالمی به خورد ماشین‌هایمان دادیم و نفس راحتی کشیدیم. باید دید سال دیگر هم هوای پاک و هوای سالم رکورد می‌زند؟

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: هواي پاك

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۸۲۷۱۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

(ویدئو) آسمان آتن حال و هوای مریخی گرفت

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • غبار روی کوه های تهران مه است یا آلودگی هوا؟ | فقط این منطقه غربی تهران هوای پاک دارد
  • افزایش ذرات معلق هوا در آسمان پایتخت
  • هوای پایتخت در مرز آلودگی ؛ وضعیت کیفیت هوای شهرستان‌های استان تهران + عکس
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • وضعیت آلودگی هوای تهران در خنک ترین روز بهاری | نقشه میزان آلاینده ها در هر منطقه را ببینید
  • سهم مشهدی‌ها از هوای پاک فقط ۲۶ روز در سال
  • آسمان آتن حال و هوای مریخی گرفت + فیلم
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • (ویدئو) آسمان آتن حال و هوای مریخی گرفت