Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-04-26@12:47:19 GMT

اطلس ۱۵۰ روزه ذخایر آبی

تاریخ انتشار: ۴ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۸۴۹۶۰۷

اطلس ۱۵۰ روزه ذخایر آبی

ارزیابی‌ها نشان می‌دهد ثبت این میزان بارندگی، یازدهمین ماه سال را به یکی از پربارش‌ترین ماه‌های سال ۹۷ تبدیل کرده است. افزایش ریزش‌های جوی در سال آبی جاری در حالی مطرح است که سال آبی گذشته یکی از کم‌بارش‌ترین سال‌های آبی ایران طی نیم قرن اخیر بود. اما آیا افزایش بارش‌ها خبر از پایان خشکسالی‌ها می‌دهد؟ تحلیلگران بر این باورند اقلیم پیچیده‌تر از آن است که با چند بارش بتوان به چنین نتیجه‌ای رسید و در مقابل برخی از کارشناسان معتقدند افزایش بارندگی‌ها در سال آبی جاری نشانه‌ای از پایان خشکسالی‌های طولانی‌مدت در کشور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بررسی‌ها نشان می‌دهد ۳۳۴ شهر در حال حاضر با جمعیت ۵/ ۳۴ میلیون نفر در کشور تحت تاثیر تنش آبی هستند که این مساله چالش‌های زیادی درمورد منابع آبی به وجود آورده است. از دیدگاه کارشناسان صنعت آب، مدیریت تنش آبی در سال ۱۴۰۰ بسیار پراهمیت است؛ چرا که بر اساس برنامه‌های وزارت نیرو نباید تا این سال هیچ شهری دارای تنش آبی باشد و به همین دلیل نیز بخش قابل‌توجهی از این مساله در پنج برنامه تدارک دیده شده است تا مشکل تنش آبی در شهرهای مختلف کاهش یابد. طبق اعلام رسمی وزارت نیرو، برای مدیریت تنش آبی شهرها و روستاهای کشور در تابستان ۹۸، راهکارهایی در قالب افزایش تامین و تولید آب، ارتقای کیفی آب، افزایش توان ذخیره‌سازی آب، ارتقای مدیریت و بهره‌وری منابع تامین، تاسیسات و شبکه‌ها و نیز مدیریت مصرف در نظر گرفته شده است. در این میان اما امید به افزایش میزان بارندگی‌ها در کشور همچنان به‌عنوان یکی از گزینه‌ها برای خروج از تنش‌های آبی مطرح است. این فرض در حالی مطرح است که براساس داده‌های آماری «دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت مدیریت منابع آب ایران»، ارتفاع کل ریزش‌های جوی از اول مهر تا ۳۰ بهمن سال آبی ۹۸-۹۷ (۱۵۰ روز ابتدایی سال آبی جاری) بالغ بر ۴/ ۱۸۴ میلی‌متر بوده است. مقایسه این میزان بارندگی با مدت زمان مشابه سال قبل حاکی از رشد قابل‌توجه ۱۸۸ درصدی است. این در حالی است که براساس آمارهای منتشر شده، ارتفاع کل ریزش‌های جوی از اول مهر تا ۳۰ بهمن سال آبی گذشته، تنها ۶۴ میلی‌متر بوده است.

تصویر بارندگی‌ها

ارزیابی‌ها نشان می‌دهد در ۱۵۰ روز ابتدایی سال آبی جاری (از ابتدای مهرماه تا ۳۰ بهمن‌ماه) در مجموع در کشور بیش از ۱۸۴ میلی‌متر بارش به ثبت رسیده است. در این مدت برخی نقاط کشور بسیار کم‌بارش و برخی نقاط دیگر هم بسیار پربارش بوده‌اند. بررسی‌ها حاکی از آن است که در مدت زمان مورد بررسی، پربارش‌‌ترین نقطه ایران در میان ۶ حوضه آبریز اصلی کشور «خلیج‌فارس و دریای عمان» و کم‌بارش‌ترین «فلات ‌مرکزی» بوده است. این دو حوضه اصلی به‌ترتیب در ۱۵۰ روز نخست سال آبی جاری ۶/ ۳۳۱ میلی‌متر و ۱/ ۱۰۱ میلی‌متر بارندگی را به ثبت رسانده‌اند. همچنین طبق ارزیابی‌ها پربارش‌ترین و کم‌بارش‌ترین نقاط در حوضه‌های آبریز درجه دو کشور به‌ترتیب «تالش، مرداب انزلی» و «هامون، مشکیل» بوده‌اند. آمارها نشان می‌دهد از ابتدای مهرماه تا ۳۰ بهمن سال آبی جاری در پربارش‌ترین حوضه درجه دو ۲/ ۶۷۸ میلی‌متر بارندگی و در کم‌بارش‌ترین حوضه درجه دو هم ۹/ ۱۲ میلی‌متر بارش به ثبت رسیده است.

اما در سایر حوضه‌های اصلی شش‌گانه کشور آهنگ بارندگی‌ها چگونه بوده است؟ ارزیابی داده‌های آماری نشان می‌دهد در ۱۵۰ روز نخست امسال ۶ حوضه اصلی نسبت به مدت زمان مشابه سال آبی گذشته، رشد بارش‌ها را تجربه کرده‌اند. براساس آمارها از اول مهر تا ۳۰ بهمن سال آبی جاری حوضه‌های اصلی «خلیج فارس و دریای عمان»، «دریای خزر»، «دریاچه ارومیه»، «قره‌قوم»، «فلات مرکزی» و «مرزی شرق» به‌ترتیب بیشترین مقدار بارندگی‌ها در مقایسه با مدت زمان مشابه سال قبل را ثبت کرده‌اند. همچنین ارزیابی‌ها حاکی از آن است که در مدت زمان مورد بررسی ۵ حوضه آبریز نسبت به متوسط ۵۰ ساله، رشد بارش‌ها را تجربه کرده‌اند و تنها حوضه «مرزی شرق» به نسبت میانگین ۵۰ ساله، افت ۲۷درصدی و نسبت به میانگین ۱۰ ساله اخیر افت ۹ درصدی را در کارنامه خود به ثبت کرده است. اما وضعیت بارندگی تجمعی حوضه‌های آبریز درجه (۲) کشور از اول مهر تا ۳۰ بهمن‌ماه امسال چگونه بوده است؟ در حوضه «دریای خزر» که هفت حوضه دیگر را در زیر مجموعه خود دارد، در مدت زمان مورد بررسی تمام حوضه‌ها از جمله «ارس»، «تالش، مرداب انزلی»، «سفیدرود بزرگ»، «رودخانه‌های بین سفیدرود و هراز»، «هراز و قره‌سو»، «قره‌سو و گرگان» و «اترک» نسبت به «میانگین سال آبی گذشته»، «میانگین ۱۰ ساله اخیر» و «میانگین ۵۰ ساله» رشد بارش‌ها را به ثبت رسانده‌اند. در حوضه «خلیج‌فارس و دریای عمان» هم تمام حوضه‌های زیرمجموعه یعنی «مرزی غرب»، «کرخه»، «کارون بزرگ»، «جراحی و زهره»، «حله‌رود و رودخانه‌های کوچک»، «مند، کاریان و خنج»، «کل، مهران و مسیل‌های جنوبی»، «بندرعباس، سدیج» و «رودخانه‌های بلوچستان» نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل رشد بارش‌ها را داشته‌اند. در این میان دو حوضه «بندرعباس، سدیج» و «رودخانه‌های بلوچستان» در مقایسه با میانگین ۱۰ سال اخیر به‌ترتیب افت بارندگی ۲۰ و ۴۳ درصدی را تجربه کرده‌اند. البته سه حوضه آبریز «مند، کاریان و خنج»، «بندرعباس، سدیج» و «رودخانه‌های بلوچستان» نیز نسبت به میانگین ۵۰ ساله افت بارش‌ها را از سر گذرانده‌اند. در حوضه «دریاچه ارومیه» نیز بارندگی‌ها از اول مهر تا ۳۰ بهمن سال آبی جاری نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل رشد ۴۱ درصد، نسبت به میانگین ۱۰ ساله اخیر رشد ۵۷ درصد و نسبت به میانگین ۵۰ ساله رشد ۶۴ درصدی داشته‌اند. در حوضه «فلات مرکزی» هم رشد بارش‌ها در ۹ حوضه «دریاچه نمک»، «گاوخونی»، «طشک، بختگان و مهارلو»، «کویر ابرقو، سیرجان»، «هامون، جازموریان»، «کویر لوت»، «کویر مرکزی»، «کویر سیاهکوه، ریگ‌زرین» و «کویر در انجیر» رخ داده است. ارزیابی‌ها نشان می‌دهد بارندگی‌ها در این حوضه‌ها نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل به‌ترتیب رشد ۱۸۳، ۲۷۸، ۴۸۰، ۴۱۲، ۸۴۹، ۳۹۶، ۳۴۸، ۳۸۷ و ۴۸۷ درصدی را تجربه کرده‌اند. اما مقایسه میزان بارندگی‌ها از اول مهر تا ۳۰ بهمن‌ماه جاری با میانگین ۱۰ سال اخیر از افت ریزش‌ها در دو حوضه «هامون، جازموریان» و «کویر لوت» حکایت دارد. این در حالی است که سه حوضه «کویر ابرقو، سیرجان»، «هامون، جازموریان» و «کویر لوت» در مقایسه با بارندگی‌های ۵۰ سال نیز افت ۱۰، ۲۵ و ۱۸ درصدی را ثبت کرده‌اند.

در زیرمجموعه‌های سه‌گانه حوضه «مرزی شرق» نیز در مدت زمان مورد بررسی تمام حوضه‌ها رشد بارندگی را نسبت به میانگین سال گذشته داشته‌اند. اما حوضه «هامون، هیرمند» و «هامون، مشکیل» در مقایسه با میانگین بارندگی‌ها در ۱۰ سال اخیر و در مقایسه با ۵۰ ساله افت ریزش‌های جوی را از سر گذرانده‌اند. حوضه «قره‌قوم» نیز در مدت زمان مورد بررسی رشد بارندگی‌ها را نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل، نسبت به میانگین ۱۰ سال اخیر و نسبت به میانگین ۵۰ ساله در کارنامه خود ثبت کرده است.

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۸۴۹۶۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حفر چاه‌های جذبی پاسخگوی بارش‌های شدید کوتاه مدت نیست + فیلم

تدابیر شهرداری یزد در اجرای اقدامات برای مقابله با سیل و رواناب طی یک سال اخیر، جوابگوی بارش‌های رگباری در زمان کوتاه نیست.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از یزد، در پی صدور هشدار سطح نارنجی، شاهد ورود سامانه بارشی پرقدرت از روز گذشته در مناطق مختلف استان یزد بودیم و میزان بارندگی قابل توجه بود این امر موجب جاری شدن سیلاب و روان آب در بسیاری از معتبر سطح شهر یزد شد و موجب خسارت به زیرساخت‌ها و منازل و معازه‌های مردم شد.

آب گرفتگی معابر، عبور و مرور را در سطح شهر یزد با کندی و مشکل روبه‌رو کرد و مدارس شهرستان یزد را به تعطیلی کشاند، هر چند ۱۵۰ اکیپ شهرداری از آغاز بارش‌ها در حال رفع مشکلات سطح شهر و آب گرفتگی‌ها هستند.

در طی دو سال گذشته ورود سامانه‌های بارشی که به صورت رگباری و کوتاه مدت اتفاق می‌افتد در استان یزد و شهر جهانی یزد، در یک مدت زمان کوتاه با حجم زیادی از بارش‌ها سبب جاری شدن سیلاب و بالا آمدن آب جوی‌ها و جاری‌شدن سریع روان آب در خیابان‌ها و معابر سطح شهر می‌شود.

طی سالیان گذشته در شهر یزد مسیرهایی برای عبور سیلاب و رودخانه شهری وجود داشت که به واسطه نگاه به شهر کویری یزد و عدم بارش‌ها، برخی از این زسرساخت‌ها از بین رفته بودند و یا مورد تصرف قرار گرفته بودند که سبب شد در بارندگی‌های چند سال اخیر خسارت‌های زیادی به بسیاری از منازل، محلات قدیمی و معابر در سطح شهر یزد وارد شود.

هر چند بیان می‌شود اقدامات متعدد بسیاری برای عبور روان‌آب و سیلاب اتخاذ و اجرا شده است اما این اقدامات از جمله حفر ۸۰۰ جاه جذبی در یک سال اخیر پاسخگوی بارندگی‌ها رگبار و سیلاب‌ها در شهر یزد نیست‌.

چندین میدان و زیرگذر در تمام بارندگی‌های سال دچار معضل و مشکل در عبور و مرور می‌شوند که همچنان شهرداری نتوانسته است این بخش‌ها را جهت آمادگی در برابر سیل تقویت کند و اقدامی در راستای هدایت آب‌ها در این قسمت‌ها داشته باشد و متأسفانه شاهد این هستیم که مشکلاتی برای شهروندان و خرابی خودروها پیش آمده است.

در بارندگی‌های رگباری روز و شب گذشته هر چند ۸۰۰ چاه جذبی در مناطق پنج‌گانه شهری یزد حفر شده بودند و عمق این چاه‌ها را نیز تا ۲۵ متر افزایش یافته بود اما این جاه‌ها در زمان جاری‌شدن سیلاب جوابگو نبودند و در میدان صنعت شاهد خروج آب از برخی از این چاه‌ها بودیم‌.

به نظر می‌رسد چنانچه بارش باران در طولانی مدت و با شدت کم وجود داشته باشد این چاه‌های جذبی می‌توانند در جذب روان‌آب مؤثر باشند اما در بارش‌های شدید و کوتاه مدت این چاه‌ها کارساز نیستند و شهرداری یزد باید تدبیر دیگری اندیشه کند.

کد خبر 747415

دیگر خبرها

  • بهاران پربارش فارس
  • کاهش ۳۳ میلیون متر مکعبی حجم آب حوضه کارون بزرگ در لرستان
  • تداوم جریان سیل در استان یزد
  • افزایش ذخایر آبی سدهای مازندران
  • بارش‌های اخیر کمبود آب تهران را جبران کرد؟
  • افزایش ۲۷ درصدی میزان بارندگی‌های استان نسبت به متوسط دوره آماری بلند مدت
  • تامین آب پایدار درمناطق بلوچستان جنوبی و مرکزی
  • حفر چاه‌های جذبی پاسخگوی بارش‌های شدید کوتاه مدت نیست + فیلم
  • رتبه ۲۸ استان یزد در میزان بارندگی در کشور
  • رشد ۱۵ درصدی بارش‌های سال زراعی جاری