Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-30@07:19:40 GMT

باریجه؛ گنج ناشناخته در دل کوه‌های زنجان

تاریخ انتشار: ۱۱ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۹۴۲۶۹۸

باریجه؛ گنج ناشناخته در دل کوه‌های زنجان

«باریجه» گیاهی دارویی و کم‌آب است که امروز از آن به‌عنوان گنج ناشناخته و یا بر باد رفته یاد می‌شود.

به گزارش ایسنا، گیاه «باریجه» خواص درمانی بسیار بالایی دارد و جالب آن‌که کشت آن بدون نیاز به آب فروان و بسیار سهل است. باریجه اسانسی شفابخش دارد که باعث کاهش فشارخون سرخرگی شده، التیام‌بخش است و خاصیتی بسیار ضد قارچی دارد که در نوع خود می‌توان گفت بی‌نظیر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در گذشته روستاییان استان‌های چهارمحال و بختیاری و فارس از این گیاه برای درمان تنگی نفس، تامین انرژی و افزایش شیر دام‌های سبک استفاده می‌کرده‌اند اما این گیاه یک خاصیت بسیار ویژه نیز دارد و آن این است که از صمغ «باریجه» برای چسباندن قطعات در الماس‌های تزیینی بهره گرفته می‌شود. در واقع هیچ چسبی در دنیا توانایی چسباندن دو قطعه الماس را به این شکل ندارد و به این دلیل کشور فرانسه بزرگ‌ترین خریدار باریجه ایران است.

رئیس مرکز رشد واحدهای فناور مرکز تحقیقات و آموزش سازمان جهادکشاورزی استان زنجان در این رابطه در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار می‌کند: گیاه باریجه از ذخایر باارزش صنعتی، دارویی و علوفه‌ای کشور محسوب می‌شود و به ‌صورت گونه‌ غالب و گونه‌ همراه، تیپ‌های گیاهی وسیعی را در مناطق کوهستانی تشکیل می‌دهد؛ در واقع باریجه گیاهی پایا و چند ‌ساله است. در چند سال اول، رشد رویشی داشته و برگ‌های طوقه‌ای تولید می‌کند و در سال آخر به ساقه رفته و گل و میوه نیز در آن تشکیل می‌شود، سپس ریشه پوسیده و گیاه از بین می‌رود.

محمود محبی ادامه می‌دهد: از همه اندام‌های گیاه، بوی تند و مخصوصی استشمام می‌شود که از علایم مشخص گیاه باریجه است. ریشه غده‌ای شکل باریجه نیز سرشار از شیرابه است که جزو اقلام مهم صادراتی ایران به شمار می‌رود؛ چراکه از شیرابه‌ باریجه نوعی چسب مخصوص بی‌رنگ جهت چسباندن شیشه، الماس و سنگ‌های قیمتی تهیه می‌شود. علاوه بر این، باریجه در صنایع دیگری از قبیل صنایع چاپ، نساجی، نقاشی و داروسازی نیز کاربرد دارد.

وی با اشاره به این‌که از مواد مؤثره‌ این گیاه در صنایع بهداشتی و آرایشی نیز به ‌عنوان تثبیت ‌کننده‌ عطر و ادکلن استفاده می‌شود، می‌افزاید: گیاه باریجه در مناطق مختلف استان زنجان پراکنش دارد و در ارتفاعات هیروویار، خشچال و الموت، خمسه، بین زنجان و قیدار (ارتفاع 2200-2050 متر) و جاده ابهر بین کاکاآباد و نوفان (ارتفاع 2400 متر) کشت می‌شود.

محبی در خصوص علل کاهش پراکنش گونه‌ باریجه در استان زنجان، می‌گوید: کشت این گونه گیاهی بسیار محدود است و با توجه به نیاز فراوان دارویی و صنعتی، به نظر می‌رسد که استحصال آن از طبیعت تأمین می‌شود. از همین‌رو، نه ‌تنها افزایش تقاضا می‌تواند سبب تخریب و بهره‌برداری بی‌رویه از آن در طبیعت شود، بلکه جواب‌گو نبودن رویشگاه‌های طبیعی به نیاز صنعت و داروسازی، احتمال نابودی همه این رویشگاه‌ها را به دنبال خواهد داشت.

این مدرس دانشگاه با تاکید بر این‌که انجام تحقیقات اساسی در زمینه‌ شناسایی مناطق مستعد برای رشد باریجه و کاشت بذر توده‌های مناسب و سازگار با منطقه ضروری است، ادامه می‌دهد: بر همین اساس، تحقیقاتی با مضمون تعیین نقشه‌ پراکنش گونه‌ باریجه در استان زنجان، علت‌یابی روند کاهش جمعیت گونه‌ گیاهی باریجه و تعیین سهم عوامل مؤثر در روند کاهش جمعیت آن، در استان زنجان صورت گرفته است تا به ارائه راهکارهای مناسب جهت احیای این‌گونه در رویشگاه‌های طبیعی منتج شود.

محبی خاطرنشان می‌کند: در نهایت بر اساس مشاهدات منطقه‌ای در رویشگاه‌های گیاه باریجه، مشخص شد که بهره‌برداری ناصحیح و بی‌رویه از این گیاه در طبیعت، تبدیل بخشی از رویشگاه‌ها به یونجه‌زار و گندم‌زار و وجود آفت شته سبز هلو که موجب زردی برگ‌های آلوده می‌شود، عوامل تخریب و کاهش تراکم بوته‌ها به‌شمار می‌رود.


انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: باریجه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۹۴۲۶۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گیاهی مفید برای مشکلات معده

آفتاب‌‌نیوز :

از ریشه شیرین بیان در اکثر فارماکوپه‌ها به عنوان دارو یاد شده است. گلیسریزنیک اسید با توانایی مهار باکتری هلیکوپیلوری در درمان زخم معده، مشکلات مخاطی معده و کاهش اسید معده مؤثر است. شیرین بیان بر سیستم غدد درون ریز بدن نیز تأثیرگذار است و مصرف آن ممکن است مقدار تستوسترون خون را کاهش دهد. همچنین اثبات شده است که لیکوریک یا ریشه خشک شیرین بیان اثرات افزایش ترشح سرتونین و پروستاگلندین در معده را دارد و اثرات ضدتورم معده را از این طریق اعمال مینماید.

نتایج پژوهش‌های آزمایشگاهی نشان می‌دهد که فلاوونوئید‌های موجود در این گیاه باعث نابودی هلیکوباکتری پیلوری می‌شود. باید بدانید که این باکتری عامل زخم معده است. می‌توان از شیرین بیان برای درمان آفت‌ها و زخم‌های دهانی نیز بهره برد.

از این گیاه در ترکیب شربت‌های ضد سرفه استفاده می‌شود. این گیاه برای دستگاه گوارش و همچنین تقویت دستگاه ایمنی بدن موثر عمل می‌کند؛ چون حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی متعدد مورد نیاز بدن است.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • خراسان جنوبی گنجینه ناشناخته سرمایه گذاری /اکسپو سکوی پرتاب توسعه
  • گیاهی مفید برای مشکلات معده
  • گیاه جوانی در طب سنتی هند
  • ۱۰ درصد از تولیدات گل و گیاه مازندران صادر می‌شود
  • همه چیز درباره روغن جادویی سی بی دی
  • این گیاه دارویی نفخ شکم را از بین می‌برد
  • فصل رویش گیاه کوهی با مصرف خوراکی و دارویی
  • ببینید | گیاه مرگباری که باعث خودکشی کردن قربانی می‌شود!
  • میمند ۲ هزار هکتار گل محمدی زیرکشت دارد/وجود ۳۶۰ گونه گیاه دارویی
  • توضیحات شهرداری درباره قطع درختان کنار باغ موزه قصر