Web Analytics Made Easy - Statcounter

دیپلماسی ایرانی: همزمان با چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی در ایران، یک روحانی شیعه در خطابه خود حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران را هدف گرفت و گفت: «شمایی که عامل افزایش تورم هستی؛ امیدواریم که تا بهار دوام نیاوری.» روحانی که همین حالا هم در پی فروپاشی توافق هسته‌ای و تنش‌های جدید با ایالات متحده با انتقاد‌های گسترده مواجه شده، اکنون شاهد خشم فزاینده روحانیون، نیرو‌های اصول گرا و ناامیدی عمومی است و همه این‌ها موقعیت او در راس دولت میانه رو را تهدید می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


روسای جمهوری ایران معمولا در ۴ ساله دوم فعالیت، محبوبیت خود را از دست می‌دهند؛ اما تحلیل گران می‌گویند که روحانی به ویژه به دلیل بحران اقتصادی همراه با کاهش شدید ارزش ریال که به مردم عادی ایران آسیب رسانده و سبب شده منتقدان آشکارا کناره گیری او از دولت را خواستار شوند، در دوره دوم ریاست جمهوری خود آسیب پذیرتر از روسای جمهوری پیشین شده است. اگرچه چنین اتفاقی تنها یک مرتبه در تاریخ ۴۰ ساله جمهوری اسلامی رخ داده، اما نارضایتی‌های عمومی که در خیابان‌های سراسر ایران شنیده می‌شود، می‌تواند وقوع مجدد آن را محتمل کند.


قاسم ابهری که در خیابان‌های تهران کلاه و جوراب می‌فروشد، گفت: «اهمیتی نمی‌دهم که چه کسی در کاخ ریاست جمهوری است. یک روحانی، یک سرهنگ یا هر کس دیگری. ما به کسی نیاز داریم که فرصت‌های شغلی ایجاد کند و پدال ترمز افزایش قیمت‌ها را با همه توان فشار دهد.»


این برای روحانی که توانست در سال ۲۰۱۵ و پس از تنها ۲ سال فعالیت به عنوان رئیس جمهوری توافق هسته‌ای و همزمان با آن تحسین ایرانی‌ها را به دست آورد، سقوط شدیدی محسوب می‌شود. طبق مفاد برجام، ایران با محدود کردن غنی سازی اورانیوم در برابر لغو تحریم‌های اقتصادی موافقت کرد. اما عمده ایرانی‌ها هرگز از منافع این توافق بهرمند نشدند. حتی پیش از ماه مه که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا از توافق هسته‌ای خارج شد، بی اعتمادی به آینده برجام به کاهش شدید ارزش ریال و برگزاری تظاهرات پراکنده در سطح کشور منجر شده بود.


اکنون ارزش ریال مجددا رو به کاهش گذاشته و به حدود ۱۳۳ هزار ریال در برابر یک دلار آمریکا رسیده است. در زمان توافق هسته‌ای هر دلار برابر با ۳۲ هزار ریال بود. اصول گرا‌ها در رسانه‌های اجتماعی شروع به انتشار فهرست قیمت مواد غذایی همچون لوبیا، برنج و گوجه فرنگی کرده اند که در برخی موارد تا ۲۳۸ درصد افزایش داشته است.


اصول گرایان مانع از سخنرانی علی لاریجانی که از متحدان روحانی به شمار می‌رود برای جمعی از معترضان در کرج شدند. محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه روحانی هم که عمدتا مسلط به نظر می‌رسید، در کنفرانس اخیر امنیتی مونیخ آشکارا مضطرب و ناامید می‌نمود. حسن عباسی، یکی از سرهنگ‌های بازنشسته سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پس از ماجرای کرج گفت که معتقد است پس از پایان دوره دولت کنونی مردم روحانی، لاریجانی و ظریف را بر سر توافق هسته‌ای در خیابان تکه تکه می‌کنند. او افزود نگرانی از فروپاشی توافق لرزه بر اندام آن‌ها انداخته است. عباسی گفت: «آقای حسن روحانی، آقای ظریف و آقای لاریجانی، بروید به جهنم.»


تنش میان نیرو‌های اصول گرا و میانه رو در ایران اتفاق جدیدی نیست. رئیس دولت اصلاحات هم در دولت هشتم با فشار‌های مشابهی مواجه بود و نهایتا هم قدرت را به محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری اصول گرای پوپولیست واگذار کرد. اما رئیس دولت‌های هفتم و هشتم به دلیل مشکلات اقتصادی یا رئیس جمهوری مانند دونالد ترامپ در آمریکا تحت فشار نبود. تحلیل گران بر این باورند که این مشکلات دست روحانی را بیشتر بسته است.


روزنامه جمهوری اسلامی که طرفدار روحانی است، در ماه ژانویه نوشت: «شما آقای رئیس جمهور، فقط ۱۵ تا ۲۰ درصد قدرت را در اختیار دارید. نمی‌توانید کشور را با این میزان قدرت اداره کنید و برای تمام مشکلات پاسخگو باشید.»


۹ قانون گذار اصول گرا در مجلس ایران اخیرا طرحی را برای رد صلاحیت روحانی به مجلس ارائه کرده اند. اما رد صلاحیت او به رای دو سوم نمایندگان مجلس ۲۹۰ عضوی ایران نیاز دارد. رد صلاحیت رئیس جمهوری در تاریخ انقلاب اسلامی ایران تنها یک مرتبه رخ داده است. در سال ۱۹۸۱ مجلس به رد صلاحیت عبدالحسن بنی صدر رای داد و پس از آن آیت الله روح الله خمینی، رهبر فقید ایران او را عزل کرد. در قوانین جمهوری اسلامی امکان استعفای روحانی یا برکناری او از ریاست دولت در پی اتهامات قضایی هم وجود دارد.


اصلاح طلبان که به دنبال تغییر سیاست ایران از داخل هستند، به شدت از روحانی به دلیل ناتوانی او در پایان دادن به حصر میر حسین موسوی و مهدی کروبی ناامید شده اند. در همین حال، روحانیون اصول گرا هم با تلاش‌های دولت روحانی برای پیوستن به کنوانسیون بین المللی مبارزه با پولشویی (اف‌ای تی اف) مخالفت هستند.


دوره ۴ ساله ریاست جمهوری روحانی سال ۲۰۲۱ پایان می‌یابد. اما سعید لیلاز، تحلیلگر سیاسی و اقتصادی در تهران و بسیاری از دیگر تحلیلگران معتقدند که چند هفته آینده برای رئیس جمهوری سرنوشت ساز خواهد بود. برخی حتی احتمال حذف سمت رئیس جمهوری و بازگشت به نظام پارلمانی را مطرح کرده اند. لیلاز گفت: «در بهار و همزمان با تشدید فشار‌ها و مشکلات، این احتمال وجود دارد که روحانی استعفا دهد یا ساختار دولت به کلی تغییر کند.»

منبع: فردا

کلیدواژه: بحران اقتصادی دولت استعفای روحانی تحریم های آمریکا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۹۵۸۴۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سهم بالای بخش نفت و گاز در رشد اقتصادی کشور

معاون اجرایی رئیس‌جمهوری با بیان اینکه امروز در حوزه نفت به استقلال کامل رسیده‌ایم، گفت: میانگین رشد اقتصادی کشور بالاتر از ۶درصد است که بخش نفت و گاز در این آمار سهم بسزایی دارد.

به گزارش شانا به‌نقل از شرکت بهره‌برداری نفت و گاز گچساران، محسن منصوری در حاشیه دومین سفر خود به استان کهگیلویه و بویراحمد، در جمع کارگران گفت: اینجا سخن از افتخار است و کارگری با رزق حلال عجین شده است. امروز در نبرد بزرگ اقتصادی ما، نقش کارگران بی‌بدیل است.

وی ادامه داد: لازم می‌دانم از طرف رئیس‌جمهوری از شما کارگران قدردانی کنم که برای عزت و سربلندی ایران تلاش می‌کنید. امروز به استقلال کامل در حوزه نفت رسیده‌ایم و صنعت نفت ما یک صنعت پیشرو است که نقشی تعیین‌کننده در اقتصاد کشور دارد.

معاون‌ اجرایی رئیس‌جمهوری بیان کرد: در تلاش برای رسیدن به ظرفیت تولید روزانه ۴ میلیون بشکه هستیم و برای توفیق حداکثری، همه ابزارهای موردنیاز در دسترس است.

منصوری تصریح کرد: همه مؤلفه‌های موفقیت یکی از پس از دیگری در کشورمان جمع شده است تا هرچه زودتر به توفیق نهایی برسیم. امروز ایران به ظرفیت‌های خودش تکیه می‌کند و در بسیاری از امور به خودکفایی رسیده است.

وی با بیان اینکه هم‌اکنون با بازسازی تجهیزات صنعت نفت، مقدار تولید بیشتر از روزهای پیش از تحریم است، گفت: دشمن همه تلاش خود را برای ضربه‌زدن به این مملکت انجام می‌دهد.

برای ما همه عرصه‌ها مانند عاشوراست

معاون‌ اجرایی رئیس‌جمهوری افزود: برای ما همه عرصه‌ها مانند عاشوراست و مفتخریم بعد از گذشت چند دهه از پیروزی انقلاب اسلامی، هرکجا میدان را به نیروی جوان، متعهد و متخصص داخلی داده‌ایم پیشرفت کرده‌ایم و هرکجا که نگاه به بیرون داشته‌ایم موفق نبوده‌ایم.

منصوری بیان کرد: شرکت‌های دانش‌بنیان در حال تلاش برای رفع مسائل بزرگ کشور هستند و این از افتخارهای صنعت نفت، جامعه کارگری و... است. در کنار این تلاش‌ها، توجه به محیط پیرامونی حائز اهمیت بوده و در صنعت نفت به مسئولیت‌ اجتماعی توجهی ویژه‌ شده است.

دیگر خبرها

  • ادعاهای تازه دونالد ترامپ درباره ایران و احتمال جنگ با اسرائیل
  • اجرای قانون هوای پاک از توان مسئولین استان تهران خارج است
  • سهم بالای بخش نفت و گاز در رشد اقتصادی کشور
  • کابینه نتانیاهو هزینه زیادی را به ما تحمیل کرد/ طبقه متوسط در حال نابودی
  • کاندیداتوری عضو شورای نگهبان در انتخابات ریاست جمهوری /صادق زیباکلام برای مصاحبه آمد، زاکانی برای گزارش دادن /خاطرات آیت الله هاشمی
  • طعنه‌زنی سنگین به دو مدیر ارشد اقتصادی دولت رئیسی
  • نگاهی به تمام جنجال‌های کریمی قدوسی | گاف تاریخی نماینده مشهد چه بود؟
  • ثبت نام اینترنت فیبر نوری + جزئیات
  • درخواست کریمی قدوسی از دولت افغانستان برای بررسی رگ و ریشه اش /سخنگوی سپاه ادعای جنجالی را تکذیب کرد /گاف تاریخی نماینده مشهد چه بود؟
  • بوتسوانا درخواست انگلیس برای توافق ضد مهاجرتی را رد کرد