Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بازار نیوز»
2024-05-09@00:27:26 GMT

۲۰سال بارورسازی ابرها

تاریخ انتشار: ۱۴ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۹۹۰۷۰۹

رضا اردکانیان وزیر نیرو در روز ملی آب از همکاری این وزارتخانه با نیروی هوافضای سپاه در حوزه بارورسازی ابرها خبر داده. خبری که دستمایه گزارش ما در روزنامه شده است. این گزارش به اجرای جسته و گریخته بارورسازی ابرها در طول ۲۰ سالی که از تاسیس مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها در یزد می‌گذرد، پرداخته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ابتکار نوشت:  «بحران آب»؛ کلید واژه‌ای است که حالا بر سر باور آن اختلاف نظر وجود دارد. در شرایطی که براساس آمار مسئولان آبدهی پرآب‌ترین رودخانه ایران یعنی کارون نسبت به آمار بلندمدت با 65 درصد و نسبت به سال گذشته با 43 درصد کاهش روبه‌رو بوده، مسئولان ارشد کشور معتقدند که آنچه ایران شاهد آن است، بحران آب نیست بلکه عدم مدیریت منابع آبی کشور است. آخرین اظهار نظر در این باره به سخنان حسن روحانی، رئیس جمهوری در جلسه هیئت دولت باز می‌گردد که می‌گوید: «ایران مشکلِ آب ندارد». به اعتقاد کارشناسان اما ایران در «بن‌بست آبی» قرار دارد. بن‌‌بستی که اگر در همین ابتدای راه، برای اصلاح امورات آبی کاری صورت نگیرد، کار از کار خواهد گذشت و اگر تا امروز امکان استفاده از کلید واژه «ورشکستگی آب» به جای «بحران آب» وجود داشته باشد، با گذر از فرصت‌ باقی مانده واقعا «بحران» تنها کلید واژه‌ای باشد که بتوان با آن وضعیت آبی کشور را توصیف کرد.

اما «مدیریت منابع آبی»؛ باور مشترک مسئولان و کارشناسان و فعالان محیط‌زیست برای حل مشکل آب در کشور است، اگرچه در چگونگی این مدیریت تفاوت بسیاری میان این دو گروه وجود دارد. یکی انتقال آب را جزئی از این مدیریت می‌داند و دیگری مخالف این شیوه مدیریتی است. به جز بهره‌گیری از انتقال آب برای مدیریت آب موجود در ایران، مسئولان راه حل دیگری را نیز برای حل مشکلات پیرامون کمبود آب در ایران در نظر گرفته‌اند؛ «بارورسازی ابرها».

«بارورسازی ابرها» یا به عبارتی دیگر افزایش بارندگی‌ها با آشتی دادن ابرها، برنامه‌ای است که از سال ۱۳۷۷ به شکل جسته و گریخته در ایران اجرا شده و با مطرح شدن دوباره آن از سوی مسئولان مخالفت‌هایی از سوی کارشناسان با مواضع مسئولان آبی کشور با این برنامه صورت گرفته است. مشخص نبودن نتیجه‌ تاثیرگذاری این شیوه بر باران‌ها و تاثیر مخربی که این روش بر روی محیط زیست دارد، دلیل اختلاف نظر برخی از کارشناسان با این برنامه است، هرچند برخی از کارشناسان دیگر نظری موافق با این برنامه دارند.

فرید گلکار که مدیر مرکز ملی مطالعات و تحقیقات باروری ابرها است چندی پیش در این باره در گفت‌وگو با خبرآنلاین نقش بارورسازی ابرها در بارندگی‌ را بسیار اساسی‌ دانسته و معتقد است: «در پروژه سال ۹۳-۹۴ که برای ۴ تا ۵ ماه در استان یزد و استان‌های اطراف انجام شد ما منابع خود را افزایش دادیم که به قیمت بسیار کمی انجام شد. در دنیا افزایش ۱۵ و حتی ۲۰درصدی بارندگی به علت بارورسازی ابرها مشاهده شده و در ایران هم ما به این اعداد رسیدیم.» اما ابراهیم میرزایی، معاون سازمان هواشناسی نظر دیگری در این زمینه دارد. او گفته: «این عدد ۱۵ درصدی فقط برای یک منطقه است و اگر آن را برای کل کشور در نظر بگیریم میزان افزایش بارندگی به دلیل بارورسازی ابرها بسیار کاهش پیدا می‌کند.» او گفته: «اشکال اینجاست که از حرف افزایش ۱۵درصدی بارندگی چه برداشتی انجام شود. به طور کلی این افزایش بارندگی‌ها در کل سهم بارشی کشور عدد قابل ملاحظه‌ای نیست و عددی بسیار کمتر از ۱۵درصد که حتی به ۱درصد هم نمی‌رسد.»

بارورسازی ابرها فارغ از هزینه‌ای که بر دوش اقتصاد کشورها وارد می‌کند، پیامدهایی برای محیط‌زیست دارد. به طور کلی ایجاد هر تغییر کوچکی در محیط‌زیست می‌تواند تغییرات دیگری به همراه داشته باشد تغییراتی که شاید برای انسان مرگبار باشند. باروری ابرها هم ایجاد یک تغییر در محیط‌زیست است که می‌تواند تغییرات دیگری به همراه داشته باشد، برای مثال در سال ۲۰۰۹ بعد از انجام این کار در چین، این کشور درگیر یک سرمای مرگبار شد و یا در سال ۱۹۴۷ بعد از بارورسازی ابرها طوفانی با پیامدهای شدید در مناطق مختلف آمریکا وزید. با این حال اما به نظر می‌رسد که بارورسازی ابرها یکی از گزینه‌های حتمی است که مسئولان و مدیران آبی کشور برای حل ورشکستگی آب ایران به آن می‌اندیشند. رضا اردکانیان وزیر نیرو چندی پیش در حاشیه مراسم جشنواره پژوهش و فناوری وزارت نیرو با اشاره به بارورسازی ابرها گفته است که وزارت نیرو برای استفاده از آب‌های نامتعارف، برنامه‌هایی را در نظر گرفته است که مطابق با همان برنامه‌ها نیز در حال‌ حرکت است و در همین راستا به دستاوردهای خوبی نیز رسیده است. بارورسازی ابرها در ایران که تا پیش از این همیشه با همراهی کشورهای دیگر از جمله کانادا در ایران صورت گرفته، طی سال‌های اخیر با تحقیقات و فناوری‌های انجام شده گام‌های تازه‌ای برداشته است. به گفته اردکانیان این گام‌های روبه‌ جلو شامل گلوله‌هایی است که باید برای باروری پرتاب شود و تاکنون از خارج از کشور وارد می‌شده، اما در حال‌ حاضر توانسته‌ایم با ظرفیت داخلی، این گلوله‌ها را تولید کنیم.

با این حال اگرچه وزیر نیرو از دستاوردها و گام‌های برداشته شده در خودکفایی تکنولوژی بارورسازی ابرها سخن به میان آورده اما هدایت فهمی، معاون مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو در 7 اسفند سال جاری از توقف این بارورسازی ابر‌ها طی دو سال گذشته به دلیل فراهم نبودن شرایط و کمبود اعتبارات و در دسترس نبودن هواپیما‌هایی که این عملیات را انجام می‌دهند، خبر داده است.

با وجود این، 6 روز پس از اظهارات فهمی، اردکانیان، وزیر نیرو در 13 اسفند از همکاری این وزارتخانه با نیروی هوافضای سپاه در حوزه بارورسازی ابرها خبر داده است. او گفته: «بارورسازی ابرها یک پروژه سالیان دراز وزارت نیرو است و مرکزی هم در این زمینه فعال است و کشورهای خشک و نیمه خشک نیز از این تکنولوژی استفاده می‌کنند.» این همان خبری است که آذرماه امسال نیز سردار حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه از توافق با وزارت نیرو برای استفاده از 4 پایگاه پهپادی و یک پایگاه هوایی این نیرو در جهت کمک به بارور‌سازی ابرها خبر داده بود.

این توافق‌ها بر سر اجرای بیشتر برنامه بارورسازی ابرها در ایران در حالی است که روحانی، رئیس جمهوری در دی ماه سال جاری در نشست با مدیران ارشد وزارت نیرو گفته بود حل مشکلات کم‌آبی از طریق بارور کردن ابرها تفکری «شاهانه است». هدایت فهمی معاون مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو نیز در اظهارات اخیر خود بیان کرده است که «در روش‌های تامین آب نباید بزرگ‌نمایی کرد، بارورسازی ابر‌ها یکی از گزینه‌های تامین آب است که نیازمند شرایط ایده ال برای افزایش بارش است.» به گفته او، در جهان بارورسازی ابرها به صورت محدود در برخی از مناطق اجرا می‌شود که نباید انتظار بالایی از بازدهی این روش داشت.

حال با وجود تناقض‌های میان تصمیم‌گیران بر سر مشکلات آبی و هزینه‌ اقتصادی کلان برنامه بارورسازی ابرها باید منتظر اقدامات دیگر مسئولان در اجرای این اهداف بود و دید که آیا بارورسازی ابرها می‌تواند کارگشای ورشکستگی آب در ایران باشد.

اقتصاد آنلاین

لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000CsM برچسب ها: تحقیقات و فناوری ، مشکلات ، بازارنیوز

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: تحقیقات و فناوری مشکلات بازارنیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۹۹۰۷۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هیئت علمی و پژوهشی ارتش به قطب جنوب اعزام می‌شود

فرمانده نیروی ارتش از اعازم هیئت علمی و پژوهشی به قطب جنوب خبر داد. - اخبار سیاسی -

به گزارش گروه دفاعی خبرگزاری تسنیم، امیر دریادار شهرام ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش در آیین بازدید دانشجویان دانشگاه‌های افسری ارتش از دستاورد‌های این نیرو در بندر امام خمینی (ره) ماهشهر در قالب بیست و ششمین دوره هیئت معارف جنگ شهید سپهبد علی صیاد شیرازی، ضمن اشاره به نقش نیروی دریایی ارتش در تأمین امنیت دریایی و اقتصادی کشور در دوران هشت سال دفاع مقدس، اظهار داشت: به سبب بروز شرایط جنگی در کشور، مدیریت زنجیره اقتصادی از طریق بنادر و سواحل جنوبی صورت می‌گرفت که در همین راستا نیروی دریایی ارتش، به منظور مراقبت و حراست از امنیت اقتصادی و نظامی خلیج فارس، به اسکورت و هدایت کشتی‌های باری، نفت‌کش و مسافری، به عنوان مأموریت ذاتی خود مبادرت می‌ورزید.

امیر دریادار ایرانی افزود: از آنجا که نیروی دریایی رژیم بعثی عراق، توسط نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران و همراهی نیروی هوایی و هوانیروز، در کوتاه‌ترین زمان ممکن از عرصه معادلات جنگی خلیج فارس حذف شد، بازدارندگی کشور در طی سال‌های متمادی دفاع مقدس در سطح دریا و خلیج فارس به بالاترین حد خود رسید و تا به امروز نیز این حد از توان رزمی و نمایش قدرت ادامه دارد.

فرمانده نیروی دریایی ارتش با اشاره به دلایل حضور دانشجویان دانشگاه‌های افسری ارتش در دوره هیئت جنگ شهید صیاد شیرازی، عنوان کرد: در راستای تداوم بخشیدن به آموزش‌های ارائه‌شده در کلاس‌های دانشگاه‌های افسری و نیز تعمیق آموخته‌ها و مشاهده عینی و بلاواسطه رزمایش‌ها و صحنه‌های نبرد، کلاس‌های هیئت معارف جنگ با حضور دانشجویان دانشگاه‌های افسری در استان خوزستان برگزار شده‌است.

وی ادامه داد: نمایش و تمرین انسجام و تعامل میان نیرو‌های مسلح، به‌ویژه میان هر چهار نیروی ارتش جمهوری اسلامی ایران، فرهنگ‌سازی و ترویج جلوه‌های ایثار و تلاش و نمایش تأثیر نیروی دریای ارتش در عرصه بین‌المللی، حوزه روابط بین‌الملل، اقتصاد و سیاست جهانی، از اهداف مد نظر در برپایی چنین دور‌های بوده است.

دریادار ایرانی با اشاره به دو نعمت ولایت و جوانان، تأکید کرد: برخورداری از وجود با برکت ولایت فقیه و بهره‌مندی از جوانان کوشا، پویا و مبتکر که با استفاده از آخرین دانش‌ها و حرکت در لبه‌ی فناوری‌های جهانی و به‌روز، در حال خلق حماسه‌های متعددی در سطح نیرو‌های چهارگانه ارتش هستند، دو نعمت الهی هستند که آمادگی کشور برای مقابله با هرگونه تهدیدی را تضمین کرده و از منافع ملی کشور در تمامی کانون‌های راهبردی پاسداری می‌کنند.

فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت: ارتش در تمامی نقاط و کانون‌های راهبردی و اثربخش خود، با تمرکز بر حداکثر بازدارندگی، آماده حضور و مشارکت در تمامی رزمایش‌های مرکب در اقیانوس‌های آرام و اطلس بوده و در همین راستا، قرار است تا نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، هیئتی علمی-پژوهشی را برای تحقیقات علمی بیشتر، با آمادگی صد درصدی به قطب جنوب اعزام کند.

امیر ایرانی در پایان در خصوص چگونگی مقابله با تهدیدات بیگانگان، خاطرنشان کرد: طبعاً پاسخ تمامی نیرو‌های چهارگانه ارتش، عدم پذیرش هرگونه تهدیدی علیه تمامیت ارضی و منافع ملی و کانون‌های راهبردی کشور است؛ به همین دلیل نیروی دریایی ارتش به عنوان دست بلند نظام اسلامی در عمق دریا‌ها و کرانه‌های دوردست، با تمام توان، از منافع کشور محافظت و پشتیبانی می‌کند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • دستگیری یک گروه در هند به اتهام جذب نیرو برای روسیه
  • راه اندازی خط تولید گیربکس اتوماتیک دوکلاچه
  • نیروی هوایی ارتش امروز از هر زمان دیگری آماده‌تر است
  • واحدی: همه نیروی هوایی پای کار عملیات وعده صادق بودند
  • ساخت ۴۵۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر تسریع شود
  • ۲۸۰۰ نیروگاه کوچک مقیاس در کشور راه اندازی شد
  • هیئت علمی و پژوهشی ارتش به قطب جنوب اعزام می‌شود
  • «آوای ابرها» راهی ایتالیا می‌شود 
  • ساخت ۵۰۰ هزار واحد مسکونی برای نیرو‌های مسلح کشور
  • لیتوانی نیرو‌های نظامی مردمی برای حضور در جنگ ایجاد می‌کند