Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-04-30@14:52:27 GMT

صادرات پسته ایران از کرمان توسط افغان‌ها

تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۰۱۰۲۸۰

یک فعال بازار پسته با بیان اینکه بازرگانان افغانستانی در استان کرمان با راه اندازی دفاتر پسته ایرانی صادرات می کنند، گفت: این مساله مشکل بزرگی برای تجار ایرانی ایجاد می کند.

به گزارش خبرنگار مهر، صادرات پسته ایران در سال ۹۶ بر اساس آمار منتشر شده توسط گمرک، یک میلیارد و ۱۸۱ میلیون دلار بود که به ۷۴ کشور جهان صادر شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پسته به عنوان یک محصول منحصر به فرد از دیرباز مورد توجه مصرف کنندگان داخلی و صادرکنندگان بوده، اما در سال جاری با نوسان نرخ ارز در کشور، شاهد افزایش‌های غیرمنطقی نرخ خشکبار از جمله پسته بودیم تا جایی که در ماه‌های اخیر قیمت پسته در بازار داخلی به صورت چشمگیری افزایش یافت که به گفته کارشناسان اتفاق‌های از این دست نشان می‌دهد که دلالان و خرده فروشان داخلی برای سودجویی خود نگاه ویژه ای به این محصول دارند. این افزایش قیمت در حالی صورت گرفت که به گفته برخی کارشناسان با وجود نوسان نرخ ارز در کشور، صادرات این محصول نه تنها افزایش نیافته بلکه به دلیل مشکلاتی در نقل و انتقالات پولی با کاهش عرضه به بازارهای خارجی نیز مواجه شده است و دلیلی ندارد با چنین گران فروشی و قیمت‌های نجومی در کشور روبرو شویم.

مظفر محمدی، فعال بازار پسته و عضو هیأت مدیره اتحادیه خشکبار ایران در گفتگو با خبرنگار مهر دو عامل نوسانات دمایی و قیمت را عاملی در خصوص شرایط خاص بازار امسال پسته عنوان کرد و اظهار داشت: عامل اصلی که باعث شد امسال میزان تولید پسته در کشور به شدت افت داشته باشد نوسانات دمایی بود؛ بطوریکه سرمازدگی و سپس گرمای بسیار زیاد فروردین ماه امسال باعث شد که حجم جوانه‌های زایشی که می‌بایست به خوشه پسته تبدیل می‌شدند، ریزش داشته باشد و در نتیجه محصول پسته شکل نگیرد. در نتیجه یکی از عواملی که باعث شد قیمت پسته طی ماه‌های مختلف سال جاری افزایش یابد، کمبود پسته بود.

وی در خصوص عامل دوم تصریح کرد: دومین عامل اثرگذار در افزایش قیمت پسته در کشور بحث افزایش قیمت دلار بوده است؛ چراکه حدود ۹۰ درصد از حجم تولید پسته ایرانی، صادراتی است و به عنوان کالای صادراتی محسوب می‌شود و بیشترین ارزآوری را در بین محصولات کشاورزی برای کشور دارد. در نتیجه با افزایش قیمت دلار قیمت پسته هم به طبع افزایش می‌یابد، در واقع قیمت پسته با قیمت دلار رابطه مستقیمی دارد.

این فعال بازار پسته، شناخته بودن ارزش غذایی و خواص پسته در دنیا را عاملی دیگر در قیمت بالای این محصول دانست و گفت: با توجه به ارزش غذایی بالای پسته و خواص آن، از خارج کشور تقاضای زیادی برای دریافت پسته صورت می‌گیرد و این عامل نیز نقش بسزایی در افزایش قیمت‌ها دارد.

وی با تاکید بر اینکه نباید دیدگاه ما در این راستا باشد که قیمت پسته به طور غیر منطقی کاهش یابد، افزود: برای مثال اگر یک کیلو پسته صادر می‌کنیم، درآمد حاصل از آن برابر است با هزینه خرید ۳۰ کیلو گندمی که وارد کشور می‌شود و برخلاف اینکه گندم برای کشور ایران یک کالای استراتژیک محسوب می‌شود، پسته کالایی استراتژیک نیست. در نتیجه دولت نباید در فرآیند قیمت گذاری پسته دخالتی داشته باشد؛ چرا که با کاهش غیرمنطقی قیمت پسته ممکن است صادرات آن با مشکل مواجه شود و بازارهای موجود در دیگر کشورها که با بازاریابی و اعتماد سازی های ناشی از تلاش‌های چند ساله صادرکننده‌ها رونق گرفته اند، از بین برود.

سهم ۴۰ درصدی ایران از بازار پسته جهان

محمدی با بیان اینکه پسته کالای استراتژیک محسوب نمی‌شود و دولت، یارانه‌ای برای استفاده مردم اختصاص نمی‌دهد، گفت: با توجه به این شرایط، به دلیل کمبود پسته قیمت در بازارهای داخلی نیز افزایش می‌یابد؛ هرچند نکته‌ای که باید به آن توجه داشت این است که درصورت کاهش یافتن قیمت پسته در داخل کشور، کشاورزان محصول خود را با قیمت بالا به خارج از کشور صادر می‌کنند و از آن جایی که بحث فسادپذیری کمتر برای پسته مطرح است، صادرات آن نسبت به کالاهای دیگر راحت تر است.

محمدی تاکید کرد: همانطور که آمریکا با حمایت دولت خود رقیب اصلی پسته کشورمان شد و تولید پسته آمریکا از تولید پسته ایران پیشی گرفته، دولت نباید برای کاهش دستوری قیمت پسته تصمیمی بگیرد که منجر به ضرر کشاورزان و صادرکنندگان شود.

وی با بیان اینکه سهم ایران در بازارهای جهانی در سال‌های گذشته بیشتر بوده و به مرور کاهش یافته است، گفت: در حال حاضر ایران حدود ۴۰ درصد از سهم تجارت پسته دنیا را در اختیار دارد.

چگونگی تعیین قیمت پسته در بازار جهانی

وی با بیان اینکه مکانیزم‌های قیمت گذاری پسته بر پایه نرخ دلار است، گفت: چگونگی تغییرات و نحوه تعیین قیمت پسته دقیقاً مرتبط با نوسانات دلاری و بر مبنای نرخ تبدیل ارز است؛ سال‌های قبل قیمت پسته ۸ دلار بوده و اکنون نیز همان قیمت است، پس قیمت پسته رابطه مستقیمی با قیمت دلار دارد. حال آنکه قیمت معادل ریالی آن به دلیل آنکه نرخ تورم در کشور بالا است، قیمت پسته نیز به صورت قابل ملاحظه‌ای رشد کرده؛ این در حالی است که در کشوری مانند چین که تورم کم است، نرخ پسته بر مبنای دلار چندان تفاوتی نداشته است.

این عضو هیأت مدیره اتحادیه خشکبار ایران در پاسخ به چگونگی تعیین قیمت پسته برمبنای دلار در بازارهای جهانی گفت: تعیین نرخ دلاری پسته به رایزنی‌های صادرکننده‌های ما در کشورهای خارجی با مشتری‌هایشان بستگی دارد.

به گفته وی، افزایش بیش از حد قیمت‌ها نیز باعث می‌شود که این صنعت آسیب ببیند و متقاضیان و مشتریان به سایر خشکبار روی آورند؛ از این رو، باید محصول را به قیمت متعادلی عرضه کنیم تا مشتری خاص خودمان را داشته باشیم.

وی در ادامه تصریح کرد: در رابطه با پسته ما در کشور دو تشکل خیلی قوی داریم؛ یکی انجمن پسته ایران و دیگری اتحادیه صادرکنندگان خشکبار که کمتر دخالتی بر قیمت گذاری پسته دارند.

محمدی عنوان کرد: همچنین ما صادرکنندگان بزرگی داریم که زحمات فراوانی برای قشر کشاورز کشیده اند و اگر این صادرکنندگان نبودند کشاورزان در فروش محصول خود دچار مشکل می‌شدند؛ زیرا تولید ما از مصرف داخلی بیشتر است.

بورسی شدن پسته و پایان انحصار

این فعال بازار پسته در پاسخ به این پرسش که آیا کشاورزان و باغداران در تعیین قیمت پسته نقشی دارند؟ اظهار داشت: کشاورز هم می‌تواند در تعیین قیمت‌ها دخالت داشته باشد. سال گذشته اتفاق بسیار مهمی که افتاد، بحث راه اندازی بورس پسته یا به عبارتی عرضه مستمر پسته در بورس کالا بود که در صورت آشنایی فعالان بازار پسته با مزایای ورود به بورس کالا، کشاورزان و باغداران نیز این قدرت را پیدا می‌کنند که در کشف قیمت محصولاتشان اثرگذار باشند.

محمدی ادامه داد: راه اندازی معاملات پسته در بورس کالا باعث می‌شود تا تعیین قیمت پسته از حالت انحصاری که عده‌ای خاص با خرید محصول باغداران نبض بازار را بدست می‌گیرند، خارج شود.

وی با ابراز امیدواری نسبت به اینکه بورس پسته در سال آینده راه اندازی شود، گفت: در حالی بورس پسته نتوانست تحت تأثیر شرایط برداشت محصول رونق بگیرد که امیدواریم از سال آینده با قدرت راه اندازی شود؛ زیرا این اتفاق کمک بسیار بزرگی به کشاورزان و سایر فعالان می‌کند.

این فعال بازار پسته گفت: در کل عرضه پسته در بورس می‌تواند راهکار مفیدی برای خروج بازار پسته از حالت انحصاری باشد؛ ضمن اینکه کشاورز می‌تواند به صورت مستقیم تعیین کننده قیمت باشد. همچنین با توجه به الزام رعایت استانداردهای بورس، عرضه در این بازار از کاهش کیفیت پسته نیز جلوگیری می‌کند.

استفاده دولت از ظرفیت‌های صادراتی بورس

این فعال بازار پسته در ادامه با بیان اینکه بازرگانانی از کشور افغانستان در استان کرمان دفاتری راه اندازی کرده و پس از خرید پسته ایرانی اقدام به صادرات آن می‌کنند، اظهار داشت: بسیاری از تجار افغانی در استان کرمان و در شهر رفسنجان دفتر خرید و فروش پسته راه اندازی کرده و محصول خریداری شده را مستقیم صادر می‌کنند که مشکل بزرگی برای تجار ایرانی ایجاد می‌کند. در این رابطه دولت نباید اجازه این کار را به تجار افغانستانی بدهد. ضمن اینکه مدیریت بهتر این حوزه مستلزم آن است که دولت صادرکننده‌های ایرانی را حمایت کند؛ زیرا اگر این حمایت‌ها صورت نگیرد، در خصوص پسته شاهد قاچاق بیشتری خواهیم بود.

محمدی با تاکید بر اینکه بورس می‌تواند مانع قاچاق پسته ایرانی و صادرات آن از طریق دیگر کشورها شود، گفت: به نظر بنده دولت می‌تواند اعلام کند که هر کس می‌خواهد پسته صادر کند باید از طریق بورس اقدام کند تا آمار شفاف شود.

منبع: تابناک

کلیدواژه: صادرات پسته ایران استان کرمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۰۱۰۲۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تثبیت قیمت نفت در پی مذاکرات آتش‌بس در خاورمیانه

امیدواری به برقراری آتش‌بس در خاورمیانه سبب تثبیت قیمت نفت در روز سه‌شنبه شد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، با وجود ادامه حمله‌ به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ، مذاکرات خاورمیانه و امیدواری به برقراری آتش‌بس بین حماس و رژیم صهیونیستی سبب شد قیمت‌های نفت روز سه‌شنبه (۱۱ اردیبهشت‌ماه) پس از کاهش در معامله‌های روز گذشته ثبیت شود. این در حالی است که سرمایه‌گذاران منتظر نشانه‌هایی از نتیجه نشست بانک فدرال رزرو آمریکا درباره نرخ بهره بانکی هم هستند.

قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال روز سه‌شنبه تا ساعت ۸ و ۳۰ دقیقه به وقت گرینویچ با ۲۷ سنت یا ۰.۳درصد افزایش به ۸۸ دلار و ۶۷ سنت برای هر بشکه رسید.

در همین حال نفت خام شاخص وست تگزاس اینترمدیت آمریکا (WTI) روز سه‌شنبه با ۳۰ سنت یا ۰.۴ درصد کاهش با قیمت ۸۲ دلار و ۹۳ سنت برای هر بشکه معامله شد.

ییپ جون رانگ، تحلیلگر بازار در مؤسسه آی‌جی گفت: مذاکرات کنونی برای برقراری آتش‌بس احتمالی بین حماس و رژیم صهیونیستی، فعالان بازار را به سمت کاهش بیشتر صرف ریسک ژئوپلیتیک در قیمت‌های نفت سوق داده است، حال آنکه نشست آتی بانک مرکزی همچنین ابهام‌های کوتاه‌مدتی را ایجاد می‌کند.

وی افزود: حفظ نرخ بالای بهره بانکی برای مدت طولانی می‌تواند سبب افزایش بیشتر ارزش دلار آمریکا شود و در عین حال خطرهایی را برای چشم‌انداز تقاضای نفت ایجاد کند.

از سویی دیگر ادامه حمله‌ حوثی‌های یمن به کشتی‌ها در جنوب مسیر تجاری کانال سوئز از افت قیمت نفت جلوگیری کرده است و در صورت پیش‌بینی فعالان بازار مبنی بر ایجاد اختلال در عرضه نفت خام، ریسک افزایش می‌یابد.

در بخش اقتصادی هم سرمایه‌گذاران این هفته منتظر بررسی سیاست بانک مرکزی آمریکا هستند که قرار است روز یکم ماه مه (چهارشنبه، ۱۲ اردیبهشت‌ماه) اعلام شود. این در حالی است که تورم مقاوم آمریکا انتظار بازار را برای هرگونه کاهش نرخ بهره از بین می‌برد و می‌تواند ارزش دلار آمریکا را بالا ببرد و تقاضای نفت را مختل کند.

برخی سرمایه‌گذاران با احتیاط پیش‌بینی می‌کنند بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره بانکی را در سال‌های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ یک‌چهارم درصد افزایش دهد.

دیگر خبرها

  • تثبیت قیمت نفت در پی مذاکرات آتش‌بس در خاورمیانه
  • سکه به کانال ۴۲ میلیون تومان بازگشت
  • قیمت«گوجه فرنگی» از هفته آینده و «پیاز» از ماه آینده کاهش می‌یابد
  • سالانه بیش از ۵ میلیون تن سیب زمینی در کشور تولید می‌شود
  • قیمت هر شاخه تیرآهن در سال جدید چقدر است؟
  • ریزش سنگین دلار در بازار تهران؛ بازگشت دوباره به کانال ۵۰ هزاری را شاهدیم؟
  • ریزش سنگین ارز/احتمال بازگشت دلار به کانال ۵۰ هزاری تقویت شد
  • نزول طلا و ارز ادامه دارد | افزایش تیراژ تولید خودرو
  • کاهش قیمت دلار و سکه در بازار تهران/ ارتباط شبه سوئیفت با ۱۰ کشور/ افت قیمت تارا، رانا و پژو ۲۰۷
  • رصد بازار حبوبات در استان یزد