Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-05@21:39:12 GMT

عامل گرمایش زمین؛ فعالیت انسان یا خورشید

تاریخ انتشار: ۱۶ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۰۲۰۷۷۱

عامل گرمایش زمین؛ فعالیت انسان یا خورشید

در مقابل ادعای برخی از اقلیم شناسان که معتقدند گازهای گلخانه‌ای انسان ساخت عامل اصلی گرمایش زمین است، بسیاری دیگر از اقلیم شناسان معتقدند فعالیت‌های خورشیدی عامل اصلی این موضوع است.

به گزارش گروه اجتماعی قدس آنلاین، موضوع گرمایش زمین سال‌ها است که به یک موضوع چالشی در میان اقلیم شناسان تبدیل‌شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عده‌ای از دانشمندان معتقد هستند که بعد از آغاز انقلاب صنعتی که موجب افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای انسان‌ساخت شد، دمای کره زمین نیز افزایش‌یافته است؛ بنابراین در راستای کاهش دمای کره زمین باید اقدام به کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای انسان ساخت کرد.

با تکیه‌بر همین استدلال، کنوانسیون تغییرات اقلیم سازمان ملل متحد (UNFCCC) بعد از پایان دوره اجرایی پروتکل کیوتو در سال ۲۰۱۲ که از سال ۱۹۹۸ دوره اجرایی آن آغازشده بود، توانست در اجلاس بیست و یکم خود، تائید اولیه اعضا را در مورد موافقت‌نامه دیگری تحت عنوان موافقت نام تغییر اقلیم پاریس به دست آورد. ایران نیز جز کشورهایی است که این موافقت‌نامه را تائید اولیه کرده است. قابل‌ذکر است که پروتکل کیوتو به دلایلی ازجمله خروج آمریکا و عملکرد نامناسب سایر کشورهای توسعه‌یافته که خود جز مبدعان این پروتکل بودند با شکست روبرو شد و نتوانست در کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای موفق باشد.

در مقابل این اقدامات اما بسیاری دیگر از اقلیم شناسان، افزایش دمای کره زمین به دلیل افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای انسان‌ساخت را رد می‌کنند. این دسته از دانشمندان معتقد هستند که این موضوع جز روند طبیعی زمین است و علت اصلی آن نیز فعالیت خورشیدی است.

گرم شدن زمین ناقص بررسی‌شده است

یوسف قویدل، دانشیار اقلیم‌شناسی و عضو هیئت‌علمی دانشگاه تربیت مدرس، با رد فرضیه افزایش دمای کره زمین به دلیل فعالیت‌های انسانی می‌گوید: آنچه در حال حاضر ما شاهد آن هستیم یک دوره گرمایش از دوره‌های گرمایشی سابقه‌داری است که به‌صورت دوره‌ای و البته طبیعی در طول نزدیک به ۵ میلیارد عمر سیاره زمین همواره گاه و بی‌گاه ظهور و بروز یافته است.

او تاکید می‌کند: من و بسیاری از همکاران مسئله تغییر اقلیم را پدیده‌ای زمانی و دارای تکرار که بر اثر عوامل طبیعی مثل فعالیت‌های خورشیدی خصوصاً لکه‌های خورشیدی حادث می‌شود، می‌شناسیم نه اثر گازهای گلخانه‌ای مثل کربن دی‌اکسید.

برخی دیگر از اساتید اقلیم شناسی، معتقد هستند که گرمایش زمین به‌صورت ناقص بررسی‌شده است. چراکه عوامل دیگری نیز در این مسئله سهیم هستند، در بررسی‌ها نادیده گرفته شده‌اند.

محمدتقی زمانیان، استاد اقلیم‌شناسی دانشگاه و عضو سابق کمیته مشترک علمی وابسته به برنامه و تغییر اقلیم جهان، نیز معتقد است: متأسفانه گرم شدن زمین ناقص بررسی‌شده است و همین موجب شده که کربن دی‌اکسید، عامل گرمایش زمین شناخته شود. اگر این موضوع به‌طور جامع مورد بازبینی قرار گیرد و نقش همۀ پارامترها مانند خورشید دخیل شمرده شود نتایج کلاً تغییر خواهد کرد. دلایل علمی کاملی هم برای گرم شدن کره زمین وجود ندارد چراکه با توجه به تغییر وضعیت فعلی ایستگاه‌ها در اندازه‌گیری دما نسبت به وضعیت سابق آن‌ها، امکان مقایسه آن وجود ندارد از سوی دیگر، برخی دیگر از اقلیم شناسان، عدم تطابق داده اقلیمی با پیش‌بینی‌های مطرح‌شده از سوی نهادهای بین‌المللی مسئول مانند کمیته بین‌الدولی (IPCC) را دلیل نادرست بودن این نتیجه‌گیری‌ها می‌دانند.

حسن لشکری، استاد اقلیم‌شناسی دانشگاه شهید بهشتی و رئیس اندیشکده اقلیم و آمایش سرزمین نیز می‌گوید: داده‌های ثبت‌شده فعلی با هیچ‌کدام از پیش‌بینی‌های انجام‌شده مطابقت ندارد؛ بنابراین نتایج هیچ‌کدام از این مدل‌ها قابل‌اعتماد نیستند، چراکه پیش‌بینی‌های گذشته آن‌ها برای امروز تحقق پیدا نکرده است.

وی همچنین معتقد است که تاکنون سیاره زمین چند دوره گرم و سرد را سپری کرده است. در ادوار گذشته که خبری از این‌همه جمعیت، صنایع متعدد، سوخت‌های فسیلی و غیره نبوده گرمایش جهانی چگونه اتفاق افتاده است. در دوره‌هایی در همین کشور ایران دماهای بالاتر از این ثبت‌شده است.

از سوی دیگر برخی نیز با مطرح کردن میزان افزایش دمای زمین، آمارهای مطرح‌شده از سوی نهادهای یادشده را رد می‌کنند. در همین راستا شمسی‌پور استاد اقلیم‌شناسی دانشگاه تهران معتقد است: آنچه که درباره گرمایش زمین در سال ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ گفته می‌شود دروغ محض است و افزایش دما در سال ۱۹۸۰ تا ۱۹۹۸ تنها هشت‌دهم درجه بوده است که این میزان قابل‌توجه نیست. پرداختن به مسئله‌گویی پراهمیت‌تر از دسته‌موتور تغییر اقلیم است.

رد مبانی توافق پاریس در نتایج مطالعات انجام‌شده در دانشگاه اوهایو و دانشگاه واشنگتن

علاوه بر این اقلیم شناسان که فعالیت‌های خورشیدی را عامل اصلی گرمایش زمین می‌دانند می‌توان به برخی پژوهش‌های انجام‌شده در سایر کشورها نیز اشاره کرد. به‌عنوان نمونه می‌توان به پژوهش‌های انجام‌شده از سوی دانشمندان آمریکایی اشاره کرد مطالعات انجام‌شده در دانشگاه اوهایو و دانشگاه واشنگتن نشان می‌دهد که فقط ۴ درصد از گازهای گلخانه‌ای را کربن دی‌اکسید (CO۲) تشکیل می‌دهد و ۹۵ درصد دیگر این گازها بخارآب است.

از طرف دیگر از ۴ درصد دی‌اکسید کربن موجود در جو زمین، تنها ۰.۲ درصد آن توسط انسان تولیدشده است و ۹۹.۸ درصد آن را خود طبیعت تولید کرده است.

بنابراین باید گفت که هنوز اجماع علمی متقنی بر سر افزایش دمای کره زمین به جهت فعالیت‌های انسانی وجود ندارد. چراکه نظرات متعددی در این حوزه به ثبت رسیده است. از همین رو ضروری است که موافقت‌نامه فوق و نتایج الحاق به آن از دیدگاه‌های تخصصی موردنقد و بررسی دقیق قرار بگیرد.

منبع: مهر

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: انرژی خورشیدی توافق پاریس گرمایش زمین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۰۲۰۷۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دو عامل چاقی که دور از ذهن هستند

دانشیار گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی ایران، گفت: تحرک کم، دریافت کالری بالا، استرس زیاد و خواب ناکافی در افزایش وزن موثر هستند، بنابراین باید با افزایش فعالیت‌های ورزشی و تکنیک‌های آرام سازی، میزان دریافت مواد غذایی را کنترل کرد.

به گزارش ایرنا، ناهید آریائیان افزود: چاقی زمینه ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها را افزایش می‌دهد، در نتیجه با «کاهش دریافت میزان کالری» و «افزایش فعالیت‌های فیزیکی» می‌توان از بروز چاقی و بیماری‌های وابسته به آن پیشگیری کرد.

وی اظهارداشت: در سال‌های اخیر میزان شیوع چاقی افزایش یافته و آمار افراد چاق از سال ۱۹۸۰ در جهان بیش از دو برابر شده است. در ایران تقریبا نیمی از افراد دارای اضافه وزن یا چاق هستند.

آریائیان با اشاره به افزایش کودکان مبتلا به چاقی، اظهار کرد: چاقی، زمینه‌ساز بروز بسیاری از بیماری‌های شایع همچون بیماری‌های قلبی عروقی، پرفشاری و چربی خون، دیابت، انواع سرطان‌ها، برخی بیماری‌های زنان و ناباروری، کبدی (مانند کبد چرب)، کلیوی، مفاصل و اتوایمیون، تنفسی، اختلالات خواب، روحی و روانی و ... است. به علاوه چاقی باعث کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن می‌شود و خطر ابتلا به بیماری‌های عفونی را افزایش می‌دهد.

این متخصص تغذیه ادامه داد: مطالعات نشان می‌دهد به ازای هر ۱۰ درصد کاهش وزن، ۲۰ الی ۲۵ درصد خطر مرگ و میر وابسته به چاقی کاهش می‌یابد؛ در واقع چاقی زمینه‌ساز بسیاری از بیماری‌های مزمن به شمار می‌رود و با کاهش حتی ۱۰ درصد از وزن می‌توان به اندازه قابل توجهی از ابتلا به بیماری‌های متابولیک و غیرواگیر پیشگیری کرد.

وی افزود: چاقی، افزایش درصد چربی بدن است و چاقی در کودکی، زمینه بروز بسیاری از بیماری‌های مزمن در دوران بزرگسالی را افزایش می‌دهد.

آریائیان با اشاره به شاخص توده بدنی، خاطرنشان کرد: هر چه BMI (وزن به کیلوگرم تقسیم به مجذور قد به متر) بالاتر رود، میزان مرگ و میر هم بیشتر می‌شود. BMI بالاتر از ۲۵ تا ۲۹.۹ اضافه وزن و بالاتر از ۳۰ به عنوان چاقی تعریف می‌شود.

وی افزود: علت چاقی افزایش دریافت انرژی بیشتر نسبت به مصرف آن است؛ بنابراین برای پیشگیری از اضافه وزن باید میزان دریافت کالری را کنترل کنیم.

به گفته وی، یکی از علل کاهش مصرف انرژی، کاهش فعالیت فیزیکی است و چاقی، خود زمینه ساز کم تحرکی است.

این متخصص تغذیه با تاکید بر افزایش فعالیت فیزیکی، اظهار کرد: برخی افراد از رژیم غذایی نامناسب پیروی کرده و مواد غذایی خاصی را استفاده و یا برخی از گروه‌های غذایی را حذف می‌کنند؛ ولی باید توجه داشت که لازم است همه گروه‌های غذایی به میزان مورد نیاز استفاده شوند و گروه‌های سبزی‌ها (دارای فیبر بالا باشند و مصرف آن‌ها به صورت خام و آب پز به حس سیری کمک می‌کند)، میوه‌ها، غلات سبوس‌دار، لبنیات کم چرب، گروه گوشت‌ها مانند انواع گوشت بدون چربی یا کم چرب، حبوبات و تخم‌مرغ در برنامه روزانه گنجانده شوند.

وی تاکید کرد: همچنین مصرف غذا‌های پرکالری و کم ارزش مانند فست فودها، غذا‌های سرخ کردنی، شیرینی‌ها و چربی‌های اشباع شده کاهش یابد و از روغن‌های مفید مانند روغن زیتون و کلزا در مقدار مورد نیاز استفاده و آب کافی مصرف شود.

به گفته آریائیان، از نشستن‌های طولانی، خوردن غذا هنگام تماشای تلویزیون، خوردن سریع غذا و مصرف غذا‌های شیرین و پرچرب خودداری کنید و به جای آن، تغییر سبک زندگی، پیاده‌روی مستمر، انجام ورزش‌های هوازی (به منظور کاهش چربی) به همراه غیر هوازی (برای افزایش متابولیسم بدن) و استفاده از مواد غذایی در حد نیاز را مورد توجه قرار دهید.

وی افزود: همچنین برای کنترل اشتها در فاصله وعده‌های اصلی می‌توانید از میان وعده‌های مغذی مناسب نظیر میوه‌ها (در حد مورد نیاز)، سبزی‌ها و آجیل بدون نمک (در میزان کم) استفاده کنید. به یاد داشته باشید که هیچ وعده غذایی به خصوص صبحانه نباید حذف شود.

آریائیان تصریح کرد: منافع فیزیولوژیک وزن مناسب بسیار بالا است و وقتی وزن ایده‌آلی داریم علاوه بر حفظ سلامت بدن، حال و روحیه بهتری هم داریم و سیستم ایمنی بدن هم قوی‌تر است، در نتیجه کمتر به بیماری‌های جسمانی و روانی مبتلا می‌شویم.

دیگر خبرها

  • تصاویری خیره‌کننده از فوران‌های خورشیدی
  • فاضلاب خانگی عامل ریزش قنات‌ و فرونشست زمین در یزد است
  • برخورد ۲ شراره خورشیدی قوی به زمین
  • برخورد دو شراره خورشیدی قوی به زمین
  • پختن، سرنوشت شوم زمین و زمینیان؟
  • دو عامل چاقی که دور از ذهن هستند
  • ۳ عامل مهم در شکل‌گیری شخصیت محمد‌رضا سنگری
  • این ۴ عادت به تدریج جان شما را می‌گیرد
  • فطرت بیدار عامل اعتراض دانشجویان علیه رژیم صهیونیستی است
  • تأثیرات گوناگون تغییرات اقلیمی بر زندگی انسان