Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@09:24:26 GMT

پخت حلوا گردو آیینی 400 ساله در تویه رودبار دامغان

تاریخ انتشار: ۱۷ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۰۳۰۰۷۸

پخت حلوا گردو آیینی 400 ساله در تویه رودبار دامغان

سمنان- ایرنا - پخت حلوا گردو، یکی از آیین های ویژه استقبال از بهار طبیعت و نوروز است که در روستای تویه رودبار شهرستان دامغان برای پنجمین سال متوالی برگزار شد.

به گزارش ایرنا، آیین استقبال از بهار و پخت حلوا گردو با قدمت بیش از 400 سال روز جمعه 17 اسفندماه در روستای تویه رودبار دامغان با حضور مردم و مسئولان شهری و استانی برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در این مراسم حلوای گردو به عنوان آیین نوید دهنده آمدن فصل بهار پخته می شود.
حلوا گردو در این روستای شمالی و کوهستانی شهرستان دامغان، نماد فرا رسیدن بهار است که علاقمندان به این آیین را هر ساله به این روستا می کشاند.
این مراسم از جمله سنت‌ ها و آداب و رسومی است که هنوز در روستاها به دست فراموشی سپرده نشده است.
پخت حلوای گردو با مخلوط برنج، روغن، گردو، شکر،شیره و آب انجام می شود که بر روی شعله آتش یا گاز قرار می گیرد و پس از هم زدن هفت الی هشت ساعته با کتیرا، برای توزیع بین اهالی منطقه آماده می شود.
مردم و خانواده ها در این روستا، با جمع شدن در کنار هم و فراهم کردن مواد لازم و دیگ های مسی خود به اندازه توان هر خانواده آن را پخته و پس از آماده شدن بین خود تقسیم می کنند.
در بعضی دیگر از روستاهای دامغان به این حلوا، حلوا برنج نیز می گویند که این امر نشان می دهد کلیه روستاهای این شهرستان با پخت این حلوا آشنا بوده و آن را به نام های مختلف می شناسند.
حلوای گردو یا همان حلوا برنج از مواردی است که در سفره هفت سین نوروزی مردم شهرستان دامغان خودنمایی می کند.

** ثبت ملی شدن این جشنواره خواسته اهالی منطقه است
دهیار روستای تویه رودبار دامغان در گفت و گو با ایرنا، گفت: ثبت ملی شدن این جشنواره با توجه به قدمت بیش از 400 سال از موضوع های مهمی است که باید به آن توجه ویژه شود.
حامد نوروزی ادامه داد: این جشنواره به عنوان جشنواره استقبال از بهار در شهرستان دامغان منحصر به فرد است که امیدواریم با نگاه سازنده به این حرکت فرهنگی، اقدام های لازم برای ثبت ملی شدن آن هر چه زودتر انجام شود تا در سال آینده شاهد جشنواره ای پربارتر باشیم.
وی افزود: در حاشیه برگزاری این آیین، آش باران تهیه و در بین شرکت کنندگان در این جشنواره به نیت بارش باران و برف توزیع شد.
نوروزی گفت: برپایی بیش از 15 غرفه، اجرای نمایش طنز، پخت حلوای گردو و سمنو، اجرای تک نوازی توسط بازیگر سریال مختارنامه علی اکبر سلطانعلی، اجرای گروه موسیقی آیینی کلاته رودبار و ستارگان کویر حسن آباد، استندآپ کمدی و نوازندگی نوجوانان هنردوست روستایی از دیگر برنامه های پنجمین جشنواره حلواپزان روستای تویه رودبار بود.
دهیار روستای تویه رودبار دامغان گفت: ایجاد خانه های بوم گردی در روستا برای ایجاد اقامت مهمانان از جمله ضرورت ها است که در سال آینده با ایجاد اقامتگاه بوم گردی رفع می شود.

** نشاط اجتماعی در آستانه نوروز 98 ایجاد شود
سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دامغان گفت: شور و نشاط اجتماعی با برنامه ریزی های مختلف در آستانه نوروز 98، از ضرورت های جامعه است.
مهدی قاسمی ادامه داد: برگزاری آیین استقبال از بهار یکی از آداب و رسوم مردم این شهرستان برای نوروز است که در روستای تویه رودبار دامغان برگزار شده است.
وی افزود: این روستا از جمله روستاهای گردشگری شهرستان است که آبشار پله دله، کشتزار، باغستان ها، دشت شقایق و تنگه پل دله از جاذبه های دیدنی این روستا است.
قاسمی تصریح کرد: ثبت ملی شدن این جشنواره از جمله درخواست های اهالی منطقه است که در دستور کار قرار می گیرد.
وی به ثبت جشنواره در سامانه رویدادها با ارائه تصاویر اشاره کرد و گفت: امیدواریم در آینده نزدیک با رفع مشکلات و ایجاد زیرساخت های لازم، شاهد ثبت این جشنواره در آثار ملی باشیم.
سرپرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دامغان گفت: انجام بازی های بومی و محلی و شیردهی به گوسفندان از جمله برنامه های تماشایی این جشنواره است.
به گزارش ایرنا، روستای تویه رودبار در نزدیکی شهر دیباج و 65 کیلومتری شمال دامغان قرار دارد که دارای یک هزار نفر جمعیت بومی و غیر بومی است.
شهرستان دامغان دارای 2 هزار اثر تاریخی و فرهنگی است که از این تعداد 400 اثر شناسایی و تاکنون 126 اثر ثبت شده است.
9856/7408

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي گردشگري استقبال از بهار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۰۳۰۰۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چهارمین جشنواره گردشگری گولاچ روستای بیابانک برگزار شد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین استان سمنان، حسن عربی گفت: باهدف رشد، توسعه و برند سازی گردشگری روستای هدف گردشگری بیابانک، احیاء و حفظ آئین و سنن قدیمی روستاها، حفظ و معرفی شیرینی سنتی گولاچ این منطقه، معرفی هویت اجتماعی و فرهنگی و افزایش شورونشاط اجتماعی در میان مردم، چهارمین جشنواره گردشگری گولاچ بیابانک در روستای هدف گردشگری بیابانک برگزار شد.

مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان سرخه افزود: برپایی نمایشگاه صنایع‌دستی و سوغات ازجمله برنامه‌هایی بود که برای رونق اقتصاد محلی و معرفی توانمندی‌های روستایی در این جشنواره انجام شد.

حسن عربی گفت: اجرای برنامه‌های شاد و مفرح، پخت گولاچ و رونمایی از لوح ثبت ملی روستا ازجمله برنامه‌های این جشنواره بود.

او بابیان اینکه برای پخت گولاچ، از زردچوبه، آرد، آب، شکر، گلاب، تخم‌مرغ، زعفران، روغن کنجد و خمیرترش استفاده می‌شود، افزود: گولاچ برند مواریث معنوی روستای بیابانک به شمار می‌رود و برگزاری چندساله جشنواره گولاچ در این روستا نشان از اهمیت این نان در بین مردم این روستا دارد.

روستای بیابانک در فاصله ۷ کیلومتری جنوب شهر سرخه قرارگرفته است و این روستا در مقایسه با بسیاری از روستاهای کشور مساحت کوچکی را شامل می‌شود اما ازنظر جایگاه کیفی در سنت کهن دارای مقامی برجسته در ابداعات معماری و فرهنگی است.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902642

دیگر خبرها

  • ماهیگیری در رودسر بلای جان جوان ۲۲ ساله شد
  • جان باختن جوان ۲۲ ساله بر اثر برق گرفتگی در شهرستان رودسر
  • ثبت ملی روستای «نوسنگی» در درفک رودبار
  • پانزدهمین جشنواره گل غلتان نوزادان امیریه دامغان برگزار می‌شود
  • مرگ یک جوان ۲۲ ساله بر اثر برق گرفتگی در واجارگاه رودسر
  • اجرای طرح بهسازی معابر ۱۰ روستای دامغان
  • چهارمین جشنواره گردشگری گولاچ روستای بیابانک برگزار شد
  • نجات دختر ۱۴ ساله روستای چرمه سرایان با تلاش امدادگران
  • پیشرفت ۷۶ درصدی سد دیورش در شهرستان رودبار
  • لزوم توجه به توسعه باغات زیتون در شهرستان رودبار